En dat was 2020

Voor iedereen geld natuurlijk dat 2020 getekend was door Corona, corona en nog eens corona. Wie had er eind 2019 kunnen bedenken dat er in 2020 een virus de hele wereld lam zou leggen? We hoeven het er niet meer over te hebben wat voor een impact dit heeft gehad. In dit artikel een korte terugblik naar het jaar 2020 en een kleine sneak peak wat ik volgend jaar allemaal wil doen.

Het begin van 2020

Van januari t/m maart was er nog weinig aan de hand en konden we nog genieten van de normale wereld. Zo ook in de schietsport. In de eerste 3 maanden van het jaar kwamen er nog een 2 tal gave (wapen) reviews online. Eerst lanceerde we de wapenadvertenties site en daarna de twee reviews over de Walther P5, de M1 Garand. Ook liepen er nog een paar gesprekken met andere schutters in het land die hun wapen beschikbaar wilde stellen voor een review (wat ik nog steeds enorm kan waarderen!). Maar toen hield het in maart helaas even op voor wat betreft de reviews en kwam de schietsport stil te liggen. Deze reviews gaan we alsnog plannen in het 2021 zodra het weer enigszins kan. In die periode na maart heb ik enorm veel munitie herladen om zo weer mooi een voorraadje te kweken mocht de schietvereniging weer open gaan. Nooit verkeerd, want er is naar mijn mening geen betere raad dan voorraad.

Natuurlijk was het stilliggen van de schietsport een mooie gelegenheid om de tijd te gebruiken om m’n wapens eens flink schoon te maken. En toen ontdekte ik bij het schoonmaken van mijn Walther KSP 200 een scheur in de slede. Op het eerst dacht ik dat het gewoon vuil was maar een doekje om “het vuil” weg te poetsen legde de scheur bloot. Wat baalde ik zeg… De Walther KSP was m’n eerste wapen en ik had er nog steeds plezier van als ik ermee schoot. Al moet ik eerlijk toegeven dat het wapen de laatste jaren steeds minder gebruikt werd. Twijfel sloeg toe, laat ik het wapen repareren of ga ik nu voor iets anders aangezien de kans daar is. Long story shot want als je het hele verhaal wil lezen dan kan je beter het artikel over de Walther KSP 200 en de Colt Python lezen.

De Colt Python die ik dit jaar aangeschaft heb.

Tijdens de lockdown hoorde ik hier en daar al het een en ander over dat er mogelijk een reserveringsysteem moest komen om de schietsport weer in goede banen te lijden. Omdat ik van mening ben dat de schietverenigingen al genoeg financiële tegenslagen gehad hebben heb ik de lockdown gebruikt om een gratis baanplanner te maken. Natuurlijk is er wel de mogelijkheid voor een donatie. Een aantal verenigingen maken gebruik van de baanplanner en een paar hebben zelf een donatie gedaan. Nogmaals wil ik deze verenigingen bedanken hiervoor, ongelofelijk gaaf! Hiermee kan ik het domein voor sport-schutter.nl onderhouden en kan deze site nog weer even verder.

Na de lockdown

En toen kwam er op een gegeven moment een einde aan de totale (of intelligente zoals Rutte het noemt) lockdown. Door te reserveren via de baanplanner kon ik weer met andere leden op de schietvereniging schieten en enigzins genieten van onze mooie sport. Wel moest ik het echt even wennen aan de hele situatie. Overdag werk ik gewoon thuis en dat kan heel goed aangezien ik in de IT zit. Andere kant van het verhaal is dat je daarom minder buiten komt en minder mee krijgt van de coronamaatregelen in winkels, etc. Maar goed alles went. Wel is het een stuk minder gezellig geworden aangezien je niet meer kan blijven plakken om nog even na te kletsen en nog wat te drinken na het schieten. Later in het jaar mocht dit wel weer even maar nu helaas ook niet meer.

De eerste dag dat we weer welkom waren op de schietvereniging heb ik meteen de Colt Python meegenomen en uitgelaten. Dat was leuk en ook spannend aangezien ik meteen met zelf herladen munitie schoot. Spannend in die zin dat het altijd afwachten is hoe het wapen op de zelf herladen munitie reageert en hoe het groepje eruit ziet. Inmiddels ben ik aardig gewend aan de Python. Eigenlijk gaat dit wapen tegenwoordig elke woensdagavond wel mee naar de schietvereniging. Daardoor gaat schieten met de Python ook elke keer weer een stukje beter.

Ook kon ik de eerste dag na de lockdown m’n .22LR wisselset voor de SIG P226 testen die eerder geregeld storingen gaf. Tijdens de lockdown heb ik deze na laten kijken bij Hans Klompenmaker van Veluws ambacht. Ik was blij verrast dat ik nu een stuk minder storingen heb! Heel af en toe heb ik er nog wel eens een ketser tussen zitten maar dat is meer uitzondering dan regel. Hopelijk blijft dit ook zo!

Later in het jaar waren er nog twee gave nieuwtjes te melden. Als eerste is Proptics.eu sponsor geworden van sport-schutter.nl! Toen zij sponsor werden hadden ze nog een gave korting die ze konden aanbieden. Hopelijk hebben er een aantal sportschutters van kunnen profiteren. Met deze sponsor is sport-schutter.nl voor een gedeelte uit de kosten en kan de website en de daaraan verbonden sites een tijdje door blijven draaien! Super!

En net voor het einde van het jaar mocht ik een paar producten reviewen van Wados schietsport artikelen. Erg leuk om te doen en het was een mooie samenwerking.

De artikelen die ik van Wados schietsport artikelen mocht reviewen

En toen weer lockdown

En ja hoor…. helaas net voor het einde van het jaar kwamen we weer in een lockdown. Dat betekend onder andere dus weer sluiting van alle schietverenigingen met een binnenbaan. Jammer, want als ik eerlijk ben voel ik me veiliger op de schietvereniging dan in de lokale supermarkt. Vele schietverenigingen (misschien enkele uitzonderingen daar gelaten) kunnen prima 1,5m afstand creëren tussen de leden.  Ik snap dat de regering niet voor elke sport apart wel of geen uitzondering kan maken maar voor de schietsport had dit opzich prima gekund. Helaas dus niet knallend het nieuwe jaar in en maar weer afwachten tot hoe lang deze lockdown gaat duren. Voor nu in ieder geval tot 19 januari.

Wat brengt volgend jaar?

Tot 19 januari zitten we in ieder geval met z’n alle nog in lockdown. De komende woensdagavonden kan ik dan mooi gebruiken om m’n wapens te poetsen of te herladen maar ook om verder te gaan met een projectje waar ik al wat langer mee bezig ben. Hieronder een overzichtje van de plannen die ik heb voor 2021.

wedstrijdschutter.nl

Naast de baanplanner (baan reserveren voor je vereniging) ben ik ook al een tijdje bezig met het maken van een beter / duidelijkere en goedkopere versie van baanplanner.eu. Eerdere jaren ergerde ik me er enorm aan dat als ik me wil inschrijven voor een wedstrijd bij deze eerder genoemde website het mobiel echt niet lekker werkt. Op de desktop / laptop werkt het aardig maar de website ziet er oud uit en kan naar mijn mening best nog wat gebruikersvriendelijker.

Daarnaast wil ik juist de schutter de mogelijkheid geven om makkelijk in te kunnen schrijven. Als je een account maakt (wat geen verplichting is!) dan heb je verschillende voordelen. Je hoeft dan veel minder gegevens in te vullen bij elke wedstrijd waar je je voor inschrijft. Daarnaast kan je ook op de hoogte worden gesteld als er een wedstrijd open gaat voor inschrijving waarvoor je geïnteresseerd bent en zo heb ik nog wel meer leuke ideeën.

Voor de vereniging wil ik net als de baanplanner die ik eerder gemaakt heb een klein bedrag hanteren per wedstrijd. Het hoeft allemaal niet duur te zijn en alle verdiensten worden weer gebruikt om sport-schutter.nl langer in de lucht te kunnen houden! Het idee is nu om voor elke wedstrijd ongeacht het aantal dagen dat deze wedstrijd duurt rond de € 5,- in rekening te brengen die gemakkelijk per Ideal voldaan kan worden. Daarnaast is het ook mogelijk om hier een bonnetje van te maken zodat je deze weer kan declareren bij de schietvereniging. Ter vergelijking: baanplanner.eu rekent minimaal €10,- per wedstrijd met en extra bedrag van €2,50 als je meerdere dagen openzet.

Ook zullen er voor verenigingen diverse manieren zijn hoe de inschrijvingen geëxporteerd kunnen worden. Daarnaast Is het in een latere versie van de site wedstrijdschutter.nl ook mogelijk om via een koppeling op de eigen site de informatie van de wedstrijd te tonen. Dit laatste kan handig zijn zodat je enkel de informatie van de wedstrijd van de site ophaalt en er vervolgens een eigen layout aan toe wilt voegen.

Hier later dit jaar over meer!

Artikelen / wapenreviews

Voor de lockdown had ik al een paar wapenreviews in de pen en waren er een paar afspraken gepland om met een wapen te schieten en te reserveren. Helaas gooide de lockdown roet in het eten en zal ik deze reviews nog even op moeten schuiven naar later dit jaar. Wel heb ik al een paar leuke ideeën voor wapenreviews. Ik ga natuurlijk nog niet alles tot in detail verklappen en daarom hou ik het wat vaag maar er komt in ieder geval dit jaar een review langs van een wapen van Nederlands fabricaat, een aantal wapens van Zwitsers fabricaat, en over enkele van het Oostblok origine. Verder liepen er zoals eerder gezegd al afspraken om een wapen in 9mm en in 300BLK te reviewen, hopelijk kunnen we deze gaan plannen en daarna schrijven! Verder komt er in ieder geval nog een review van een bipod die op dit moment van schrijven onderweg is naar Nederland. Daarnaast hoop ik dit jaar het aantal reviews wat meer te kunnen verhogen naar in ieder geval 1 keer per maand. Zal nog een aardige opgave zijn maar merk dat ik er veel energie uit haal. Ook vanwege de vele positieve reacties!

Herziening wet wapens en munitie:

Dan even iets heel anders dan alleen maar over de ideeën die ik heb en de site sport-schutter.nl. Volgend jaar wil men de wet wapens en munitie volledig gaan herzien. 18 december is de tweede kamer hierover ingelicht. Als je alles tot in details wilt lezen dan raad ik je aan het document op onderstaande link te lezen.

https://www.knsa.nl/media/2790/tk-voortgang-van-het-traject-inzake-verdere-herziening-van-de-wet-wapens-en-munitie.pdf

Opzich vind ik het een goed idee om de wet een keer tegen het licht te houden. In de jaren dat ik sportschutter ben heb ik eigenlijk enkel en alleen maar gezien dat het document aangepast wordt op de huidige situatie of vanwege regels die vanuit de EU gaan gelden.
Na kort doorlezen van dit document lees ik eigenlijk voor de sportschutter maar twee direct positieve voorstellen:

  • Een verlof  gaat waarschijnlijk 3 jaar gelden i.p.v. nu 1 jaar.
  • De mogelijkheid voor het schouwen van wapens gaat wellicht op de schop. Het is natuurlijk ook niet echt meer van deze tijd om perse langs het politiebureau te moeten voor wat eigenlijk enkel en alleen maar een check is.

Iets waar ik minder blij van wordt is dat er aan de verlenging van de geldigheid van het verlof wordt gezegd dat er bij elke verlenging een positieve e-screener test overlegt dient te worden. Nou mag iedereen het best weten dat ik voor weren van onjuiste personen ben uit de schietsport maar de e-screener een onnodige tool is die daar niet aan bijdraagt. Maar goed… die discussie wil ik niet in dit artikel voeren. We zullen moeten afwachten wat we gaan krijgen voor wetgeving, eind 2021 wordt het voorstel pas gepresenteerd zoals het er nu naar uit ziet.

Ik wens iedereen bij deze een heel fijn en gezond 2021 toe!

Groet,

Sportschutter

One thought to “En dat was 2020”

  1. De e-sceener is de grootste waanzin die door Grapperhaus en consorten is bedacht. In Finland waar deze test oorspronkelijk vandaan komt is hij vanwege onbruikbaarheid allang weer afgeschaft. Ook de leges voor verlenging en een nieuw verlof zijn bespottelijk. Masr het is bekend dat Grapperhaus fel anti schietsport is dat heeft hij ooit ook gezegd dat hij de schietsport kapot ging maken. Helaas geeft onze bond de KNSA telkens te laat en veel te weinig tegengas terwijl de oorlogspad groot genoeg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *