Review: Vortex StrikeFire II

Mijn eerste review over optiek! Tijdens een gesprek met mijn sponsor proptics.eu had ik het er met de eigenaar Denis over of ik een keer één van zijn producten kon reviewen. Tuurlijk willen we dat! Na wat overleg kwam er de Vortex StrikeFire II uit.

De reden om de StrikeFire II te reviewen was dat ik deze zelf graag wilde beproeven om te kijken hoe deze zich houdt bij het plates schieten. Nu doe ik dat met keep korrel. Dat heeft ook z’n uitdagingen natuurlijk maar een keer platen met een red dot kan er vast voor zorgen dat je nog iets strakkere tijden neer kan zetten was mijn gedachte. Dus meteen een mooie gelegenheid om deze red dot eens goed aan de tand te voelen, zowel statisch als met plates.

Over de StrikeFire II

De Vortex StrikeFire II is een red dot kijker zonder enige vergroting. Deze red dot is uit één stuk gefabriceerd uit aluminium dat ook gebruikt wordt voor de constructie van vliegtuigen. Daardoor heeft deze red dot een stevige constructie en kan het een aardige terugslag weerstaan. Daarnaast is de red dot beschermt tegen water en stof doordat deze compleet gesealed is met O ringen, deze vindt je ook terug bij de kapjes voor de links rechts en hoogte verstelling.

De Vortex StrikeFire wordt geleverd in een mooie en nette doos, compleet met alles wat je nodig hebt om de red dot op je wapen te monteren. Zo zit er standaard een cantilever montage bij en natuurlijk ook een CR2 batterij. Ook de beschermkappen zitten standaard bij / op de StrikeFire. Je kan de red dot ook monteren op een andere montage met 30mm ringen mocht je dat prettiger vinden. Voor de review gebruiken we de standaard meegeleverde cantilever montage.

Monteren van de StrikeFire is echt een eitje. In mijn geval was het eerst even de carry handle van de CMMG upper verwijderen, Cantilever plaatsen en vastzetten. Vervolgens de ring met de meegeleverde inbussleutel verwijderen door 6 inbusjes los te draaien, StrikeFire plaatsen en vervolgens de ring weer vastzetten met de 6 inbusjes. Daarna de batterij plaatsen en klaar! Al met al denk ik ongeveer 10 minuten werk.

De red dot heb ik nu ongeveer op het midden van mijn rail gemonteerd, mocht dit niet bevallen dan kan hij altijd nog een stukje terug of verder naar voren. Toen ik zo even in het huis probeerde droog te trainen voor het op doel krijgen van het wapen kon ik de dot redelijk makkelijk vinden en hij zat op een prima hoogte. De cantilever mount is namelijk niet zo hoog, telkens als ik m’n wang op de kolf zette keek ik meteen min of meer door de dot heen. Soms nog iets bijstellen om er helemaal direct achter te zitten maar dat is aardig minimaal. Nu alleen de dot nog even afstellen zodra ik op de schietvereniging ben!

Zoals al eerder aangegeven: De reden dat ik de reddot op mijn CMMG upper in .22LR heb gemonteerd is omdat ik met de StrikeFire wilde kijken hoe deze presteert bij het snel op doel krijgen van het wapen en of je hiermee snel weer het volgende doel omver kon schieten met de plates discipline. Tot nu toe deed ik dat altijd met keep korrel, dat is goed te doen maar kan wellicht met deze dot wel veel sneller was de gedachte!

Als ik dan toch een klein nadeel moet geven van de StrikeFire dan is het de aanduiding op de verstelling. De aanduiding welke kant je op moet klikken is vrij licht en in een donkere omgeving zal je wellicht wat moeite hebben om het te lezen. Zie hiervoor ook bovenstaande foto’s. Het is net even hoe het licht valt of je de aanduidingen makkelijk of lastig kan zien. Maar hé, eenmaal ingesteld gebruik je deze dingen toch niet meer. Nadeel? Ja. Erg? Neuh valt reuze mee. En doorrr!

Nog enkele specs van de fabrikant van de reddot:

  1.  Volledig multi-coated: verhoogt de lichttransmissie met meerdere anti-reflecterende coatings op alle lucht- en glasoppervlakken.
  2.  Onbegrenste eye relief
  3.  Compatible voor gebruik met nachtzicht. De laagste twee intensiteit instellingen van de red dot zijn bruikbaar hiervoor
  4. Gefabriceerd uit één stuk: compact en licht gewicht
  5. Waterproof: O-ring seals weren het binnendringen van vocht, stof en zand
  6. Vochtvrij: argon gas vulling zorgt ervoor dat er geen vocht in de dot kan komen als gevolg van hoge temperatuurverschillen
  7. Schokbestendig.
  8. Geanodiseerde finish.
Gewicht204 gram
Lengte14,2 cm
Diameter objectief30 mm
Vergroting1x
Groote dot4 MOA
Kleur dotRood
Sterkte dotverstelbaar in 11 stappen
Max links rechts verstelling100 MOA
max. Hoogte verstelling100 MOA
MOA verstelling op 100m per klik1/2 MOA
ParallaxVrij
Batterijduurtot 80.000 uur
GarantieLevenslang

Praktijk

Eerst de dot maar eens even afstellen. Op 10/12m hing ik een 10m pistoolkaartje op die ik op een grotere 25m kaart had geplakt. Het eerste schot was finaal naast de 10m kaart maar nog wel in de 25m kaart. De eerste paar keer draaien aan de instellingen en BAM! In het wit van de 10m kaart! Nog een paar zwiepers aan de instellingen en ik zat met het schot daarna al aardig mikpunt raakpunt. Nog wat fijn afstellen en de red dot staat helemaal goed! Dat is nog snel gegaan. Vervolgens eerst maar eens op de kaart schieten. Dat bevalt prima met zo’n StrikeFire. Zeker als de ruimte wat donker is dan zit je met deze dot snel op doel en je bent zeker met een AR15 in .22LR op 12m altijd goed op de kaart.

Op naar de platebaan! Kaartjes schieten met een red dot is opzich best leuk maar natuurlijk bewijst zo’n red dot zich veel meer op de plate baan. Na een eerste rondje gedaan te hebben, om wat meer gevoel te krijgen, viel het me erg op dat hoe je ook door de dot heen kijkt je, door het rode puntje op de plate te brengen, veel sneller weet dat je op de plate zit dan met keep korrel. Het maakt niet meer uit of je op exact dezelfde manier door de dot kijkt, mikken is raken. Hierdoor snoep je net even wat meer tijd af van het rondje platen. Zie ook onderstaand filmpje

Bij dit rondje zat ik net op de 8 seconden. Het eerste schot duurde net even te lang anders had ik er zeker een nog betere tijd van kunnen maken. Zo heb ik nog een aantal rondjes gedaan die allemaal rond deze tijd zaten terwijl ik eerder met keep korrel ook vaak nog uitschieters naar 9 of zelfs 10 seconden had. Vaak het gevolg van het missen van één of meerdere plates. Maar dat kan zeker nog beter met de StrikeFire! In ieder geval miste ik met de StrikeFire veel minder plates bij elk rondje wat we deden dan voorheen met keep korrel.

Conclusie

De Vortex SpitFire II is een mooie red dot voor de prijs van € 229,-. Compact en licht van gewicht. Monteren is een eitje, instellen eigenlijk ook al konden de inscripties op de stelmogelijkheden wat duidelijker. De dot is helder en schotvast. Zoals al eerder gezegd heb ik de red dot gemonteerd op een .22LR upper maar de dot kan ook zonder probleem groot kaliber klappen hebben.

Of je nu voor het gemak de red dot wil gebruiken om op kaartjes (op grotere afstand) te schieten of voor een discipline als plates schieten, de StrikeFire is naar mijn mening een fijn stukje optiek. Helaas gaat deze binnenkort weer terug naar m’n sponsor maar als ik dan toch een red dot zou willen aanschaffen dan is de StrikeFire er zeker eentje die ik zeker zou overwegen en aanschaffen.

Garantie van Vortex is ook geen enkel probleem. Na een korte zoektocht op internet naar ervaringen met de garantie van Vortex heb ik eigenlijk alleen maar positieve ervaringen gelezen.

Op zoek naar een red dot? Is je interesse gewekt om de Vortex StrikeFire II aan te schaffen? Kijk dan hier: https://www.proptics.eu/product/vortex-red-dot-strikefire-ii-sf-br-504/

Groet Sportschutter.

Met dank aan www.proptics.eu waarvan ik deze red dot kon lenen voor de review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *