Herladen serie deel 1: Het waarom, kosten en veiligheid

Het duurde even voordat ik weer een nieuwe blog kon posten. Dit komt voornamelijk door het nieuwe onderwerp waarover ik graag wil bloggen. Herladen. In deze serie wil ik je de basis uitleggen over herladen, wat heb je nodig en hoe doe je het. Daarnaast hier en daar nog wat persoonlijke tips. Al sinds 2006 herlaad ik voor diverse kalibers mijn eigen munitie. Zowel voor pistool als geweer. Op dit moment herlaad ik .45 voor pistool en herlaad ik .223 en .308 voor geweer.

Waarom?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je wilt beginnen met herladen. Hieronder staan de meest gehoorde redenen opgesomd.

Door te herladen bespaar je op de kosten

Je kunt door zelf te herladen inderdaad besparen op de prijs ten opzichte van fabrieksmunitie. Zeker als je een wapen in een exotisch kaliber hebt loont het zeker de moeite. Zo herlade ik een aantal jaar geleden het kaliber 7,62x54r. Surplus munitie was toen voor mij geen optie, wel goedkoop maar ik wilde sowieso een beter resultaat. Sellier & Bellot munitie bijvoorbeeld was toen ongeveer €550,- per 1000 patronen. Als ik ging herladen zat ik op ongeveer €250-275,- per 1000. Hoeveel of hoe weinig je bespaart ligt voornamelijk aan welke componenten je gebruikt. Wil je bijvoorbeeld een match kogelpuntje? Dan ben je duurder uit dan wanneer je een standaard privi kopje koopt. Een ding is zeker, in bijna alle gevallen ben je goedkoper uit dan wanneer je fabriekspatronen koopt. Nog een vergelijking. Voor mijn Remington 700 was ik opzoek naar een patroon die betaalbaar was maar ook goed groepeerde. Eigenlijk was ik met weinig fabrieksmunitie echt tevreden behalve met Lapua 308. Maar ja…. Die patronen kostte destijds ongeveer €1,50 per patroon! Zodoende kocht ik een die set in 308, kocht Sierra 2200 koppen (168grns HPBT) en Vihtavuori kruit N140. Per patroon herlade ik voor €0,55 en het patroontje was net zo accuraat als Lapua! Kom ik op het volgende punt.

Patroon is accurater

Doordat je veel meer mogelijkheden hebt in soort kruit, snelheid kruit, zetdiepte van je kogelkop, gewicht van de kogelkop etc. kan je de patroon helemaal aanpassen naar de patroon waar jouw wapen het beste mee schiet. Vaak duurt het wel even voordat je een juiste combinatie te pakken hebt. Zo heb ik voor de AR15 langer moeten zoeken naar de juiste samenstelling omdat de patronen vaak wel goed groepeerde maar met bepaald kruit de AR15 niet (goed) repeteerde. Dit bleek vooral met de snelheid van verbranding van het kruit te maken te hebben. Uiteindelijk heb ik een mooie combinatie gevonden die zowel het wapen goed laat functioneren maar ook nog eens accuraat is.

Noodzaak

Soms is het zo dat voor het kaliber wat je wapen verschiet (bijna) geen fabrieksmunitie te krijgen is. Je bent dan gedwongen om te gaan herladen. Ik heb zelf nog geen wapen gekocht waarvoor het absolute noodzaak was maar ik kan me voorstellen dat bij oudere zwartkruit wapens, zoals bijvoorbeeld een Kropatschek, je gedwongen bent om te herladen.

Wat kost het je?

Die vraag is lastig te beantwoorden maar goed om te weten is dat je de kosten van aanschaf voor je herlaadset er vroeg of laat altijd uit haalt ten opzichte van fabrieksmunitie. De kosten van een herlaadset zijn van een aantal factoren afhankelijk. Wil je single stage (maar 1 bewerking op 1 patroon per keer) herladen of progressief ( 1 bewerking op meerdere patronen per keer) herladen? Goed is dus beter om te kijken wat je wilt herladen en wat je budget is. Voor pistool wordt meestal progressief herladen en voor geweer progressief of single stage. Hier kom ik in een volgend deel nog uitgebreider op terug. Zelf ben ik begonnen in 2006 met het herladen van 7,62x54R en .45ACP. Aangezien ik nog zo onervaren was in het herladen en niemand had waarvan ik het kon leren behalve uit boeken of internet heb ik toch maar gekozen om Single stage te beginnen. Aangezien ik destijds nog student was en mijn budget niet heel hoog was heb ik gekozen voor een complete herlaadset van Lee. Je kunt natuurlijk nieuw een herlaadset kopen maar af en toe komt op vuurwapens.net ook nog wel eens een mooie tweedehandsset voorbij. Wellicht een idee om in de gaten te houden.

Bedenk dat het herladen je na aanschaf van de herlaadset vooral tijd kost. Je hebt diverse bewerkingen of handelingen die tijd kosten. Om een patroon te herladen bijvoorbeeld zal je in het kort:

 • De huls schoon moeten maken
 • De huls moeten sizen
 • Bij een geweer patroon de huls moeten bijsnijden eventueel
 • De primerpocket (gat waar het slagoedje ingaat) moeten schoonmaken
 • Slaghoedjes moeten zetten
 • Bij een pistoolpatroon de huls een flare moeten geven (kom ik in een volgende serie op terug)
 • Kruit moeten doseren en in de huls stoppen
 • De kop op de huls moeten zetten.

Als je voor het eerst gaat herladen (voor een kaliber / wapen) zal je ook nog opzoek moeten gaan naar een juiste lading. Dit neemt ook tijd in beslag. In een volgende serie zal ik je ook vertellen hoe ik dit gedaan heb.

Wat heb je minimaal nodig om te herladen?

Onderstaand een opsomming van wat je minimaal nodig hebt om te starten met herladen van een patroon voor het door jouw wapen verschoten kaliber.

Apparatuur:

 • Een stevig bureau (voor bevestigen van je herlaadset)
 • Een die set (matrijzen set) in het kaliber wat je wilt herladen.
 • Een shellholder voor het kaliber dat je wilt herladen.
 • Een herlaadpers
 • Een weegschaal met grain notering
 • Een kruitmolen
 • Een kruittrechter
 • Een slaghoedjeszetter
 • Een ontlaadhamer
 • Hulzen trimmer
 • Primer pocket cleaner
 • Een vetplank en hulzenvet (enkel wanneer je herlaad met niet carbide die sets)
 • Tumbler met granulaat
 • Brass cleaner
 • Schuifmaat

Extra’s maar niet essentieel

 • Ultrasoon reiniger
 • Digitale weegschaal
 • Powder trickler
 • Digitale schuifmaat (niet essentieel maar wel een aanrader!!)

Munitiecomponenten:

 • Hulzen
 • Kogelkoppen
 • Kruit
 • Slaghoedjes

Is herladen veilig?

“Veiligheid boven alles” is voor een sportschutter niet onbekend. Dat geld voor het handelen met wapens op de baan en in dit geval ook in het herladen. Herladen is veilig zolang je zelf goed je koppie erbij houdt. Hieronder een aantal tips voor het veilig herladen in een willekeurige volgorde.

 • Wijk niet af van de herlaadtabellen en respecteer de minimale en maximale lading die erop is aangegeven.
 • Controleer regelmatig of je diesets nog goed afgesteld staan. Een kop dieper of minder diep in de huls zorgt voor een andere druksopbouw. Ook kan een dieset die niet diep genoeg staat afgesteld ervoor zorgen dat de huls in de kamer van je wapen gaat klemmen!
 • Controleer regelmatig de hulzen die je vaker hebt herladen of ze scheurtjes vertonen. Zo ja, gooi ze dan in de hulzenbak bij de vereniging.
 • Controleer tijdens het herladen een paar keer of je kruitdosering nog op gewicht is. Het is mij een keer overkomen dat ik zag dat mijn huls maar half vol zat (ik controleerde toen nog elke huls op vulling). Bleek dat ik mijn kruitmolen af had gesloten tussendoor en niet meer open had gezet.
 • Controleer na het schieten regelmatig de bodem van je huls en let hierbij op de vorm van het slaghoedje. Een afgevlakt slaghoedje is een teken van overdruk.
 • Als je twijfelt vraag het dan aan een ervaren herlader. Hij of zij kan je wellicht meer vertellen!

Bij het volgende deel van de serie wil ik de verschillende apparatuur behandelen, waarom heb je deze nodig en wat doen ze.
Ik schrijf deze serie verder op basis van een single stage pers.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

12 gedachten over “Herladen serie deel 1: Het waarom, kosten en veiligheid”

  1. Dankjewel! Die komt er binnenkort aan! Ben er al een heel eind mee. Dan nog een deel 3 en dan is het hopelijk al een heel geheel. Groetjes!

 1. Ik heb ook een Remington 710 in kaliber .300 kun je mij zeggen welke
  soort kruit (hoeveel) / primer / kogel ik het beste kan nemen.
  Dus waar heb jij het beste resultaat mee.?

  1. Hi Anton,
   Dat is erg geweer afhankelijk. Zelf heb ik een Remington 700 in het kaliber .308.
   Mijn herlaadrecept is:
   Vithavoiri N140 40.0grns
   Primer, CCI Large rifle
   Kogelkop: Sierra match king 168grns FMJBT
   Hier haal ik hele mooie resultaten mee, maar ik ken iemand die met hetzelfde recept minder goed schiet.
   Volgens mij moet hij een grain meer of minder laden om ook een nette groep te krijgen.
   Wat ik je wel mee kan geven is dat je bij het herladen het beste van onderaf de tabel kan beginnen met herladen qua kruitlading.
   Ik heb tot nu toe gemerkt dat een lage lading vaker meteen goed groepeert dan vanuit de max lading naar beneden toe werken.
   Hierover zal ik in deel 3 nog op terug komen.

 2. Hallo.
  Ik zou 9mm herladen en daar ik een 30.30 lever action zou kopen ook 30.30 munitie, heb u enig idee ongeveer wat een volledig toestel mij zou kosten, op internet zie ik hier prijzen van het merk Dillon van meer dan 1000 euro, wel heel modern ,maar hoeft voor mij niet.

  Groeten frederic

  1. Hi Frederic,

   Als je start met herladen hoef je niet perse met een dure Dillon te starten. Mooi spul is het wel!
   Ik ben gestart met herladen met een single stage pers. Ik herlaadde destijds .45 ACP en 7,62x54R. Kan allebei prima op een single stage pers!
   Een complete set van Lee heb ik gekocht voor meen rond de 150 euro. De pers heeft een paar jaar geleden de geest gegeven maar ik heb er veel plezier van gehad.
   Met een “LEE 50TH ANNIVERSARY BREECH LOCK CHALLENGER KIT” zou je al een heel eind zijn, enkel de die set nog zo te zien en je kan al aan de gang.
   Je kunt natuurlijk ook kijken of er tweedehands iets te vinden is.

   Groet Sportschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *