Wapenreview: Colt Python

Nee, helaas…. geen review van het nieuwe model Colt Python welke dit jaar gelanceerd is maar eentje van de eerdere versie. In april van dit jaar heb ik deze revolver aangeschaft en door alle Corona-perikelen pas eind juni het wapen kunnen ophalen bij de verkoper. Voor mijn doen lang op moeten wachten voor het papierwerk rond was maar het wapen is er! Nu een paar maanden in bezit en al aardig aan de tand kunnen voelen. Tijd voor een review en een stukje geschiedenis.

Geschiedenis van het wapen

De Colt Python werd door Colt geïntroduceerd in 1955 als een high end double/single action target revolver. De revolver was voorzien van een fijn afstelbaar vizier, een sublieme trekkeractie, een stevige constructie en z’n typerende sleuven boven de loop. Onder de loop bevindt zich de uitsparing voor de hulzen uitstoter die vervolgens massief door loopt over de gehele looplengte  en dient als loopgewicht. De speling tussen cilinder en de overgang naar de loop zijn zo strak mogelijk gemaakt om de nauwkeurigheid van deze revolver zo hoog mogelijk te maken. Vanaf de jaren 70 is elke Python met een laser geboresight en uitgelijnd. Voor die tijd was dat laatste vrij uniek.

Door de jaren heen zijn er diverse uitvoeringen van de Colt Python op de markt gekomen. Zo was dit wapen verkrijgbaar in vier verschillende looplengtes; 2,5 inch, 4 inch, 6 inch en 8 inch. Ook de afwerking kon verschillen, geblauwd, nickel en stainless.

Het wapen is uiteindelijk enkel verkocht in het kaliber 38 special / 357 magnum. Er zijn prototypes gemaakt van het wapen in andere kalibers zoals 22LR, .22 Magnum, a .256, en in .41 Magnum maar geen van deze is uiteindelijk geproduceerd voor de massale verkoop.

Volgens vele is de Colt Python één van de betere revolvers die er geproduceerd is. Echter zijn er ook veel critici die het gewicht van de Python als eens van de grootste nadelen noemen. Het dempt de opslag maar bij langdurig schieten kan het gewicht een nadeel zijn omdat het meer vraagt van de schiethand/arm om het wapen telkens op te tillen.

Nadat Colt rond 1997 in financiële problemen kwam werd de Colt Python productie verplaatst naar de Colt Custom shop. Uiteindelijk werd in het jaar 2003-4 besloten door Colt om de productie van deze revolver te stoppen. In 2020 kondigde Colt echter aan dat de Python weer gefabriceerd gaat worden in 4,25 en 6 inch.

Advertentie van de Colt Python uit de jaren 70, hier al met de gen 3 handgrepen.

Veiligheden

De Python heeft een aantal veiligheidsfeatures. Zo kan de hamer de slagpen niet raken als de trekker niet is overgehaald. Dus stel je wil de hamer naar achter halen en deze glipt uit je vingers (meestal je duim) en de hamer slaat naar voren, dan kan er geen ongecontroleerd schot vallen. Alleen wanneer de trekker is overgehaald kan de hamer de slagpen raken en een schot af laten gaan.

Eerlijk gezegd zal je de volgende veiligheid als geoefend sportschutter niet vaak nodig hebben. Wanneer je de cilinder ontgrendeld en uit het wapen haalt en vervolgens de haan spant kan je de gevulde cilinder niet terug in het wapen plaatsen. Dit is gedaan zodat je niet per ongeluk op deze manier het wapen af kan laten gaan wanneer je met je vinger (per ongeluk) aan de trekker zit terwijl je de cilinder dicht slaat. Als statische sportschutter zal je, lijkt mij tenminste, niet zo snel de hamer spannen als de cilinder nog uit het wapen is maar het is fijn om te weten dat hier in ieder geval ook geen mogelijkheid toe is. Wel zie ik profijt als je een beginnend schutter met de revolver laat schieten die wellicht niet gewend is om met een revolver te schieten. Maar ook dan zal je daar waarschijnlijk naast staan om de schutter te begeleiden.

Handgrepen

Naast verschil in looplengte en finish heeft Colt de Python door de jaren heen voorzien van verschillende soorten handgrepen. De eerste jaren was de handgreep van hout, volledig gecheckerd en voorzien van het colt medaillon (geproduceerd van 1955 tot 1959).

Eerste generatie handgrepen

Later is de volledige checkering vervangen voor een checkering tot de helft van het medaillon. Deze checkering was in de vorm van een U aan de onderkant van het medaillon. Aan de linker kant van het het wapen is een uitsparing gemaakt. (Geproduceerd van 1960 tot 1974).

Tweede generatie handgrepen

Na 1974 hebben de handgrepen boven de medaillon een uitsparing aan de linker- en rechterkant gekregen. Ook werd de checkering vervangen voor een meer rechthoekige checkering in plaats van het U profiel onder het medaillon. In 1986 tot 1987 heeft het medaillon een 150 notering gekregen onder de naam Colt.

Derde generatie handgrepen

Vanaf 1996 kregen de pythons een rubber grip zoals op mijn Colt python te vinden is.

Over het wapen

Nadat de slede van mijn Walther KSP 200 gescheurd was (zie artikel: Walther KSP 200 tribute) kon ik eens rustig nadenken over wat ik voor opvolgend wapen wilde aanschaffen. Een revolver was niet het eerste wat in me op kwam, eerder een andere klein kaliber pistool of een groot kaliber geweer. Na het tweedehandsaanbod bekeken te hebben op https://advertenties.sport-schutter.nl zag ik een aantal leuke klein kaliber pistolen langs komen. Maar ja…. dan is het de afweging tussen hoe vaak je de discipline nog schiet en hoeveel geld je in een wapen stopt / wil stoppen. Om een lang verhaal kort te maken: Voor mij was de laatste tijd de lol van het klein kaliber pistool schieten op 25m er toch wel een beetje af. Toch nog maar eens kijken naar het tweedehandsaanbod zonder te zoeken op een specifiek kaliber, en daar stond ineens een hele mooie Colt Python te koop.

In een verleden heb ik ooit eens met een Colt King Cobra en een Colt Python geschoten. Die laatste was de eerste revolver waarvan ik meteen zei dat als ik ooit zelf eens een revolver zou kopen het een Colt Python zou zijn. Het wapen lag me beter in de hand dan menig ander revolver die ik eerder geschoten had. Wellicht kwam dit ook door de standaard greep die erop zat gewoon een fijne grip heeft. Maar goed… die keer dat ik een Python in m’n handen had was ook al zo’n tijd geleden. Helaas stond er geen vraagprijs bij de Python maar het wapen was zeer compleet. Inclusief een paar extra grips en een Lee pro 1000 herlaadset met nog wat extra accessoires. Mijn interesse was gewekt. Een dag nadat ik gereageerd had op de advertentie met de vraag om een vraagprijs voor het totaal en een belletje met de toenmalig eigenaar verder was mijn besluit genomen!

Kort na de aanschaf kwam het bericht dat door Corona er tijdelijk geen nieuwe verloven / bijlages meer uitgegeven werden door KCT.  Dus na iets langer wachten dan normaal kon ik het wapen met de herlaadset in huis halen. Normaliter heb ik een nieuwe bijlage tussen de 1 a 2 weken wel weer in huis maar dit keer duurde het 8 weken.

Het mooie van Colt is dat je online gemakkelijk aan het serienummer kan achterhalen uit welk jaar het wapen komt. Zo kwam ik er achter dat mijn Colt python uit 1996 komt. Mocht je dit ook willen weten ga dan naar: https://www.colt.com/serial-lookup en vul daar het serienummer in van je Python, King cobra, Ar15 sporter, etc.

De Python is een Stainless versie. Dit is te zien door de “S” markering in het uitstoterhuis onder de loop en onder in de cilinder onder de uitstoter.

De eerste foto van het wapen net nadat ik het had opgehaald

Het wapen kwam in eerste instantie met een Hogue grip. Hoewel dat er zeker niet slecht uit ziet is zo’n hogue grip niet comfortabel voor mijn kleine kantoor handen. De greep pakt dan bij de vingergroeven niet lekker vast waardoor je met je vingers al gauw met 1,5 vinger een vingergroef bezet. Dat is natuurlijk niet lekker schieten. Vandaar dat ik de greep direct hebt vervangen voor de originele grip die (gelukkig) ook bij het wapen kwam. Deze grip heeft geen vingergroeven dus waar je je hand ook maar plaatst…. het voelt eigenlijk altijd goed.
Sinds kort heb ik de standaard grip vervangen voor een KSD houten grip. Deze grips zijn ook weer voorzien van vingergroeven maar pakt beter / makkelijker vast dan de Hogue grip. Of deze KSD grip een blijvertje is durf ik nog niet helemaal te zeggen, voorlopig blijf ik er nog even mee schieten en anders gaan de originele grips er weer op.

Het schieten

Toegegeven, ik schoot bijna nooit met een revolver tot ik de Python kocht. Af en toe schoot ik met een Smith en Wesson 686-4 van een maat van me, maar dat waren dan hooguit een keer 5 tot 10 schoten. Elke keer dat ik met een revolver schoot dan voelde dat wat onwennig omdat ik eigenlijk alleen maar pistool schiet, maar het resultaat was erg netjes! Zo ging het ook een beetje met de Python. Toen ik deze voor het eerst in m’n handen had en ermee schoot bedacht ik me weer dat het totaal anders is dan pistool schieten. De richtmiddelen zitten een stuk hoger, de trekker zit op een andere plek, elke keer de haan spannen, etc. De Python is nu al een paar maanden in m’n bezit en heeft al een aantal tripjes naar de schietbaan gehad. Ik moet zeggen dat het ondertussen echt went!

Wat het schieten met de Python erg prettig maakt is de trekker. De plaatsing ervan ligt me net even wat beter dan van de 686, hoewel die ook prima is, maar dat is niet wat ik het meest prettig vind. Wat erg fijn is, is dat als je de trekkervinger op de trekker legt er geen beweging in de trekker zit. Je oefent druk uit en de trekker breekt vervolgens als glas. Double action schieten is leuk om een keer te doen maar schiet naar mijn mening minder prettig dan single action. Tijdens het double action schieten voel je de trekker tegen het drukpunt aankomen en voel je een kleine klik. Je weet dat je er bijna bent en nog maar een klein beetje druk uit hoeft te oefenen voor het schot valt.

Het wapen is inderdaad aan de zware kant. Eigenlijk schiet ik pistool of revolver altijd enkelhandig en na een tijdje begin je te merken dat het gewicht van het wapen begint te tellen. Aan de andere kant dempt het gewicht het schot erg prettig. Zeker als je .38 schiet is de opslag erg gering.

Wat voor mij wel even wennen was is dat de cilinder met de klok mee draait. Klinkt gek want als je 5 schoten schiet zou dat niet uit moeten maken toch? Klopt, maar met het uitproberen van een lading of het afstellen van het wapen wil ik nog wel eens een keer 1 schot laden in het wapen. Deze vervolgens afvuren om dan te kijken waar het schot valt. Het stond wel een beetje knullig dat ik toen in plaats van boem een klik hoorde. Maar goed, dit doe je één of twee keer en daarna vergeet je het niet meer (hopelijk).

5 schoten op 25m, staand, enkelhandig met herlaadrecept Ramshot Zip(zie hieronder).

Herladen

Vanaf dag 1 dat ik het wapen heb ben ik begonnen met het herladen van patronen voor dit wapen. Bij de aanschaf was geen munitie inbegrepen maar wel een Lee Pro 1000 herlaadpers, een hele zwik hulzen in het kaliber 38 Special en 357 Magnum en nog 750 Frontier CMJ FP 158grns koppen. Inmiddels heb ik nu een paar recepten uitgeprobeerd. De een leent zich prima voor roosjes melken, de ander schiet ook heel accuraat maar heeft veel meer terug- en opslag. Hieronder zie je een overzicht van de ladingen die ik gemaakt en geprobeerd heb in het wapen.

Op dit moment hanteren we het volgende herlaadrecept voor competitie schieten (hergebruik op eigen risico!):

Huls S&B
Kop Frontier .357 CMJ FP 158grns
Slaghoedje S&B Small pistol
Kruit Ramshot Zip
Kruitlading 5,5 grns
Patroonlengte 40.20mm

Bovenstaande recept schiet zeer rustig en gebruik ik op dit moment het meest. Onderstaande recept groepeert net zo goed alleen heeft iets meer punch.

Huls S&B
Kop LOS .357 RN 158grns
Slaghoedje S&B Small pistol
Kruit Vithavuori N340
Kruitlading 7,1 grns
Patroonlengte 40mm

Voor fun schieten:

Huls S&B
Kop LOS .357 FMJ RNFP 158grns
Slaghoedje S&B Small pistol
Kruit Hodgdon H110
Kruitlading 16,7 grns
Patroonlengte 39.60mm

Vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!

Groet Sportschutter

One thought to “Wapenreview: Colt Python”

  1. Beste,
    In de hoop dat u mij uit de knoop kan helpen, de volgende vraag:
    Ik verhuis naar Griekenland en er wordt mij buiten mijn groene kaart een prospectus van m’n colt 6″ gevraagd een handleidingboekje dat ik nooit had bij de aankoop kan u eraan geraken?
    Bedankt alvast Mvg Niko Gounakis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *