Herlaadfoutje…

Van fouten maken kan je leren. Dat wordt dikwijls gezegd en dat klopt naar mijn mening ook. Hoewel ik al heel wat jaartjes meedraai in de schietsport en sinds 2006 herlaad, leer ik ook nog geregeld wat nieuws of kom ik voor een nieuwe uitdaging te staan of maak je een foutje. Ook dit keer was dit het geval. Ter leering ende vermeack ga ik dit in dit blogje met de billen bloot (nee, niet letterlijk!) zodat iedereen hier ook van kan leren.

Watskebeurt?

Sta je net lekker op de schietbaan, laad ik de cilinder van mijn Colt Python voor een tweede keer met 5 patronen en na schot 4 hoor ik een hele vreemde doffe plof in plaats van een boem. Terugslag was ook een stuk minder dan normaal, kortom…. Stop met schieten, wapen neer. Dit had ik zelf nog niet eerder gehad maar ik heb een tijdje geleden wel zien gebeuren dat er ongeveer hetzelfde gebeurde bij een medeschutter en er toen een kogelkop vast zat in de loop. Meteen heb ik de cilinder opengeklapt en de lege hulzen en resterende scherpe patroon uitgestoten. Het wapen is nu dus leeg en ik kijk eerst vanaf de achterkant van de loop. Hier zie ik niks, komt ook omdat er net te weinig licht op de baan is. Dan maar door de voorkant van de loop turen en ja hoor! Vanaf deze kant zie ik heel duidelijk het kogelkopje vastzitten in de loop zitten. Einde oefening voor de Python voor deze vanavond!

Thuis nog maar eens gekeken met wat beter direct licht. Het was lastig te fotograferen maar op de foto hierboven zie je net een stukje van het kogelkopje wat op ik schat rond de 1/4 – 1/3 van de loop vast zit.

Je gaat je toch afvragen wat nou hiervan de oorzaak kan zijn. Uitgesloten is het wat mij betreft dat er geen kruit in de huls zat en alleen het slaghoedje ontstoken is. Daarvoor komt de kogelkop veel minder ver. Mijn vermoeden is dat of het kruit niet volledig ontstoken of wat ook nog kan is dat er te weinig kruit in de huls zat.

En nu?

Wanneer zo´n kopje vast zit in je loop baal je natuurlijk eerst dat je niet verder kan schieten. Dat is inderdaad erg jammer maar goed, beter om meteen maar te kijken hoe je er weer voor kunt zorgen dat je zo snel mogelijk weer met je mooie wapen kan schieten en natuurlijk om er lering uit te trekken. Je kunt natuurlijk naar de wapenhandel gaan om het kopje er uit te laten halen. Eerlijk gezegt is dat ook het eerste waar ik zelf aan dacht. Op Facebook en Instagram kreeg ik meerdere reacties dat het eruit tikken van zo’n kopje prima zelf te doen is. Aangezien het maar 1 kopje en niet meerdere betreft durfde ik dit wel aan. Ik ben zelf gezegend met twee linkerhanden dus vandaar dat dit voor mij best een stap is.

Goed, naar de dichtstbijzijnde Bouwmarkt! Daar heb ik een 6mm messing massieve staaf gekocht van 1m lang (korter was er niet). Helaas was er geen 8mm beschikbaar en die kwam voorlopig ook niet… vraag me niet waarom. Ik wilde niet een al te kleine diameter messing want hoe kleiner moet meer die heen en weer gaat in je loop. Toen zag ik niet massieve 8mm ronde aluminium staven en na snel even gegoogled te hebben las ik dat aluminium zachter is dan staal. He! En ze paste ook nog perfect in elkaar. Zo kon ik dan een beschermer maken voor de loop en door het messing staafje iets uit te laten steken daarmee de kop uit de loop tikken. Na de aanschaf nog even op maat zagen met een ijzerzaag en de braampjes netjes verwijderd, let’s go!

Voordat ik begon met het voorzichtig tikken op de messing staaf heb ik eerst een klein beetje WD40 in de loop gespoten. Deze heb ik eerst uit laten lekken zodat er enkel op de oppervlakte WD40 aanwezig was. Daarna voorzichtig met een hamer aan het tikken gegaan. Met elke tik zakte het kopje verder terug de loop in.

Na een aantal keer tikken was de kop al zover terug getikt dat deze al bijna zichtbaar was vanaf de achterkant van de loop. Nog 2 kleine tikjes en het kopje viel er zo uit. Wat een opluchting! En leuk om dit zelf te doen….. achteraf gezien dan.

Nadat het kopje de loop eindelijk verlaten had heb ik de loop nog even een paar keer goed schoongemaakt om de WD40 weer uit de loop te verwijderen. Inmiddels ziet die er weer blinkend uit en heb ik op het oog geen schade aan de loop kunnen ontdekken. De volgende woensdag kon ik de Python weer meenemen naar de schietvereniging en schoot weer als vanouds!

Conclusie?

Drie dingen geleerd. Wees er scherp op wanneer je een sterk afwijkend schot ervaart en stop meteen met schieten en controleer de loop van je wapen. Ander ding dat ik geleerd heb is dat je een enkele kogelkop prima zelf kunt verwijderen uit de loop van het wapen zolang je maar voorzichtig bent. Bij meer koppen in de loop zou ik dit toch overlaten aan een ervaren wapensmid. Laatste wat ik geleerd heb is om toch scherper te zijn op de hoeveelheid kruit in de huls. Meestal check ik dit ergens tussen de 50-100 patronen en weeg ik de kruitlading steekproefsgewijs. Misschien toch maar iets frequenter controleren om nog zo’n probleem voor te zijn.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

4 gedachten over “Herlaadfoutje…”

 1. Mooi dat het gelukt is, zelf had ik er ook wel aan begonnen denk ik.

  Nu maar hopen dat het koperen asje veel stof mag vangen omdat je hem niet meer nodig hebt.

 2. ik heb dit vaker gezien ,bij schutters die zelf herladen .
  geen schande en net wat je zegt, van foutjes kan je leren .
  ik ben het ook wel eens bij een ar tegen gekomen ,in dat geval is het de bolt naar achteren en vast zetten .
  dan van voor een messing staaf erin, en eerst rustig tikken dat de kop in de huls gaat ,als die er in zit rustig door tikken tot de huls uit de kamer komt .
  schoon maken en weer door gaan .
  standaard heb ik altijd een staafje voor pistool of revolver, bij me en voor geweer.

 3. Wederom een zeer mooie leerzame review, voor iedereen die dit overkomt.
  Met een messing staafje kun je idd de loop niet beschadigen !
  Vraag me wel af, waarom dit met een pistool kaliber veel minder voorkomt.
  Zou het iets met de huls dikte en eventuele krimp te maken kunnen hebben ?
  En het stukje vrije vlucht in de trommel, alvorens in de loop te komen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *