CZ Shadow 2

De SIG P226S en ik konden maar geen vrienden worden. Toen kwam er plots een CZ Shadow 2 op m’n pad. Na een paar maanden wachten ligt hij nu al weer een tijdje in de kluis. Tijd om hem eens nader te bekijken en natuurlijk een verhaaltje over de aanschaf van dit mooie pistool.

Ik weet nog vroegah…. in het jaar 2004…. Dat ik lid werd van een Neerlandsche schietvereniging. Tijdens mijn introductie daar schoot ik mijn eerste kaarten op 25m met een CZ 75 met een kadet wisselset. Dat schoot hartstikke leuk en mijn prestaties waren toen nog zo dat het wapen beter schoot dan de schutter (lijkt me logisch). Toch was toen mijn liefde voor pistoolschieten geboren en later zou ik graag een .22 of 9mm willen aanschaffen die gebaseerd was op de CZ 75. Na een paar jaar en een uitstapje naar een 1911 in het kaliber .45ACP verder werd het een Tanfoglio Limited Custom. Door het wegvallen van mijn Walter KSP 200, waarvoor ik de Colt Python in de plaats heb gekocht, had ik opeens geen 22LR pistool meer. Iets wat ik wel graag wilde blijven schieten. Lang verhaal heel kort, ik ben toen opzoek gegaan naar een wisselset voor de Tanfoglio maar daar kwamen zo slechte reviews uit dat ik over ben gestapt naar een SIG P226 met wisselset.

Aanschaf

Toch kon ik na 2 jaar schieten met dit pistool nog steeds niet 100% wennen aan de P226. Het werkte ook niet mee dat de wisselset van de P226 naar mijn mening ook te vaak stoorde. Niets is zo vervelend als je net lekker bezig bent met een rondje plates schieten om dan 2 keer een ketser te krijgen. De 9mm slede had dit gelukkig niet en daar schoot ik wel het meest mee… maar toch kon ik niet helemaal tevreden zijn met de P226 en dat lag voornamelijk aan mij. Na een tijdje ga je dan toch weer om je heen kijken… zal ik weer terug gaan naar een Tanfoglio limited? Nee, geen goed gevoel bij de wisselset… Een CZ Shadow SP01? Iets compleet anders zoals een Thompson Contender? Of helemaal van pistool afstappen en een mooi grendelgeweer aanschaffen? Nope, we houden het bij een pistool. En toen kwam er op Facebook in eens een berichtje voorbij van iemand die zijn Shadow2 met .22LR wisselset wilde verkopen. Na in het verleden een keer met een Shadow 2 geschoten te hebben wist ik dat zo’n pistool me goed beviel, daar gaan we achteraan! De Sig P226S te koop gezet, verkocht en na bijna een half jaar lag daar eindelijk de shadow in de kluis. (om precies te zijn 5 maanden maar ja… verkopen lukte niet meteen, overschrijven van de SIG duurde wat langer, ophalen ging wat tijd overheen…. pffff). Maar genoeg over de aanschaf, het pistool!

Voorganger

Voordat we kijken naar de Shadow 2, eerst kort iets over de voorgangers van dit pistool. Zo weten we iets beter wat er verbeterd is ten opzichte van het vorige model.

De CZ Shadow 2 is gebaseerd op hetzelfde principe als de CZ 75. Dit pistool is ontworpen in, je raad het nooit, het jaar 1975 en is sindsdien verkrijgbaar in talloze modellen en uitvoeringen.

Rond het jaar 2006 introduceerde CZ de CZ SP01 shadow. Dit is het eerste pistool van CZ dat ook in samenwerking met sportschutters ontwikkeld is. Een van de grote verbeteringen aan dit pistool is de trekkerdruk. Deze is sterk verbeterd door het verwijderen van de slagpen blokkering. Daarnaast zie je dat het frame doorloopt zodat de complete slede opgesloten zit. Dit komt de accuratesse ten goede en daarnaast voegt het extra gewicht toe aan de voorkant van het pistool. Hierdoor is de opslag een stukje minder dan in vergelijking met de vroegere CZ 75.

De stap om een competitief sportpistool te maken is hiermee eigenlijk grotendeels gezet. Nadat CZ zag dat de SP01 Shadow een succes was besloten ze om een nieuwe Shadow te maken waarbij deze van de grond af bedoeld was als wedstrijd pistool.

De Shadow 2

Met de Shadow 2 heeft CZ dus nog eens heel goed gekeken naar hoe ze punten kunnen verbeteren / aanpassen door sportschutters direct erbij te betrekken. Wat bijvoorbeeld direct opvalt is grovere checkering op de slede. Deze doen me veel meer denken aan hoe ze dit hebben bij de Tanfoglio limited custom. Wel heb ik het idee dat ze wat minder diep zijn aangebracht maar dat geheel terzijde want ik kan het nu niet vergelijken. Nog iets wat niet te missen is, de standaard grips zijn nu van aluminium ipv rubber. Mocht je dat niet bevallen dan zijn er gelukkig enorm veel after market grips verkrijgbaar. Ook zie je dat er bij de Shadow 2 checkering op het handvat bij de handpalm en waar je vingers het pistool vasthouden is aangebracht.

Wat veel minder opvalt is dat de loop 6mm langer is dan bij de vorige Shadow en het wapen slanker maar ook hoger is, al is het millimeter werk. Wat wel merkbaar is, de shadow 2 is ongeveer 200 gram zwaarder (gemeten met een leeg magazijn).

Naast de standaard Shadow2 zijn er ook nog andere uitvoeringen van dit pistool. Zo is er de Optics ready versie waarbij je de plate kan vervangen bovenop de slede voor een plate waar je een reddot op kan monteren. Daarnaast heb je ook nog de Single Action Only uitvoering, dus zonder double action trekker. Als laatste is er nog de Orange die kort samengevat een betere versie is van de standaard shadow. Bij de Orange is de barrelbushing aangepast voor meer accuratesse, is de slede en frame pas gemaakt met de hand en heeft deze een getunede trekker af fabriek.

Hoogte x Breedte x Lengte157x34x217 mm
Looplengte120 mm
Gewicht zonder magazijn1330 gram
Kaliber9×19
Magazijn capaciteit19
RichtmiddelFiber optic front sight | Checkered rear sight
TrekkerSA/DA
FrameSteel
GripsDuralumin
Safety featuresSafety notch on the hammer | Manual safety
Trekker gezwichtSA: 1530 gram N DA: 4690 gram
Trekkerweg [mm]SA: 3-4 DA: 5
Trekker reset [mm]3-4

Het schieten

Schieten met de CZ Shadow 2 voelde weer heel vertrouwd en toch op kleine puntjes net even anders. Als ik het dan vergelijk met het pistool wat ik hiervoor had dan zijn de verschillen toch weer groter. De slede zit veel dichter op de hand en het is dus weer even wennen om de richtmiddelen te vinden. De trekker is ook zeker anders, minder breed dan die van de P226. En daarmee moet ik ook gewoon stoppen met het pistool te vergelijken met een ander pistool.

De greep van het pistool houdt prettig vast, ondanks dat ik niet eerder aluminium grepen gehad heb geven deze volgende grip, ook voor enkelhandig schieten. De beavertail sluit mooi aan op de hand en de checkering op de grip bij je vingers en je handpalm zorgen net even voor het extra beetje grip. Kortom, niks mis mee!

De bedieningsorganen (magazijnpal, sledevangpal en veiligheid) zitten allemaal goed binnen handbereik van de hand waarmee je het pistool vasthoud.

De trekker laat zich makkelijk vinden en heeft een prettige breedte. Wanneer je de trekker overhaalt voel je eerst een klein stukje vrijslag en vrijwel direct merk je dat je tegen een drukpunt aanzit. Iets druk opbouwen en het schot wordt gelost. Helemaal niet gek zo out of the box!

En zo ben je makkelijk een aantal schoten verder. Zelf hou ik er van om enkelhandig te schieten op 25m. Met twee handen schiet ik eigenlijk enkel plates of service pistol. Vandaar toch even een rondje van 10 patronen proberen op 25m. Niet al te geconcentreerd maar het valt me niet tegen. Een volgende schietavond maar eens de richtmiddelen stellen!

Inmiddels zijn we al weer een tijdje verder en neem ik de Shadow geregeld mee naar de schietbaan. Ik heb er nog steeds geen moment spijt van dat ik overgestapt ben naar dit pistool, sterker nog…. voor mij persoonlijk ben ik er gewoon op vooruit gegaan!

In de eerstvolgende review komt de wisselset voor de Shadow 2 aan bod!

Groet,

Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *