Wapen review: Garand M1

Wanneer je het met anderen over iconische wapens uit de tweede wereld oorlog hebt hoor je vaak dezelfde wapens de revue passeren. Lee Enfield, Mosin Nagant, 1911, Thomson M1928 en eentje die je er eigenlijk altijd wel hoort de M1 Garand. Met zijn iconische *pling* is het wapen meteen herkenbaar. Een bevriende medeschutter kocht onlangs zo’n mooi stukje wapengeschiedenis. Hoog tijd om me eens te verdiepen in de Garand en er een review over te schrijven!

Geschiedenis van het wapen:

De Garand is ontworpen door Jean Cantius Garand. In 1917 kwam Garand in dienst bij de Amerikaanse overheid waar hij startte met het ontwikkelen van licht machinegeweer. Kort na de eerste wereld oorlog (in 1919) werd Garand overgeplaatst naar Springfield Armory. Daar werd hem de taak gegeven een geweer te ontwikkelen dat zelfladend was door de verschoten patroon uit te werpen en een nieuwe patroon aan te voeren door middel van gasdruk. Het ontwerpen van een geweer dat praktisch was in effectiviteit, betrouwbaarheid en productie had nogal wat tijd nodig. Het duurde zo’n 15 jaar voor het eerste prototype van het wapen voldeed aan alle eisen van het Amerikaanse leger.

In 1932 werd de Garand gepatenteerd om op 9 januari 1936 opgenomen te worden in het arsenaal van het Amerikaanse leger. In 1940 begon de massa productie van de Garand en verving de Garand het Springfield M1903 grendel geweer. Daarmee werd het Amerikaanse leger een van de eerste met een semi automatisch geweer in de standaard bewapening. Tijdens de oorlog zijn er rond de 4 miljoen exemplaren van dit geweer gefabriceerd door Springfield Armory maar ook door Harrington & Richardson en International Harvester.

Niet alleen tijdens de tweede wereld oorlog maar ook na deze tijd bleef de Garand nog een tijdje in het arsenaal. Een groot deel van de Garands is na de tweede wereld oorlog opnieuw samengesteld/gerepareerd of werden verkocht aan geallieerde landen. Ook is een deel van de Garands omgebouwd tot sniper versie.

Naast grootschalig ingezet te zijn tijdens de tweede wereld oorlog is de Garand ook nog gebruikt in Korea en Vietnam.

In 1958 werd de keuze gemaakt om de Garand te vervangen voor de M14. Dit wapen was lichter, had een grotere magazijn capaciteit en verschiet een lichtere patroon, namelijk de .308 Winchester. Het zou nog tot 1963 duren voordat de Garand helemaal vervangen was voor de M14. De M1 wordt door het Amerikaanse leger tot op heden nog gebruikt voor ceremoniële taken.

Een van de meest bekende uitspraken over de Garand is gemaakt door General Patton. Hij zei over dit wapen “In my opinion, the M1 rifle is the greatest battle implement ever devised.”

Het wapen:

Fabrikant Springfield Armory
Lengte 1100mm
Loop Lengte 609mm
Gewicht ongeladen wapen 4,73 Kg
Kaliber 30-06
Magazijn capaciteit 8 schoten per clip

De Garand is een semi automatisch wapen gekamert in het kaliber 30-06. Dit exemplaar is gefabriceerd door Springfield Armory in het jaar 1944. Zo staat het althans op de receiver. Het is bij dit exemplaar niet heel lastig om na te gaan of het wapen nog echt alle originele onderdelen zou hebben. Door de stempels op de kolf te controleren kan je een aardige inschatting maken, hierover later meer.

Het wapen is lang en ongeladen al aan een tikje aan de zware kant. Dat laatste heeft een voordeel en een nadeel. Het nadeel zal vooral gevoeld zijn door de soldaten die dit wapen bij zich droegen. Je moet toch dat net geen 5KG zware wapen de hele dag en nacht met je meedragen naast de rest van je bepakking, munitie, etc. Voor de sportschutters betekend dit dat het wapen bij een langdurig liggende schietsessie wellicht wat aan de zware kant is. Voor de één zal dit minder gelden als voor de ander en dat is een kwestie van uitproberen en vooral trainen. Het voordeel van een zwaar wapen is dat dit de terugslag ook flink dempt en het wapen veel rustiger aanvoelt tijdens het schot.

Het vizier van de Garand is aan de achterkant te verstellen in links / rechts (windage) maar ook in hoogte. De windage is instelbaar aan de rechterkant van het vizier, de hoogte verstelling  zit aan de linkerkant van het vizier. Door deze verstelling naar voor of achter te draaien wordt het vizier aangepast.

Het verstelbare vizier van de Garand

Stempels

Alle Garands zijn gestempeld op een aantal plekken op de kolf. Met een beetje Google werk kom je er snel achter wat deze stempels betekenen. Alleen al voor de fabrikant Springfield Armory zijn een heel aantal verschillende stempels gebruikt. Vandaar dat ik me in deze review enkel beperk tot de stempels die zijn teruggevonden op dit wapen. De stempels die zichtbaar zijn op dit exemplaar zijn op de linkerkant net achter de hangreep| S A | met daaronder een T. De S is deels afgesleten / lijkt maar licht gezet. De SA stempel staat voor Springfield Armory, de T is een indicator dat het wapen een “rebuild” of beter gezegd een herbouwde/samengestelde Garand is. Deze T (of elke andere letter) zijn de initiale van de hersteller die het wapen bij de fabriek samengesteld heeft.

De markering net achter de hangreep van de kolf, boven S A met daaronder een T.

Daarnaast heeft deze Garand op de pistoolgreep de (P) markering. Deze markering houdt in dat het wapen (de loop) ervan beproefd is door Springfield Armory. Hierbij werd de loop beproeft met een patroon die een hoge druk leverde. Daarna werd de loop gecontroleerd en wanneer deze goed bevonden werd kreeg de Garand de (P) stempel.

Niet heel goed zichtbaar meer, de (P) markering

Demonteren.

Het wapen uit elkaar in hoofdgroepen

Het demonteren van de Garand is goed te doen en je hebt er eigenlijk geen gereedschap voor nodig. Behalve misschien dan voor het loshalen van de trekkergroep waar de demontage mee begint. Maar goed, de allereerste stap is natuurlijk om te controleren of het wapen echt leeg is door de spangreep van het wapen naar achter te bewegen. Controleer het wapen of er geen patroon meer in de kamer of het magazijn zit. Hou vervolgens de spangreep vast en trek deze naar achter. Druk vervolgens de patroonaanbrenger naar beneden en laat de afsluiter rustig naar voren bewegen. Laat het geweer in gespannen toestand voor de verdere demontage. Het is dus niet nodig om de trekker over te halen en de afsluiter onder geleiding van de spanhendel naar voren te bewegen.

Van boven naar beneden: 2 patroon clips, de GI Combo tool en een busje onderhoudsolie.
In de kolf van dit geweer zijn de GI combo tool en het oliebusje opgeborgen.

Vervolgens draaien we het wapen zodat de trekker beugel naar boven wijst. Net achter de trekkerbeugel bevindt zich een gat waar je de GI Combo tool doorheen kunt steken als je deze in het bezit hebt. Een schroevendraaier kan natuurlijk ook als het maar de juiste maat is. Druk met je duimen op de kolf en beweeg de combo tool of schroevendraaier omhoog zodat de trekkergroep los komt uit de vergrendeling. Je kunt nu de trekkergroep uit het wapen verwijderen. Wanneer je nu het wapen weer vastpakt kan je nu de kolf scheiden van het gedeelte van het wapen met de loop en afsluiter door de kolf naar boven te bewegen (wapen ligt nog steeds met het vizier naar beneden).

Gespannen hamer in de trekkergroep die zojuist uit het wapen gehaald is tijdens demontage.

Vervolgens kunnen we beginnen met het verder demonteren van het wapen door de spanhendel, patroonaanvoer en afsluiter te verwijderen. We beginnen me het verwijderen van de patroonaanvoerstang door deze tegen de veerdruk in te bewegen en deze los komt van de patroonaanvoerhefboom. De patroonaanvoerstang kan nu uit het wapen verwijderd worden door deze inclusief afsluiterveer uit de spangreep te halen.
De volgende stap is het verwijderen van de aanvoerhefboom pin zodat het aanvoermechanisme verder uit elkaar gehaald kan worden. Voor deze pin kan je het makkelijkst de GI Combo tool gebruiken. Druk met deze tool de pin iets naar buiten en de pin kan vervolgens zo uit het wapen gehaald worden. Vervolgens kan men vrij eenvoudig de patroonaanvoer hefboom verwijderen. Daarna kan het patroonaanvoermechanisme uit het afsluiterhuis getild worden. Let goed op hoe deze in het afsluiterhuis ligt aangezien het aanvoermechanisme ook verkeerd om gemonteerd kan worden wat als gevolg heeft dat het wapen niet werk en je opnieuw zult moeten demonteren en weer monteren.

Na het verwijderen van de patroonaanvoermechanisme kan de patroongeleider uit het wapen gehaald worden. Deze ligt net voor het afsluiterhuis en kan met lichte kracht uit het afsluiterhuis te halen. Deze zit namelijk maar licht geklemd vast. Wanneer deze verwijderd is kan de sledevangpal mechanisme verwijderd worden uit het afsluiterhuis. Deze kan je onder een hoek eruit halen. Als deze verwijderd is dan kan men de laatste stap uitvoeren door de spangreep uit het wapen te halen. Door deze naar achter te bewegen en iets omhoog te trekken en naar rechts te draaien. Het wapen is nu volledig gedemonteerd voor regulier onderhoud.

Het wapen uit elkaar in hoofdonderdelen.

Laden van het wapen:

De Garand heeft geen extern magazijn dat je even makkelijk loskoppelt en weer een nieuw magazijn plaatst maar maakt gebruik van clips. Deze clips zijn normaal gesproken 8 schots maar er zijn ook clips gemaakt in 5 of 2 schots. Wanneer het wapen ontladen is kan een clip geplaatst worden door de spangreep naar achter te halen. De afsluiter blijft in de achterste stand staan en maakt het zo mogelijk om een clip te plaatsen.

Een clip kan geplaatst worden door deze van bovenaf naar beneden in het wapen te drukken. Op het moment dat je een kleine klik hoort zit de clip in het wapen en kan je door de spangreep naar achter te trekken de borging van de afsluiter opheffen. Wanneer je de spangreep loslaat zal de afsluiter naar voren bewegen en met deze beweging een nieuwe patroon meenemen richting de kamer. Vervolgens ben je gereed om te vuren.

Wel is bovenstaand verhaal soms een beetje oppassen. Het wil nog wel eens dat de afsluiter niet helemaal goed geborgd zit in de achterste stand. Dit kan gebeuren als je de afsluiter niet helemaal correct naar achter heb bewogen met de spangreep. Wanneer je dan een clip plaatst zal de afsluiter na het plaatsen van de clip direct naar voren schieten. Met een beetje pech komt je duim dan klem tussen afsluiter en de patroonaanvoer van het wapen. Dit wordt ook wel “the Garand Thumb” genoemd. Aangezien met een leeg wapen deze ook met de hand moet ontspannen kan ook de afsluiter al “op scherp” staan wanneer je deze onder geleiding naar voren had willen brengen. Als je dit niet door hebt is het aanraken van het patroon aanvoer mechanisme al voldoende zijn om de afsluiter naar voren te bewegen met alle gevolgen van dien. Om je te laten zien hoe hard dat gaat onderstaand filmpje waarbij we met een ikea potlood het patroon aanvoer mechanisme aanraken en zie wat er gebeurt.

 

Hieronder zie je duidelijk wanneer de afsluiter vergrendeld is en wanneer deze op scherp staat.

Afsluiter is geborgd in de achterste (juiste) stand
Afsluiter staat op scherp en staat lichtelijk naar voren.

Een paar varianten:

Naast de reguliere Garand zijn er ook nog Garands gefabriceerd in het kaliber .308Winchester. Deze zijn onder andere gefabriceerd door de Italiaanse wapenfabrikant “Breda” maar ook Springfield Armory heeft een 308 versie gemaakt van de Garand.

Ook is er een “sniper” versie gemaakt van de Garand. In 1943 werd de M1C geproduceerd die werd uitgerust met een commerciële scope. Omdat de Garand geen magazijn heeft maar vanaf bovenaf met een clip patronen geladen wordt staat de richtkijker niet recht op / boven de loop. Om te kunnen richten moest met dus ook door de kijker heen kijken die niet helemaal recht op het wapen staat. Hiervoor is de leren cheeckpad ontwikkeld die ervoor zorgt dat het de wang makkelijker contact houdt met het wapen. Het enige verschil met de M1C en M1D is dat de kijkerbevestiging anders is.

Het schieten:

Schieten met de Garand is een mooie belevenis. Ondanks dat het wapen een stuk zwaarder is dan het geweer waar ik normaal mee schiet op de 100m (Bushmaster XM15E2S) merkte ik dit pas goed na een aantal schoten dat dit het geval was. Het scheelt dat de richtmiddelen er ongeveer hetzelfde uitzien als het geweer dat ik gewend ben, voor mijn gevoel zat het vizier wel een tikje lager op het wapen dan bij de AR15.

Het liefst schiet ik liggend vrije hand of met een wapenriem op de 100m. Dit keer deed ik natuurlijk hetzelfde. Eerst knielde ik, drukte de clip met 8 patronen in het wapen en liet de clip los, om de clip net zo hard weer terug te zien veren naar boven. Blijkbaar moest ik de clip iets verder het wapen indrukken en was ik waarschijnlijk te voorzichtig om de afsluiter niet al naar voren te laten schieten voor ik mijn duim uit het wapen gehaald had. Bij poging twee de clip verder het wapen ingedrukt en hoorde ik een zachte “KLIK”. Vervolgens de clip loslaten, en met de palm van de hand de spanhendel een kleine tik gegeven. De afsluiter sloeg naar voren en het wapen was gereed om te vuren. Daarna heb ik de liggende positie ingenomen en de wapenriem om mijn ondersteunende arm gedaan. Zodoende kon ik de schoten vrij stabiel afvuren.
De trekker is wat zwaar maar wel heel voorspelbaar. Een hele korte vrije slag en je zet hem tegen het drukpunt aan. Tot het schot is het niet anders dan druk opbouwen. Als het schot valt voel je een aardige terugslag maar wel veel minder dan je zou verwachten. De patroon is aardig fors maar het gewicht van het wapen dempt de terugslag. Wel moest ik er even aan denken dat ik m’n vingers niet per ongeluk op de spanhendel legde aangezien deze ook meebeweegt met het uitwerpen van de patroon.

Het mooiste is natuurlijk het laatste schot waarbij de laatste huls en de clip in een keer uit het wapen geworpen worden. Het is wat donker op de baan maar ik heb geprobeerd om hier een redelijke slomo van te maken. Volgens mij is dat verder aardig gelukt, zie het resultaat hieronder!

Met dank aan de schutter waarvan ik dit wapen mocht reviewen.

Vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!

Groet Sportschutter

7 gedachten over “Wapen review: Garand M1”

 1. Mooie review, alles heel herkenbaar en het filmpje met het potlood laat mooi zien waar je nooit je vinger wil hebben.

  Mooi gedaan, ga zo door

 2. Goedenavond
  Mijn vader (83)heeft met dit geweer in militaire dienst zijn scherpschutters brevet/diploma gehaald. Hij zou heel graag nog een keer schieten met de Garand. Weet iemand van jullie of dit misschien mogelijk is?

  1. Beste Jan,

   Bedankt voor je bericht, helaas moet ik je melden dat een Garand een semi automatisch geweer is. Hierdoor valt het geweer in een aparte fase. In de schietsport werkt het op dit moment namelijk zo:
   Introducees in de schietsport mogen fase 1 en fase 2 wapens schieten. Hieronder vallen revolvers en pistolen tot en met 9mm en grendel geweren klein of groot kaliber. Semi automatische geweren vallen onder fase 3 en mogen dus niet uitgeleend worden aan een introducee.
   Zonder de regels te overtreden zou je vader niet kunnen schieten met de Garand.

   Je zou officieel wel kunnen schieten met bijvoorbeeld een Lee Enfield, dit geweer is na de oorlog ook nog een tijd in gebruik geweest in Nederland.

   Groet Sport schutter

 3. Mooie review. Heb er zelf ook eentje een SA 1943.
  Mis wel een stukje over de wel of niet te gebruiken ammo ervoor, al of niet ism met een andere gasplug.
  Eventueel ook de headspace check, mocht er iemand eentje recent aankopen/vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *