CZ 455 Lux review

Niet lang geleden ben ik met een medeschutter van m’n vereniging afgereisd naar wapenhandel Van Mulekom in Druten. Hij had zijn eerste jaar lidmaatschap er bijna opzitten en was op zoek naar zijn eerste wapen. Om een lang verhaal heel kort te maken, het zou een klein kaliber karabijn worden. Op onze schietvereniging hebben wij diverse klein kaliber karabijnen en die heeft hij allemaal zo’n beetje uitgeprobeerd. Veel schoten verder… de CZ 452 lag hem het best. Aangezien we goed bevriend zijn heb ik hem verder geholpen een keuze te maken in alle karabijnen waar hij uit zou kunnen kiezen die vergelijkbaar zijn met een CZ 452 zowel nieuw als tweedehands. Samen hebben we gekeken op internet en een vergelijking gemaakt tussen merk, type, prijs, etc. Uiteindelijk kwamen we uit op een CZ 455 lux. Deze paste het beste binnen zijn budget en wensen. We zagen dat dit wapen beschikbaar was bij van Mulekom en deze wapenhandel zat voor ons vrij dicht in de buurt, uurtje rijden ongeveer. Zo gezegd zo gedaan, op naar Druten! Na het wapen daar gezien, geschouderd en gericht te hebben wilde hij niet anders dan het wapen zo snel mogelijk in zijn kluis hebben. Helaas pindakaas, aangezien het zijn eerste verlof (wapenvergunning) aanvraag is duurt dit meestal wat langer dan een simpele bijschrijving als je al een verlof hebt. Zes weken na aanschaf was het dan zo ver, de papierwinkel was rond, WM2 en WM4 afgegeven en de kluis door een medewerker van KCT gecontroleerd. Alle seinen op groen om het wapen op te kunnen halen en dat deden we ook…. Dezelfde dag nog om precies te zijn. Aangezien er over dit wapen nog niet veel geschreven is op Nederlandse websites en forums, tijd voor een eerste wapenreview!

Over CZ

Het merk CZ is een oude bekende in de schietsportwereld. Bij veel verenigingen waar ik kom zie ik onder andere verenigingswapens zoals de CZ 452, CZ 858, CZ 75, CZ SP-01 Shadow, etc. Daarnaast ken ik diverse leden op mijn vereniging en sportschutters die ik tegen kom op wedstrijden die een CZ in bezit hebben. En terecht, ze zijn betaalbaar, betrouwbaar en je kunt er verdraaid goede resultaten mee behalen! Daarnaast zijn er over het algemeen voor deze wapens gemakkelijk (aftermarket) onderdelen te verkrijgen.

De CZ 455 is de jongste versie in de CZ 45x familie, maar inmiddels ook al weer een tijdje op de markt. De Lux is een van de versies in deze serie. Voor alle andere types verwijs ik je naar de website van de CZ 455. Volgens de website van CZ hebben ze met de ontwikkeling van deze karabijn geprobeerd de klassieke lijnen intakt te houden en daar de modernere technieken in te passen. Die klassieke lijnen zijn zoals op het plaatje te zien is aardig gelukt. Hij lijkt in eerste instantie veel op zijn oudere broer. Toch zijn er snel een aantal uiterlijke verschillen te bespeuren. Zo is de lak van de 455 veel minder glad en glimmend dan de 452. (persoonlijke voorkeur natuurlijk maar ik vind zelf het matte iets mooier dan het gladde en glimmende lak van de 452). De loop is een stukje korter van de 455. De vorm en verstelling van de keep is heel anders. De checkering bij de handgreep van de CZ455 is iets fijnmaziger, zie de foto hieronder.

Verschil in afwerking kolf en checkering. Boven CZ 452, Onder CZ 455

Wat handig is bij deze beide CZ buksjes is dat de trekkerdruk instelbaar gemaakt is. Hiervoor moet je wel de gehele actie uit de kolf halen. Had wellicht wat makkelijker gekund, anderzijds is het een keer instellen en hooguit nog een keer bijstellen en klaar. Natuurlijk zijn er aftermarket trekkers te krijgen die wellicht beter en gemakkelijk zijn af te stellen maar laten we blij zijn dat de mogelijkheid aanwezig is! Voor de test hebben we geschoten zonder de trekkerdruk aan te passen.

Closeup van de bedieningsorganen van de CZ455

Technische specificaties

Om een goede vergelijking te maken hebben we de CZ 452 in de review meegenomen. Zie hieronder de technische specificaties.

CZ 455 CZ 452
Gewicht 2,80 Kg
Kaliber .22 LR (16″)
Kolf Walnoot
Richtmiddelen Verstelbaar
Trekker mechanisme Instelbaar
Breedte 66 mm
Standaard magazijn capaciteit 5
Hoogte 215 mm
Totale lengte 980 mm
Loop lengte 525 mm
Gewicht 3,00 Kg
Kaliber .22 LR (16″)
Kolf Walnoot
Richtmiddelen Verstelbaar
Trekker mechanisme Instelbaar
Breedte 65 mm
Standaard magazijn capaciteit 5
Hoogte 190 mm
Totale lengte 1083 mm
Loop lengte 630 mm

Het schieten

Woensdagavond op de schietbaan. Het was aardig rustig, dus weinig hinder voor andere schutters als we wat rumoeriger bezig zouden zijn met het testen van het wapen. Nadat mijn schietmaatje de buks als eerste had geprobeerd en de richtmiddelen had ingesteld kon ik de buks eens aan de tand voelen. Na de juiste positie te hebben ingenomen, kaart naar 12m gestuurd, magazijn gevuld pak ik het wapen op. Het standaard meegeleverde 5 schots magazijn laat zich gemakkelijk in het wapen steken en we kameren een patroon. De grendel voelt nog wat stroef maar ja, net nieuw hé… Niet te vergelijken met een verenigingswapen waarbij de grendel al 100.000 keer heen en weer is gehaald en meestal niet zo netjes behandeld wordt als wanneer men met eigen hardware aan het schieten is. Maar dat terzijde, we zetten het wapen in de schouder. Het wapen voelt vertrouwd in eerste instantie, vergelijkbaar met de CZ452. Wat opvalt is dat het gewicht toch net iets minder is dan bij z’n oudere broer en door zijn kortere loop net iets wendbaarder is. Het wapen schoudert net zoals de CZ 452, zet je wang tegen de kolf aan en je ziet het grootste verschil tussen beide karabijnen… Het vizier. Bij de CZ 452 is de keep recht… Horizontaal… Zonder fratsen. Bij de CZ 455 is de keep anders vorm gegeven. Veel meer in de vorm van een V. Zie de foto hieronder:

dsc_0213
Richtmiddelen van de CZ455

Het is even wennen maar ik moet zeggen dat het wel heel prettig werkt. Door de V vorm kan je (maar dat is een persoonlijke mening) het wapen wat makkelijker link – rechts op doel houden aangezien de keep zich meer de vorm van het doel aanneemt. Het is nog steeds geen diopter maar een afwijking valt wel iets meer op. Goed, vervolgens brengen we het wapen op doel en zetten we de trekkervinger aan de trekker. Langzaam druk opbouwen tot het schot valt. Wat opvalt is dat de trekkerweg heel anders is dan die van de CZ 452. Bij dit wapen is hij vrij kort en zonder sleep. Bij de CZ 452 is de trekkerweg lang en zitten er verschillende hobbels op de trekkerweg. Nogmaals: we hebben het wapen en de trekker van de CZ 455 fabrieksaf getest. Je kunt de trekker verder instellen als je wilt maar aangezien het wapen toch nog gloedje nieuw is kan je beter even wachten tot het een en ander is ingesleten. Zo doen we nog 4 schoten om een beetje gevoel bij het wapen te krijgen en we verwisselen daarna de kaart. Nu eens proberen om op 12m knielend vrije hand eens een mooi groepje te schieten. 5 schoten op een doel, zie hieronder het resultaat:

5 schoten, 12m vrije hand knielend, CCI standard munitie

Met maar een kleine afzwaaier naar beneden een mooi groepje. Een ding is zeker, het is een accuraat buksje voor dat geld! Ook als je liever gekijkerd wil schieten is dit buksje voorzien van een 11mm dovetail rail waarop je een kijker kan bevestigen. Niks nieuws onder de zon, had z’n voorganger namelijk ook al.

Al met al is de CZ455 een leuke buks voor het geld! Toch denk ik dat wanneer je nog wat meer experimenteert met verschillende soorten munitie je nog meer uit het buksje kan halen. Tijdens de test was enkel CCI 22 voorhanden. Geïnteresseerd geraakt in de CZ 455? Op het moment van schrijven kosten ze bij van Mulekom in Druten € 495,-. Zie website van Mulekom. En nee, ik heb geen aandelen…

Met dank aan de sportschutter van wie ik dit wapen kon fotograferen en reviewen!

One thought to “CZ 455 Lux review”

  1. Ik heb meerdere cz455 en gehad na een half jaartje gaat de grendel fantastisch wees niet ongerust de trekker heb ik wel afgesteld eerst stellen maar uiteindelijk een lichtere veer en dan afstemmen op je persoonlijke gevoel ideaal
    Nog een voordeel is dat als je dat wilt kun je er zonder veel moeite een nieuwe loop met een .22 wmr kaliber op monteren ook leuk voor de 100 m schieten
    Ik heb inmiddels de cz455 veel zwart uitvoering gekocht ook echt grandioos
    Met een 22 wmr loopje van 170 euro heb je ineens 2 geweren en maar 1 op je verlof
    Veel plezier ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *