Score app’s

Tijdens een middag of avondje op de schietbaan is het natuurlijk leuk om je scores bij te houden. Je kan ze later bekijken om te zien of er verbetering in zit of natuurlijk om te vergelijken met collega-schutters op de baan of aan de bar. Je kunt natuurlijk simpelweg de score noteren op een briefje, maar van groter belang is de grote van de geschoten groep. Mits je enkel 10m KKP of 10m lucht schiet zou je de kaarten nog mee naar huis kunnen nemen om ze te vergelijken, schiet je echter 25m meesterkaart of MP/SP dan wordt het al een stuk lastiger om het papier telkens mee te zeulen en thuis ergens op te moeten bergen.

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in een drietal gratis app’s die dit een stuk makkelijker voor je maken. App’s waarbij je de score van en de groep op de kaart bij kunt houden. Gewoon met je smartphone!

Hier onder een korte samenvatting van de verschillende apps en wat de plus- en minpunten van deze zijn. Let wel dat ik onderstaande enkel met Android getest heb!

Shooters diary

Screenshot_2016-08-29-14-09-57
Openingsscherm van Shooters diary

Deze app installeerde ik als eerste van de geteste apps. Shooters diary is er als gratis en als betaalde versie. De gratis versie is aardig volledig wat betreft functionaliteit maar ziet er wel wat ruw uit. Er is zo te zien minder aandacht besteed aan vormgeving van knoppen maar persoonlijk heb ik liever wat minder vormgeving dan handige functionaliteit. Shooters diary kan het volgende:

 • Nieuwe trainingssessies aanmaken
 • Eerdere sessies bekijken
 • Analyse van scores en groepsgrote berekenen en presenteren
 • Scores verzenden via de email
 • Alle resultaten exporteren (importeren is alleen in de betaalde versie beschikbaar)
 • Wapen, munitie, gebruikers en doelen aanmaken

Daarnaast heeft deze app standaard een handleiding aan boord en er kunnen diverse instellingen gewijzigd worden zodat je de app wat meer naar je eigen hand kan zetten. Ik heb de app verder gebruikt met de standaard instellingen.

Met een “New session” maak je een nieuwe sessie aan. Onderstaand screenshot geeft weer wat hierbij allemaal mogelijk is.

Screenshot_2016-08-29-14-10-50
Aanmaken nieuwe sessie

Je kunt bij het aanmaken kiezen voor een aantal opties zoals het type sessie (training, competitie, etc.), Wapen, gebruikte munitie, kaliber, etc. Na het configureren van je sessie kan je bovenin het doel bekijken door op Target te tikken. Logischerwijs is deze in het begin helemaal leeg. Zodra je een shot gedaan hebt kijk je waar je het doel getroffen hebt (meest handig is via een baankijker). Vervolgens pak je de smartphone en tik met je vinger op het doel waar je het doel getroffen hebt. Zodra je tien schoten gedaan hebt zal het doel er ongeveer zo uit zien als onderstaande afbeelding.

Screenshot_2016-08-29-14-11-42
10 schoten op doel

Wil je eventueel nog 10 schoten noteren maar weer met een lege “kaart” verder? Dan tik je op de pijltjes bij serie en je schoten worden opgeslagen en een nieuwe kaart aan de sessie toegevoegd. Eventueel kan je ook nog één of meerdere foto’s aan de sessie toevoegen door bovenin op “Camera” te klikken.

Het is soms even wennen om het schot op de juiste plek te plaatsen maar nadat je de app een tijdje in gebruik hebt zal je merken dat het steeds makkelijker gaat.

Nadat je een aantal kaarten ingevoerd hebt kan je analyses uitvoeren. De meest simpele is een weergave van je score per schot weergegeven in een cirkeldiagram. Zie onderstaande Screenshot. Een ander is de groepspreiding. Echter kreeg ik regelmatig foutmeldingen bij het opvragen van deze functie dus kan ik deze helaas niet laten zien. 

Screenshot_2016-09-03-09-09-30

+ Pluspunten

 • Aardig volledig in functionaliteit
 • Intuïtief
 • Kost weinig ruimte op je Smartphone

– Minpunten

 • Vormgeving
 • Crashed soms bij weergave groepspreiding over meerdere series

MyShots

De volgende app die ik vond was MyShots. Net als Shooters Diary ziet deze app voor wat betreft vormgeving er vrij basic uit maar de app dient zijn doel en dat is scores noteren. MyShots kan het volgende:

 • Nieuwe trainingssessies aanmaken
 • Eerdere sessies bekijken
 • Analyse van scores berekenen en presenteren per serie
 • Alle resultaten exporteren en importeren

Bij openen is het even zoeken naar wat je precies moet doen, maar net zoals bij Shooters diary moet je eerst een sessie aanmaken. Dit doe je door het plusje bovenin aan te klikken. (pas later kwam ik er achter dat je via de 3 puntjes naarst het plusje ook een help menu hebt waarin de werking van het programma beschreven wordt).

Screenshot_2016-08-29-15-18-32
Openingsscherm met 1 sessie

Vervolgens kan je een kaart aanmaken door wederom op het plusje te tikken. Tik daarna op het vinkje en je krijgt een kaart voor je zoals op onderstaand screenshot.

Screenshot_2016-08-29-15-19-01
Invoer van schoten op de kaart

Wat even anders is dan bij de voorgaande app is dat je in plaats van tikken op het doel je de rode stip verplaatst naar waar het schot gevallen is. In plaats van elk schot na elkaar te kunnen noteren moet je bovenin eerst op het “>” teken tikken. De rode stip zal weer op de 10 ring verschijnen en je kunt de stip weer verplaatsen naar waar het volgende schot het doel getroffen heeft. Logisch gezien het moeten verplaatsen van de stip maar iets minder intuïtief.

Screenshot_2016-08-29-15-19-40  Screenshot_2016-08-29-15-20-06

Nadat je het gewenste aantal schoten gedaan hebt kan je de resultaten terug kijken. De rapportage is wel mooier dan bij de Shooters Diary. Echter kan je deze alleen per sessie bekijken en niet over meerdere sessies heen zoals bij Shooters Diary wel het geval is.

+ Pluspunten

 • Mooie analyse na een serie
 • Neemt weinig ruimte in op je Smartphone

– Minpunten

 • Geen analyse mogelijk over meerdere series

Shooting Score

Aan deze app is duidelijk aandacht geschonken voor wat betreft vormgeving. Knoppen zijn duidelijk vormgegeven en geven aan wat voor functionaliteit er achter schuilt. Helaas kan je verder geen doel kiezen waarop je schiet, afstand, wapen of munitie. Het gaat in deze app enkel om het vastleggen van scores.

Screenshot_2016-08-29-15-58-48

Het enige waar deze app op functionaliteit achter loopt ten opzichte van de andere apps is dat er geen functionaliteit is voor het noteren van elk shot op het doel. Helaas kan je alleen eindresultaten noteren. Dit doe je door een slider te bewegen van links naar rechts of de score direct in te voeren naast de slider. Zie onderstaand screenshot.

Screenshot_2016-08-29-16-00-27

Na het afronden van een sessie zie je in het overzicht de opgeslagen scores.

Screenshot_2016-08-29-16-00-34

Na verloop van tijd kan je middels een grafiek inzicht krijgen in het score verloop wat er mooi wordt weergegeven.

Screenshot_2016-08-30-19-40-04

Hier blijft het voor wat betreft deze app bij. Niet veel functionaliteit als je dit vergelijkt met de andere apps, maar het is wel mooier vormgegeven. Na de review is duidelijk geworden dat deze app wellicht enkel handig is wanneer je een volledige sessie van 40 schoten doet (training of wedstrijd).  Mocht je op een avond een schot of 20 -25 doen dan is invoer al lastig aangezien het pas begint met registreren van 30 schoten.

Pluspunten

 • Vormgeving
 • Eenvoudige bediening

Minpunten:

 • Geen schotregistratie.
 • Niet minder dan 30 schoten kunnen registreren.

Conclusie

Na een paar avonden testen met bovenstaande apps heb ik gezien dat er best een paar leuke apps zijn om te gebruiken voor het registreren van je scores. Wat ik wel storend vind van dit soort apps, en nou is storend een groot woord, is dat je na elk schot even met je telefoon bezig bent. Het breekt toch op de een of andere manier toch even je concentratie. Wat handig zou zijn is dat een app door middel van de camera meteen de schoten kan herkennen en waardeert. Zodoende kan je 10 (of meer) schoten geconcentreerd bezig zijn en vervolgens je scores scannen. Lijkt mij een mooie toevoeging, echter geen essentiële. Voorlopig blijft de app “Shooters diary” op mijn telefoon staan en zal ik deze regelmatig gebruiken.

Wellicht ben ik een gratis app vergeten in de review, mocht dat zo zijn dan kan je altijd een reactie achter laten!

9 gedachten over “Score app’s”

 1. Ik kan deze apps niet vinden in de appstore. Zou je mij kunnen helpen war ik ze kan vinden?
  Alvast bedankt

 2. Leuk overzicht. Ik mis eigenlijk nog TargetScan, een app voor zowel ios als Android. Scant vrijwel foutloos en geeft veel schotanalyses. Bevalt mij zeer goed.

  1. Hi Jesse, laat ik nou net bezig zijn om die app te reviewen! Binnenkort komt er een volledige review van online!

   1. Is die review er al? Ik kan hem niet vinden. Wellicht omdat ik het menu wat te beperkt zie want heel veel berichten zie ik er niet in staan die er wel zijn.

     1. O sorry, ik reageerde op je reactie van jouw op Jesse die vroeg om een review van targetscan.

     2. Op VuWa vroeg ik of er mensen zijn die ervaring met targetscan hebben en toen kwam ook Blackhole naar voren. Ik heb targetscan zelf niet gebruikt maar Blackhole kan net als TS ook via een foto je schoten digitaliseren.

      Wellicht iets om ook eens te proberen en in de reviews op te nemen.

     3. Hi!

      Die post las ik gisteravond ook, bedankt voor het doorgeven!
      Je mag 3 keer raden welke app ik gisteren geïnstalleerd heb… Haha!

      Binnenkort eens aan de tand voelen en reviewen. Bedankt nogmaals!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *