Review: Henricht LICOS

Een reddot heb je in heel veel soorten, maten en vormen en ze worden gemaakt door diverse merken. Maar heel eerlijk, eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: Een rood puntje dat zichtbaar is wanneer je door de reddot heen kijkt. Een tijd geleden kwam ik de Licos smart reddot tegen van Henricht. Toen was deze nog in testfase maar sinds kort is deze in productie. Maar wat maakt deze zo anders dan de andere? Deze smart reddot mocht ik als eerste in Nederland testen en reviewen!

Over de Licos

Wat de Licos uniek maakt in z’n soort is het display achterop de reddot waarop de afstand getoond wordt tot het doel en de hoek waaronder je schiet. De afstand wordt gemeten door de twee lasers aan de voorkant van de reddot. Dit kan continu maar ook handmatig.

Ondanks de ingebouwde apparatuur is de Licos niet absurd hoog uitgevallen. Wel is hij 2 keer zo zwaar als je hem vergelijkt met bijvoorbeeld de Vortex StrikeFire II. Hieronder de belangrijkste eigenschappen van de Licos.

Verstelling0.5 MOA
Vergroting1x
Objectief diameter38mm x 20mm
BatterijCR2 (3.0V)
Dot groote4 MOA
Totale lengte (mm)115.8
Totale breedte (mm)50.3
Hoogte68.5
Gewicht420 gram
Waterproof normIPX7
Totale hoogte verstelmogelijkheid100 MOA
Totale L/R verstelmogelijkheid100 MOA
Afstand meetbaar2 t/m 600 yards

De Licos wordt gevoed met een CR2 batterij. Bij mij was deze niet standaard meegeleverd maar gelukkig zijn deze batterijen goed te verkrijgen online maar ook bij de lokale bouwmarkt.

De Licos kan ook uitgebreid worden met een bluetooth module zoals op de site van Henricht aangegeven staat. Het exemplaar wat ik nu in handen heb heeft deze optie niet dus hier kan ik verder helaas niet zoveel over vertellen.

Hierboven zie je wat de Licos allemaal weer kan geven / kan meten. Bovenin het scherm zien we van links naar rechts: Batterij indicatie, hoekmeting actief, Hoek in graden, afstandscan actief, Meter of yards weergave. Daaronder zien we de indicator of de laser actief is voor afstandmeting en daarnaast de gemeten afstand tot het doel.
De linker knop geeft de mogelijkheid om te wisselen tussen handmatige/automatische afstandsbepaling en kan bij handmatige afstandsbepaling ingedrukt worden om, je verwacht het niet, de afstand te bepalen. De rechtse knop is multifunctioneel en kan gebruikt worden om te wisselen tussen yards of meter weergave van de afstand bij lang inhouden, en bij kort indrukken kan je wisselen tussen de vier verschillende standen van helderheid voor de reddot.

Afstand bepalen

Het bepalen van de afstand op 2 verschillende manieren en wordt weergeven in yards of meter, beide afhankelijk van hoe je de reddot instelt. Wanneer je de reddot aanzet staat deze standaard in de handmatige stand. Je zult dan elke keer als je de afstand wilt weten op het knopje “Range” moeten drukken. Wanneer je statische op een doel schiet is dat prima te doen. Maar wanneer je de reddot wilt gebruiken terwijl je doelen op variabele afstanden schiet of wanneer je doel beweegt wil je liever dat hij direct de afstand bepaald. Ook dat is mogelijk! Door lang (ongeveer 2 seconden) op de “Range” knop te drukken blijft de afstandsbepaling actief en geeft hij vrijwel direct de afstand door zodra je op een doel richt.

Je kan dus de afstand continu laten bepalen maar ook handmatig met een druk op de Range knop. Het laatste is lijkt me vooral handig als je statisch op een punt zit, staat of ligt en de afstand tot één of meerdere doelen wilt weten. Wanneer je dynamisch over de baan beweegt of door het veld beweegt tijdens de jacht lijkt me het continu meten van de afstand weer prettig omdat je dan niet nog met 1 hand je wapen los wilt laten om op een knopje voor de afstand te drukken. Kortom, je hebt zelf de keuze.

Afstellen

Het monteren van de Licos is zo eenvoudig als alle andere reddots en kijkers. Schroefje losdraaien, Licos op de juiste plek zetten, aandraaien en check… klaar!

De hoog/laag verstelling deed me een beetje denken aan die van de Elcan C79 kijker zoals je die ook eerder vond op de Diemaco C7 van defensie. Naar links draaien gaat de inslag omhoog, naar rechts draaien gaat de inslag omlaag. Simpel. Het enige nadeel is wel dat je de verstelling niet kan vastzetten als je reddot gemonteerd is. Hier is een klein inbusje voor die net te weinig ruimte heeft tussen de rail van de upper en de montage.

Onder de hoogte verstelling zit een niet te bereiken inbusje om de verstelling vast te zetten.

Het schieten

De dot van de Licos is makkelijk te vinden. Door het brede glas op de dot kan schiet het heel rustig en zoals met elke dot… zodra je op doel zit en de trekker overhaalt is het doel geraakt. Tijdens het inschieten laat de Licos zich makkelijk verstellen. Ook zonder deze verstelling vast te hebben gezet lijkt deze tijdens het schieten niet te verlopen. De dot kan je in 4 verschillende sterktes verstellen door op de menu knop te drukken. Persoonlijk vond ik tijdens het inschieten op 12~15m en het platen de een na laatste sterkte het prettigst.

Wat wel even wennen is is dat de dot automatisch uitschakelt bij geen gebruik na een minuut of 8. Een keer drukken op de range knop voordat hij automatisch uitschakelt en je kan weer 8 minuten vooruit. Persoonlijk zou ik het dubbele van deze tijd makkelijker vinden.

De gecontroleerde testomgeving, het testobject en in de verte de analoge resultaatmeter van de bewuste testavond.

Tijdens het schieten heb ik de afstandsweergave niet gebruikt. DIt om twee redenen. Ten eerste omdat ik het net echt iets toe vindt voegen bij een doel wat telkens op dezelfde afstand staat maar wellicht nog belangrijker om te weten: De upper die ik gebruik heeft een vaste A2 korrel. Deze korrel staat precies in de weg voor de laser om te afstand te meten. Je hebt dus pas echt voordeel van deze reddot bij een upper zonder vaste korrel wanneer je de Licos op een AR15 upper monteert of je moet een riser gebruiken of de Licos op de carry handle monteren. Bij het laatste krijg je dan wel het nadeel dat de reddot wel heel hoog komt te staan wat niet echt lekker kijkt, dus kortom: beste is om hem te monteren bij een compleet vlakke upper.

Na een avondje filmen met de Aimcam en de Licos kwam ik er achter terwijl ik m’n filmpjes op de laptop terug keek dat ik (te) dicht op de reddot gefilmd heb, het beste filmpje uitgekozen en geupload. Het geeft in ieder geval een beeld van hoe het eruit ziet als je met de Licos gaat schieten. Je ziet het scherm tijdens het schieten met de weergave net na het aanzetten van de reddot (dus nog zonder weergave van enige afstand).

Test voor afstanden meten

Om de afstandsmeting van de Licos toch te kunnen laten zien en natuurlijk om deze te testen heb ik een buitenlocatie opgezocht tijdens de meivakantie. Bij een voormalig duits bunkercomplex van 4 bunkers dichtbij Dishoek/Vlissingen heb ik de afstand van de plek waar ik sta tot de bunkers gemeten met de Licos.

Bij het terugkijken van het filmpje op de laptop merkte ik helaas op dat het scherm niet lekker leesbaar is door de ververssnelheid van de Aimcam. De afstanden noem ik tijdens het filmpje ook op maar zijn ook terug te lezen op youtube. De afstanden heb ik daarna nagemeten op basis van mijn positie via GPS en de afstandsmeting op google maps. Helaas kon ik het terrein niet betreden anders had ik het ook nog nagemeten op basis van GPS metingen ter verificatie.

Voor een tweede test ben ik op dezelfde manier te werk gegaan maar dan vanuit een andere hoek voor de meting. Het nadeel hiervan is wel dat ik nu meer op de schuine zijdes van de bunkers meet en daardoor dus soms van links naar rechts op de bunker een verschil heb van één of meer meter. Logisch natuurlijk, aangezien het meetpunt dan ook verder weg staat, maar ik wil het voor de duidelijkheid maar even gezegd hebben.

Conclusie

De Licos is een stoer uitziende reddot, smaken verschillen natuurlijk maar persoonlijk vind ik hem er wel stoer uitzien op het wapen. De reddot doet wat het moet doen en laat zich makkelijk instellen. Het scherm is even wennen maar na een paar keer ermee gespeeld te hebben werkt de navigatie middels de knoppen vrij duidelijk. Ook het bepalen van de afstand gaat zonder problemen en bij wisselen van positie wordt de afstand vlot weergegeven. Wel heb ik naast een aantal voordelen ook een paar nadelen ontdekt.

Voordelen

 • Afstand tot doel is snel meetbaar
 • Breed glas
 • Hoogteverstelling van de dot werkt simpel, enkel voor links rechts heb je een schroevendraaier nodig.
 • Geen maffe afwijkende maat batterij.
 • Makkelijk te bedienen en goed afleesbaar scherm
 • Geen aparte mount nodig.

Nadelen

 • Wanneer je de reddot uitzet zal je bij aanzetten de helderheid en de afstandsweergave in yards of meter weer opnieuw in moeten stellen. Dit wordt helaas niet opgeslagen.
 • Inbus voor vastzetten van de hoogteverstelling is niet/lastig bereikbaar wanneer de reddot is gemonteerd.

Klein nadeel: Wat ik ook handig zou vinden is dat de tijd van 8,5 minuut voor automatisch uitschakelen twee keer zo hoog zou liggen. Als je het eenmaal weet hou je er rekening mee en ik vind het net niet storend genoeg om het echt een nadeel te noemen, maar het zou zeker beter zijn.

Voorlopig zie ik het meeste voordeel van de reddot met afstandsmeting bij bijvoorbeeld Field target, jacht of dynamisch schieten. Bij statisch schieten is de afstand immers bekend.

De adviesverkoopprijs van de Licos zal rond de $400,- (op dit moment €380,-) liggen.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

4 gedachten over “Review: Henricht LICOS”

 1. Leuk ding, maar net niet…..
  8,5 minuut is absurd, net als elke keer opnieuw instellen…… als hij die nadelen niet had gehad, had ik hem direct besteld. Dit is toch simpel op
  te lossen, door iemand in die fabriek?
  Mooie review, dat dan weer wel!

  1. Hi JM!

   Ja dat snap ik opzich wel. Ik heb direct contact nu met Henricht en heb ze deze bevindingen doorgegeven. Ze hebben aangegeven het waardevolle verbeteringen te vinden (dubbele stand-by tijd en onthouden van settings) en ze gaan ermee aan de slag om het aan te passen!
   Das wel tof, dan wordt het wellicht nog een zeer interessante optie.

   Groet Sportschutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *