Wapenreview: Walther KSP 200 tribute

Schieten met .22LR wint de laatste tijd steeds meer aan populariteit. Vooral klein kaliber wapens die gelijken op hetzelfde wapen in groot kaliber zie ik geregeld voorbij komen op internet of op de schietvereniging. Toch zie ik maar weinig 22LR sportpistolen voorbij komen. Iedereen die mij volgt op Facebook, Twitter of Instagram heeft de foto’s al voorbij zien komen van de slede van mijn Walther KSP200. Helaas ontdekte ik recent een scheur in de slede te hoogte van de sledevangpal. Voor mij de afweging of ik de slede wil gaan vervangen, repareren of het wapen af laat schrijven. Daar ben ik druk mee bezig maar het lijkt erop dat ik dit wapen af laat schrijven maar daar later over meer. Tijd om dit onbekende en onbeminde wapen nog een laatste tribute te geven, mijn eerste wapen: de Walther KSP 200.

Over het wapen:

De Walther KSP 200 is een klein kaliber sportpistool welke op de markt gezet in het jaar 1999. Met dit wapen heeft Walther geprobeerd om een instap matchpistool op de markt te zetten voor schutters die (nog) niet teveel uit willen geven aan een sportwapen. Dit wapen is alleen niet in z’n geheel geproduceerd door Walther want het pistool zelf is gefabriceerd door de Russische wapenfabrikant Baikal. Het complete wapen is namelijk gelijk aan het door Baikal gefabriceerde IZH-35M pistool. Tegenwoordig wordt dit pistool door Baikal geproduceerd onder de naam MP-35M. Het wapen wordt zonder pistoolgreep naar Walther verscheept waar zij vervolgens de herkenbare blauw groene handgreep op het wapen plaatste. De richtmiddelen werden aangepast en het complete binnenwerk gepolijst. Vervolgens heeft Walther het pistool opnieuw zwart gecoat en de opdruk Walther KSP 200 op de slede gezet met een verwijzing naar Baikal. Het laatste verschil tussen de Walther KSP en de Baikal is dat Walther nog een sledevangpal op het wapen aangebracht heeft.

Baikal IZH-35M, de basis van de Walther KSP200
Mijn Walther KSP in de originele koffer, twee magazijnen en gereedschap. De sledevangpal is al geruime tijd niet meer functioneel.

Het mooie van de KSP is dat deze af fabriek al diverse verstelmogelijkheden heeft. Zo kan je de trekker verplaatsen van voor naar achter en de overtravel, vrijeslag en de trekkerdruk aanpassen. De loop van het wapen ligt vrij laag waardoor de richtmiddelen vrij laag liggen als je het wapen vast pakt. Dit komt ook weer de opslag ten goede (voor zover die er met 22 echt is).

De trekker is instelbaar in positie, vrije slag en overtravel.
De verstelmogelijkheid voor de trekkerdruk bevindt zich aan de bovenkant van het wapen.

De sledevangpal van de KSP zijn er in twee versies. Bij mijn KSP is dit niet veel meer dan een stuk verenstaal dat is vastgezet de slede. Wanneer de slede naar achter getrokken is kan je dit indrukken en de slede zal na een klein stukje naar voren te bewegen vast staan. Simpel en effectief maar ook gevoelig. Bij een aantal KSP’s die ik gezien heb is net zoals bij die van mij de sledevangpal afgebroken. De meer recentere modellen van de Walther KSP hebben een drukknop die ingedrukt wordt wanneer je de slede vast wil zetten. Ook bij deze constructie zie je dat deze vaak is afgebroken. Walther heeft dus niet echt een gedegen oplossing gevonden om het wapen van een sledevangpal te voorzien. In alle gevallen wordt de sledevangpal handmatig bediend, de slede blijft bij dit wapen dus niet openstaan na het laatste schot.

De keep van het vizier is verstelbaar en bevindt zich achterop het wapen en achter de loop en afvuurmechanisme. Hierdoor komt de keep boven je hand uit wanneer je het wapen vast hebt.

De keep van het wapen. De hamer is in gespannen toestand wat te zien is aan de rode stip die getoond wordt.

De greep van het wapen heeft een in hoogte verstelbare handsteun. Door de uitsparing die erin gemaakt is om het magazijn makkelijk te kunnen verwijderen kan deze afbreken wanneer het wapen wat ruw behandeld wordt. Destijds waren deze polssteunen makkelijk te bestellen via de importeur. De greep was verkrijgbaar in meerdere maten van L tot S. Standaard heeft dit wapen een M greep. Mijn wapen is uitgerust met een greep maat S die ik er apart voor besteld heb.

Closeup van de magazijnpal en de uitsparing in de handsteun voor het magazijn.

Voor een korte tijd heeft Walther een uitgebreidere versie van de KSP geproduceerd, de Walther KSP Devil. Deze versie is te herkennen aan de rood kleurige grip, zwarte slede en zijn zilverkleurige loopmantel. Bij dit wapen is er een mogelijkheid gemaakt om aan de trekkerbeugel loopgewichten te monteren. Deze uitvoering is maar beperkt geproduceerd.

Naast Walther heeft ook Frankonia de IZH-35M gebruikt om een sportpistool op de markt te brengen. Dit model heet de Frankonia Favorit.

Walther stopte na iets meer dan 6 jaar de productie van de KSP 200 in 2005. Kort daarna kocht Walther de firma Hammerli wat waarschijnlijk de reden is geweest dat de productie zo kort na de introductie al stopte.

Gewicht 1210 gram
Totale lengte 265 mm
Breedte 49 mm
Hoogte 138 mm
Visierlengte 220 mm
Looplengte 153 mm
Magazijn 5 schots
Trekkerdruk instelbaar van 1360 tot 1000 gram

Mijn KSP:

Mijn Walther KSP kocht ik in oktober 2004 in Zwolle tijdens de S.I.W. die toen nog georganiseerd werd. In januari 2004 ben ik begonnen met de schietsport en vanaf de start was ik meteen al gefascineerd door het pistool schieten. Na de basis training pistool schieten ben ik begonnen met een training voor wedstrijdpistool schieten die gegeven werd door een trainer bij onze vereniging. Al snel was ik eruit dat ik met de verenigingspistolen niet ver (genoeg) zou komen en besloot dan ook zo snel mogelijk om een eigen wapen, munitie en kluis te kopen. Maar ja…. ik was toen ook nog student dus echt veel geld om een duur match wapen te kopen had ik ook weer niet.

Na een tijdje speuren kwam ik de Baikal IZH-35M tegen en niet veel later ook de Walther KSP200. Na me in dit wapen te hebben verdiept had ik m’n zinnen gezet op dit wapen. Nieuw koste een Walther KSP al niet veel, dan moest een tweedehands zeker goed te betalen zijn. Tegen de tijd dat ik vond dat het tijd werd om alvast rond te kijken voor zo’n KSP kon ik helaas nergens een tweedehands vinden. Op geen enkele website van een wapenhandel werd er een aangeboden (ik was toen nog in de illusie dat wapenhandelaren hun grootste gedeelte van de voorraad op de website plaatste). Maar goed, het was oktober 2014 (als ik het me goed herinner) en ik liep voor het eerst op de S.I.W. Na de hele beurs afgelopen te hebben spotte ik net voordat ik weer naar de uitgang wilde lopen in een hoekje van een vitrine een blauw gekleurd handvat. De rest van het wapen was verborgen onder andere wapens / koffers etc. en ik vroeg aan de handelaar of ik dat wapen met het blauwe handvat eens mocht bekijken. De handelaar trok het wapen onder een aantal andere wapens vandaan en voila! Het was een KSP! Het wapen voelde precies zo aan als ik me voorgesteld had, dit zou mijn eerste wapen worden…. en na even gekletst te hebben met de handelaar was de deal gesloten en had ik een mooi eerste wapen tegen een voor een student goed betaalbare prijs.

In januari 2005 was ik precies 1 jaar lid van de schietvereniging en heb ik het wapen bij BW (tegenwoordig KCT) bij laten schrijven als eerste wapen op mijn verlof. Kluisinspectie vooraf deden ze toen nog niet aan dus ik maakte een afspraak, betaalde de leges en hup door naar de wapenhandel om het wapen op te halen. Sindsdien is het wapen altijd in mijn kluis gebleven en regelmatig meegegaan naar de vereniging. Ook heb ik er met plezier veel wedstrijden mee geschoten en geregeld gewonnen. Kortom, veel plezier beleefd aan dit wapen!

Het schieten

De Walther KSP is echt een sportpistool. Dat merk je al zodra je het vastpakt. Door de grip kan je het wapen eigenlijk maar op één manier vastpakken en hou je het wapen altijd goed vast. De handsteun biedt voldoende ondersteuning om het wapen prettig vast te houden. Wat ik persoonlijk erg prettig vind aan dit wapen is het lage en brede vizier. Deze ligt echt heel laag op de hand en geeft een heel rustig beeld. Door dat het vizier van voor naar achter op het wapen loopt heb je een maximale benutting van de vizierslengte.

Door de instelbare trekkerdruk kan je deze zo instellen als je zelf prettig vindt. Omdat ik er wedstrijden en de interne competitie mee schoot stelde ik het wapen zo dicht mogelijk af op 1000 gram. Doordat de trekker instelbaar is in positie maar ook in vrijeslag en overtravel kan je de trekker echt helemaal persoonlijk maken. Het enige wat je niet kan doen met de trekker is deze kantelen zoals wel vaak bij duurdere sportwapens het geval is. Maar goed, daar haal je zeker als beginnend sportschutter nog geen voldoende voordeel uit.

Het magazijn laat zich makkelijk vullen met 5 patronen door de laadhulp die is aangebracht aan de zijkant van het magazijn. Bij het plaatsen van het magazijn in het wapen voel je wat weerstand door de magazijnpal die onder de veerdruk tegen de rug van het magazijn drukt. Zodra het magazijn geplaatst is hoor je een kleine klik en voelt het alsof het magazijn een stuk losser in het wapen is komen te zitten. Dat klopt en is geen probleem. Verwijderen van het magazijn kan het makkelijkst worden gedaan door aan de onderkant van het wapen de magazijnpal met de duim van het magazijn af te duwen en met de wijsvinger het magazijn uit het wapen te halen.

Doordat het magazijn zich niet voor de hand maar in de hand bevindt is de balans van het wapen precies in het midden. Dat is heel anders met matchpistolen zoals de Walther GSP of de Hammerli SP20. Naar mijn mening hebben deze de gewoonte om naar voren te duiken, maar dat kan misschien ook aan mij liggen. Ik vond het zelf erg prettig dat dit wapen niet deze eigenschap heeft en bij het richten juist erg rustig blijft.

Door de lichte slede die vrij laag op de hand licht komt het wapen met de terugslag naar achter en vrij weinig omhoog, als je al van opslag mag spreken met een .22 wapen. Daardoor is het goed mogelijk om snel een opvolgend schot te lossen wanneer je bijvoorbeeld deelneemt aan de discipline rapid fire.

Het enige grote nadeel van de Walther KSP bij een lange sessie is dat de safety die in de greep zit aardig kan gaan prikken in je hand. Het idee van de safety is ongeveer gelijk aan die van de 1911. Heb je de greep niet vast dan kan je geen schot lossen. Echter is deze safety vrij dun en prikt precies in de hand op de plek tussen duim en wijsvinger.

In de 15 jaar dat ik dit wapen gebruikt heb is het uiterst betrouwbaar gebleven. De storingen die ik gehad heb zijn letterlijk op één hand te tellen. In die tijd heb ik diverse soort .22LR standard velocity munitie uitgeprobeerd en het beste schoot ik nog met Eley subsonic Hollow point. Deze munitie was vrij rustig en gaf de beste groep. Voor trainingen gebruikte ik vaak CCI standaard munitie, tja… student hé. Moest toch ergens nog een beetje op blijven besparen.

Einde van mijn KSP?

Deze maand wilde ik mijn KSP eens een poetsbeurt geven. Op het moment van schrijven leven we nog midden in de Corona tijd dus tja… wat moet je anders doen? Ik had me namelijk voorgenomen om dit wapen na de Corona crisis wat vaker mee te nemen naar de schietvereniging. De afgelopen 2-3 jaar kwam ging dit wapen nog maar sporadisch mee, hoogtijd dus om het wat meer aandacht te geven. Aanvankelijk dacht ik dat er wat vuilophoping ter hoogte van de sledevangpal zat, dat was ook wel zo maar na tweemaal met een doekje over de plek gegaan te zijn viel het me pas echt goed op dat dit geen vuil was… maar een scheur!

De scheur in de slede van mijn KSP 200 van boven naar beneden, precies ten hoogte van de sledevangpal.
Goed te zien is dat de scheur niet alleen uitwendig is.

Dus ja. Daar vliegen mijn goeie voornemens de deur uit. Walther GmbH heb ik gemaild met de vraag of ze nog een nieuwe slede kunnen leveren maar dat is helaas niet meer mogelijk. Hoewel het wapen nog wel functioneert lijkt het me beter om er niet meer mee te schieten. Voor mij is het de laatste weken een afweging geweest wat ik ga doen. Het wapen is niet veel meer waard en met  een paar uren arbeid zit je al snel over het bedrag heen wat het wapen nog waard is. Daarnaast merkte ik zoals eerder gezegd als dat ik steeds minder vaak dit wapen mee nam naar de vereniging. De leden waar ik het tegenop nam in de interne competitie zijn of overgestapt naar een andere discipline of gestopt met de schietsport. Vandaar dat ik ook weinig competitie gevoel nog had na een paar jaren met afstand van de nummer twee als eerste te eindigen in de interne competitie KKP. Vandaar dat ik heb besloten dat dit wapen de kluis mag gaan verlaten. Wat er voor in de plaats komt kom ik later nog op terug.

3 gedachten over “Wapenreview: Walther KSP 200 tribute”

  1. Hey , verkoop je het wapen niet voor wisselstukken voor als mijn het moet begeven , ik heb regelmatig haperingen met mijn KSP 200 en ik denk dat het aan de lader zou kunnen liggen, vandaar dat ik er interesse in heb, Mocht je het verkopen ik woon in België en heb de nodige vergunningen Met vriendelijke groeten
    Jean Daniels

    1. Hi Jean, het wapen is al meer dan 4 jaar geleden verkocht. Mocht je laders zoeken dan kan je ook kijken naar laders van de izh-35m, de moeder van de KSP 200. Walther levert helaas geen onderdelen meer voor de KSP. Vandaar dat de mijne ook was afgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *