Herladen serie deel 5: 10 veel voorkomende problemen en oorzaken en 5 tips om problemen te voorkomen.

In het vorige deel van de serie over herladen heb ik het herlaadproces van huls naar patroon stap voor stap uitgelegd. Als je deze stappen volgt zou je probleemloos munitie moeten kunnen herladen maar een foutje zit natuurlijk in een erg klein hoekje. In dit deel wil ik een aantal veelvoorkomende problemen behandelen en hoe je deze op kunt lossen. Daarnaast geeft ik je nog een aantal tips voor veilig herladen.

De vorige delen vind je hier:

Deel 1: Herladen: Het waarom, kosten en veiligheid
Deel 2: Herladen: Apparatuur
Deel 3: Herladen: Munitiecomponenten
Deel 4: Herladen: van huls naar patroon

Herladen is vooral het herhalen van telkens dezelfde handeling(en). Helaas zijn wij mensen niet de allerbeste in het herhaaldelijk uitvoeren van handelingen maar we worden ook tussendoor vaak gestoord. Denk aan de telefoon die je aandacht vraagt, je vrouw die wat weten wil, etc. Hierdoor wordt je uit je herlaadflow gehaald en ligt een foutje op de loer.  Voor de 10 meest voorkomende problemen heb ik een opsomming gemaakt van de meest mogelijke oorzaken en oplossingen. Let op dat dit geen uitputtende lijst is van oorzaken van het probleem! De kans is echter wel groot dat je het probleem oplost met onderstaande oplossingen.

Probleem 1: Slaghoedje kan niet in de huls worden gezet.

 • Het kan voorkomen dat je hulzen gebruikt die fabrieksaf het slaghoedje een crimp hebben gegeven. Ik ben ze zelf veelvuldig tegengekomen bij Geco .223 Remington munitie. Deze crimp belemmert het zetten van een nieuw slaghoedje. Je kan deze verwijderen met een speciaal tooltje, maar als het geen exotisch kaliber is zou ik de hulzen zelf in de hulzenbak bij de schietvereniging gooien en er hulzen van een ander merk uit halen. Kom je niet onder het gebruik van deze hulzen uit dan kan je het tooltje genaamd ´Primer pocket Swager´ bestellen bij je favoriete wapenhandel.
 • Je primerpocket is wellicht onvoldoende ontdaan van vuil (denk hierbij aan tumble media of afgeschoten slagsas). Je kan het slaghoedje er weer uithalen door de huls nogmaals voorzichtig door de kalibreer die te halen. Hierbij hoef je de huls niet helemaal opnieuw te kalibreren maar zodra de decapper pin het slaghoedje verwijderd heeft haal je de huls weer uit de pers. Draag hierbij natuurlijk altijd een veiligheidsbril.
Een slaghoedje met militaire crimp.

Probleem 2: Slaghoedje wordt bij kalibreren niet uit de huls gedrukt.

 • Controleer of je niet per ongeluk een berdan huls probeert te kalibreren en van slaghoedje te ontdoen ipv een boxer huls. Een Berdan huls kan je namelijk niet met een decapper pin van slaghoedje ontdoen en zal je op een andere manier moeten decappen. Als je voor het kaliber wat je wilt herladen voldoende boxer hulzen kunt krijgen dan zou ik persoonlijk hier voor kiezen. In sommige gevallen ontkom je er niet aan om berdan hulzen te gebruiken. Koop dan bij je favoriete wapenhandel een ´Berdan removal tool´. Voor het kalibreren van je hulzen kan je de decapper pin uit je kalibreer die halen.
 • Controleer of je decapper pin niet gebroken is. Het kan zijn dat als deze is afgebroken tijdens het kalibreren van de vorige huls. Vervangen hiervan is de enige optie.
 • Controleer of je decapper pin niet te hoog in de kalibreer die zit. Het logische gevolg is dan dat deze niet ver genoeg in de die geschroeft is om het slaghoedje te decappen.

Probleem 3: De grendel van het wapen wil niet goed sluiten

 • Het kan zijn dat je slaghoedje uit de huls steekt. Controleer of dit het geval is. Zo ja, ontlaad dan de patroon met een ontlaadhamer en zet het slaghoedje verder in de huls zodat deze net iets in de primer pocket zit.
 • Meet op of de huls niet te lang is. Het kan zijn dat als deze te lang wordt hij niet meer in de kamer van je wapen past. De maten waaraan de huls moet voldoen staan meestal weergegeven in de herlaadtabel van het kruitmerk dat je gebruikt. Mocht dit niet het geval zijn dan kan je deze ook opzoeken in de herlaadtabellen van Vihtavuori. Misschien overbodig om te zeggen maar de maten voor de huls zijn altijd hetzelfde enkel het gewicht aan kruit verschilt per merk en type.
 • Controleer of de C.O.L. (Cardridge overall length of te wel patroonlengte) wel klopt. Het kan zijn dat als de kop te ver uitsteekt deze de trekken en velden al raakt voordat de grendel of afsluiter volledig gesloten is. Wanneer de kop inderdaad te ver uitsteekt kan je deze nog iets verder terugzetten in de huls door deze nogmaals door de bullet seater die te halen. Meet naderhand op of de patroon binnen de C.O.L. valt. Ook de C.O.L. vind je in de herlaadtabellen voor het kaliber dat je herlaad van bijna elk kruitmerk.

Probleem 4: Hulzen zijn zwart na het afschieten

 • Wanneer de hulzen na het afschieten zwart zijn (meestal het ergst bij de hulsmond) dan is er waarschijnlijk sprake van onderdruk. De kans is groot dat de kruitlading te laag is waardoor de drukopbouw in de huls niet hoog genoeg wordt om de hulsmond tegen de kamerwand aan te drukken. Gevolg hiervan is dat de huls en kamerwand niet voldoende sluiten en de kruitgassen dan langs de huls gaan en zorgen voor een zwarte aanslag op de huls. Het beste kan je de kruitlading verhogen met 0,1 of 0,2 grain en nogmaals controleren of het probleem nog optreed.

Probleem 5: Het wapen repeteert niet / de slede blijft na laatste schot niet open staan

 • Dit probleem komt meestal voor wanneer er (net) te weinig kruit gebruikt wordt. Verhoog de kruitdosis met 0,1 of 0,2 grain en controleer of het wapen daarna wel wil repeteren bij het schot en / of de slede wel open wil blijven staan. Als je reeds het maximale gewicht aan kruit gebruikt is het beter om een langzamer kruit te proberen. Zo werd mij bij aanschaf verteld dat mijn toekomstige AR15 problemen had met de patroon aanvoer wanneer men Vihtavuori N130 gebruikte. Toen ik het wapen had aangeschaft en zelf herlade patronen met Vihtavuori N135 in verschoot trad er geen enkel probleem meer op bij het repeteren.

Probleem 6: Slaghoedjes zijn afgevlakt

 • Wanneer de slaghoedjes na het afschieten helemaal uitgevloeid zijn in de primerpocket en de inslag van de slagpen maar weinig zichtbaar / erg oppervlakkig is dan is er sprake van overdruk. Wanneer je dit terugziet in je afgeschoten hulzen kan je het beste controleren of je weegschaal nog wel netjes op 0 staat en vervolgens de lading die de kruitmolen uitwerpt opnieuw controleren. Is je weegschaal perfect op 0 dan zou ik de lading terugbrengen tot het maximale wat de herlaadtabel aangeeft. Het kan ook zijn dat de slaghoedjes uitgevloeid zijn maar de inslag van de slapen wel normaal is. Je kan dan deze lading als maximale lading voor dit kaliber aanhouden.
Links een slaghoedje waar duidelijk te zien is dat er overdruk optreed. Rechts een slaghoedje zoals die er na het afschieten ongeveer hoort uit te zien.

Probleem 7: De hulzen krijgen een deuk bij kaliberen

 • Dit euvel treed enkel op bij flesvormige (meestal geweer) hulzen. Als je een huls door de kalibreer die haalt wordt hier veel druk bij gebruikt. Bij gebruik van te veel hulzenvet kan het vet soms geen kant op. Het kan dan zijn dat het vet zich ophoopt en een deuk in de huls vormt. Tot nu toe heb ik dit een enkele keer gehad en zag ik deze deuk altijd terug in de nek van de huls. Om dit probleem op te lossen maak je de kalibreer die inwendig schoon en vet je de hulzen lichter door iets minder hulzenvet op de vetplank te doen. De patronen zelf heb ik zonder probleem verschoten. De deuk in de huls was na het verschieten weer weg.

Probleem 8: De huls wil niet uit de shellholder

 • Dit probleem ben ik enkel tegengekomen wanneer je het slaghoedje laad via de pers zelf. Het kan zijn dat je het slaghoedje nog niet voldoende in de primer pocket hebt gezet of dat deze scheef in de primer pocket is komen te zitten. In het eerste geval kan je het slaghoedje nog wat verder zetten met de pers of je kunt de huls met shellholder en al uit de pers nemen en deze in de handprimer plaatsen om vervolgens de huls nog wat dieper te zetten. In het laatste geval kan je veilig het slaghoedje verwijderen door de kalibreer die te installeren en het slaghoedje voorzichtig te decappen. Draag hierbij natuurlijk een veiligheidsbril.

Probleem 9: De kogelpunt zit te diep in de huls

 • Je hebt de bullet seater die waarschijnlijk te laag ingesteld. Je kunt de kop het best opnieuw zetten door deze eerst uit elkaar te halen met de ontlaadhamer. Stel vervolgens je bullet seater die opnieuw in. Let op dat als je toch besluit om de patroon te verschieten dat het dieper zetten van de kop als gevolg heeft dat de druk in de huls en kamer ook oploopt!

Probleem 10: De Huls zit vast in de kalibeer die / de hulsvoet is afgebroken en de huls zit vast in de kalibreer die

 • De hulzen zijn met waarschijnlijk (veel) te weinig gevet. Door de wrijving van huls en die is de huls muur vast komen te zitten en is bij het proberen de huls uit de die te halen de hulsvoet afgebroken. Je kunt nu twee dingen doen, een nieuwe die kopen of een zogenaamde ´Stuck case removal tool´ kopen. Met deze tool kan je de huls uit de die verwijderen. In het vervolg niet meer vergeten om je hulzen in te vetten!

Daarmee zijn we bijna aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop van harte dat je sommige van deze problemen niet zult tegenkomen en mocht het toch wel zo ver komen dat je dan aan bovenstaande oplossingen iets zult hebben. Naast deze meestvoorkomende problemen wil ik je nog een paar tips meegeven.

Tip 1:

Controleer tijdens het herladen de eerste 10-15 hulzen of ze allemaal ongeveer dezelfde kruitlading krijgen als je het kruit direct vanuit de kruitmolen in de huls deponeert. Mocht het zo zijn dat je kruitmolen dicht staat (toevoer is afgelosten) dan valt dit tijdens deze partij waarschijnlijk wel op. Je zal niet de eerste zijn die op de baan staat en een patroon zonder kruit afvuurt met als kleine plof tot gevolg en een kogelkop net vast in de loop.

Tip 2:

Zorg dat als je gaat herladen dat je een tijdje onafgebroken / ongestoord kan werken. Voor mij persoonlijk werkt dit het prettigst om een batch patronen te maken en ik ben minder ‘bang’ voor fouten tussendoor.

Tip 3:

Haal je kruit altijd uit de kruitmolen als je klaar bent met herladen. Dit heeft twee redenen. Langdurige blootstelling aan licht kan de werking van je kruit beinvloeden, met als gevolg een minder constante batch patronen. Een andere reden is dat als je vergeet op te schrijven welk kruit er in de molen zit je een volgende keer misschien per ongeluk pistoolkruit in je geweer patronen laadt omdat je even niet oplet….. Met alle gevolgen van dien.

Tip 4:

Label je verpakkingen of hulzen met de herlaadgegevens van de patroon. Het komt bij mij nog wel eens voor dat ik een doosje met een x aantal paar patronen terug vind die ik eerder een keer heb herladen met een kruit dat ik niet meer verschiet of met een lading die niet aan mijn persoonlijke eisen voldeed. Mocht je deze patronen dan later een keer aantreffen in je kluis dan weet je nog altijd wat deze patronen waren.

Tip 5:

Kijk eens een keertje mee bij het herladen met ervaren herlader. Ondanks dat er veel informatie in mijn afgelopen paart artikelen over het herladen gegeven wordt is meekijken in de praktijk nooit mis. Daarnaast zal de herlader je ongetwijfeld ook nog wat persoonlijke tips kunnen geven. Altijd waardevol!

Hopelijk heb je van dit artikel weer wat geleerd, mocht je nog vragen of problemen hebben bij het herladen…. laat dan een reactie achter bij deze blogpost!
Het volgende artikel in de reeks zal ik een paar handige apps reviewen die tijdens het herladen heel prettig zijn om bij je te hebben.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

13 gedachten over “Herladen serie deel 5: 10 veel voorkomende problemen en oorzaken en 5 tips om problemen te voorkomen.”

 1. Ik wil je bedanken voor, de moeite die je genomen hebt
  voor het schrijven van de artikelen, en het delen van je kennis.
  Bedankt Groet Ron

 2. Beste,

  Met veel enthousiasme heb ik je artikels gelezen betreffende het herladen.
  Nu heb ik zelf een probleempje. Bij de eerste Die waar de huls in vorm gezet wordt en het slaghoedje zou moeten uitgeduwd worden, gaat het slaghoedje er niet meer uit.
  Er is niet aangedraaid of iets verzet aan de die. De pin zit er ook nog steeds in.
  Heb U enig zicht wat hier het probleem zou kunnen zijn ?

  Mvg,

  Paul

  1. Hi Paul,

   In dit geval kan het goed zijn dat je decapper pin gebroken is. Is het een RCBS die?
   Zo ja…. dan de pin er uit draaien door boven op de die de schroef los te draaien en vervolgens de pin omhoog uit de die te schroeven OF naar beneden zodat je in het laatste geval de pin weer los kunt halen.
   Ik hoor graag of deze nog heel is of inderdaad gebroken.

   Groet,

   Sportschutter

    1. hmm…. In dat geval kan het zijn dat je pin toch wat verlopen is in de loop der tijd. Als je hem verder in de die zet worden de slaghoedjes dan wel uit de huls geperst?
     En is dit een Lee die of een RCBS?

     1. Wel, ik heb het nog niet kunnen proberen omdat ik ze eerst niet los kreeg. Nu heb ik ze ergens gelegd en vind ze niet meer. Hoe lomp kan je zijn !! Nu is de volgende vraag ? Kan ik zo een decapperpin los kopen ? En kan ik de pin gebruiken van een ander kaliber ?
      Ik kan je niet vertellen of het rcbs die is. Het is een volledig automatisch herlaadtoestel waarmee je met 1 beweging 3 functies kan uitvoeren.
      Dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

      Grtjes,

      Paul

     2. Hi Paul,

      Die diecappers kan je bij RCBS los bestellen meen ik me te herinneren. Voor Lee weet ik dat niet zeker maar ik denk dat je dat prima na kunt vragen of die te bestellen zijn bij je favoriete wapenhandel. Die pin kan je dan ook gebruiken bij een ander kaliber (in ieder geval bij RCBS). Let op dat de expender ball waarmee je de pin vast zet (bij RCBS) wel per kaliber verschilt. Deze maakt de hulsmond namelijk weer mooi rond.
      Heb je anders misschien een foto van de Die? Je kan me die mailen of even versturen via messenger (van facebook) of twitter. Dan kan ik je vast snel meer vertellen.

      Groetjes,

      Sport schutter

 3. Weer een mooi en vooral “vertrouwd” artikel geschreven.
  Met recht geschreven door een praktijk man met kennis van zaken TOP !!!

 4. Heel erg bedankt voor de serie artikelen. Ik begin binnenkort met herladen en ben bezig om mij te informeren met artikelen en YT-filmpjes. Veel in Engels en dan is dit wel heel fijn. Gelukkig willen ervaren herladers mij helpen, maar de basis is nu een beetje bekend. Dat praat wel zo gemakkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *