Help! Ik start in de schietsport

Nieuw in de schietsport? Dan is deze blog speciaal voor jou! Voor de beginnend sportschutter is meestal niet alles meteen duidelijk. Veel zal je uitgelegd worden op de vereniging waar je lid wordt / bent. Sommige regels zijn verenigingsspecifiek sommige zijn wettelijk vastgelegd. Hier een artikel over alle wettelijke vastgelegde regels over het lid worden bij de schietvereniging.

Allereerst welkom in de wereld van de schietsport! Door je keuze om lid te worden bij een schietvereniging zal je zien dat schieten veel meer is dan simpel een wapen pakken, richten en even snel een goed schot afgeven. Zelf schiet ik op dit moment al meer dan 15 jaar en heb ik nog lang niet alle disciplines van schietsport geschoten. De schietsport is een brede sport waarbij je op zoek gaat welke discipline het beste bij je past en waarin je je graag wilt bekwamen. Maar voor het zover is zal ik je stapsgewijs meenemen in het proces van lid worden tot je uiteindelijk je eigen wapen kan aanschaffen.

Lid worden

Logischerwijs word je lid van een schietvereniging die bij je past. Bij mij in de buurt zijn meerdere schietverenigingen gevestigd, maar degene die toevallig het dichtstbij lag leek mij kwa accomodatie en cultuur destijds de beste keuze. Verreweg de meeste schietverenigingen zijn aangesloten bij de KNSA. Word je lid van zo’n vereniging dan ben je ook automatisch “lid” van de KNSA. De reden dat lid hierbij tussen haakjes staat is dat officieel de vereniging lid is van de KNSA, niet de leden van de vereniging. Mocht je nog geen vereniging hebben uitgekozen dan kan je natuurlijk altijd een avond of middag mee als introducee zodat je meteen een beeld krijgt van de vereniging.

Zodra je besluit om lid te worden zal je een V.O.G. (Verklaring Omtrent Gedrag) moeten overleggen. De meeste verenigingen die ik ken hebben deze op de plank liggen en geven deze meteen aan je mee op het moment dat je aangeeft lid bij ze te willen worden. Vaak zijn hierop de gegevens van de schietvereniging al ingevuld. Vervolgens lever je de V.O.G. in bij het gemeentehuis van je woonplaats. Het is ook mogelijk om een VOG digitaal aan te vragen maar dan zal je zelf even na moeten vragen welke gegevens van de schietvereniging je allemaal in moet vullen. Tijdens de aanvraag zal justitie bekijken of er een bezwaar is dat je lid wordt van de schietvereniging. Binnen een paar weken zal de uitslag bij je op de deurmat vallen. Wanneer er geen bezwaar is kan je de V.O.G. inleveren bij de schietvereniging.

Aspirant

Na het aanmelden, het inleveren van je gegevens en V.O.G. ben je aspirantlid. Dat wil zeggen dat je nog geen volwaardig lid bent van de schietvereniging. Meestal is de aspirantperiode een half jaar mits door de vereniging zelf wordt besloten om deze te verlengen. Reden hiertoe zou kunnen zijn dat je bijvoorbeeld nog geen basiscursus veiligheid hebt doorlopen, geen V.O.G. overlegt, etc. Tijdens deze periode wordt je meegenomen op de baan door een instructeur en krijg je uitleg over het schieten, de wapens, de disciplines en vooral uitleg over veiligheid. Totdat je de cursus met goed gevolg hebt afgelegd schiet je onder begeleiding van de instructeur. Daarna mag je zelfstandig schieten met de wapens van de vereniging. Munitie kan je kopen bij de vereniging en overgebleven munitie lever je na het schieten weer in. De vereniging zal de munitie voor je bewaren zodat je het de volgende keer weer kan afhalen als je gaat schieten.

Tijdens je aspirantperiode word je geballoteerd. Dat houdt in dat ze bij de vereniging kijken hoe jij je gedraagt binnen de vereniging. Veilige omgang met wapens op de baan staat daarbij hoog in het vaandel. Zodra je met positief advies geballoteerd wordt en je aspirantperiode erop zit word je lid.

Uitrusting

Je vereniging heeft ongetwijfeld zelf een aantal veiligheidsbrillen en gehoorbescherming beschikbaar. Je bent niets verplicht maar toch raad ik je aan om, zodra je zeker weet verder te willen in de schietsport, zo snel mogelijk een eigen veiligheidsbril en gehoorbescherming aan te schaffen. Meestal zijn die van betere kwaliteit en passen ze je beter dan degene die de vereniging beschikbaar stelt. Daarnaast zie je vaak dat de brillen bij de vereniging onder de krassen zitten. Of je komt om een avondje te schieten, staan er meerdere introducees op de baan en zal je net zien dat je geen gehoorbescherming en / of bril meer kan lenen. Er zijn legio brillen en gehoorbeschermers te koop, vandaar dat je hier het best zelf kan kijken wat binnen je budget valt.

Lid

Zodra je lid bent geworden heb je een jaar de tijd voordat je op z’n vroegst een eigen wapen aan kunt schaffen. In dit jaar heb je rustig de tijd om eens te kijken welke discipline je het beste ligt. Dit begint natuurlijk al in je aspirant lidmaatschapsperiode maar dan ben je ook veelal bezig met het leren kennen van de baan, volgen van de veiligheidscursus etc. De één vind pistool een leuke discipline de ander schiet liever met een geweer. Dit is puur persoonlijk wat je het prettigst vindt. Zodra je de discipline hebt gevonden die je lijkt kan je ook na gaan denken over een wapen dat je aan wilt schaffen. Tip van mij is om zoveel mogelijk wapens te proberen die in de discipline vallen waarin jij je wilt bekwamen. Zo kan je een goed gevoel krijgen welk wapen je het beste ligt. In het eerste jaar mag je bij de vereniging enkel schieten met Klein kaliber grendel geweer / karabijn of met een klein kaliber pistool. komen we meteen op het volgende punt, fasering.

Faseringen in wapens

Sind een paar jaar worden wapens gefaseerd vrijgegeven. Dit houdt in dat je niet meteen vanaf dag 1 lidmaatschap van de vereniging op de 100m baan met bijvoorbeeld een FAL kan schieten. In onderstaande tabel heb ik de groepen uiteengezet zodat je kan zien wanneer je wat mag schieten en / of bezitten.

Onderstaande tabel heeft betrekking op de fasering van het gebruikt van verenigingswapens tijdens lidmaatschap.

Fase 1 Fase 2 Fase 3
< 1 jaar lid X X
< 2 jaar lid X X X
> 3 jaar lid X X X

Onderstaande fasering is van toepassing op het aanschaffen van wapens:

Fase 1 Fase 2 Fase 3 Aantal wapens
< 1 jaar verlof X 1
< 2 jaar verlof X X 5
> 3 jaar verlof X X X 5

Er is echter 1 uitzondering. Als je na 2 jaar lidmaatschap voor het eerst je verlof aanvraagt mag je direct een fase 2 wapen aanschaffen. Zo hoef je dus niet eerst een fase 1 wapen aan te schaffen om in ieder geval een verlof te krijgen en pas een jaar later een fase 2 wapen aan te kunnen schaffen.

Wat voor wapens vallen er onder welke fase:

Fase 1: Klein kaliber pistool, klein kaliber revolver, klein kaliber geweer (niet semi-automatisch) of klein kaliber karabijn (niet semi-automatisch)
Fase 2: Groot kaliber pistool of revolver t/m 9mm, groot kaliber geweer (niet semi-automatisch).
Fase 3: Groot kaliber pistool of revolver > 9mm, groot kaliber geweer semi automatisch.

Eigen wapen

Na een jaar lidmaatschap is het dan eindelijk zover en mag je een eigen wapen aanschaffen. Je hoeft echter niet te wachten tot je een jaar lid bent met de aanschaf van het wapen. Je kunt wanneer je maar wilt het wapen aanschaffen, je kan alleen je verlof pas aanvragen na een jaar lidmaatschap. Je krijgt bij de aanschaf van een wapen de gegevens van de verkoper en het wapen mee waarmee je het wapen op jouw verlof kan zetten. Dit doe je met een WM3 formulier. Deze kan je downloaden van het internet en invullen of verkrijgen via je vereniging. Nadat je dit formulier volledig hebt ingevuld wordt hij door de vereniging waar je schiet ondertekend. Daarmee tekenen ze af dat het wapen gebruikt kan worden binnen de vereniging. Daarnaast verklaren ze ook dat je bekwaam genoeg bent om het wapen veilig te hanteren. Je kan dan op de datum dat je 1 jaar lid bent de papieren op de bus doen naar de afdeling KCT van jouw district. De adresgegevens hiervan zouden bekend moeten zijn bij je verenging. Bij je eerste verlof aanvraag moet je nog wel een pasfoto bijvoegen, een wm32 inlichtingenformulier (ook wel gekkebriefje genoemd) en het schietbeurtenregister. KCT neemt de aanvraag in behandeling en zodra ze deze behandeld hebben nemen ze contact met je op om het verlof persoonlijk te kunnen overhandigen en meteen een kluiscontrole uit te voeren. Zorg er dus voor dat je de kluizen ruim van te voren aanschaft en bevestigt hebt aan muur of vloer.

Een kluis moet naast dat het verankerd is wapen en munitie kunnen scheiden. Als de kluis zelf geen ruimte heeft voor het opbergen van munitie dan zal je een tweede kluis aan moeten schaffen voor de munitie. Hou hier rekening mee! Het zou jammer zijn als KCT nog een afspraak met je moet plannen voordat je het verlof pas kan krijgen.

Als KCT is langs geweest ontvang je een verlof met bijlage en een WM2 formulier. Dit formulier heb je nodig om het wapen op te kunnen halen. Dit WM2 formulier overhandig je aan de verkoper. Hij noteert hierop jouw identiteitsgegevens en zet daar een krabbel op. Neem bij het ophalen dus een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart mee! Vervolgens kan de verkoper met dit formulier het wapen nadat jij het hebt opgehaald weer van zijn of haar verlof afschrijven. Zodra je het wapen hebt opgehaald heb je nog 1 verplichting te voldoen en dat is het wapen te laten schouwen bij KCT. Bij de meeste KCT afdelingen kan je daarvoor een afspraak maken of tijdens de reguliere bezoekuren het wapen tonen. Stel je daar niet teveel van voor. Ze controleren namelijk enkel het serienummer van het wapen en het serienummer wat op je verlof staat. Als dit allemaal correct is doorgegeven dan loop je meestal binnen een paar minuten weer naar buiten.

Kort samengevat heb je het volgende dus nodig voor een eerste wapen:

 • 1 jaar lidmaatschap bij een schietvereniging
 • 18 stempels in het schietbeurtenregister binnen de afgelopen 12 maanden.
 • Een ingevuld en ondertekend WM32 inlichtingenformulier (gekkebriefje)
 • Een goed verankerde wapenkluis en munitiekluis (mag eventueel een afgesloten ruimte binnen de kluis zijn)
 • Ondertekende WM3 met gegevens van het wapen en de vereniging.
 • 2 pasfoto’s.

Vanaf nu heb je thuis een wapen en wellicht munitie in huis. Je kunt vanaf dat moment elk moment zonder aankondiging een wapencontrole krijgen. Dit houdt in dat er meestal 1 a 2 agenten bij je thuis langskomen om te controleren of de opslag van je wapen en munitie op de juiste manier geregeld is en / of alle geregistreerde wapens in de kluis aanwezig zijn. Meestal duurt zo’n controle een minuut of 10, afhankelijk van hoeveel wapens je hebt en of er wat aan de hand is. Gemiddeld wordt je ongeveer 1 keer per jaar onverwachts gecontroleerd. Zorg er dus voor dat je altijd je wapens en munitie netjes gescheiden opbergt. Afhankelijk van de overtreding kan KCT je een waarschuwing opleggen of besluiten dat je alle wapens en munitie weer in kunt leveren.

Een jaar nadat je je eerste wapen hebt aangeschaf kan je een volgend wapen aanschaffen. Je kunt in je tweede verlofjaar zelfs tot de maximale 5 wapens gaan al ben je dan nog wel gebonden aan de fasering zoals in eerder genoemde tabel. Pas na 2 jaar dat je een verlof heb mag je alle wapens aanschafen die niet bij wet verboden zijn.

Vervoer van je wapen:

Als je dan eindelijk je wapen mag ophalen of voor het eerst naar de schietvereniging gaat met je eigen wapen zal je je wel moeten houden aan een aantal regels omtrent vervoer. Deze regels zijn vrij simpel en naar mijn mening vrij logisch. Als je je wapen(s) gaat vervoeren hou je dan aan de onderstaande regels uit de CWM:

 • Het verlof tot vervoer is beperkt tot het vervoer tussen de woning en de schietbaan, de erkende wapenhandelaar of (na daaraan voorafgaand verzoek of toestemming van politiezijde) het bureau van politie, langs de weg en binnen het tijdsbestek welke daar redelijkerwijze voor zijn geboden.
 • Tijdens het vervoer dient het wapen (alsmede de munitie) zodanig te zijn ingepakt dat het niet voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend. Het wapen dient ontladen en ontspannen te zijn. In een eventueel aanwezig patroonmagazijn mogen zich geen patronen bevinden;
 • Het wapen en de munitie worden tijdens het vervoer niet onbeheerd in een vervoermiddel achtergelaten;

Of te wel. Je mag je wapen(s) vervoeren in een daarvoor geschikte koffer, rangebag of foudraal van je woning naar een in het eerste punt genoemde bestemming. Munitie en magazijnen mogen gewoon in dezelfde tas zitten mits ze zich maar niet in het wapen bevinden tijdens vervoer.

Tot slot

Volgens mij heb je met bovenstaande genoeg informatie om te kunnen starten bij een schietvereniging. Als je nog geen sportschutter bent en je binnenkort wellicht aanmeld bij een schietvereniging dan wil ik je vast veel succes wensen in deze mooie sport!

Heb je vragen over bovenstaande of aanvullingen? Laat dan een comment achter bij dit artikel!

33 gedachten over “Help! Ik start in de schietsport”

 1. Hallo Sportschutter,

  Allereerst bedankt voor dit uitgebreide blog. Het zal veel verduidelijken voor beginnende schutters.

  Dan even twee belangrijke punten, die ontbreken in deze blog;
  – Voordat er een verlof kan worden aangevraagd, zal de schutter actief moeten deelnemen aan een competitie
  en/of ranking wedstrijden. Geen wedstrijden = geen verlof, dit volgt uit de WWM. Deze wedstrijden mogen wel intern, binnen de eigen vereniging worden geschoten, maar moeten indien gevraagd door de controlerende instantie (politie, justitie) kunnen worden overlegd. Het minimum aantal wedstrijdseries is momenteel (4-2-2019) gesteld op 5. De verlofhoudende schutter zal gedurende de geldigheid van zijn verlof minimaal dit aantal wedstrijden moeten schieten op jaarbasis of dus zorgen dat zij/hij gerankte schutter is.
  – Een wapenverlof is geen recht; alle verenigingsbesturen kunnen om haar moverende redenen besluiten een lid geen WM3 te verstrekken.

  Even een kleine aanvulling van een secretaris van een schietsportvereniging.

  Verder: keep up the good work!

  1. Met alle respect heer Jeagermann, maar wat u hier stelt is niet waar! De WWM geeft een aantal redenen aan die ten grondslag liggen aan verlofverlening; één ervan is sportbeoefening. Dit wordt verder in de WWM niet verder uitgewerkt en dit is dus ook de reden dat de ABRvS het disciplinecriterium van tafel heeft gemaaid… Het vindt geen grond in de Wet…

   Voor de uitspraken van ons hoogste bestuursrechtscollege zie:
   201406068/1/A3
   ECLI:NL:RBARN:2012:2255 (RB Arnhem)
   ECLI:NL:RVS:2013:2557
   ECLI:NL:RVS:2013:2080 allen te vinden op http://www.rechtspraak.nl

   Verder is een verlof wel degelijk een recht onder voorwaarden; als aan de voorwaarden voldaan is, WORDT een verlof verleend; dit is actief geformuleerd! Wel jammer dat een secretaris van een SV dit kennelijk niet weet…

   Grtzzzz Jan

 2. In de fasering voor aankoop van een wapen staat het verkeerd; bij < 1 jaar lid krijg je GEEN wapen op verlof!
  Als je van de bovenste 2 maakt klopt ie weer…

  Verder is een nadeel van na 2 jaar een 9mm aanschaffen, dat het dan je eerste verlof is en je een jaar lang maar 1 wapen op verlof mag hebben…

  Tenslotte lijkt het zo of je een soort handleiding hebt gemaakt hoe je een wapen op verlof krijgt, misschien is het leuker om meer over de sport inhoudelijk te vertellen en waar een beginner zo tegenop kan lopen…

  Grtzzz Jan

  1. Hi Jan,
   Ik snap je eerste reactie, maar die 1 jaar lid was op het gebruik van SV wapens. Dit stond er alleen niet helemaal duidelijk bij. Heb ik nu iets verduidelijkt, bedankt voor doorgeven!
   Klopt inderdaad voor wat je zelf over het na 2 jaar een 9mm aanschaffen. Je mag dan inderdaad niet meteen voor de max 5 gaan.

   Misschien heb je inderdaad een punt voor wat betreft handleiding hoe je een wapen op verlof krijgt maar dit is toch iets waar sportschutter in hun eerste jaar het meest tegenaan lopen.
   Maar goed. voor de rest over de sport inhoudelijk…. ik voel een deel 2 van deze blog aankomen!

   Bedankt voor je reactie!

 3. Weer een goed geformuleerde en informatieve post.
  Ik heb misschien een aanvulling dan wel niet een suggestie; Misschien is het handig om alle formulieren met een hyperlink beschikbaar te maken, zodat als je op WM32 klikt je direct door wordt verwezen naar het juiste formulier.

 4. Uitstekend geschreven stuk.
  Mis wel een stukje over leeftijd, tegenwoordig kan men al als jeugdlid terecht op de meeste verenigen.
  Je hebt weliswaar pas alle “rechten” vanaf je achttiende jaar, maar je kunt al op jonge leeftijd beginnen met de schietsport.
  Voor de rest……..Keep up the good work.

 5. Beste sportschutter,

  ik heb ‘n vraag. Ik ben nu zo’n 3 jaren bezig met de schietsport. Aanvankelijk na mijn aspirant-periode in 2017 ben ik lid geworden van de schietvereniging en al die tijd rondgekeken en geproefd van verscheidene ervaringen van leden. Nu is de afgelopen tijden mijn interesse gewekt voor een lever-action geweer met name (replica) Henry 1866 Golden Boy .38 special. Bij ons op de vereniging wordt KKG,KKP,GKG,GKP geschoten op de 25-50 en 100 meter baan.Onze vereniging heeft geen Discipline Pope, waar dit geweer onder zal komen te vallen. Ben ik nu genoodzaakt om uit te kijken naar een andere schietvereniging die deze discipline wel kan bieden? Wat betreft het geweer, deze kan toch op mijn verlof worden bijgeschreven?
  Mij dank is groot voor de bereidwilligheid en beantwoorden van mijn vragen.
  Met vriendelijke groeten,
  Dhr. R. Paulus.

  1. Beste heer Paulus,

   De vereniging is verantwoordelijk voor het ondertekenen van het WM3 formulier en de daarbij vermelde discipline. Zij tekenen ervoor dat de discipline die u met het wapen wilt beoefenen uitgeoefend kan worden op de vereniging. Of de baan lang genoeg is / het aan kan is dan niet het meest belangrijke.
   Als er geen discipline is waar dit geweer onder valt die beoefend kan worden bij de vereniging waar u nu schiet dan zie ik het somber in en denk ik niet dat ze het zullen / willen ondertekenen.
   In dat geval inderdaad een andere vereniging zoeken waar u neven-lid kunt worden of een ander geweer uitzoeken.
   Als het perse een lever-action moet zijn zou het ook nog een in 30-30 kunnen zijn, die kan worden gebruikt op de 100m.

   Bovenstaande is zoals veel KCT onderdelen nog steeds opereren maar volgens mij is de discipline eis komen te vervallen en zouden ze hier niet meer naar moeten kijken…. wordt wellicht wel een hoop gesteggel.

   Groet Sportschutter.

 6. Beste sportschutter,

  Ik ben over kleine drie maanden twee jaar volwaardig lid.
  Ik zou graag nu (en niet nog drie maanden wachten) een CZ Shadow 2 willen kopen met wisselset .22 dit is ook mogelijk, op de voorwaarde dat de 9 mm slide bij de dealer blijft.
  Nu wil ik graag weten wanneer, ik de 9mm slide zou mogen ophalen ?
  Lijkt mij logisch dat dit mag, op de dag dat ik twee jaar volwaardig lid ben, het betreft hier namelijk niet een nieuw wapen in de ogen van de wet.
  Ik hoor hier verschillende meningen over, zou graag horen hoe jij hier over denkt.

  Groet Sjaak

  1. Beste Sjaak,

   Recent heeft een lid bij mij op de schietvereniging exact hetzelfde wapen gekocht en zat precies in dezelfde situatie.
   Met 2 jaar volwaardig lidmaatschap zou je in fase 2 vallen voor wat je aan mag schaffen. Eens 9mm kan dus geen probleem opleveren als je dat na 2 jaar volwaardig lidmaatschap aan wilt schaffen als eerste wapen. Dus stel dat je maar 1 wapen zou mogen (ongeacht of dat een wapen of wisselset is etc.) dan zou je ook kunnen kiezen om de 9mm slede mee te nemen en de 22 slede te laten liggen. Maar goed…. dat is bij wijze van spreken.

   Je mag dus zonder probleem een 9mm kopen als eerste wapen maar nu krijg je te maken met het echte probleem.
   Je koopt met de Shadow een wisselset. Voor de wet wordt ook een wisselset gezien als wapen hoe vreemd het ook klinkt.
   Dit heeft ook een probleem opgeleverd bij de bekende van me op de schietvereniging, hij wilde namelijk net zoals jij de 9mm en 22 slede in een keer meenemen.
   Hij heeft toen een brief geschreven aan KCT waarin hij aangaf dat het maar om 1 tegelijk te gebruiken wapen ging. In werking is een wisselset namelijk geen opzichzelfstaand wapen.
   Ook heeft hij aangegeven dat hij al 2,5 jaar meer dan 18 beurten per jaar maakt.
   Dit heeft hem geholpen en hij heeft met succes destijds de Shadow in 9mm met 22 wisselslede als eerste wapen bijgeschreven.

   Mijn beste advies, bel / mail / fax met je KCT afdeling en stel ze je vraag. Ik denk dat je een grote kans hebt dat je ze gewoon in 1 keer mag bijschrijven, wellicht met een extra brief ter motivatie.

   Groet Sportschutter

  1. Beste Dennie,

   Telefonisch contact doe ik niet aan. Wel kan je me bereiken via Facebook messenger (liefst), instagram of Twitter DM als je verdere vragen hebt.
   Ik hoor het graag.

   Mvg,

   Sportschutter

 7. Hallo sportschutter
  Mijn 2de verlof jaar is 31 oktober gestart dat betekent dus d dat ik nu maximaal 5 wapens op mijn verlof mag toch ?

  1. Dat klopt maar er zit wel een maar aan!
   Heb je nu al een verlof, dan is het inderdaad zo dat je na je 2e verlof jaar 5 wapens mag, enkel mag je nog geen fase 3 wapens (zoals een semiauto geweer, .45 pistool, etc.)
   Als je nu nog geen verlof hebt en je eerste verlofjaar hebt overgeslagen mag je een verzoek tot voorhanden hebben indienen voor een fase 2 wapen maar je mag nog geen 5 wapens op je verlof, het is namelijk je eerste verlof en daarvoor geld 1 wapens als max.
   Dus kort, ja het mag mits je nu al een 2e verlofjaar ingaat en niet een verlofjaar overslaat voor je fase 2 wapens.
   Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik ze graag!

 8. super leuke en interessante topics
  ik ben 25 jaar geleden lid geweest van een schietclub had ook een eigen wapen met verlof
  ik ben sinds een maand weer lid geworden van dezelfde schietvereniging
  en volgens mij begint dan alles gewoon weer van voor af aan
  dus eerst 1 jaar lid daarna een verlof tot een fase 1 wapen en pas na weer een jaar een fase 2 wapen
  kunt u mij vertellen of dit klopt

  Mvg Danny

  1. Beste Danny,

   Voor je verlof hoeft de fasering geen betrekking te hebben aangezien je een verlof hebt gehad in het verleden. Dit noemen ze een herintreder.
   Let op! Dit moet je wel zelf aan kunnen tonen dus als je een verlof hebt gehad dan mag je na 1 jaar ook een groot kaliber wapen kopen en op je eerste verlof zetten.
   Kan je dit niet aantonen dan zal je inderdaad de fasering weer moeten doorlopen.
   Heb je nog meer vragen? Ik hoor ze graag.

   Groet Sportschutter

    1. Hoi sportschutter, bedankt voor de duidelijke uitleg in de bovenstaande blog.

     Ik heb als beginnende sportschutter en vraag waar ik zo snel het antwoord niet op kan vinden als eerste wapen wordt een klein kaliber wapen genoemd meestal wordt er dan .22 gezegd maar mag dit dan alleen .22LR wapen zijn of mag er dan bijvoorbeeld ook een .22WMR wapen gekocht worden.?

     Alvast bedankt.

     Gr.
     Erwin

     1. Hi Erwin.

      Zie ook het volgende artikel wat meer verteld over de huidige faseringen.
      https://www.sport-schutter.nl/2024/02/09/fasering-anno-2024-hoe-zat-het-ook-al-weer/

      Een eerste wapen moet vallen onder fase 1 en dat zijn vuurwapens30 welke geschikt zijn voor de Olympische disciplines, de disciplines van de International Sport Shooting Federation en de disciplines van de Muzzle Loaders Associations International Committee.
      Bovenstaande staan geen 22wmr toe dus ben je gebonden aan 22lr.

      Groet Sport schutter

 9. Beste mensen,

  Ik ben nu met pensioen en ben in het verleden sportschutter, kkp/r gkgp/g, geweest en KNSA-lid.
  Thans ben ik sinds kort aspirant-lid geworden en mijn vraag aan u is kan ik dispensatie krijgen, na ballotage, voor het aanvragen verlof kkp/r?

  Groet Gerrit.

  1. Beste Gerrit,

   Helaas voor u is dat niet mogelijk. Zie hiervoor ook mijn meest recente artikel over faseringen en herintreders https://sport-schutter.nl/2021/08/30/fasering-anno-2021-hoe-zat-het-ook-al-weer/
   Ook al bent u eerder KNSA lid geweest en verlofhouder… U zult gewoon het half jaar aspirant en een jaar volwaardig lid uit moeten zitten.
   Wel kunt u daarna alle soorten wapens aanschaffen, al is het er maar 1 in het eerste verlof jaar.
   Let wel dat u zelf moet kunnen aantonen eerder in het bezit te zijn geweest van een verlof tot voorhanden hebben van vuurwapens.

   Mvg,

   Sport schutter

 10. Beste Sportschutter,
  Als beginnende sportschutter ben ik op een punt om mijn eigen karabijn te kopen.
  Nu lees ik in advertenties, “een echte karabijn voor de beginnende sportschutter”. Wat zijn dan die eigenschappen ?
  Daarnaast zie ik karabijnen die verkocht worden zonder richtmiddelen. Zijn die dan niet nodig, of koopt men die later?
  Ik weet niet of dit medium de juiste plek is maar dat lees ik dan wel weer:-)
  Bij voorbaat dank
  Leo

  1. Beste leo,

   Tja… ik vind dat om eerlijk te zijn nogal een vreemd statement. Elke discipline is anders en dus zal elke beginnende sportschutter weer andere eisen aan zijn of haar wapen hebben.
   Het zou kunnen dat het een karabijn is die gezien de disciplines in meerdere gebruikt kan worden en daardoor voor een sportschutter die start met een eerste wapen prettig is.
   Mag ik vragen voor welke discpline je de karabijn wilt aanschaffen? Wellicht kan ik je dan iets meer helpen zoeken in de juiste richting.

   Richtmiddelen voor bijvoorbeeld KKK 12m zouden standaard op het wapen moeten zitten als je het mij vraagt. Later monteren heeft weinig zin en brengt meer kosten met zich mee. Richtmiddelen voor PG50 vereist een kijker en is dan weer een compleet ander verhaal :).
   Hoor graag weer even van je!

   Groet Sportschutter

   1. Hallo Sportschutter,
    Dank voor je reactie. Ik kon ook niet zoveel met het statement vandaar de vraag;-) Gisteren bij de lokale leverancier geweest en al pratend bij een oldtimer uitgekomen Anshutz model 1441/42. Open vizier karabijn. Mogelijk wel iets teveel betaald, maar ze moeter er ook van leven;-)
    Ik ben op dit moment hoofdzakelijke knielend 12 meter aan het oefenen, Ik ben me nog verder aan het orienteren of ik geweer of optisch ook leuk vindt. Maar ja, men zij eens tegen mij dat ik te ‘oud’ (60+) ben om nog geweer te leren schieten:-) Maar tot nu toe wel een leuke sport. ( moet bekkennen dat kleiduiven ook heel leuk zijn, bij de ksv de betuwe,)
    grt,
    Leo

    1. Geachte;
     Ik ben tot 2018 volwaardig lid geweest bij de schietvereniging, toen gestopt, en ben nu weer lid geworden 2022. Mijn vraag is nu, moet ik helemaal opnieuw beginnen of tellen mijn vorige jaren mee als volwaardig lid zodat ik mijn verlof kan aanvragen? Of moet ik eerst 12 maanden lid zijn? En zo ja. Kan ik daarna fase 2 in of alles opniew doen.
     Alvast bij voorbaat mijn dank.

 11. Beste sportschutter, dank voor de blog! Ik heb na ruim 40 jaar thuis schieten met lucht en co2 mijn eerste stap gezet en afgelopen week mijn eerste introducee avond gehad op een schietvereniging. Vond het heel leuk en ik ga er voor. Er zullen er vast wel meer komen maar mijn vraag op dit moment is; Uit hoeveel schoten bestaat een serie zowel in opleiding als de jaarlijkse 18 beurten? En mogen er op 1 avond ook meerdere “beurten” geschoten worden?

  1. Hi George,

   Graag gedaan natuurlijk en welkom in de schietsport!
   Om meteen maar antwoord te geven op je vragen:
   Er is geen wettelijke bepaling die aangeeft dat je voor het aftekenen van een schietbeurt een minimaal aantal patronen moet verschieten. Dat houdt dus in dat je na 1 schot eigenlijk al je beurt af mag laten tekenen.
   Als je op die manier 18 schoten per jaar schiet met je vuurwapen mag je natuurlijk afvragen of je serieus bezig bent.
   In de praktijk heb ik dit, moet ik eerlijk zeggen, nog nooit gezien. Toch zijn er verenigingen die zelf wel een minimum instellen, bijvoorbeeld minimaal 10 schoten voor een schietbeurt.
   Kortom, het maakt dus eigenlijk niet uit hoeveel schoten, mits je vereniging zelf eisen stelt.
   Op 1 avond mag er op de schietvereniging maar 1 beurt worden afgestempeld. De gedachte hierachter is dat je maar 1 keer deelneemt aan het schieten. Er is wel een uitzondering maar die geld enkel op overheidsbanen bij de wapengroepen militair geweer en historische wapen. Deze bepaling staat voorin je stempelboekje.
   Eigenlijk kan je het beste stellen dat je per dag maar maximaal 1 stempel / schietbeurt kan doen.

   Mocht je nog meer vragen hebben dan hoor ik ze graag!

   Groet Sport Schutter

 12. Ik zie dat er veel word gezegd over compacities

  Maar hoe zit het als je gewoon een paar keer peer maand wllt schieten om te oefenen
  niet speciaal om ergens aan deel te nemen kan dat ook gewoon ?

  1. Hi,

   Als je geen verlof hebt of wil hebben dan ben je niks verplicht en hoef je ook niet deel te nemen aan de interne competitie.
   Als je wel een verlof hebt of wilt dan moet je verplicht 5 keer deelnemen in een jaar binnen 1 discipline. Als je dat haalt (wat echt goed te doen is) dan kan je daarnaast gewoon enkel recreatief (lees voor de fun) schieten.

   Groet Sport schutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *