Herladen Serie 6: herlaad apps

Hopelijk heb je genoten van de eerste vijf delen van de herlaad serie op mijn Blog. Dit keer gaat het niet zozeer over herladen en de apparatuur maar meer over handige apps voor op je Android of Ios telefoon of tablet die je kunt gebruiken in het kader van het herladen.

De eerdere delen van de herlaadserie vind je hier:

Deel 1: Herladen: Het waarom, kosten en veiligheid
Deel 2: Herladen: Apparatuur
Deel 3: Herladen: Munitiecomponenten
Deel 4: Herladen: van huls naar patroon
Deel 5: Herladen: 10 veel voorkomende problemen en oorzaken en 5 tips om problemen te voorkomen 

Reloading logbook

Vanaf het moment dat ik begon met herladen scheef ik mijn herlaad recepten op in een notitieboekje en bewaarde deze. Later heb ik hier een Excel bestand voor gemaakt zodat ik iets meer overzicht had en oude ladingen die ik toch niet meer kon gebruiken (materiaal bijvoorbeeld niet meer leverbaar) makkelijk kon verwijderen. Vaak vind ik het minder handig als ik daarvoor m’n laptop op moet starten, laat staan wanneer ik het op de schietbaan na wil kijken. Dit maar nog veel meer kan je met de Reloading logbook app! De app Reloading logbook geeft je onder andere de mogelijkheid om:

 • Je herlaad recepten samen te stellen en op te slaan
 • Prijs van componenten per herlaadrecept op te slaan zodat je een prijs per patroon kunt berekenen.
 • Je herlaad recepten te delen met andere
 • Bij te houden hoeveel patronen je met een bepaald recept hebt verschoten
 • Foto’s toe te voegen aan een recept.
 • Chrono data toe te voegen aan een recept.
 • Te zoeken naar herlaad recepten op basis van kaliber, type projectiel of type kruit

Hierboven een screenshot van het startscherm van Reloading logbook. In een overzicht worden al je gemaakte recepten getoond. Onderin kan je kiezen om naar recepten te zoeken. Deze worden vergaard uit online gepubliceerde data maar ook door herlaadrecepten die gepubliceerd worden door gebruikers van de app. Wees dus altijd voorzichtig met het zomaar overnemen van een herlaadrecept!

Ladingen die je toevoegt kan je natuurlijk gedetailleerder bekijken. Eventueel kan je ook de kosten voor je herlaadcomponenten toevoegen aan de lading zodat je de kosten per patroon kunt berekenen. Door een load journal (vrij vertaald Herlaad dagboek) item toe te voegen kan je opgeven hoeveel patronen met hoeveel grain je hebt herladen. Zodoende kan je zien hoeveel de kosten per patroon / batch die je maakt zijn. Leuk…. maar aangezien ik de ladingen toch altijd constant hou zou een journal toevoegen voor mij niet heel interessant zijn.

Al met al is reloading logbook wel een enorm volledige app voor het herladen waarbij je veel informatie kunt vinden door maar één app te gebruiken. Zeker de herlaaddata die direct van de site komt van de kruit leverancier is handig, herlaaddata die zelf is gepubliceerd zou ik iets voorzichtig mee zijn en voor de zekerheid even controleren of deze wel klopt. Voor nu gebruik ik het met name om mijn eigen herlaaddata voor de patronen die ik verschiet op te slaan zodat ik dit niet meer ergens rond heb slingeren op papier. Voor het berekenen van de kosten per patroon gebruik ik tot op het moment van schrijven een andere app voor omdat deze mogelijkheid nog niet zo heel lang in reloading logbook zit. Kans zit er wel dik in dat ik dit binnenkort over ga zetten zodat ik nog maar één app hoef te gebruiken ipv twee.

Reloading Calculator

Naast dat herladen je een accuratere patroon op zou moeten leveren voor je wapen kan het je in veel gevallen ook geld besparen ten opzichte van fabrieksmunitie. Om je kosten per patroon door te rekenen kan je een excel sheet opstellen en zelf de formules voor de berekeningen bepalen maar hoe handig is het als dit ook gewoon met een app op de telefoon kan. Met de Reloading Calculator kan je vrij simpel berekenen wat je kosten per patroon zijn. Door onderstaande gegeven in te vullen gaat deze app zelf berekenen.

Omschrijving kosten componenten

Vervolgens kan je nog wat additionele informatie toevoegen aan de lading. Je kan bijvoorbeeld resultaten van je Chronometer er in opslaan, groepsgroote, etc. Vind ik persoonlijk niet zo heel veel toevoegen.

Daarnaast kan je de kosten ook vergelijken met fabrieksmunitie door het kopje Retail rounds in te vullen.

De app heeft alleen wel wat nadelen, maar deze zijn goed te overzien. Onderstaand heb ik alle nadelen op een rijtje gezet.

 • Je zelf wat creatief moeten zijn met de omschrijving van je herlaaddata. Zo heb ik nu in dit voorbeeld “K11 7,5×55 N140” gebruikt. Mocht ik nu een keer een ander kruitsoort gaan gebruiken dan heb ik in ieder geval onderscheid.
 • De app kent enkel een bladerfunctie, deze zie je bovenin terug in de icoontjes < en >. Je kunt geen overzicht in tabelvorm krijgen waar de omschrijvingen onder elkaar staan. Mocht je veel berekeningen opslaan dan zal het zoeken wat lastiger worden. Zeker aangezien deze gratis app je heel af en toe tijdens het bladeren een advertentie laat zien.
 • De app kent geen kilo omschrijving enkel lbs. Je zult dus zelf even moeten omrekenen hoeveel kilo je aanschaft en hoeveel dit dan is in lbs.
 • Er is geen account functie waarmee je met eenvoudig in kunt loggen op een andere of je nieuwe telefoon en dan dezelfde berekeningen weer in je app hebt staan.

VihtaVuori app

VihtaVuori is voor mij een van mijn favoriete merken als het gaat om kruit. Ik gebruik het in mijn AR15 (.223 Remington) en Izhmash Tigr (7,62x54R) en heb ermee herladen voor mijn Tanfoglio Limited Custom (45ACP), Mosin Nagant (7,62x54R), Springfield 1911A1 (45ACP) en Remington 700 (.308). Als ik ga herladen voor een kaliber dan start ik altijd met de meest lichte lading van het kruitsoort in combinatie met het kaliber en voeg zo in stappen meer kruit toe tot het maximale. Afhankelijk daarvan kijk ik welke lading het best repeteert bij een semi auto wapen en het beste afkomt. Om die ladingen te bekijken kan je naar de website van VihtaVuori gaan maar ze hebben ook al een tijdje een app waarmee je de landing op kunt zoeken en op kunt slaan.

Na het openen van de app krijg je onderstaand scherm te zien. In het home scherm staan al je opgeslagen herlaaddata. Aangezien het hier voor de eerste keer geopend wordt heeft Vithavuori er een voorbeeld in gezet. Prettig om even in te kijken hoe het er uit ziet, daarna zo snel mogelijk weer verwijderen. (Links nog een foto van een vorige update van de app. Rechts een foto van de nieuwe layout).

Handig is dat je zelf je gebruikte herlaadrecept op kunt slaan zodat je deze later nog makkelijk een keer naar voren kan halen. Het mooie is, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, is dat dit niet alleen beperkt is tot Vithavuori! Natuurlijk zie je enkel Vithavuori kruit en kruittypes. Je zal dus zelf wel het andere merk en het type toe moeten voegen. Je zou dus ook hier je complete logbook in kunnen maken maar ik denk wel dat dit er wat rommelig uit zal gaan zien aangezien alle kruittypes in een grote lijst staan.

Het meest gebruikte onderdeel van de Vithavuori app voor mij is de herlaaddata. Deze zijn netjes overzichtelijk ingedeeld in geweer en pistool kalibers. Na het selecteren hiervan kan je verder met het selecteren van het kaliber waarvan je de herlaadgegevens wilt bekijken.

De herlaad data is na selecteren van het kaliber gesorteerd op kogelgewicht. Standaard staat deze ingesteld op gram maar door op de kolom te tikken kan je ook wisselen naar grains notering. Hetzelfde geld voor de aanduiding van het aantal gram/grains kruit. Kom ik ook meteen op het grootste nadeel van de app, om dit op te slaan moet je een account maken.

Na het aanmaken van een account kan je een aantal standaard instellingen wijzigen. Het is mij alleen totaal onduidelijk waarom je hiervoor een account nodig hebt. Het is immers een app dus die data hoeft van mij niet opgeslagen te worden anders dan op m’n smartphone. In ieder geval een voordeel… je krijgt geen ongevraagde reclame emails van ze na het aanmaken van een account.

Dat waren wat mij betreft de meest interessante apps op het gebied van herladen. Mocht er nog een app later bijkomen die mogelijk interessant is dan zal ik dit artikel updaten. Een volgend artikel in deze herlaadserie volgt binnenkort en zal gaan over het progressief laden van patronen.

Daarnaast nog even dit: Vind je m’n (herlaad) artikelen leuk om te lezen en hebben ze je op weg geholpen om te kunnen herladen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een donatie willen doen? Klik dan hier!

Groet,

sportschutter

3 gedachten over “Herladen Serie 6: herlaad apps”

  1. Hi Mayco,

   Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt bekend ben met Apple. Ik zie dat de app in ieder geval in de google play store staat.
   Na even gekeken te hebben op de website van de ontwikkelaar (Hippo bit) zie ik wel een apple linkje staan.
   Zou je even kunnen kijken of je op die manier de app kan downloaden? Zie site ontwikkelaar: https://hippobit.dev/reloadlogbook/

   Groet Sportschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *