App review: Droogtrainen met laserpatronen deel 1: iTargetPro

Zoals een oud spreekwoord zegt: “Oefening baart kunst”. Als sportschutters weten we dat maar al te goed. Trainen doen we met scherpe munitie op de schietvereniging en wellicht dat we zelfs thuis nog droog trainen. Helaas hebben maar heel weinig (lees bijna geen) sportschutters een schietbaan aan huis maar hoe gaaf zou het zijn om dat te hebben? Nou, nu is je kans! Met de app’s uit de volgende drie delen bouw je namelijk zelf je eigen schietbaan met je eigen wapen en een laser patroon. In mijn zoektocht naar apps of programma’s die de schoten kunnen registreren kwam ik in totaal drie echt interessante applicaties tegen. Twee Android apps en één computer programma. Om een goed beeld te geven van alle apps/programma’s heb ik besloten om een aparte review schrijven over elke app/programma te beginnen met de laserpatroon zelf en iTargetPro.

Voordat ik met deze test kon beginnen ben ik eerst opzoek gegaan naar een geschikte laser patroon. Deze patronen kan je vinden via diverse sites en ook in allerlei verschillende prijzen. Om de hele test wat uitdagender te maken heb ik besloten om de patroon zo goedkoop mogelijk aan te schaffen en deze dan ook meteen maar te reviewen. Goedkoop is meestal duurkoop, ik weet het maar niet geschoten is ook mis dus waarom niet? Na een korte speurtocht kwam ik er achter dat via Ebay in China de laserpatroontjes redelijk goedkoop zijn.

De laserpatroon

Via Ebay bestelde ik een laser patroontje in het kaliber 9mm. Om precies te zijn bestelde ik deze:

Ebay 9mm laser patroon

Het enige nadeel van een Ebay bestelling (of Aliexpress, Wish etc.) is dat je even geduld moet hebben voor het pakketje binnen komt. De mijne was binnen 4 weken binnen dus dat is redelijk te noemen. Ik heb wel eens sneller een pakketje binnen gehad maar ook zeker later!
Meteen na binnenkomst heb ik het patroontje geprobeerd in mijn Tanfoglio Limited Custom, helaas…. daar paste deze patroon niet helemaal in. Hij bleef net een paar millimeter te ver uit de kamer steken waardoor de slede niet dicht kon. Wellicht net even een strakke passing van de kamer van de Tanfoglio. Echter verkocht ik dit wapen recent om er een SIG P226S voor terug te kopen. En ja hoor! Daar paste de laserpatroon zonder problemen in. Gelukkig, zo kon deze review toch nog doorgaan.

Voorzijde 9mm laser patroon
Achterkant van de 9mm laser patroon. De hulsbodem heeft geen rand waarachter de patroontrekker kan haken.
De patroon in delen.
De laserpatroon in het wapen

De laser patroon werkt op 3 batterijen welke zijn inbegrepen en heeft een messing kleurige behuizing. De patroon heeft op de hulsbodem geen rand waar de patroontrekker achter blijft haken dus wordt ook niet uitgeworpen wanneer je de slede naar achter haalt. Je kunt dus ook zonder probleem een reload hiermee oefenen. Omdat de patroon zelf niet iets als een rubber ring heeft waardoor de patroon “klemt” in de kamer van het wapen moet je bij het uitvoeren van een reload wel je wapen recht of naar beneden houden. In mijn wapen valt de patroon er namelijk uit zodra ik mijn loop naar boven beweeg.
Achterop de patroon, op de plaats van het slaghoedje, zit achter een stukje rubber een knop die wanneer de slagpen deze raak een korte puls zal geven van ongeveer een halve seconde waarmee het schot gesimuleerd wordt. Ook wanneer de slagpen de knop blijft raken wordt de puls niet nogmaals gegeven. Kortom, enkel wanneer je de trekker overhaalt wordt er een korte puls gegeven van ongeveer 0,5 seconden. Leuk, nu hebben we nog iets nodig wat het schot kan waarnemen en registreren.

iTarget Pro

De eerste app die ik tegen kwam in m’n review is iTarget Pro. Van deze app is één onderdeel nog in ontwikkeling (hier later over meer). iTarget is ontwikkeld in the U.S.A.
De gratis versie kan je gebruiken met het BullsEye onderdeel. Hierbij worden je schoten geregistreerd en de punten opgeteld. Vrij simpel, vrij basic. Het onderdeel Quick Draw is betaald en kost $4,99. In dit onderdeel kan je zoals de naam al doet vermoeden je schot timen. Je zult dan het wapen geholsterd hebben en zodra je een piep hoort schiet je zo snel mogelijk op doel. De timer zal stoppen zodra hij het schot met de laserpatroon registreert. Je krijgt dan je tijd te zien en waar het schot gevallen is. Voor deze review beperk ik me enkel tot de BullsEye functie.

Openingscherm iTarget Waarschuwing, tik op continue om verder te gaan. Instellingen scherm voor starten serie.

Bovenstaand van links naar rechts het startscherm van de app ITargetPro en het scherm wat er op volgt zodra je op Bullseye geklikt hebt. De app waarschuwt je nog even dat je geen scherpe munitie moet gebruiken tijdens het gebruiken van dit appje en alle munitie eerst netjes even op moet bergen. Het voelt wat typisch Amerikaans zo’n opmerking, maar beter een double check dan geen check. Na het klikken op Continue komen we in het scherm waar we iets mee kunnen. Je kunt nu de instellingen aanpassen door op de rode steeksleutel te tikken of te starten met een training door op het de groene “play” knop te tikken.

We zien nu dat de camera in werking wordt gezet. Door de camera van de telefoon op het doel te richten kan je het registratieveld nog een beetje bijstellen door duim en wijsvinger op het scherm te plaatsen. Wanneer je dit doet wordt een rode cirkel getoond op je scherm. Door deze precies op het doel te passen kan iTarget bepalen waar de schoten vallen en wat het punten aantal is.

Voor de test heb ik het doel ongeveer op ooghoogte gehangen. De telefoon heb ik liggend bevestigd op een selfie stick welke ook als statief gebruikt kan worden. Deze heb ik enigszins schuin onder het doel geplaatst zodat ik volledig zicht had op het doel maar ook de “inslagen” kon zien op het scherm. Nadat je op de groene knop druk met het duimpje omhoog kan je beginnen met je training. Om dit verder te laten zien heb ik een kort filmpje gemaakt hoe de inslagen geregistreerd worden. Zie hieronder:

iTarget heeft met de gratis versie (enkel de modus “BullsEye” is daarin beschikbaar) een hele mooie en simpele app om thuis te kunnen trainen. Bij elk geregistreerd schot maakt de app een geluid van een schot en zie je op het scherm terug waar deze geregistreerd is. Zoals je kunt zien wordt de score vrij snel getoond en zit er een hele kleine vertraging tussen het schot en het geluid wat je hoort. Terugkoppeling van je schot is dus op zich prima! Je punten worden opgeteld en het aantal geregistreerde schoten staan eronder. Wil je weer met een schone lei beginnen? Dan druk je op de rode knop en vervolgens weer op de groene en je kaart is weer helemaal leeg. Simpel maar prima in gebruik.

Heel af en toe merkte ik dat er een schot zomaar uit het niets geregistreerd werd en dat zonder dat ik de trekker overhaalde. Dit gedrag kan worden veroorzaakt doordat de belichting te sterk of te zwak is. In de app heb je de mogelijkheid om de gevoeligheid bij te stellen via het instellingen scherm. Deze vind je door op de rode knop met de steeksleutel te tikken. Door de gevoeligheid iets naar beneden bij te stellen kreeg ik dit gedrag niet meer. Een ander probleem wat ook opgelost werd door de gevoeligheid naar beneden bij te stellen was dat ik heel af en toe merkte dat er door de app geen schot geregistreerd werd terwijl ik hem toch zag op het scherm van mij telefoon. Kan misschien ook te maken hebben hoe licht of donker je kamer is en zoals gezegd, iets de gevoeligheid bijstellen en het werkte wel. Dit gebeurde niet vaak maar ik denk gemiddeld één keer per vijftig keer de trekker overhalen dus ik denk dat de standaard gevoeligheid maar net niet toereikend was.

Wat wel echt jammer is, is dat je niet op afstand (door bijvoorbeeld een schot buiten de kaart te plaatsen of op een daarvoor bestemde ruimte) de kaart met inslagen kan resetten. Dit is natuurlijk puur een gebruikersgemak puntje… Zou handig zijn maar is geen must om veel plezier te hebben met deze app.

Ander klein nadeel van de app is dat de laatste versie geüpload is in januari 2017. Dat houdt in dat er al meer dan twee jaar niets meer met de app is gebeurd/gewijzigd. Vandaar dat ik het onderdeel waar “Coming Soon” bij staat dan ook niet snel verwacht. Het kan natuurlijk zo zijn dat de app wellicht niet meer werkt met een toekomstige versie van Android als de uitgever de app niet bijwerkt. Voor nu in ieder geval nog geen direct probleem.

De app is te vinden in de google play store via de volgende link: iTarget Pro

In deel twee van deze serie ga ik nog een app reviewen.

Deze app is getest met een Oppo Reno met Android 9.0. Bij de test is gebruik gemaakt van een Sig P226s in 9mm.

5 gedachten over “App review: Droogtrainen met laserpatronen deel 1: iTargetPro”

  1. Bedankt voor de informatieve review.
    In andere reviews heb ik gelezen dat sommige laserpatronen niet goed uitgelijnd zijn of niet goed vastzitten, is dat bij deze niet het geval?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *