Review: Pro shot gun products

De dagen worden weer korter en de feestdagen zijn in zicht. Dit is de tijd dat de meeste verengingen ook weer één of twee weken dicht zijn vanwege de kerst. Tijd om eens een een mooi cadeautje onder de kerstboom of voor sinterklaas te reviewen zodat je jezelf bezig kan houden tijdens de sluiting. 

Terwijl ik de review van de Colt Python aan het afronden en publiceren was kwam er een mooi pakketje binnen. Goed en netjes verpakt vol met een aantal wapenonderhoudsproducten van Pro Shot! Eerder die week kreeg ik via Facebook Messenger een berichtje binnen van Peter Waasdorp van Wados schietsport artikelen (https://www.wados.nl/) met de vraag of ik Pro Shot eerlijk wilde reviewen. Hé tuurlijk, daar zijn we juist voor! Kom maar op!

Totaaloverzicht van de te reviewen producten. Er achter, het testobject.

What’s in the box?

De dag nadat Peter me aanbood om het één en ander te reviewen leverde de postbode me de spullen al af. Hartstikke netjes! De verrassing was dan ook groot om een mooie pompstok, gun cleaner en lubrificerend CLP middel te ontvangen. Daarnaast nog een mooi aantal op maat gesneden .22 doekjes om door de loop te halen, een kamerborstel en nog een mooie extra poetsdoek en patch. Voordat we de producten gaan testen eerst nog even netjes op de foto zetten nu ze allemaal nog schoon zijn. Hieronder zie je de detail foto’s en een korte beschrijving van de producten.

223 schoonmaakset

De inhoud van de Pro gun cleaning box

In de schoonmaakset van Pro Shot zit het volgende:

 • Een hoogwaardige rvs micro polished pompstok met een werklengte van 82.55 cm
 • Groot gelagerd draaibaar handvat
 • Patch houder
 • Spear tip jag .22
 • Wolborstel en een bronzen borstel .22
 • Bronzen loopmondings beschermer
 • Nieuwe generatie 1 step gun cleaner & onderhoudsolie
 • 100% katoenen poetsdoekjes
 • Wapenborstel dubbel nylon
 • Pro-gold vet
 • Siliconen doek
 • Borelight

De 1 step gun cleaner reinigt die in de set zit, smeert en bescherm het wapen aan de binnen- en buitenkant. Het verwijderd lood, koper, kruit en plastic vervuiling uit het wapen. Om het makkelijk te maken is het busje voorzien van een naald die er voor zorgt dat de olie op de plaats terecht komt waar je de olie wilt hebben.

De schoonmaakset is er speciaal voor .223 en er is een universele set beschikbaar. Het enige wat je bij de universele set moet kopen om hem compleet te maken zijn de borstels en de set is net zo compleet als de 223 schoonmaakset. Natuurlijk kan je ook andere borstels op de voor 223 specifiek gemaakte set zetten zodat je de pompstok kan gebruiken voor elk gewenst kaliber.

De schoonmaakset vind je hier: https://www.wados.nl/a-41311709/pompstokken/schoonmaakset-cal-22-223-5-56-mm/

Pro gun cleaner #1

De pro gun cleaner komt in een handig sprayflesje, bevat 59ml en verwijdert olie, vet, (zwart)kruit, lood en kopervervuiling. Daarnaast biedt het bescherming tegen roest en werkt het corrosieremmend. De gun cleaner is biologisch afbreekbaar en niet giftig.

Pro gun cleaner vind je hier: https://www.wados.nl/a-56872986/reiniging-smering/pro-gun-cleaner/

CLP

Pro shot 1 step reiniging en smering zit in een fles van 236ml. In 1 simpele handeling reinigt, smeert en beschermt deze CLP het wapen zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Daarnaast verwijderd het lood, koper, kruit en plastic vervuiling uit de loop van het wapen. Ook verwijderd het roestplekken en zorgt ervoor dat de sluitingen soepel blijven lopen. Bij regelmatig gebruik bouwt er een beschermlaag op die aanslag en vervuiling voorkomt.

Pro shot 1 Step CLP vind je hier: https://www.wados.nl/a-25564184/reiniging-smering/pro-shot-1-stap-wapen-reiniging-en-smering/

Schoonmaak test

Zo, en dan nu deze producten eens aan de tand voelen! Dat begint natuurlijk al bij het openen en bekijken van de producten. De Pro shot schoonmaak set ziet er goed uit. Zelf heb ik zo’n schoonmaakset voor 22LR in een zwarte plastic case. Daar ligt alles voor m’n gevoel vrij los in en dat is ook meteen het verschil met Pro shot. De indeling van de kit is netjes en ziet er verzorgt uit.

De pompstok zelf is netjes gemaakt. Zodra je hem in elkaar schroeft zie je dat de onderdelen van de pompstok netjes in elkaar vallen. Ook zijn in de overgangen geen scherpe randjes te ontdekken waarmee je schade zou kunnen aanrichten in de trekken en velden van je loop. Het handvat van de pompstok is gelagerd en draait mee met de trekken en velden zodra je een patch of borstel door de loop drukt.

De borstels zien er goed uit, zijn netjes en sluiten strak aan op de pompstok. Het busje 1 Step CLP dat in de onderhoudsset zit is voorzien van een naald zodat je de CLP makkelijk aan kan brengen op de plekken waar je deze zou willen.

Mocht je deze set aanschaffen dan is het wel handig om er extra patches bij te bestellen in het kaliber naar keuze. Deze zitten erbij maar dit zijn er net genoeg voor 2 á 3 schoonmaakbeurten.

Tijd om de wapens maar eens uit elkaar te halen en ze schoon te maken. Voor de test gebruik ik m’n SIG P226 pistool met de 22LR wisselset en m’n Bushmaster XM15-E2S in .223. Het pistool wilde ik graag schoonmaken met Pro gun cleaner en smeren met de CLP om te zien of het ook minder storingen zou geven. Ja, af en toe geeft deze wisselset nog een storing, geen idee of het aan smering ligt maar daar komen we op deze manier goed achter!

De gecontroleerde testomgeving, geheel voorzien van perfecte klimaatbeheersing en akoestische begeleiding tijdens het testtraject.

Na m’n pistool uit elkaar te hebben gehaald spoot ik deze eerst in met de Pro gun cleaner en liet dit even z’n werk doen. Daarna alles weer weghalen met een schoonmaakdoekje. Kruitslijm en ander vuil is er makkelijk af te poetsen. Hou er wel rekening mee dat de gun cleaner enkel werkt als een ontvetter en schoonmaakmiddel. Het smeert dus niet, dus na het schoonmaken smeerde ik alle bewegende onderdelen (binnenkant slede, loop, etc) in met de CLP. Na monteren even de slede naar achter gehaald en m’n gevoel zegt dat het pistool soepeler loopt, al kunnen we dat pas echt zeggen als we het wapen testen op de baan.

Daarna heb ik m’n AR15 uit elkaar gehaald en net zoals het pistool eerst ingespoten met de gun cleaner en even laten staan. Vervolgens ook hier weer alle onderdelen schoongemaakt met een schoonmaakpatch. Het vuil vliegt er echt af! Ook daarna de afsluiter, afsluiterdrager en de slagpin ingesmeerd met de CLP en weer in elkaar gezet. M’n vermoeden dat de CLP vrij dun is werd bevestigd toen ik m’n afsluiter kantelde. Als ik deze schoonmaak met m’n oude CLP dan bleef de slagpen gewoon op z’n plek. Als ik dat nu doe na insmeren met 1 Step CLP dan zie ik dat deze beweegt zonder dat ik er aan zit.

Daarna de loop inlaten weken met de CLP door een patch flink nat te maken en deze meermaals door de loop te halen. Na een kwartier ingeweekt te hebben heb ik vervolgens vanaf de kamer richting vlamdemper een droge patch door de loop heen geperst met de pompstok en de speartipjag. Hierbij moet je flink kracht zetten en er op letten dat je de pompstok recht houdt. Dit heb ik net zolang gedaan tot de patch er nagenoeg schoon uit kwam. Eerlijk is eerlijk, de CLP verwijderd veel zooi uit je loop en maakt hem nagenoeg schoon maar ik kon het niet laten om te kijken of en hoeveel koper de 1 Step uit de loop verwijderd. Daarvoor besloot ik om ook nog een doekje Bortech door de loop heen te jassen. Let op!, dit is eigenlijk niet helemaal een eerlijke vergelijking aangezien de CLP is niet bedoeld om net zoals Boretech op een agressieve manier koper te verwijderen en Bortech zal dus ongetwijfeld meer koper zal verwijderen. En dat klopte. De patch kwam er toch nog weer smerig uit. Tenminste… eerder meer blauw van de koperresten die Boretech verwijderd.

Bovenste rij, 1 Step na eerste keer inweken. Middelste rij, 1 Step na 2e keer inweken. Onderste rij, Boretech.

Als ik dat normaal doe met Boretech dan kwam er veel meer zooi mee en bleven m’n doekjes veel langer blauw. Je kan concluderen dat de 1 step CLP het eerste beetje koper verwijderd maar dat Boretech net wat agressiever is en net het laatste restje koper nog even voor je verwijderd uit de loop. Mocht je op zoek zijn naar een koper verwijderaar dan kan je onderstaande link bekijken en de 1 step koper verwijderaar meebestellen. Deze koper verwijderaar is alleen geen onderdeel van de test.

https://www.wados.nl/a-27211207/reiniging-smering/koper-verwijderaar/

Na het schoonmaken van de loop wil ik natuurlijk even door de loop kijken of er geen resten zijn achtergebleven. In de schoonmaakset zit nog een heel klein handig tooltje dat met weinig moeite een beste bak licht door je loop geeft zonder dat het hinderlijk is als je er in kijkt. Dit is de groene haakvormige borelight. Zet deze in je kamer of in de vlamdemper en je kan makkelijk door je loop heen kijken. Ook als het licht in de kamer waar je schoonmaakt minder fel is licht de borelight goed op en je hoeft ook niet meer moeilijk te doen zoals ik door je nagel te gebruiken voor reflectie van het licht etc. Handig tooltje! Maar goed, de loop was schoon en vrij van obstructies.

Als laatste heb ik de kamer van de AR15 schoongemaakt met de kamerborstel. Zoals inmiddels gewend van Pro shot laat deze zich ook makkelijk bevestigen op de pompstok en haalt deze nog mooi wat kruitresten uit de kamer. De AR15 heb ik daarna weer netjes in elkaar gezet, bijna klaar om hem weer in de kluis te zetten in afwachting van z’n eerstvolgende tripje naar de schietbaan.

Natuurlijk krijg je tijdens het schoonmaken vuil op je wapen. Je pakt bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken met je vieze handen de slede of kast van het wapen vast en ook deze plekken wil je naderhand weer weg hebben. Daarom heb ik na schoonmaken met de siliconendoek de wapens afgenomen.  Beide wapens zien er nu ook aan de buitenkant weer helemaal netjes uit!

Maar nu nog een extra test. Ik heb bewust ervoor gekozen om ook mijn SIG P226 wisselset te behandelen met 1 Step CLP. Deze wisselset is op mijn P226 aardig storingsgevoelig. Na wat aanpassingen aan de slede is het al een heel stuk verbeterd maar ik heb toch heel af en toe nog een keer een storing. Als de wisselset wat smeriger wordt dan komen de storingen vaker voor. Na schoonmaken van het pistool met 1 Step heb ik tijdens het schieten geen enkele storing gehad terwijl ik die anders vast en zeker zou hebben gehad met het aantal patronen wat ik verschoten heb. Laten we hopen dat het zo blijft! Elk klein beetje wat helpt om minder storingen te krijgen is meegenomen. De CLP smeert dus echt goed en zorgt voor een soepele werking van het pistool.

Conclusie

Wados.nl levert met Pro shot mooie en nette schoonmaakproducten die met zorg zijn geproduceerd. De schoonmaakset ziet er verzorgt uit en heeft alles wat je nodig hebt om je wapen te reinigen. 1 Step gun cleaner doet z’n werk goed en zorgt ervoor dat je wapen vuil vrij wordt zodat je het daarna makkelijk kan verwijderen. 1 Step CLP is een mooi dun smeermiddel en zorgt ervoor dat je wapen soepel loopt. Kortom, ik ben heel tevreden over deze producten!
Daarnaast is Peter goed bereikbaar, mocht je vragen hebben dan beantwoord hij ze graag. En zo’n stukje service is zeker niet verkeerd!

Vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!

Groet Sportschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *