Review: Aimcam pro 2

Tot nu toe maak ik elke video tijdens het schieten met een Nikkei Extreme. Dat is simpel gezegd een goedkopere versie van een GoPro. Nadeel van dit setje is dat je meestal ver naast het wapen of je richtmiddelen filmt. Leuk voor de herinnering en het kan zeker gave filmpjes opleveren maar niet helemaal vanuit de “point of view” van de schutter. Wil je dat laatste wel? Dan is er nu een interessant alternatief! De Aimcam Pro 2, de schietbril met ingebouwde camera!

Ja je leest het goed, een schietbril met een volledig instelbare en verplaatsbare camera. Hiermee kan je veilig de schietsport beoefenen en ook meteen je training of wedstrijd opnemen. Deze opname kan je weer gebruiken om te leren van gemaakte fouten of om een gaaf wedstrijdverslag te maken en te publiceren op bijvoorbeeld YouTube. Deze bril is speciaal ontwikkeld voor de schietsport en de jacht en hierdoor inzetbaar bij elke discipline.

Wat zit er bij?

De Aimcam is te koop in drie verschillende samenstellingen en twee verschillende “kleuren”. Je kan de bril los kopen, dan heb je nog de bundle kit en als laatste de zogenaamde Fully loaded kit. De bril is verkrijgbaar in zwart (zoals in de review) of in de camo kleur. De kit die ik nu review is de bundle kit. Hierin zit het volgende:

 • De AimCam bril (je verwacht het niet he!)
 • Handleiding
 • Quick start handleiding
 • Beschermende harde tas
 • Zwarte, transparante en gele glazen
 • 1m oplaadkabel
 • Schoonmaak doekje
 • Schroevendraaier om de camera op de bril te stellen
 • Reserve clips en schroef
 • Neus pads
 • Verstelbare band
 • 32GB SD kaart
 • Tactical kabel
 • AimCam power pack

Over de cam

De Aimcam heeft een Sony 1080P full HD 8MP CMOS Micro camera welke direct op de bril bevestigd is. De camera kan het beeld opnemen in 1080P Full HD met 30 frames per seconde of in 720P HD met 60 Frames per seconde. De laatste instelling zou je goed kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld slowmotion beelden.

De AimCam is uitgerust met een WiFi chip waarmee je de Aimcam direct met je telefoon of tablet kan koppelen via de AimCam APP voor Ios of Android. Je kan de bril ook los gebruiken zonder dat je meekijkt via de app maar dan moet je de Aimcam logischerwijs wel eerst op de juiste manier ingesteld hebben.

Afstellen van de cam

De camera zit vast met twee kniegewrichten op de bevestiging van de bril. Dit maakt de camera goed wendbaar maar let op: zodra je de bevestiging hiervan los draait zodat je makkelijker kan stellen dan draai je beide gewrichten los en niet één enkele. Het is verstandig om deze dus niet te ver los te draaien. Doe je dit wel…. en ja dat heb ik ook per ongeluk gedaan… dan kan de veer die tussen de gewrichten zit ervoor zorgt dat het schroefje gelanceerd wordt. Gelukkig had ik deze in m’n andere hand vast dus kon de schroef makkelijk weer terug draaien. Deze wil je niet thuis op een hoogpolig tapijtje kwijtraken!

Het makkelijkst is om bij het stellen je telefoon of tablet te gebruiken met de AimCam app. Je kunt dan direct zien wat de camera op je bril ook ziet. Zet de telefoon of tablet recht voor je (bij voorkeur op een statief) en kijk over je wapen heen. Je ziet dan direct wat je zal opnemen via de Aimcam.

Gebruik

App

De app is duidelijk en makkelijk. Na installatie neemt de app je helemaal mee in hoe je de bril verbind met je telefoon. Het enige waar je even aan moet denken is dat je de wifi verbinding met je netwerk even verbreekt zodat er wifi verbinding met je bril gemaakt kan worden.

Bovenstaand een stap voor stap uitleg van de AimCam app om je telefoon te verbinden via WiFi met de bril. Zoals in de laatste screenshot te zien krijg je een foutmelding als je verbonden bent met een andere WiFi dan de AimCam WiFi. Soms als ik even snel de bril op wilde zetten en wilde verbinden met de app trapte ik nog wel eens in deze fout maar dat leer je snel genoeg af.

Bril

De bril is ook zonder de AimCam app te bedienen. Daarvoor moet je wel de camera op de bril met de app eerst afgesteld hebben. Zodra je dat ingeregeld hebt kan je met 1 drup op de knop op de bril de opname starten en stoppen. Handig als je bijvoorbeeld je IPSC, MP of SP wedstrijd op wilt nemen en dus niet de opname met je mobiel wil / kan starten. Als je de bril zonder app gebruikt kan je ook de WiFi uitschakelen met een druk op de knop, scheelt je ook weer batterij. Op de laatste foto in onderstaande galerij zie je de knoppen voor aan/uit, Wifi en opname starten. Door de aan/uit knop lang in te houden zet je de bril aan /uit en door kort in te drukken start of stop je de opname.

Het wisselen van de verschillende glazen is redelijk goed te doen maar voelt wel wat spannend. Hiervoor pak je het stuk glas vast wat het dichtst bij de pootjes van de bril zit. Door deze richting de kant van de bril die op de neus zit de duwen buigt het glas zich licht. Vanzelf komt het glas los en kan je een ander glas monteren.

Naast de oplaadpoort zit aan de rechterkant (zoals op de eerste foto uit de galerij) een reset knopje die je niet zomaar kan indrukken. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een paperclip gebruiken. Hopelijk heb je deze nooit nodig maar mocht het wel zo zijn, dan weet je hem te vinden.

Schieten

Nadat we verbonden zijn met de bril (goh wat klinkt dat toch raar eigenlijk) zetten we hem op. Kijken nog een keer over het wapen en met de telefoon controleren we of er te zien is wat we willen zien. Vervolgens laden we het wapen en drukken we op de telefoon op de opname knop. Dit laatste kan je ook zonder de app doen, maar het is natuurlijk veel makkelijker om te blijven zien of je niet per ongeluk je camera iets verschoven hebt door de app te blijven gebruiken. Zodra je de opname stopt wordt deze opgeslagen op de SD kaart. Met de app kan je deze daarna direct terugkijken, of je doet dit later op je pc. Het is allemaal vrij simpel 🙂 Wel heb ik één keer tijdens het schieten (gingen wat meerdere schietavonden overheen) dat de bril vastliep wanneer ik de opname wilde starten. De bril resetten was uiteindelijk te oplossing.

De AimCam zat comfortabel genoeg voor mij zonder enige aanpassing. Ondanks dat de pootjes van de Aimcam wat dikker zijn dan die van mijn standaard schietbril had ik er geen last van dat achter m’n oor drukken in combinatie met m’n oorkappen. Scheelt wel dat ik gelpads gebruik wat ik sowieso eerder al veel minder vond drukken dan bij gebruik van de originele kappen. Het glas is mooi helder geel en het glas is beschermend rondom je gehele oog.

Hieronder een filmpje gemaakt met de AimCam tijdens het pistool schieten.

Bij nader inzien had ik de camera tijdens het pistool schieten iets meer nog naar links moeten bijstellen maar het geeft wel een heel aardig idee van de kwaliteit van de opnames. Het licht in deze ruimte is niet heel geweldig maar toch ben ik heel tevreden over het resultaat.

Graag had ik nog een paar extra filmpjes geplaatst van de AimCam die ik gemaakt heb. Ik heb tijdens het reviewen nog een filmpje gemaakt tijdens het geweer schieten en het platen. Het enige vervelende is dat ik deze filmpjes kwijt ben geraakt, maar niet getreurd. Wanneer de schietbanen weer open gaan zal ik deze nogmaals maken en opnieuw plaatsen bij dit artikel! Gelukkig zijn er nog voldoende andere filmpjes te vinden gemaakt met deze cam op YouTube.

Batterij

Met de ingebouwde batterij kan je ongeveer 2 uur opnemen. Ruim voldoende voor mij om een hele avond of middag op te kunnen nemen. Zeker als ik de bril ook tussentijds nog een keer uitzet. Mocht je toch nog langer op willen nemen dan heeft de kit een extra externe batterij. Hiermee kan je nogmaals ongeveer 5 uur opnemen. Hiervoor wordt ook een extra kabel bijgeleverd. Deze heb ik tijdens de review niet nodig gehad.

Je kan natuurlijk ook tussentijds de batterij van je bril opladen. Dit doe je door hem aan je laptop op te laden via de USB (maar ja…. die neem je meestal niet mee naar de schietvereniging) of met de oplader van je telefoon en de meegeleverde kabel. Zolang deze kabel maar een mini USB (male) uitgang heeft. Zelf heb ik een oplader gebruikt van een oude Samsung telefoon die ik nog in bezit had. Dat werkt dus prima!

Conclusie

De AimCam is een handige bril waarmee je veilig kan filmen op de schietbaan. De app werkt super samen met de bril en wijst redelijk voor zich. Aan al dit moois zit wel een prijskaartje. De in deze review gebruikte kit van AimCam kost € 280,25. maar zorgt wel voor prachtige opnames van je schietsessie met een veilige schietbril!

Voordelen:

 • Door het lage profiel van de camera ten opzichte van je wapen kan je mooie opnames maken van je schietsessie.
 • Doordat de bril uitwisselbare glazen heeft kan je hem zowel binnen als buiten perfect gebruiken.
 • Camera in elke gewenste positie te stellen.
 • App en Firmware van de bril worden geregeld geupdate.
 • App werkt prima samen met de bril.
 • Full HD kwaliteit opnames.
 • Standaard 2 uur opname met een volle batterij.
 • Prima fit, ook bij gebruik van oorkappen.

Nadelen:

 • Een klein nadeel van de cam is dat deze geen standaard intern geheugen heeft. Een ideale oplossing zou zijn dat de AimCam een aantal gigabyte aan interne opslag zou hebben welke uitbreidbaar zou zijn met een SD kaart. AimCam werkt nu alleen maar als je er een SD kaart instopt.
 • Instellen kost even tijd, zeker als je van geweer naar pistool wisselt. Geen groot nadeel maar je bent wel even bezig.

De bril is hier te bestellen: https://www.safarisupplies.eu/aimcam

Met dank aan Frank van Safarisupplies voor het beschikbaar stellen van de bril voor de review!

Vind je m’n artikelen leuk om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een donatie willen doen? Klik dan hier!

2 gedachten over “Review: Aimcam pro 2”

  1. Hi Mario,
   Ik denk dat het kan maar ik vraag me wel af of de plek van de camera dan niet precies voor je oog zit. Op youtube zie ik maar een paar video’s van mensen die het gedaan hebben. Leuk om eens te proberen als de banen weer open zijn!

   Mvg,

   Sport schutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *