Review: Boek veilig herladen met wapenmeester

Wanneer je begint met herladen is de grootste vraag: “Waar begin je dan precies?” Van een ervaren herlader kan je de basis tot en met de fijne kneepjes leren. Maar wat als je geen herladers op je vereniging hebt of ze staan er niet open voor om het je te leren? Op internet vind je legio filmpjes over hoe en wat maar de beschrijving van wat er gebeurt en sommige details missen. Handig om dan een uitgebreid naslagwerk te hebben.

Ik weet nog goed toen ik zelf begon met herladen. Ik had in 2006 een Springfield 1911A1 gekocht en was toen nog student. Om de kosten te drukken wilde ik gaan herladen en bijkomend voordeel was dat ik ook nog eens de patroon af kon stemmen op het wapen. Ik verdiepte me in diverse complete kits van Lee en kocht een Lee Challenger anniversary kit. Dat was een single stage pers met losse kruitmolen, weegschaal, slaghoedjes zetter en nog wat benodigdheden zoals hulzenvet, een ontbramer, primer pocket cleaner, etc. En toen…. Speuren op internet dan maar, hier en daar op de schietvereniging eens vragen aan wat herladers hoe het een en ander in z’n werk ging. Natuurlijk ook de handleiding gelezen die bij de dieset zat en die allemaal van de Lee kit. En zo heb ik met vallen en opstaan m’n eerste .45ACP patronen gemaakt. Achteraf gezien maakte ik best wat kleine beginnersfoutjes zoals bijvoorbeeld teveel flare geven. Al doende leert men, maar een duidelijk Nederlandstalig boekje was zeker handig geweest. Voor de beginnende herlader heeft de Wapenmeester dit boekje geschreven.

Het Boek

In het boek is een heel duidelijke opbouw aangebracht. Zo is het boek opgedeeld in 4 hoofdonderdelen. Deze onderdelen zijn “begrip”, “procedure” en benodigde apparatuur (“hardware”) en als laatste het instellen ervan.

Het boek start met uitleg over de meest voorkomende verschillende soorten hulzen en hoe de afvuurcyclus in z’n werk gaat. Voor de meeste mensen gesneden koek maar het voor de beginnend schutter en herlader zeer interessant omdat dit een basis geeft voor het begrip herladen. Verder wordt er in het eerste gedeelte aandacht geschonken aan het begrijpen van termen als headspace, sizen, trimmen maar ook de verschillende kalibers, projectielen, slaghoedjes en kruitsoorten. Ook niet geheel onbelangrijk wordt aan het einde van dit onderdeel aandacht geschonken hoe je nou precies zo’n herlaadtabel moet aflezen. Voor wie dit allemaal al bekende stof is maar direct wil beginnen met het herladen kan doorbladeren naar de procedure op pagina 60.

Het onderdeel “procedure” behandeld stap voor stap het herlaadproces, voornamelijk gezien vanuit single stage herladen maar dit is natuurlijk ook toepasbaar op (semi-)progressief herladen aangezien je daar dezelfde stappen doorloopt, enkel tegelijkertijd in plaats van achter elkaar. Het hele stap voor stap verhaal wordt in het boekje voldoende ondersteund door diverse tekeningen. Soms zeggen deze tekeningen meer dan 1000 woorden en zo wordt de hele procedure niet alleen goed beschreven maar ook weergegeven.

In “Hardware” worden allerlei verschillen in apparatuur besproken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil tussen een single stage, turret of progressieve pers. Maar ook de verschillende slaghoedjes zetters, die sets (staal of carbide), hulzen trimmers, weegschalen, primerpocket cleaners, etc. Kortom, voor wie nog niets heeft aangeschaft geeft dit een mooi inzicht in wat er mogelijk is en waaraan je moet denken. Tot slot wordt het hele proces van herladen in het kort nog een keer beschreven. Dit wederom met mooie en duidelijke plaatjes.

Het laatste onderdeel is het kortst en eigenlijk het verlengde van het vorige hoofdstuk. Deze behandeld het instellen van de apparatuur. Echter is het logisch dat je hier natuurlijk niet al te veel over kunt zeggen. Elke herlaadpers is weer anders natuurlijk maar de meest belangrijke stappen zoals het instellen van de diesets zijn veelal hetzelfde.

Conclusie

Naar mijn mening is het boekje zeer geschikt voor de beginnende herlader, de opbouw helpt daar ook zeker bij. Het boek zit netjes in elkaar en de zelfgemaakte tekeningen geven het herlaadproces goed weer. Daarnaast geven de diverse doorsnede tekeningen een mooi inzicht in wat er gebeurt binnen het wapen tijdens het schieten of de dieset tijdens het herladen. Je kunt zien dat er veel aandacht aan het boek besteed is en zoals ik zie zijn er heel wat uurtjes in de totstandkoming ervan gestoken. Daarnaast leest het ook nog eens lekker weg. Wanneer je net als ik zelf start met herladen en geen tot weinig hulp hebt van buiten af, dan geeft dit boek je zeker een vliegende start.

Inkijkexemplaar

Om het je gemakkelijk te maken heeft de wapenmeester online een inkijkexemplaar geplaatst. Vandaar dat ik ook geen plaatjes van de inhoud van het boek in dit artikel verwerkt heb. Het inkijk exemplaar bestaat uit een aantal pagina’s en geeft een goed beeld van hoe het boek opgezet is en hoe het er uitziet. Je vindt het inkijkexemplaar hieronder:

https://wapenmeester.nl/Flipbook/mobile/index.html

Kopen?

Het 113 pagina tellende boek kan je direct via de site van de auteur kopen. Beter dan aanbieden via bijvoorbeeld de winkel van de grote blauwe man want zo wordt er tenminste geen commissie afgesnoept en komt het volledige bedrag ten goede van de auteur. Het boek is verkrijgbaar via onderstaande link en kost je € 29,50 exclusief verzendkosten. Verzenden kost je € 5,75 (wel zelf even selecteren bij verzending).

https://wapenmeester.nl/?product=veilig-herladen-met-de-wapenmeester

Daarnaast hoorde ik via Instagram en Facebook dat het boek ook verkrijgbaar is bij MH-schietsport, van Mulekom en bold-action. Mocht je daar in de buurt wonen of daar binnenkort langs komen dan kan je het daar ook altijd nog oppikken.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *