App review – IPSC Shot timer, Shot timer en Splits

De afgelopen tijd schiet ik steeds vaker plates. Voor de schutters die deze discipline niet kennen, het doel is hierbij om een 14 tal plates (ronde staal platen) verdeeld over 2 rijen van 7 zo snel mogelijk om te schieten waarbij je ook nog verplicht 1 magazijn wissel uit moet voeren. Op de vereniging hebben we een CED shot timer liggen die je kan gebruiken om de tijden te meten. Deze timer werkt prima maar helaas kan je niet later je serie nog een keer bekijken aangezien de timer dan alweer door de volgende schutter gebruikt wordt of omdat je bijvoorbeeld al thuis zit. De afgelopen tijd heb ik drie gratis apps getest waarmee je de resultaten van je sessie op kan nemen en later altijd nog een keer kan bekijken.

IPSC Shot timer:

De eerste app die ik getest heb is IPSC Shot timer. Deze app is eenvoudig vorm gegeven maar doet precies wat het moet doen. Alvorens je de app gaat gebruiken moet je de app eerst even kalibreren. Dit houdt in dat je gedurende een aantal seconden twee of drie schoten doet zodat de app kan onderscheiden wanneer er een schot valt of dat het omgevingsgeluid is. Later kan je de kalibratie altijd nog iets bijstellen zodat hij wat gevoeliger of juist minder gevoelig wordt. Mijn ervaring is dat als je hem zelf niet daarna nog een tikkeltje bijgesteld naar minder gevoelig de app ook af en toe het vallen van een plate als een schot registreert. Dit was niet altijd het geval maar kwam wel zo nu en dan voor, en dat geeft een vertroebeld beeld van het aantal schoten en het resultaat van je serie.

Kalibreren van de app.

Na het kalibreren kan je simpel weg op start drukken en ergens binnen 3 seconden zal het startsein klinken. Ook dit aantal seconden is in te stellen bij de instellingen van de app. De startknop in de app wordt vervolgens de stop knop waarmee je de serie ook weer kunt eindigen.

Overzicht van de schoten

Bovenstaande een screenshot van een serie met 14 schoten. Door een screenshot te maken met mijn telefoon bij een interessante serie kan ik voor nu de resultaten bewaren om ze later nog eens te bekijken. Helaas is er namelijk op dit moment geen mogelijkheid in de app om je resultaten opslaan.

Toekomst

In de knoppenbalk zijn de functies al aanwezig die in de toekomst ook in de app zullen verschijnen. Zo wordt er gewerkt aan een “Hit factor calculator”, “Result list” en een “Save result”. Vooral de laatste twee genoemde functies lijken mij erg handig om te hebben om later nog eens makkelijk resultaten na te kunnen kijken. Er is alleen nergens een roadmap te vinden wanneer deze functies in de app geïntegreerd zullen worden. Het is dus afwachten wanneer en of de functies er überhaupt in komen zeker aangezien de app al sinds lange tijd in de playstore staat.

Plus Min
Simpele bediening Geen mogelijkheid resultaten op te slaan
Geen reclames App blijft achtergrondruis als schot registreren
Schotregistraties zijn uit overzicht te verwijderen (bij registratie vallende plate)
Makkelijke kalibratie van de app
Toekomstige features

IPSC Shot timer in de playstore

Shot timer

De volgende app die ik getest heb is genaamd “Shot timer”. Net als IPSC Shot timer moet je deze app eerst kalibreren alvorens je begint met schieten. Dit kalibreren ziet er een stuk beter uit dan het kalibreren van “IPSC Shot timer”. Tijdens het kalibreren luistert de app naar het schot en je ziet dit meteen terug als een piek in je “Shot intensity range”. Door het metertje er net iets onder te plaatsen zou je zo zuivere schoten moeten kunnen registreren. In tegenstelling tot de vorige app heeft deze app een “Echo smoothing”. Hiermee kan je de app wat meer finetunen door iets minder harde geluiden binnen korte tijd na het schot als een echo van het schot te laten rekenen. Volgens de maker van de app zou deze in de meeste gevallen meteen goed staan, wij moesten hem iets naar links bijstellen om een juiste schot registratie voor mekaar te krijgen.

Naast het kalibreren van je schoten kan je op de instellingen pagina ook meteen het aantal seconden instellen dat het duurt voordat de pieper afgaat. Nadeel is dat dit niet variabel in te stellen is. Dus het is niet mogelijk om in te stellen: ergens tussen de 2 en 5 seconden, de tijd is dus altijd hetzelfde. Hierdoor zou je als schutter al af kunnen tellen en zo meer bereid zijn op het startsein.

Ook deze app had af en toe last dat het klappen van een plate als schot werd geteld. Toch gebeurt dit een stuk minder vaak dan bij de vorige app en daarom zou deze app bij gebruik een stuk betrouwbaarder zijn. Het overzicht van het aantal schoten is in ieder geval een stuk prettiger dan de voorgaande app, maar dat is ook wel een stukje persoonlijk. De zwarte achtergrond geeft ook een stuk rustiger beeld.

Mooie feature van de app is dat al je sessies opgeslagen worden. Het enige jammere hieraan is dan weer dat enkel het eindresultaat opgeslagen wordt en je niet nog een keer het overzicht van elk schot kunt raadplegen. Wellicht een mooie feature voor in de toekomst van deze app.

Het enige echt vervelende aan deze app zijn de advertenties die af en toe pontificaal in beeld staan.

Plus Min
Simpele bediening Geen variabel instelbare tijd tot het startsein
Rustige zwarte achtergrond Bij opgeslagen resultaten is alleen eindresultaat te zien
Resultaten worden opgeslagen Reclames
Makkelijke kalibratie van de app

Shot timer in de play store

Splits

De laatste app die we testen is “Splits” genoemd. Voordat ik de app installeerde bekeek ik de functies in de playstore, deze app zag er zeker veelbelovend uit! Bij het openen van de app valt op dat er niet bijzonder veel aandacht aan uitstraling is besteed. Maar goed, het gaat natuurlijk om de functionaliteit en niet persee om de looks.

Alle configuratie van de app staat op dezelfde pagina als de timer zelf. Dat is opzich handig maar persoonlijk zou ik dit liever achter een andere tab willen hebben zodat je meer ruimte overhoudt om de timerfunctie uitgebreider te maken.

Het vervelende van Splits is dat deze app niet echt intuïtief is in gebruik. Bij meerdere sessies schieten heb ik geen tijden op het scherm zien verschijnen. Wanneer ik dan de configuratie aanpaste kwamen er verschillende tijden op het scherm maar geen van deze leek enigszins in de buurt te komen van de tijd van de sessie. Vandaar dat ik deze app ook niet verder bekeken heb voor deze review, als de basisfunctie het namelijk al niet goed functioneert… is het in mijn ogen de tijd niet waard.

Deze app kan je natuurlijk uitproberen, wellicht lag bovenstaande aan mijn telefoon maar bij mij is deze app inmiddels weer van de telefoon verdwenen. Welllicht dat ik deze over een paar maanden nogmaals probeer en nogmaals aan de tand ga voelen. Aangezien de app vaak geupdate wordt zit er wellicht een verbetering in waardoor het wel prettig op mijn telefoon werkt.

Splits in de play store

Conclusie:

Het timen van een serie plates schieten is mogelijk op je smartphone. Echter blijven deze apps wel last houden van wat ruis door het registreren van een plate. Bij de ene app kan je dit beter voorkomen / instellen dan de andere. Voor mij is nu de App “Shot timer” degene die het beste werkt met zo af en toe een schot teveel op de teller door het registreren van een vallende plate. Voorlopig zal ik deze app gebruiken om mijn tijden te registreren. De ene telefoon is ook de andere niet en wellicht heeft jouw telefoon een betere microfoon dan de mijne. Ik kan je bovenstaande apps wel aanraden om ze zelf ook te testen op je smartphone en te kijken welke het beste werkt voor jou.

Alle apps zijn getest met een Oppo Reno met Android 9.0. Bij de test is geschoten met een AR15 met CMMG 22LR upper.

One thought to “App review – IPSC Shot timer, Shot timer en Splits”

  1. Er was vroeger altijd een app van Zwitserse makelij en moest je 7,- voor betalen. Die was echt top, helaas is deze ineens niet meer verkrijgbaar.

    Die heb ik vaak gebruikt en was net zo goed als een hardware timer. Ik ben de naam vergeten maar erg es heb ik nog resultaten, want die kon je opslaan. Evenals variabele countdown tijd, was een superapp.

    Groetjes,
    David

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *