Herlaad nieuws: Leges voor erkenning WECG

Het hing al wel een tijdje in de lucht maar op 23 maart 2022 las ik dan het bericht op de KNSA site: “Leges voor een erkenning Wecg.” Lange tijd is deze erkenning gratis verstrekt maar dat komt heel binnenkort ten einde. Waarom is dit eigenlijk? En wat zijn de verdere gevolgen? Er zijn nog een aantal dingen niet duidelijk maar dit is wat er al bekend is.

Een klein stukje historie

Verreweg de meeste schutters zullen nog weten dat je een tijd geleden geen aparte erkenning nodig had om kruit te kopen. Kwam je bij de wapenhandel dan kon je gewoon door je verlof tonen en je kreeg het kruit mee. Sterker nog… ik twijfel of je deze überhaupt bij de meeste wapenhandelaren moest laten zien maar dat is nu ook helemaal niet meer belangrijk. Het was in ieder geval zo dat je als sportschutter geen aparte erkenning/vergunning nodig had om kruit aan te schaffen of te mogen bezitten. Maar toen werd er door het van Ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten dat per 1 januari 2015 een aparte erkenning vereist zou worden voor het voorhanden hebben van kruit.

Zoals de meeste herladende sportschutters weten moest je hiervoor een aanvraag invullen en kreeg je kosteloos de erkenning verstrekt. Dit werd ook in de CWM opgenomen en daarmee was het geregeld. Zie hiervoor onderstaande link:

https://www.knsa.nl/nieuws/archief-2015/erkenning-voor-los-kruit-vereist/

Wat is er gebeurt?

Op 14 januari 2021 heeft er een rechtszaak plaats gevonden van een sportschutter/jager over de weigering van de korpschef om meer dan 3 kg kruit toe te staan op een erkenning. De persoon in kwestie had een erkenning om meer dan 3 kg kruit op te slaan maar dit werd ingetrokken door de korpschef omdat deze vond dat er dwaling was geweest. Hiervoor terug kreeg de persoon een erkenning van max 3 kg zoals we die allemaal kennen. Tegen deze intrekking is door de betreffende persoon beroep aangetekend.
De rechter heeft de sportschutter/jager in het gelijk gesteld. In het kort komt het er op neer dat de korpschef geen beperkende eisen kan stellen aan de WECG en deze wet dient uit te voeren. De constructie die de KNSA met justitie heeft opgesteld voor een erkenning met een limiet van 3 kg is daarmee dus officieel buiten wettelijk gesteld.

Wat nu?

Met deze uitspraak vervalt dus de constructie voor het afgeven van een erkenning WECG voor herladers waar nu nog een maximum van 3 kg op staat. Iedere herlader kan nu een erkenning aanvragen waar geen maximum meer opstaat (let op! Er gelden wel maximale voor 50kg rookzwak kruit en 1 kg zwartkruit vanuit de WECG). Hiermee worden enkel nog erkenningen uitgegeven die conform de WECG zijn en dat betekent dat er leges mee gemoeid zijn. Je kunt vanaf 1 april 2022 je erkenning verlengen voor 60 euro maar dan is je erkenning wel 5 jaar geldig. Vraag je na 1 april je eerste erkenning aan dan betaal je 121 euro en ook dan is je erkenning direct 5 jaar geldig.

Voor de berichtgeving hierover vanuit de KNSA zie:
https://www.knsa.nl/nieuws/archief-2022/leges-voor-een-erkenning-wecg/

Wat is er nog onzeker?

Een van de dingen die nog onzeker zijn is of de leges überhaupt betaalt hoeven te worden. Het nu namelijk zo dat als je bijvoorbeeld 2 verloven hebt (stel je hebt een verlof voor de schietsport en een verlof voor een munitieverzameling) dan betaal je ook maar 1 keer de leges voor het verlengen van een verlof. Immers hoef je niet 2 keer door dezelfde malle molen. En om diezelfde reden hoef je, lijkt mij, ook niet nog een keer door dezelfde molen om je erkenning te verlengen. Laten we hopen dat deze beredenering ook door gaat dringen bij de afdelingen van KCT.

Het kan zijn dat in de loop van de tijd er wellicht wat gaat veranderen aan de manier waarop je kruit moet opslaan. In het verleden is namelijk al een keer een advies afgegeven om kruit op te slaan in een kruit kist. Een advies mag je opvolgen maar hoeft nu in ieder geval nog niet en ook ik heb mijn kruit bijvoorbeeld gewoon opgeslagen op een plank op ooghoogte boven m´n kluis. Hopelijk mag je kruit gewoon op deze manier blijven opslaan maar wie weet besluiten ze om het kruitkistje verplicht te stellen.

Wanneer er meer bekend is over bovenstaande dan zal ik dat op deze site vermelden.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

9 gedachten over “Herlaad nieuws: Leges voor erkenning WECG”

 1. Het is zo dat als een plastiek bus met kruit in een open ruimte ontploft er een drukgolf ontstaat die het nodige kapot kan maken. Maar doen we hier een houten kist omheen dan hebben we een fragmentatiebom. In de tijd van Michiel de Ruijter kwam tijdens een zeegevecht de meeste matrozen om door houtsplinters die met hoge snelheid in het rond vlogen.

  1. Kruit ontploft niet, maar brand heel snel. Met uitzondering als je het in een stevig afgesloten blik / bus of staaf propt zoals een huls met kop. Er kan druk opbouwen en er is dan sprake van een “ontploffing”. In een plastic bus of houten kist zal kruit verbranden met een pittige steekvlam tenzij je het dus “opsluit”. Van een fragmentatiebom is dus geen sprake mits er dus geen drukopbouw plaats kan vinden. En het kruit van Michiel was iets anders van kwaliteit als het huidige …..

 2. Hou er rekening mee met dat de omgevingswet van je gemeente boven je wecg gaat .
  Als daar dus verplichtingen over opslag van dergelijke goederen en hoeveelheid staan dien je daar ook aan te houden .
  Deze is op te vragen bij je gemeente .
  Dit zal bij degene die een erkening hebben ook gehandhaaft gaan worden .
  Zag in een brief omtrend wecg van 1 regio ook al staan van registratie en meld plicht van de houder wecg dus ook extra administratie voor de houder zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *