Dat was 2018

2019 is ondertussen al weer een week of twee oud. Deze twee weken zijn snel voorbij gegaan maar hetzelfde kan ik zeggen van het afgelopen jaar. 2018 was voor mij persoonlijk een heel goed jaar en er is natuurlijk ook veel gebeurd op het schietsport vlak. Tijd om eens op te sommen wat er allemaal is gebeurd en wat ik in 2019 nog (meer) wil gaan doen.

Wat heb ik allemaal gedaan in 2018.

3 Wapenwissels

Nog nooit heb ik zoveel wapens in een jaar tijd gewisseld als in 2018. Drie vuurwapens heb ik dit jaar verkocht en drie vuurwapens heb ik ervoor in de plaats terug gekocht. Twee van deze waren redelijk gepland, eentje daarvan niet echt helemaal maar daar ben ik toch heel tevreden over dat ik deze ook gewisseld heb.

Na lang zoeken vond ik begin het jaar 2018 eindelijk het wapen waar ik lang naar heb gezocht. Een hagel nieuwe Izhmash Tigr in het kaliber 7,62x54R. Voordat ik deze kon bijschrijven moest ik nog wel een wapen verkopen. Op 28 februari verkocht ik mijn Remington 700. Helaas moest ik toen nog wel even wachten tot de koper zijn papieren helemaal in orde kon maken, maar gelukkig lag de Izhmash veilig in opslag bij de wapenhandel op me te wachten.

Kort daarna besloot ik om mijn Tanfoglio Limited Custom in 45ACP te verkopen. Ondertussen had ik exact hetzelfde wapen in 9mm te koop zien staan op vuurwapens.net. Aangezien ik me toch iets meer op plate schieten wilde richten was 9mm een betere optie om deze discipline mee te verschieten. Vooral de magazijncapaciteit was hier een groot voordeel van. Ik verkocht mijn Tanfoglio op 16 mei om een Tanfoglio Limited Custom in 9mm vrij vlot terug te kopen.

De Izhmash Tigr heb ik op 14 juni opgehaald en de Tanfoglio op de 16e juni en zodoende was de kluis in huize sportschutter weer rijkelijk gevuld.

De Izhmash Tigr met Dragunov kolf, voorhout en kijker. Daarnaast de Tanfoglio Limited Custom in 9mm.

Iets wat me al langer bezig hield was dat ik mijn Colt AR15A2 wilde inwisselen voor een andere AR15. De Colt AR15A2 Match Hbar had voor mij een paar nadelen waaronder gewicht en had een vaste carry handle. Eerlijk gezegd waren deze nadelen niet zo’n grote belemmering om het wapen direct te moeten willen verkopen en had ik om die reden een verkoop op een laag pitje gezet. Totdat ik op een dag een hele nette Bushmaster XM15E2 op vuurwapens.net voorbij zag komen. Eigenlijk was ik meteen verkocht. De kortere loop (14,5 inch), schuifkolf en een afneembare carry handle waren voor mij een paar punten waarvan ik graag gebruik wilde maken. De vraagprijs van het wapen was ook nog eens nagenoeg hetzelfde als de vraagprijs die ik in gedachten had voor mijn Colt en met een beetje geluk zou ik dus met gesloten beurs over kunnen. Lang verhaal kort, dit wapen heb ik 13 oktober opgehaald.

Wedstrijden

Ik had graag afgelopen jaar meer wedstrijden buiten de vereniging willen schieten. Dit was tenminste een van mijn voornemens afgelopen jaar. Een interne competitie schieten om je te kunnen meten met andere schutters is een optie maar schieten buiten de vereniging is een leuke ervaring en je spreekt ook nog eens andere mensen. Daarnaast is de spanning ook compleet anders tijdens het verloop van de wedstrijd. Zodra je de wedstrijd geschoten hebt is het afwachten wat de andere schutters doen, iets veranderen aan je eigen score kan je toch niet meer. Met de interne competitie heb je meestal nog de kans om je te verbeteren mocht je een slechte dag hebben gehad waardoor je de gemiddelde score weer wat omhoog kan krijgen. Helaas heb ik dit jaar maar 2 wedstrijden geschoten. Een NK Klein Kaliber Karabijn in Deventer en daarnaast een Klein kaliber Pistool Cup (afvalrace) voor mijn vereniging.

Begin dit jaar schoot ik mee met een klein kaliber pistool 10m cup die jaarlijks gehouden wordt tussen een aantal verenigingen hier in de buurt. Al een paar jaar wordt deze gewonnen door één en dezelfde vereniging en dit jaar hadden we de hoop gezet om deze trend een keer te doorbreken. Helaas werden we ook dit jaar geen eerste maar tweede maar het scheelde dit maal echt een paar punten. Eerste werd wederom de vereniging die al een paar jaar telkens op de eerste plaats eindigde. In 2019 hoog tijd om wederom te proberen om de gedoodverfde winnaar nu eindelijk eens van de troon te stoten!

Het NK KKK werd dit jaar wederom in oktober gehouden in Deventer. Een hele goeie deelname voor mij dit jaar want ik werd bij deze wedstrijd 1e in mijn klasse!

Overig

Dit jaar ben ik ook begonnen met het volgens van de plate cursus van de vereniging waar ik schiet. Deze cursus duurde 1 avond en is gericht op het gebruik van de baan en van de veiligheidsregels voor, tijdens en na het schieten. Na deze cursus succesvol te hebben doorlopen schiet ik af en toe voor de lol mee op de plate baan. Een enorm leuke ervaring om zo af en toe te doen.

Ook ben ik dit jaar begonnen als “Sport Schutter” met Facebook. Het is leuk om te zien dat daar de schietsport meer leeft dan op Twitter en Instagram maar voorlopig blijf ik op alle 3 de sociale media kanalen gewoon aanwezig. Helaas kreeg ik net voor publiceren van deze blog een klein probleem met Facebook omdat ik mijn identiteit moest kunnen aantonen maar gelukkig heb ik het op kunnen lossen en kan ik deze blog weer publiceren.

Wat wil ik in 2019 gaan doen?

In ieder geval ben ik niet voornemens om nog wapens te wisselen. Ok…. laat ik het zo zeggen, ik heb het voorlopig niet in de planning. Ik ben heel erg tevreden met de wapens die ik nu heb en er is geen urgentie meer om een wapen te wisselen. Natuurlijk kan er altijd wat voorbij komen waarvan je denkt “Oei, dat kan ik gewoon echt niet voorbij laten gaan”. Het enige grote nadeel is dat ik al een heel aantal jaar aan de maximale 5 wapens zit en dus een wapen moet verkopen. Voorlopig houden we het dus even zo.

Voor wat betreft wedstrijden wil ik natuurlijk weer deelnemen aan Nederlands Kampioenschap in Deventer en uitkomen in de Pistool cup voor mijn vereniging. Daarnaast wil ik net als vorig jaar graag meer wedstrijden gaan schieten. Het enige nadeel is dat ik in verband met mijn werk het vaak moet hebben van wedstrijden die door de weeks georganiseerd worden. Op het moment van schrijven zijn er nog maar weinig wedstrijden op baanplanner.eu beschikbaar die in aanmerking zouden komen. Even afwachten nog wat er nog voorbij komt de komende weken / maanden.
Een wedstrijd die mij heel leuk lijkt om aan deel te nemen is een Run ‘n Gun die georganiseerd wordt in Hulten. Mocht deze dit jaar op een zaterdag georganiseerd worden, wellicht dat ik dan deel ga nemen. Eerst ook nog maar eens beginnen met hardlopen!

In 2019 wil ik ook graag weer meer pistool gaan schieten. De afgelopen jaren ben ik langzaam aan steeds meer geweer gaan schieten maar ik mis het pistool schieten op 10 en 25m toch wel. Vandaar dat ik de komende tijd van plan ben om toch iets vaker de Walther KSP en de Tanfoglio mee te nemen naar de schietvereniging.

Als laatste wil ik, en waarschijnlijk het leukste punt voor alle lezers van mijn / deze blog, meer bloggen in 2019. Ik hoop nog een paar mooie wapen reviews te maken de komende maanden en deze te publiceren.

Groet,

Sportschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *