Dag van de schietsport

Steeds vaker hoor ik op de radio: “vandaag is het de dag van de duurzaamheid…  dag van de leraar…  dag van het borduurwerk… Dag van de struikrover.. Enz.”. Het lijkt wel alsof overal wel een speciale dag voor is. Maar je hoeft niet lang te zoeken om er achter te komen dat er “natuurlijk” geen dag van de schietsport is. Reden genoeg om daar eens een begin mee te maken!

Waarom?

Veel mensen die ik voor het eerst vertel dat ik sportschutter ben hebben geen flauw benul wat de schietsport eigenlijk inhoud. Meestal vertel ik overigens niet dat ik sportschutter ben bij de eerste kennismaking maar dat even ter zijde. De eerste vraag die gesteld wordt als reactie is vaak iets wat lijkt op “wat, waarmee en waarop schiet je dan?” Voor mij vaak een teken dat men nog het idee heeft dat elke sportschutter de Rambo uithangt op de schietbaan. Ik leg dan meteen zo goed mogelijk uit dat wij niet zomaar wat van uit de heup in het wilde weg knallen maar elke schot zo beheerst mogelijk met een zo goed mogelijk resultaat haalbaar willen afleggen op een bepaalde afstand. Een veel gestelde vraag die je daarna krijgt is of je die wapens dan van de schietvereniging leent of huurt. Nog steeds staan sommige met verbazing te kijken als je dan verteld dat de wapens van jezelf zijn en thuis veilig en netjes zijn opgeborgen in een geschikte kluis. Kortom, bij veel mensen is onze sport nog compleet onbekend en men heeft vaak een totaal verkeerd beeld over legaal wapenbezit in Nederland. Door er over te praten en aan te geven hoe het allemaal dan wel zit heb ik al menig sceptisch persoon weten te overtuigen dat legaal wapen bezit streng gereguleerd is in Nederland en niet iets is waar je bang voor hoeft te zijn of iets dergelijks.

Het lijkt mij daarom een goed idee om een dag in het leven te roepen waarbij we aandacht aan onze mooie sport schenken door het meer publiekelijk te maken. Het onbekende maakt immers onbemind. Er is al wel iets als een nationale sportweek. In deze week worden door diverse sportverenigingen opendagen georganiseerd waaronder ook door enkele schietverenigingen. Het nadeel van zo’n week is dat de schietsportverenigingen vaak ondergesneeuwd worden door verenigingen van populairdere sporten. Met een eigen dag staat de schietsport veel meer in de spotlights.

Datum

Bij dezen wil ik 10 september uitroepen tot dag van de schietsport. Waarom 10 september? Deze datum staat gelijk aan 10.9, september is immers nog steeds de negende maand. 10.9 is het hoogste schotsresultaat haalbaar per schot. Makkelijk te onthouden en niet gebonden aan een andere nationale dag. 

Doel

Het doel mag duidelijk zijn; zoveel mogelijk positieve aandacht / bekendheid voor onze mooie sport. Zoals eerder gezegd: Onbekend maakt immers onbemind. Het zou mooi zijn dat mensen zich meer gaan interesseren in onze sport en er een positief beeld aan over houden. 

Hoe mee te doen?

Ik snap natuurlijk maar al te goed dat je wellicht niet onder een persoonlijk account foto’s van de schietsport wil verspreiden. Ik blog, Twitter en instagram zelf ook volledig anoniem. Je zou zelf een account van je vereniging aan kunnen maken als die er al niet is teminste en daar foto’s onder plaatsen die bijdragen aan een positief imago voor onze sport. Post tweets of Facebook posts over hoe je lid wordt van een vereniging en wat er allemaal bij komt kijken (aanvragen en inleveren VOG, basiscursus etc.) Graag wil ik je dan vragen om de hashtag #dvds te gebruiken op elk medium wat je er maar voor gebruikt. Zodoende zijn berichten makkelijk terug te vinden. Helemaal mooi zou zijn als we de hashtag die dag trending kunnen maken! Zelf wil ik een aantal bekendere schutters die ook actief zijn op sociale media benaderen en ze vragen mee te doen. Elke bijdrage is er weer eentje! Helemaal mooi zou zijn als er een vereniging (misschien zelfs wel twee) zich bereidwillig voelen om op die dag een open dag te organiseren! Dat zou helemaal een mooie afsluiter zijn van de eerste echte dag van de schietsport! 

Mocht je ideeën hebben schroom niet om contact met me op te nemen via Twitter of instagram. Daarnaast zal ik binnenkort een contactformulier op deze site zetten. Het duurt nog even maar alvast veel succes gewenst! 

Groet, 

Sportschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *