Wapen review: Sig P226 Classic in .22LR

De afgelopen jaren zijn veel wapens nagemaakt in 22lr. Denk bijvoorbeeld alleen al maar aan de verschillende 1911 en AR15 modellen die de afgelopen jaren de markt overspoelt hebben. En zeg zelf, het is natuurlijk een prima en goedkoop alternatief voor het oefenen met het schieten met z’n grotere broer. Dit keer voelen we ook zo’n klein kaliber wapen aan de tand die ter beschikking is gesteld door een schutter. De SIG P226 Classic in .22LR.

Over het wapen:

De SIG P226 is gebaseerd op de SIG P220. Als je in Google SIG P220 en SIG P226 intikt zul je bij de afbeeldingen op het eerste gezicht meer vergelijkingen zien dan verschillen. De SIG P226 is het model dat is aangeboden tijdens de XM9 trails, de zoektocht van de Amerikaanse defensie voor de vervanging van het 1911 pistool. Het 1911 pistool deed natuurlijk al een lange tijd dienst en was hard aan vervanging toe. De Sig haalde de finale te samen met de Beretta M9. Uiteindelijk moest de SIG P226 het afleggen tegenover de Beretta M9, de officiële reden hiervoor was dat de M9 inclusief magazijnen en reserveonderdelen minder kostte dan de P226. Enkel de Navy Seals zijn in 1980 de Sig P226 gaan gebruiken. De SIG P226 Classic is de klein kaliber versie van de Sig P226.

Dat het wapen ontwikkeld is voor overheidsdoeleinden vind je in een aantal opzichten terug. Zo is de ontspanhendel in de pistoolgreep aan de linkerkant van het wapen een van die dingen. Hierdoor kan het wapen veilig ontspannen worden terwijl er nog een patroon in de kamer zit. Door het naar beneden drukken van de onstpanhendel wanneer het wapen gespannen is valt de hamer naar voren wanneer de ontspanhendel weer naar boven wordt bewogen. De hamer kan de slagpin niet raken wanneer deze zich naar voren beweegt anders dan door het overhalen van de trekker. Daarnaast kan het wapen met het eerste schot Double action bedient worden waarna elk opvolgend schot single action geschoten wordt. Natuurlijk kan je voor het eerste schot zelf de hamer naar achter bewegen om zo ook het eerste schot Single action te verschieten.

De Sig P226 Classic is verrassend licht. Het weegt net iets meer dan 650 gram inclusief magazijn. Dit komt mede doordat het frame en de slede gemaakt zijn van een aluminium legering. In tegenstelling tot de Sig Sauer Musquito, ook een op het SIG P226 lijkend pistool in 22LR, heeft de SIG P226 22LR classic, een full sized frame. Dat wil zeggen dat het wapen ook meer lijkt op de P226 in 9mm als het gaat om afmetingen. Je kan hierdoor later ook altijd een groot kaliber slede op het wapen bevestigen om zo het wapen uit te breiden. Aan de voorkant van het wapen heeft het wapen een accessoire rail voor het bevestigen van een lamp, laser of wat je er ook maar onder wilt hangen. Het wapen is standaard voorzien van E2 grips en heeft een korte beavertail.

Merk Sig Sauer
Model P226 Classic
Kaliber .22LR
Magazijn capaciteit 10
Kleur Zwart
Materiaal Aluminium legering
Loop lengte 114,3
Lengte 195,6
Gewicht 672 gram inclusief magazijn
Voorzien van montagerail Voorzijde van het frame

Het schieten:

We begonnen de avond met een rondje statisch schieten op 25m. Zodra het wapen op de baan gereed lag hebben we eerst het wapen even nader bekeken. Het wapen voelt zoals eerder gezegd verrassend licht. Ook na het plaatsen van een leeg magazijn blijft het wapen licht aanvoelen. De magazijnen zijn van kunststof en daardoor voegen ze ook niet veel extra gewicht toe aan het wapen. De magazijnen laten zich makkelijk vullen met 10 patronen door middel van de laadhulp die op de magazijnen aanwezig zijn. Na het magazijn in het wapen geplaatst te hebben maken we het wapen gereed om te vuren door de slede naar voren te brengen. De sledevangpal bevind zich achter de ontspanhendel wat in mijn geval even wennen is. Met andere wapens is dit juist de plaats van de veiligheid, zoals bij de Tanfoglio en de CZ75, maar dat is zo gewend.

Het wapen heeft voor en achter dots op de sights zodat makkelijk gericht kan worden.

De richtmiddelen op het wapen laten zich gemakkelijk vinden door de drie dots die op de keep en korrel zijn aangebracht. Door deze op één lijn te zetten zit je al snel met het wapen op doel. Dit is zeker handig voor snellere series schieten, voor precisie schieten verkies ik zelf toch de conventionele zwarte keep korrel. Tijdens het schieten werd al snel duidelijk dat het wapen na elk schot weer snel op doel te brengen is. Na de het schot komt het wapen namelijk weer vrij goed op lijn bij het doel. De E2 grips geven tijdens het schieten prima grip op het wapen. De trekkerweg is wat langer dan ik gewend en de trekkerdruk ligt ook een stukje hoger. Echter zodra je door de sleep van de trekker heen bent is is het rustig druk opbouwen tot het schot valt. Na het schot is het een lange weg voor de totale reset van de trekker. Hier zou je een SRT (Short Reset Trigger) voor kunnen gebruiken om de reset korter te maken maar voor statisch schieten zie ik daar persoonlijk het nut niet zo van in.

De SIg P226 Classic met het doel op 25m
Schotbeeld van het eerste kaartje 25m, staand, enkel handig. Dat kan ongetwijfeld beter!

Niet het beste kaartje wat ik ooit geschoten had, laten we zo zeggen dat het wapen even wennen is en tussendoor kregen we toevallig ook nog een storing. Dat laatste is overigens verder de avond niet meer voorgekomen en leek dus eenmalig. Voor de geïnteresseerde: De munitie die we gebruikte deze avond was CCI standaard.

Na het schieten op 25m hebben we van baan gewisseld en zijn we een paar rondjes plates gaan schieten met het wapen. Zoals eerder gezegd valt het wapen na het schot weer mooi terug in de positie van voor het schot. Ook dit keer hielpen de dots op de richtmiddelen bij het snel grofweg op doel opkomen bij een opvolgend schot. De E2 grips geven een prettige grip op het wapen tijdens het twee handig vasthouden en draagt zeker bij aan het controle houden over het wapen. Je kan merken dat de SIG zich prima thuis voelt op de plate baan.

Fieldstrip van het wapen

Het demonteren van de SIG P226 voor regulier onderhoud is enorm simpel. Trek de slede naar achter en zet de slede vast door de sledevangpal omhoog te bewegen. Draai vervolgens de demontagepal (voorste pal aan de linker zijde van de kast gezien) een kwartslag naar beneden. Druk daarna de sledevangpal naar beneden en neem de slede in dezelfde beweging van de greep. Verwijder vervolgens de geleidestang met veer en daarna de loop. Het wapen is nu voldoende gedemonteerd voor regulier onderhoud.

Het wapen na een fieldstrip

Conclusie:

De P226 Classic is een prima pistool om goedkoop mee te trainen, zeker als je ook een groot kaliber P226 hebt of deze later aan wilt schaffen. Je zou ook een wisselset aan kunnen schaffen i.p.v. een compleet wapen maar een deticated 22LR pistool heeft ook zo z’n voordelen. De P226 is met een beetje training prima geschikt om meesterkaart licht mee te schieten. Je zult het waarschijnlijk wel afleggen tegen schutters met match pistolen maar dat mag de pret niet drukken. Plates of en Service Pistol klein schieten gaat daarentegen prima met deze klein kaliber. De wat langere sleep van de trekker was voor mij in beide disciplines even wennen maar dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd voor je daar volledig aan gewend bent. Kortom, de Sig P226 is een leuke allrounder waarmee je leuk mee kan komen in diverse disciplines.

Met dank aan de schutter waarvan ik dit wapen mocht reviewen en Schietsportvereniging Wilhelm Tell Putten voor het beschikbaar stellen van haar banen voor deze review.

4 gedachten over “Wapen review: Sig P226 Classic in .22LR”

 1. Vraagje, op YouTube reviews hoor je van iedereen dat de slede niet naar achteren blijft staan bij het vuren van de laatste stuk munitie. Was dat bij deze ook het geval? Dat kan nog wel een dingetje worden bij een rimfire die daardoor steeds droog aan het vuren bent…

  1. Klopt! Ik heb dit ook met de standaard magazijnen van mijn P226 22LR wisselset. Echter zijn er ook magazijnen te krijgen waarbij de slede gewoon naar achter blijft staan. Hier heb ik er ook een stuk of wat van, stuk prettiger als je het mij vraagt.

 2. Hallo, Ik overweeg om een Sig Sauer P226 .22 aan te schaffen,waar zijn de magazijnen zijn te koop waardoor de slede open blijft staan?
  Zijn dit orginele Sig magazijnen of aftermarket.

  1. Beste Peter,

   De standaard magazijnen die bij de wisselset (en volgens mij ook bij de 22 versie van de P226) zitten hebben geen mogelijkheid tot bold hold-open.
   Ik heb bij mijn wisselset voor de SIG p226 9mm 5 extra magazijnen gekregen die dit wel doen. Ik dacht dat deze aftermarket waren maar als je zoekt op Sig 22lr magazine XR dan kom je uit op de magazijnen van SIG zelf die wel een bold hold-open hebben.
   Zelf vond ik ze op de site van wapenhandel kuiper in Blijham.

   Mvg,

   Sportschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *