Ciener insteekloop VS CMMG upper voor de AR15

Iedereen die mij via Twitter volgt heeft daar al kunnen lezen dat ik recent mijn Ciener .22lr wisselset (lees insteekloop) voor de AR heb verkocht en daar een CMMG upper voor in de plaats heb terug gekocht. In deze post wil ik jullie graag mijn ervaringen delen met deze bijna nieuwe upper. Allereerst zal ik het verschil uitleggen tussen de twee wisselset’s waarmee je allebei 22lr verschiet met je AR15.

De Ciener wisselset:

dsc_0004
Recent verkochte Ciener wisselset

Deze wisselset bestaat simpelweg uit een vervanging van de boldcarrier. Installeren is dus vrij simpel. Open je AR15 door de achterste pushpin naar binnen te drukken. Haal de bold carrier van de AR15 uit de upper door de spanhendel naar achter te bewegen. Verwijder de boldcarrier uit de upper, plaats vervolgens de Ciener wisselset in de upper en je kunt 22lr verschieten.

De Ciener wisselset is voorzien van een extra stukje loop voor de overbrugging van kamer tot loop.

Het voordeel van deze wisselset is dat je dezelfde upper blijft gebruiken. Alle accessoires die je op je upper hebt zitten kan je dus blijven gebruiken, wellicht na enig verstellen. Ander voordeel is dat het een relatief klein onderdeel is wat ervoor zorgt dat je 22lr kunt verschieten ipv een veel grotere upper. Neemt dus weinig ruimte in de, zoals bij mij het geval is, toch al veel te volle kluis. Wanneer je net zoals ik ook deelneemt aan wedstrijden kan je om gewicht te besparen de bufferveer uit je lower halen aangezien de wisselset zelf al geveerd is en geen gebruik maakt van de bufferveer in de lower.


Bovenstaande twee plaatjes zijn geleend van het artikel op opticsplanet : How to clean your ar15

De reden dat ik dit eerder deed is dat ik anders boven de maximale 3600 gram voor geweer en magazijn kwam.

Nadeel van de Ciener is dat je toch telkens weer aan je richtmiddelen moet gaan stellen wanneer je van kaliber wisselt voor je weer een goed schot kan geven. Daarnaast zit er een groter nadeel aan het gebruiken van een loop die eigenlijk niet voor dit kaliber gemaakt is. Laten we even voor lief  nemen dat de diameter iets groter is. Het grote nadeel is dat een 223 loop vaak een spoed heeft van 1:9. Een 22lr voelt zich het best bij een spoed van 1:16. Dit verschil zal je op een meter of 10 misschien nauwelijks merken maar hier groter de afstand hoe groter het verschil.

De CMMG Upper:

dsc_0499
De CMMG upper

Het grootste verschil tussen de CMMG upper en de Ciener Insteekloop mag duidelijk zijn. De CMMG upper heeft een eigen complete loop en afsluiterhuis waar je een carry handle of optiek op kunt monteren. Hierdoor is de upper wel wat duurder in aanschaf maar het heeft wel wat voordelen. Als we het dan toch over aanschaf hebben…. een tweedehands Ciener wisselset koop je gemiddeld voor rond de € 200,-. De uppper van CMMG was destijds bij 3gun.nl (Amersfoort) rond de € 800,- Helaas importeert 3gun deze uppers niet meer er zijn nog genoeg vergelijkbare uppers te vinden. De goedkoopste is van Chiappa en kost rond de € 475,- Hierbij is wel wat bespaart op materiaal, maar als ik vuurwapens.net zo lees zijn er heel positieve ervaring over deze upper.

Terug naar de upper. Installeren is net zo lastig als het monteren van een Ciener wisselset (vrij eenvoudig dus). Je opent je AR15 door de achterste pushpin boven de trekker in te drukken. Vervolgens druk je de pushpin voor het magazijn huis naar binnen en verwijder je de upper. Verwijder de huidige upper en vervang deze voor de CMMG upper. Pinnen weer naar binnen drukken in tegenovergestelde volgorde en de upper is geplaatst.

Het voordeel van een complete upper laat zich wel raden. Je richtmiddelen hebben geen verstelling nodig, mits je natuurlijk op een langere of korte afstand gaat schieten dan vorige keer. De loop is volledig afgestemd op het verschieten van 22LR en is daarin optimaal. Dit zijn voor mij ook de hoofdredenen geweest om de Ciener de deur uit te doen en de CMMG upper in huis te halen.

Zoals te zien is zijn alle onderdelen die je normaal zou verwachten op een grootkaliber upper ook op deze klein kaliber upper aanwezig. Echter zijn er sommige aanpassingen. Zo werkt de forward assist niet. Sterker nog, deze zit muurvast. Zit er dus alleen voor het uiterlijk.
De bold hold open functie is standaard niet aanwezig. Als je magazijn leeg is dan zorgt deze er voor dat je afsluiter open blijft staan. Echter verwijder je het magazijn dan zal de afsluiter weer naar voren springen. Hier zijn wel adapters voor te krijgen zodat je afsluiter toch naar achter blijft staan bij verwijderen van het magazijn maar dat vond ik zelf geen absolute must.
Als laatste is de dustcover die bij de uitwerp opening zit een stukje kleiner dan het origineel. Deze is ingekort omdat er een stuk van zacht materiaal geplaatst is om de 22 hulsjes tegenaan te werpen. Let wel op dat er niemand direct naast je staat als je aan het schieten bent… De hulsjes worden met een hoek van ongeveer 90 graden van het wapen hard uit het wapen gesmeten en komen bizar ver. Het kan maar zo gebeuren dat alle hulsjes recht in de nek van de schutter naast je terecht komen.

Inwendig lijkt de afsluiters overigens enorm veel op de Ciener. Bekijk de plaatjes hieronder en oordeel zelf.

dsc_0125
Afsluiter van de CMMG upper

Test van de upper:

Een paar weken geleden kon ik de upper ophalen aangezien ik de papieren rond had. Helaas kwam ik voor de aanschaf achter dat de upper niet helemaal in een keer op mijn Colt AR15 paste. Dit kwam door dat de voorste pin een grotere diameter had dan het gat in de upper. Wanneer je de pin er doorheen wilt drukken blijft hij dus steken. Dit schijnt een bekend “probleem” te zijn met Colt Ar15’s en hier zijn adapters voor te krijgen om het op te lossen. Na besluit te hebben genomen dat ik de upper wilde aanschaffen heb ik een groot aantal wapenhandelaren in Nederland gebeld met de vraag voor zo’n adapter. In heel Nederland was er geen enkele wapenhandelaar te vinden die deze adapter op voorraad had liggen, logisch ook wel aangezien het waarschijnlijk niet veel meer gevraagd wordt. Zal je net zien dat ik weer net zo’n apart geval ben…. Dankzij Danny van Guns and ammo in Belgie heb ik toch zo’n adapter gekregen. Mocht je er nog een zoeken, stuur me een berichtje dan zal ik zijn emailadres aan je doorgeven!

Een paar woensdagen geleden kon ik de upper voor het eerst uitproberen aangezien ik de week ervoor de benodigde adapter van Danny heb ontvangen. Monteren ging vlekkeloos en de upper paste strak op de AR15 lower! Op naar de baan! (Voor het testen heb ik enkel geschoten op 12m met standaard CCI .22LR munitie. Helaas had ik geen andere munitie meer op voorraad.) We nemen plaats, sturen een kaartje naar 12m, vullen de magazijnen (die zich overigens heel makkelijk laten vullen), leggen aan en lossen het eerste schot. Het eerste schot was natuurlijk meteen van het doel verwijderd maar gelukkig op de kaart dus het stellen kan beginnen!

20160928_202956

Foto is gemaakt met de telefoon. Een paar klikken omhoog en we zitten al bijna in het zwarte van een standaard KKK kaart. Vervolgens nog een paar klikken omhoog… Net niet in de 10! Toch nog een paar klikken omhoog, ai, net iets te hoog. Na zo een kwartier tot een half uur stellen totdat de optimale instellingen bereikt waren er eens rustig voor zitten en geprobeerd geconcentreerd te schieten. Een eerste kaartje kwam uit op 4 tienen en 1 negen. Toch nog een kaartje dan… Zie hieronder het resultaat, standaard knielend, 12m geen riem.

20160928_210550

Al met al geen verkeerd resultaat met een standaard patroontje van CCI. Binnenkort wil ik toch eens wat andere munitiesoorten in huis halen om te kijken of ik nog een beter resultaat uit de upper kan halen. Wanneer het zover is zal ik hier nog een post aan wijden.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *