CZ Shadow 2 wisselset in 22lr

Meermaals kreeg ik kort na aanschaf van m’n CZ Shadow 2 van lezers van mijn blog en op sociale media zoals facebook de vraag of de CZ Shadow 2 wisselset bevalt. Tot dan had ik nog niet (zoveel) met de wisselset geschoten en vond ik het nog wat te vroeg om te kunnen oordelen of het wat is of niet. Nu, na een paar maanden testen, is de tijd rijp om jullie er meer over te vertellen.

In het vorig artikel over de CZ Shadow 2 kon je al het een en ander lezen over de geschiedenis van het pistool, die ik ga hier dan ook niet meer herhalen. Mocht je het andere artikel nog niet gelezen hebben, dan kan je deze hier teruglezen.
https://www.sport-schutter.nl/2022/12/01/cz-shadow-2/

De wisselset in onderdelen.

De wisselset laat zich net zo makkelijk als de 9mm slede verwijderen van het frame. Het in onderdelen uit elkaar halen gaat ongeveer hetzelfde tot op het verwijderen van de loop uit de slede na. Eerst verwijderen we de slendevangpal door deze uit het frame te drukken en kunnen we de wisselset uit het frame nemen. Vervolgens nemen we de veer uit en de bushing waar deze aansluit op de wisselset. Nu moet enkel de loop nog uit de slede genomen worden.

De loop zit vast op het eindstuk van de wisselset waar ook de korrel op bevestigd is. Onder de loop zit een borgpen die je eruit kan drukken. Dit lukt je niet met je vingers dus hiervoor heb je wel iets van gereedschap nodig. Hierna kan je dit deel van de loop afhalen en vervolgens de loop uit de slede halen. Terugplaatsen van de onderdelen gaat natuurlijk in de omgekeerde volgorde.

Het stuk waar de korrel op zit en de borging in gemaakt is is gemaakt van polymeer. Dit voelt een beetje goedkoop aan. Waarschijnlijk is dit makkelijker te produceren maar aangezien het ook de klap opvangt van de slede vraag ik me af hoe goed dit blijft op de lange termijn. Gelukkig wordt dit stuk opgesloten in het frame wanneer je de wisselset op het wapen zet want ik vind zelf dat als je de borgpen geplaatst heb er toch wel een kleine speling op zit. Door het opsluiten in het frame gaat het gelukkig geen kant meer op en zal er dus geen probleem met de accuratesse.

Nieuwprijs:tussen de € 665 en € 690 euro
Kaliber:.22LR
Magazijn capaciteit10 patronen
Afmetingen (L x B x H):227 x 32 x 146 mm
Looplengte120 mm
Lengte vizier176 mm
Gewicht:295 g

Wat opvalt is dat de wisselset ongeveer de helft weegt van de 9mm slede en loop. De .22LR wisselset weegt 295 gram terwijl de 9mm loop met slede 530 gram weegt. Dit verschil in gewicht is duidelijk voelbaar als de set gemonteerd is en je ermee schiet. Waar je wel even op moet letten is dat wanneer je de wisselset monteert je de juiste sledevangpal gebruikt. Deze is duidelijk gemarkeerd met “22LR 2” erop dus kan niet missen zou je zeggen. Verder is alles hetzelfde, behalve natuurlijk de terugslag.

De wisselset wordt standaard geleverd met twee magazijnen met een capaciteit van 10 patronen voor elk magazijn. Daarnaast zitten er nog twee extra veren in de koffer die alle drie verschillen in sterkte. Handig zodat je de veer aan kan passen aan het soort munitie dat je het liefst verschiet. De rood gemarkeerde veer gebruik je voor high velocity munitie, de blauwe voor high zwakkere munitie. De veer zonder kleur is voor standaard munitie en is standaard gemonteerd bij levering van de set. Tijdens het schieten heb ik enkel gebruik gemaakt van de veer zonder kleur.

Het schieten

Over hoe het wapen zelf schiet hoeven we natuurlijk niet veel meer te vertellen. Dit kan je lezen in het algemene artikel over de CZ Shadow 2. Daarom hou ik het nu alleen bij het schieten en hoe dat bevalt met de wisselset.

Dat er verschil in gewicht is in de slede merk je natuurlijk maar ook de patronen en magazijnen wegen natuurlijk minder. Het oppakken van het wapen met wisselset voelt dus toch net even anders dan met de originele slede. Wat wel enorm fijn is dat als je de wisselset verder identiek is. Dus ook de richtmiddelen zijn helemaal hetzelfde.

Het wapen slaat tijdens het schieten echt heel weinig op. Zeker wanneer je tweehandig schiet zoals bij plates schieten of service pistol is dit erg fijn. Je bent hierdoor weer snel op doel en kan een volgend schot lossen.

Accuratesse

Blijft natuurlijk een van de belangrijkste vragen over de set, hoe zuiver is de set? Om een redelijk beeld te kunnen geven heb ik de kaart op 25m gehangen. Het pistool ondersteund op de brits door te steunen op het magazijn zodat het een stuk stabieler staat dan met vrije hand en zo 10 schoten gelost met 1 soort munitie. Ja, dat is geen super zuivere test… daarvoor zou je ook andere soorten munitie moeten proberen en het wapen vast zetten maar die middelen hebben we helaas op dat moment niet beschikbaar en zo toch het beste ervan gemaakt. Ongetwijfeld kon het groepje met een betere steun nog een stukje kleiner! Onderstaand het resultaat:

En zeg zelf…. das niet verkeerd toch? Wellicht dat er door ook andere munitie uit te proberen nog meer uit te halen is maar ik ben er voor nu tevreden over zo. Als je naar de foto kijkt zie je dat de twee meest uit elkaar liggende schoten bij verplaatsing nog makkelijk binnen ring 9 vallen.

Storingen?

Via Facebook, Instagram en Messenger kreeg ik van meerdere de vraag hoe de wisselset bevalt. Vooral in de eerste week nadat ik de Shadow 2 had opgehaald. De vraag die ik kreeg gingen veelal of de wisselset storingsvrij was. Toen kon ik er natuurlijk nog niet echt iets zinnigs over zeggen aangezien ik er nog niet veel patronen doorheen gejaagd had. Over het algemeen heb ik met deze wisselset maar weinig tot geen storingen. Heel af en toe een keer en meestal bij nogmaals de trekker overhalen gaat het schot alsnog af. Voor mij persoonlijk in ieder geval al een win in vergelijking met de wisselset die ik had voor de SIG P226. De enige soort storing die ik met de wisselset heb gehad zijn dus Failure to fire en geen aanvoer- of uitwerpstoringen.

Conclusie

Het was voor mij wel een beetje een gevalletje…. werkt het niet met deze wisselset dan was ik er voorlopig wel even klaar mee. Met de Shadow 2 wisselset heb ik gelukkig een goed werkend alternatief gevonden. Het wisselsetje werkt, op een heel enkele keer een storing na, probleemloos. Daarnaast is het setje ook nog vrij accuraat.

Wel vind ik het polymeer stuk op de loop van de wisselset een puntje van aandacht. Voor nu geeft deze geen problemen in het schieten, het borgen of de accuratesse. Wel ben ik benieuwd of deze na echt lange tijd nog goed zal zijn of wellicht vervangen moet worden vanwege slijtage. De tijd zal het leren!

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

One thought to “CZ Shadow 2 wisselset in 22lr”

  1. Geachte
    Bedankt voor de uitleg. Zelf heb ik ook de Shadow2 en een Beretta target 87. Met de laatste schiet ik op een of andere manier niet lekker door het vizier wat er op zit. Voor mij niet helemaal duidelijk. Met de Shadow heb ik dit gevoel niet en overweeg een wisselset aan te schaffen. Uw stukje is hierdoor erg interessant voor mij. Groet Eric

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *