Hornady hand priming tool review

Na jaren trouwe dienst heeft onlangs mijn Lee Autoprime slaghoedjeszetter de geest gegeven. Tijdens het zetten van large pistol slaghoedjes voor 45ACP hulzen brak de hendel doormidden. Heel even schrok ik want ik vermoede eerst dat een slaghoedje zich zou gaan ontsteken. Ik was nog maar net begonnen met slaghoedjes zetten en mijn primertray zat nog zo goed als vol. Maar dat gevoel was gelukkig na een seconde snel verdwenen toen ik me realiseerde dat ik een helft van de hendel in m’n handen had. Zal je net zien… Mijn voorraad 45ACP liep vrijwel droog, had nog een patroon of 25, en was dus wel toe aan een partij verse patronen. Dat kon ik nu wel vergeten.

Hefboom van de Lee, afgebroken.

Snel opzoek dus naar een nieuwe slaghoedjeszetter. Ik was best tevreden over de Lee, enig nadeel was dat ik na een aantal hulsjes (zeg een stuk of 50) een blaar in m’n handpalm kreeg vanwege een stuk van de primertray wat uit de behuizing stak. (Ja lach maar! Ik heb nou eenmaal kantoorhandjes.) Voor de zekerheid toch maar opzoek naar een ander merk aangezien ik steeds vaker langere herlaadsessies doe in plaats van meerdere korte. Een maatje van me gebruikt een RCBS slaghoedjeszetter en is daar erg tevreden over. Dus de RCBS kwam op de lijst van mogelijke nieuwe kandidaten. Via via werd ik op de hoogte gesteld dat bij wapenhandel kuiper de Hornady hand priming tool in de aanbieding was voor €40,-. Dat scheelde toch weer ongeveer €25,- tot €30,- ten opzichte van een RCBS. Op internet maar eens gezocht en verschillende positieve reacties over deze slaghoedjeszetter gevonden en gelezen.

dsc_0072
Inhoud van de Hornady hand priming tool

Zondagavond toch maar de knoop doorgehakt en voor de Hornady gegaan. Vond het stiekem ook wel leuk om een keer experimenteel bezig te zijn. Bestelling geplaatst bij wapenhandelkuiper.nl, betaald en vanaf die dag wachten tot het pakketje met de slaghoedjeszetter op de deurmat zou vallen. En jawel hoor, erg netjes van kuiper, dinsdag kreeg ik het pakketje binnen (Nee, ik heb geen aandelen in kuiper. Dit zijn pure belangeloze kudos). Nou ja… dinsdag… Ik was die dag niet thuis dus mocht ik nog een dag extra wachten tot het pakketje opnieuw aangeboden werd. Goed, na het pakketje binnen gekregen te hebben de verpakking eraf gehaald en maar eens kijken wat voor moois er in de doos zat. Eén stevige behuizing met hendel, twee primertrays (één groen en één zwart van kleur), twee staafjes (primer ram) voor het in de primerpocket persen van het slaghoedje, een veertje en een Engelstalige handleiding. Eén van de voordelen van deze slaghoedjeszetter is dat je de standaard shellholder van je herlaadpers kunt gebruiken. Nou gebruik ik RCBS dies en shellholders en deze zijn passend bij gebruik van de groene primertray van de slaghoedjeszetter. De andere primertray (de zwart gekleurde) kan je gebruiken met Hornady shellholders. Maar voor dit alles plaats je eerste het staafje wat je nodig hebt in de behuizing. Daarvoor is een uitsparing gemaakt. Vervolgens schuif je de veer over het staafje en je kunt de primertray plaatsen. Dit vond ik wel even zoeken hoe je dit het makkelijkst kon doen. Voor mij werkte dit het beste door de primertray in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzicht van de behuizing te houden, de primertray in de behuizing te brengen en vervolgens de hoek te vergroten naar 90 graden ten opzichte van de behuizing. Zie hieronder voor een  plaatje van wat ik precies bedoel.

dsc_0076-2
Plaatsen van de primertray, is even prutsen maar dit is de handigste manier.

Dan rest ons nog maar een paar dingen, shellholder plaatsen, primers in de tray doen, deksel plaatsen op de primertray en herladen maar!

dsc_0081

Wat opvalt in vergelijking tot de Lee autoprime die ik gewend was is dat de primertray veel hoger zit en niet buiten de behuizing komt. In ieder geval geen last meer van een blaar in de handpalm dus! Komt ook omdat de Lee autoprime bedoeld is om met je duim te bedienen. Met de Hornady ben je veel beter in staat om je gehele hand te gebruiken. Naar mijn mening een veel prettigere werkwijze die ook de RCBS kent. Daarnaast is de weg die het slaghoedje aflegt van primertray tot primerpocket veel langer. Was daar het voordeel van dan?? Nou, als ik Hornady moet geloven, bij een eventuele detonatie van je slaghoedje zal dit er voor zorgen dat niet alle andere slaghoedjes in je primertray ook meteen ontsteken. Toch wel een extra stukje veiligheid al hoop ik dat ik die nooit op de proef hoef te stellen.

Vergelijk ik het gebruik van de Hornady met die van de Lee Autoprime dan merk ik dat ik met de Hornady iets minder kracht hoef te zetten om het slaghoedje volledig in de primerpocket te zetten. Wel zo prettig want ik gebruik van die Gynex slaghoedjes die je kunt/kon krijgen bij Bold-action.com. Daarvan moet ik zeggen dat de Gynex slaghoedjes in vergelijking met bijvoorbeeld CCI toch wat minder makkelijk in de primerpocket te zetten zijn. Maar ja… ze functioneren goed in mijn Tanfoglio en AR15 en zijn ook nog eens goedkoop! Verder voelt de behuizing van aluminium stevig aan net als de hendel (hefboom) die van metaal gemaakt is. Wil je omschakelen van large naar small primer, dan kan je de tray 180 graden draaien en deze kant van de primertray in de behuizing monteren. Natuurlijk wel eerst nog even het staafje vervangen zodat je niet met een large primer ram gaat herladen op een small primertray.

Het enige nadeel wat ik tot nu toe heb gevonden aan de Hornady is dat de deksel van de primertray een afsluiting heeft die voor de kant moet vallen die je niet gebruikt. Deze zit in het plaatje hierboven aan de kant van de Hornady sticker. Logischerwijs heeft deze niet zoveel nut als je large primer slaghoedjes zet en de small primer kant van de primertray af wil sluiten. Andersom is het wellicht wel handig. De eerste keer dat ik de deksel op de primertray zette zag ik deze afsluiting niet aangezien deze ook transparant is en niet heel goed zichtbaar is van bovenaf. Hierdoor sloot ik de toevoer naar de large primer af en zag dus geen enkel slaghoedje richting de primerpocket verdwijnen. Al goed… hier kom je redelijk snel achter en ik onthou nu dat bij de sticker de sluiting zit voor de toevoer. Doe je maar 1 keer fout….. hopelijk….

Op dit moment heb ik een klein aantal 45ACP hulsjes voorzien van een slaghoedje en ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben over de Hornady hand priming tool. Voor €40,- zeker geen miskoop al zal de adviesverkoopprijs wat hoger liggen. Na even zoeken op internet heb ik ze in Nederland gezien voor rond de €70,- wat ongeveer gelijk is aan een RCBS hand priming tool.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *