App review: Droogtrainen met laserpatronen deel 2: ShootOFF

Dit maal een volgend deel in de serie app reviews met laserpatronen. Deze keer geen app voor de telefoon maar een computerprogramma waarbij je echt heel veel mogelijkheden hebt! Hoe leuk en handig die app uit de voorgaande review voor op je telefoon ook is, simpel een klein doeltje schieten is toch iets waar je snel op uitgekeken bent. Hoe gaaf zou het zijn als je met een je eigen laptop, een beamer en een webcam je eigen schietbioscoop kunt maken!? ShootOFF is precies dat. Het aantal doelen lijken wel eindeloos zodat je je niet snel hoeft te vervelend. En het mooiste is nog, ShootOFF is helemaal en hartstikke gratis! Het vorige deel van de serie vind je hier: Deel 1: Droogtrainen met laserpatronen deel 1: iTargetPro Op het moment van schrijven zitten we nog volop in de lockdown door de Corona maatregelen. De schietbaan is dicht, tenminste… als je vereniging niet toevallig een buitenbaan heeft. Maar laten we eerlijk wezen het aantal verenigingen met een buitenbaan zijn (helaas) dun bezaait. Om die reden staan bij de meeste sportschutters de wapens voorlopig ongebruikt in de kluis. Trainen kan je natuurlijk thuis doen. Wanneer je de ruimte hebt kan je trainen met lucht, heb je die ruimte niet dan kan je droog trainen met het heffen en richten van het wapen. Maar wanneer je een laser patroon hebt die een korte pulse geeft als je de trekker overhaalt dan kan je nog beter trainen. In het vorige deel hebben we een app gereviewd die in de gratis versie enkel een schijf geeft en bij elk schot je punten aantal. Hoe leuk is het als je nog veel meer verschillende soorten doelen kan projecteren op een muur of scherm? ShootOFF kan je in dat geval goed gebruiken om er een heuze schietbioscoop mee te maken. Zo schiet ik nu zelf geregeld op een avond een keer op een plate rack met dit programma. Tijd om eens het een en ander te laten zien van het programma. Let op! Ik ga geen uitputtende handleiding maken voor ShootOFF maar wil je wel het een en ander laten zien. Voor een uitgebreide handleiding kan je ook veel beter op de site van ShootOff kijken: http://shootoffapp.com/#documentation

Wat heb je nodig?

  • een laptop/computer met Java JRE geïnstalleerd
  • een beamer of een tweede beeldscherm
  • een webcam
  • een laser patroon
  • ShootOff zelf

Wat kan je er allemaal mee?

Nadat je de laptop opstart en ShootOFF geïnstalleerd en opgestart hebt detecteert het programma zelf je webcam en je beamer. Deze laatste zal als tweede beeldscherm fungeren en de doelen projecteren. Op je laptop kan je dan vervolgens zelf doelen toevoegen, achtergronden verwisselen etc.
Het eerste scherm van ShootOFF waar je kunt kiezen om targets toe te voegen, trainingen te starten of je beamer instellingen te wijzigen.
Wat wel verstandig is om te doen is door eerst even op de knop “Projector” te klikken en vervolgens calibrate. ShootOFF detecteert zo het veld dat gebruikt wordt om de doelen op te plaatsen en de schoten op te detecteren van je tweede scherm. Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien zijn er een heel aantal doelen te krijgen. Je kunt ze op het tweede scherm plaatsen door op het icoontje te klikken en mocht je het willen dan kan je ze daar ook groter of kleiner maken. Mocht je het wat moeilijker willen maken voor jezelf dan is het kleiner maken van de doelen zeker leuk!
Een overzicht van alle doelen
Na toevoegen van een plate rack zie ik het volgende op mijn laptopscherm (zie onderstaande afbeelding).
Weergave op mijn laptopscherm
Links van de doelen wordt een overzicht gemaakt van alle schoten die geplaatst zijn, maar dat zie je logischerwijs natuurlijk pas zodra je echt met de laser aan de gang gaat. Aan de rechterkant van het scherm zie je het doel verschijnen wat je zojuist geplaatst hebt en kan je deze op de gewenste positie slepen. Met de gele puntjes op het doel kan je het doel verkleinen of vergroten, zoals je wenst. Je kunt daarna zoveel doelen toevoegen als je maar wilt. Zo ziet het er dan uit hoe het op je beamer geprojecteerd wordt:
Weergave van wat de beamer projecteert op het scherm
Als je wilt kan je ook een andere achtergrond instellen zodat het allemaal wat kleurrijker wordt. Dat ziet er al een stuk leuker uit in ieder geval! Toch hou ik zelf liever de grijze achtergrond, deze werkte namelijk een stuk beter bij mij voor het detecteren van de laserinslag.
Plate rack met een wat mooier achtergrondje
Het aantal doelen heb ik vervolgens nog wat uitgebreid en ik heb er een geel kleurige reset aan toegevoegd. Zodoende hoef ik niet telkens op de knop reset te drukken om de plates weer te herstellen maar kan ik door een schot te plaatsen op deze gele reset alles weer resetten. Tijd om een een laser patroon in het kaliber .38Special te plaatsen in m’n Colt Python en op de doelen te “schieten”. Hieronder zie je dat ik twee van de plates op het rack geraakt hebt. (Mogelijk moet je de afbeelding iets vergroten, de rode stipjes zijn nogal klein). Op de scherm van de laptop zie je waar deze schoten gedetecteerd zijn.
Links de schoten en de splits
Op de beamer zie je de inslagen niet terug, enkel wat je omgeschoten hebt.
Weergave van de omgeschoten doelen op het projectiescherm
Dit werkt al heel erg leuk, zeker als je een poging waagt om de plates zo snel mogelijk te raken. Het enige nadeel van maar één laser patroon in de trommel van je een revolver is dat je na elk schot de trommel weer moet openen en de patroon weer een slagje terug moet draaien en de trommel weer moet sluiten zodat als je de hamer naar achter haalt de laser patroon voor de slagpin ligt. Op zich is dat bij een statisch doel als een 25m kaart niet zo’n probleem want dan is er ook geen tijdsdruk. Bij een semi automatisch pistool met double action kan je gewoon de trekker over blijven halen en zo een leuke tijd neer zetten op de plate rack! Wanneer je wat uitgekeken bent op de statische doelen kan je er ook voor kiezen om bewegende doelen toe te voegen. Zelf vind ik het best leuk om zo nu en dan dit te doen. Hieronder zie je hoe dit er uit ziet. In de dropdowns voor “Shoot targets” en “Don’t shoot targets” kan je het aantal doelen instellen dat over het scherm bewegen. Logischerwijs moet je de Don’t shoot targets (rood) niet raken. Als je dit een beetje goed instelt dan kunnen die rode targets je nog best aardig in de weg zitten, wat het spelletje moeilijker maar ook zeker leuker maakt! Wat wel handig is, is om het vinkje “Remove Hit Shoot Targets” aan te vinken zodat de doelen die je raak van het scherm verdwijnen. Onderstaande hoe de doelen er op de beamer geprojecteerd worden. Natuurlijk hoef je niet altijd zelf uit te vinden. ShootOFf heeft zelf ook een heel aantal trainingen in het programma opgenomen. Voor een compleet overzicht en omschrijving van de trainingen kan je hier kijken: https://github.com/phrack/ShootOFF/wiki/Officially-Supported-Training-Exercises. De hierboven genoemde bewegende doelen is één onderdeel hiervan (Bouncing Targets).
Overzicht van alle trainingen
Hieronder een foto van m’n opstelling. Dit is denk ik de slechtste foto die ik ooit gemaakt en geplaatst heb op m’n blog of sociale media! M’n laptop met webcam is duidelijk zichtbaar net zoals het projectiescherm. Schuin rechts voor de laptop staat de beamer. Beter werd de foto op het moment even niet. Anyway, hartstikke veel lol gehad die avond met het uitzoeken van dit programma voor de review. Hopelijk kan je binnenkort zelf ook een poging wagen en thuis toch nog oefenen!
Opstelling van m’n eerste poging voor een schietbioscoop

Conclusie

ShootOFF is echt een uitgebreid programma en je kan er ongetwijfeld vele leuke avondjes mee trainen. Het leuke is dat er zoveel afwisseling in zit voor wat verschillende doelen betreft dat je precies kan doen waar je die avond zin in hebt. De grafische userinterface ziet er vrij basic uit en als je er een paar keer doorheen hebt geklikt weet je alles aardig makkelijk te vinden. Doordat ze gebruik maken van grote knoppen zou je het ook nog op een Windows tablet kunnen gebruiken zodat je daar je beamer op kan koppelen en met je Windows tablet de doelen toevoegen. Of er nog veel aan toegevoegd gaat worden aan het programma is wel even de vraag. ShootOFF 4.0 is uitgekomen in 2017 en sindsdien is er geen aanpassing meer gedaan aan het project. Dit is voor nu nog geen probleem maar wellicht wel als er nieuwe Windows of Java versies uitkomen. Tot die tijd kan je in ieder geval genieten van je eigen schietbioscoop! Mocht je verdere vragen hebben over dit programma, kijk dan even op de website vanShootOFF. Kom je er niet uit dan mag je me altijd een berichtje sturen. Mocht jeShootOFF gebruikt hebben, plaats er dan een mooie foto van op Facebook, Instagram etc. Wellicht kunnen we nog van elkaar leren in welke doelen je gebruikt, waar je ze neerzet etc. Veel schietbioscoop plezier gewenst! Sportschutter

5 gedachten over “App review: Droogtrainen met laserpatronen deel 2: ShootOFF”

    1. Zoals in de review gemeld is Shootoff gratis. Je koopt enkel je laser patronen via… Aliexpress of andere site. Daar zit wel prijs maar ook kwaliteitsverschil in. Ik zie ze in 9mm op dit moment op aliexpress staan voor €23,- Verder kan ik niet beoordelen of je al een laptop, beamer of tweede scherm hebt.

  1. Probleem voor mij is Ali-express en aanverwante clubs hebben geen 0.22 laserpatronen. En dat is voor mij een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *