App review: Droogtrainen met laserpatronen deel 3: Projekt Ares

Dit maal een volgend deel in de serie app reviews met laserpatronen en we gaan dit keer weer een stapje verder. In het vorige deel reviewde we een computer programma waarmee je een heuse schietbioscoop kan maken. Dit keer kijken we naar een zelfde soort programma maar dan van een andere fabrikant en met andere mogelijkheden!

De vorige delen van de serie vind je hier:

Deel 1: Droogtrainen met laserpatronen deel 1: iTargetPro
Deel 2: Droogtrainen met laserpatronen deel 2: ShootOFF

Het jaar 2021 is nog geen 2 maanden oud en helaas hebben we nog geen schot mogen lossen op de schietvereniging. Normaliter zou ik nu al ongeveer 7 a 8 stempels in m’n stempelboekje bij hebben laten zetten. De lockdown die tot begin deze maand zou duren is weer met een maand verlengt tot in ieder geval 2 maart en zoals het er nu naar uitziet wordt deze ook na die tijd verlengt. Tot die tijd zullen we ons thuis bezig moeten zien te houden. Dat lukt me gelukkig aardig en ik heb nog wel wat leuke nieuwe plannen met deze site / reviews en nog een nieuw projectje gericht op de schietsport. Maar goed, daar hoeven we het nu niet over te hebben. Een van de dingen om me bezig te houden is om toch met mijn wapens droog te blijven trainen. Met het programma uit deel 2 van deze serie (ShootOFF) lukte me dat aardig en sinds kort heb ik er een nieuw programma bij voor de nodige afwisseling. In dit artikel lees je alles over Projekt Ares:

Wat heb je nodig?

  • een laptop/computer met Windows geïnstalleerd (werkt niet op Linux/MAC)
  • een beamer of een tweede beeldscherm
  • een webcam
  • een laser patroon
  • Projekt Ares zelf

Het programma:

In vergelijking met het vorige programma wat we reviewde (ShootOFF) is Projekt Ares een stuk mooier vormgegeven, hier is echt aandacht aan besteed. Wel is het vorige programma wat meer vrij in hoe je de doelen positioneert. In het vorige programma kon je die handmatig toevoegen en opstellen waar je wilde. Dit is het grote verschil met Projekt Ares. Die kent deze mogelijkheid namelijk niet en heeft alle doelen redelijk vast staan. Wel kan je ze wijzigen in bijvoorbeeld hoe ver het doel van je af staat en hoe groot / klein het doel is. In het geval van kleiduiven schieten kan je ook de snelheid en de boog van de duif instellen. Maar goed, over naar het programma! De software van Projekt Ares kan je simpel downloaden van de site (link staat in de inleiding). Na het downloaden hoef je enkel het programma maar uit te pakken en op te starten en je kunt van start!

Het startscherm van Projekt Ares

Het instellen:

Voordat je Projekt Ares kan gebruiken moet je eerste het programma instellen zodat het de schoten kan detecteren met je webcam. De stappen wijzen redelijk voor zich. Je stelt je camera in via Options > Calibrate. Volg hierna de stappen die getoond worden en je kunt daarna meteen van start. Eenmaal de juiste instellingen gevonden dan kan je deze bij een volgende keer direct inladen door na openen van Projekt Ares op “Load Calibration”  te klikken. Het nadeel hiervan is wel dat je setup van beamer, scherm en webcam dan 100% gelijk moet zijn. Aangezien ik zelf mijn beamer, scherm, webcam en laptop na gebruik weer opruim zal de setup dus nooit 100% hetzelfde zijn. Vandaar dat ik dus voor elke keer dat ik met het programma bezig ga eerst de calibratie stappen doorloop (maar dat moest ik ook met elk ander programma). Instellen kost gelukkig ook maar een paar minuutjes dus een erg groot probleem is het nou ook weer niet. Mocht je een vaste opstelling hebben voor je beamer en webcam dan kan dit wel en scheelt het je elke keer de calibratie doorlopen.

De mogelijkheden:

Nadat je de calibratie stappen doorlopen hebt kan je het gehele programma met je laser bedienen. Als je wilt kan dit natuurlijk ook met je muis maar met je laser(pistool) is dan wel heel handig! Dat heb ik bij een ander programma nog niet eerder gezien. Vanuit het hoofdscherm klik, of schiet, je op “start” om het spel/doel dat je wilt te selecteren. Projekt Ares heeft diverse mogelijkheden die ik hieronder kort opsom.

Selectie van het de spellen / doelen.

IPSC

Hierbij simuleer je een IPSC stage. Standaard zijn er een paar stages die door de makers opgesteld zijn maar je kan ook zelf je eigen stage bouwen. Het rennen van doel naar doel doet Projekt Ares voor je, dus je wordt er niet moe van!

Duel

Wacht tot de schijf getoond wordt en plaatst een schot binnen een vastgestelde tijd. Je kunt de moeilijkheid vergroten door het doel verder naar achter te plaatsen zodat het doel kleiner wordt. Standaard doe je dit 5 keer (5 schoten) maar je kunt dit aantal zelf ook verhogen als je dat wilt.

Dueltree

Zin in een wedstrijdje? Wanneer je twee wapens met laserpatronen of twee laserpistolen hebt kan je het tegen elkaar opnemen met deze dualling tree. Zorg ervoor dat je jouw doelen als eerste omschiet zodat deze bij de tegenstander tevoorschijn komen.

Squash

Nog een wedstrijdje dat je met z’n tweeën tegelijk kan spelen. Net zoals bij squash speel (lees schiet) je om en om op een bal zodra deze veranderd in jouw kleur. De bal gaat steeds sneller van voor naar achter en weer terug totdat iemand niet snel genoeg is.

Tin Can alley

Dit spel spreekt aardig voor zich. Voor je worden een aantal blikjes en flessen geprojecteerd. Probeer deze in zo kort mogelijk tijd om te schieten. Leuk om een keer te doen als je even zin hebt om een keer iets anders dan een papieren doel te schieten en geen zin hebt om de rommel zelf op te ruimen!

Plates

Hierbij worden 5 plates geprojecteerd die je in zo kort mogelijk tijd om moet schieten. Helaas kan je het aantal plates niet bijstellen maar je kan wel de moeilijkheidsfactor beïnvloeden door de plates verder naar voor of achter te verplaatsen. Hierdoor worden de plates kleiner wanneer je ze verder naar achter verplaatst.

Poppers

Schiet binnen een vastgestelde tijd zoveel mogelijk IPSC doelen om. Een nieuw doel komt vanzelf tevoorschijn als je het doel wat omhoog staat raakt. Aan het einde van de tijd zie je waar de inslagen op de doelen terecht kwamen.

Claypigeons

Keertje oefenen op kleiduiven? Dat kan! Je krijgt per stage 2 duiven en 2 schoten. Het doel van dit spel is natuurlijk duidelijk, schiet alle duiven voordat ze uit het zicht verdwijnen. Je kunt de grote van je schot hagel instellen en het traject van de duiven zodat je het aan kan passen naar wens.

Biathlon

5 doelen, 5 schoten. Net zoals bij een normale biatlon is het zaak dat je alle doelen in een keer raakt. Lijkt mij inziens een beetje op het plate schieten alleen zijn de doelen kleiner en is de omgeving wat anders. Oh ja…. en je hebt maar 5 schoten.

Reflex

Bij dit spel worden er kort na elkaar een aantal doelen geprojecteerd ergens op scherm. Deze doelen worden langzaam groter en vervolgens weer kleiner. Hoe sneller je deze doelen om schiet hoe meer punten je verdient. Maar let op! Als je 3 keer een doel mist dan is het einde spel.

Friend Or Foe

Schiet zo snel mogelijk alle wit-rode doelen om. Raak je een zwart-rood doel dan krijg je 5 straf seconden. Per sessie krijg je 4 maal een raster voor je neus met doelen.

Video

Schiet hierbij op een lopend varken of een konijn. Persoonlijk een van mijn minst favoriete onderdelen uit het programma maar wellicht wel leuk om met een jachtgeweer te doen met laserpatroon zodat je kan trainen thuis ipv op de baan.

Single Target

De overige onderdelen zijn vrij dynamisch, wil je toch liever oefenen op een statisch doel dan kan je dit onderdeel gebruiken. Je kunt hierbij kiezen uit diverse doelwitten zodat je toch nog een beetje kan variëren. 

Zoals je ziet heeft Projekt Ares voldoende diverse mogelijkheden. Hiermee kan je je zeker een hele avond vermaken. Ik heb er nu al meerdere avonden opzitten en ik vermaak me nog steeds prima. Wel zie je dat je als snel de moeilijkheidsgraad wat hoger moet zetten om het nog een beetje uitdagend te houden, maar hé dat kan dus doen!

Handig van dit programma is, maar dat had ik al eerder genoemd, dat je het helemaal met je laser kan bedienen door op de knoppen te schieten. Je hoeft dus niet achter je laptop te gaan zitten om een ander spel of doel te selecteren. Ook instellingen van het doel of spel zelf zijn volledig aan te passen door erop te schieten. Er is duidelijk goed nagedacht over de bediening van het programma, erg tof!

Laser pistool

Voor deze review mocht ik een laser pistool van Projekt Ares gebruiken om deze maar ook het programma te testen. Omdat je met zo’n pistool niet telkens de hamer van je wapen hoeft te spannen verhoogt dit wel het gemak van het schieten. Een klein nadeel is wel dat de laser geactiveerd wordt wanneer de trekker inwendig een schakelaar aantikt. Je hebt dus geen echte trekkerdruk waardoor het meer fun schieten wordt dan echt serieus trainen. Maar evengoed moet je wel zorgen dat je richtmiddelen juist staan, je niet met een ruk aan de trekker de positie van je wapen verandert en zo naast het doel schiet, etc. 

De doos van Projekt Ares met CE markering (hier verderop meer over)
Het laserpistool van Projekt Ares met CE Markering (hier later over meer)
Het pistool wordt geleverd in een doos met magazijn en handleiding.

Het pistool is makkelijk te gebruiken. Door het magazijn in het wapen te steken wordt de laser geactiveerd. Als je de trekker nu overhaalt zie je een korte laser puls. Wanneer je de trekker van het pistool inhoudt en het magazijn plaatst zal de laser constant aan staan. Zodoende kan je de laser bijstellen wanneer deze niet helemaal recht staat. De laser bevindt zich in de loop en is bij te stellen met 4 inbusboutjes. Door de inbusboutjes naar binnen of buiten te draaien kan je de positie van de laser veranderen.

Close-up van de inbusboutjes om de laser in te stellen.

De laser zit iets terug in de loop.

Het pistool doet het verder prima al zouden iets grotere richtmiddelen wel handig zijn. Je moet het nu met vrij kleine richtmiddelen doen wat op zich de moeilijkheidsgraad wel vergroot maar in vergelijking met de richtmiddelen op mijn SIG P226 en op de wisselset daarvoor veel kleiner zijn. Ander klein minpuntje is dat het gewicht van het laser pistool ook verschilt met een echt wapen. Nog steeds prima dus om mee fun te schieten en om in ieder geval een beetje te blijven oefenen.

Mag zo’n laser pistool wel?

Nou hoor ik je al de hele tijd denken…. Zo’n pistool lijkt wel verdraaid veel op een echt vuurwapen, mag dat wel? Ja dat mag! Voordat ik dit pistool deze kant op liet komen heb ik er een paar uurtjes voor gezeten om uit te zoeken of dit pistool wel mag. Aangezien het geen echt vuurwapen is valt het in dezelfde categorie als andere nepvuurwapens. Dit pistool is zowel op de verpakking als op het pistool zelf voorzien van het CE keurmerk en valt daarom onder de speelgoedrichtlijn. Let wel op, dat betekend niet dat je zomaar overal mee naar toe kan nemen.  Zie daarvoor onderstaand artikel van de politie over de speelgoedrichtlijn en aan welke voorwaarde deze/je moet voldoen: https://www.politie.nl/themas/nepvuurwapens.html#alinea-title-zijn-er-uitzonderingen

Conclusie:

Met Projekt Ares kan je vele avondjes plezier hebben, dat is een ding wat zeker is! Er zijn genoeg mogelijkheden voor een beetje variatie. Je kunt er prima mee oefenen met je eigen pistool/geweer/revolver en een laser patroon of met een laser pistool van Projekt Ares zelf alhoewel aan dat pistool wel een paar kleine nadelen kleven als je serieus wilt trainen. Het programma is netjes vormgegeven en over de navigatie is goed nagedacht. Al met al… prettig programma en het proberen waard!

Interessepeiling:

Tijdens het schrijven van dit artikel belde ik op een zonnige vrijdagmiddag met één van m’n sponsors. Tijdens het gesprek, wat tot die tijd over iets heel anders ging, vertelde ik dat ik bezig was met het schrijven van een nieuw artikel in de reeks over schieten met laserpatronen. Ik vertelde daarbij ook over het laserpistool van Projekt Ares. Mijn sponsor wil nu gaan bekijken of hij dit laserpistool naar Nederland kan halen bij voldoende interesse! Dus mocht je interesse hebben om z’n pistool aan te schaffen laat dan even een reactie achter hier op m’n blog, facebook of via het contact formulier. Als er voldoende interesse is (20 stuks of meer) dan gaat mijn sponsor hier werk van maken. Prijs zal hetzelfde zijn als leveren via Projekt Ares (€ 95,- voor 1 laser pistool) maarrrr scheelt je wel € 14,- aan verzendkosten dus is uiteindelijk een stuk goedkoper!

Veel schietbioscoop plezier gewenst!

Sportschutter

4 gedachten over “App review: Droogtrainen met laserpatronen deel 3: Projekt Ares”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *