Review: Discovery reddot DMR-09

Zo nu en dan krijg ik allerlei aanbiedingen via sociale media of ik geïnteresseerd ben om een partij richtkijkers, reddots, holsters, foudralen, schietjassen etc. in te kopen. Deze aanbiedingen komen eigenlijk altijd vanuit het buitenland, meestal China. Ik antwoord ze altijd vrijwel direct dat ik geen handelaar ben maar enkel schrijf over wapens of wapenaccessoires en deze enkel review. Daarna volgt eigenlijk altijd radiostilte, behalve bij Discovery. Zij boden meteen aan of ik één van hun reddot wilde reviewen en dat willen we zeker! En zo kwam het dat er Discovery DMR-09 op de deur mat viel.

De eerste vraag die ik stelde toen Discovery me aanbood hun reddot te reviewen was iets als: Het is toch hopelijk wel eentje die geschikt is voor het gebruik op vuurwapens en niet enkel voor airsoft en lucht? Gelukkig was het antwoord positief, anders heeft het weinig zin om te reviewen natuurlijk. Deze reddot hebben we eerst getest en gefotografeerd op de AR15 met CMMG .22LR upper daarna heb ik ook met deze reddot geschoten op de .223 upper.

Over de Reddot

De reddot wordt geleverd in op het eerste gezicht een simpel maar stevig kartonnen doosje. Bij openen kom je meteen een Engelstalige handleiding tegen. Hieronder zit nog een klein stukje schuimrubber die de reddot afdekt. De reddot zelf zit in een iets (zeg maar veel) te groot uitgesneden stuk schuimrubber voor de contouren van de reddot. Geeft op zich niet maar ik denk dat ze bij Discovery op deze manier meerdere apparatuur met dezelfde uitsnede kunnen versturen. De reddot zat wel stevig in de verpakking en werd goed op z’n plaats gehouden. De reddot zelf is netjes afgedekt met een stofkapje. Apart verpakt zit nog een schroevendraaier waarmee je de horizontale en verticale verstelling kan stellen en een torx om de mount van de reddot vast te kunnen zetten. Bij het monteren van de batterij kwam ik er achter dat ik een CR1632 knoopcel nodig had. Deze had ik niet liggen maar je kan ook een CR1620 gebruiken als je niets anders hebt. Nadeel is wel dat de CR1620 een fractie dunner is dan de CR1632 en je hebt daardoor een kans op een mogelijke storing. Ook is de CR1620 batterij iets sneller leeg maar dat laatste maakt voor het testen niet veel uit.

Specificaties van de reddot:

Merk/typeDiscovery Micro Red Dot Sight DMR-09
Dot grootte2 MOA
Objective Lens Dimensions24x17mm
Parallax50 yards
Verstelbereik≥45 MOA
Verstelling per click1 MOA
Helderheid instelling10 verstellingen
MateriaalAl6061-T6 Aluminium
Afmetingen45×30.5x37mm
N.W.65.5 gram
G.W.250 gram
Batterij1XCR1632
Extra eigenschappen1000G shockproof 
Waterproof IP X6

Meer informatie over de reddot kan je vinden op:

http://www.discovery-sports.com/product/Red_Dots/2022/1221/195.html

Zo’n micro reddot is klein, licht en zit laag op het wapen. De CMMG upper die ik gebruik op mijn AR15 heeft een fixed front sight. Dat houdt in dat als je hier een reddot op plaatst je altijd een deel van het voorste richtmiddel door de reddot heen ziet. Dat is bij de Heinricht Licos die ik eerder teste geen probleem omdat die reddot redelijk hoog is. Bij monteren van de discovery reddot direct op het wapen en niet op de carry handle wordt de doorkijk grotendeels geblokkeerd door het voorste richtmiddel. Zo kan je natuurlijk nooit goed de reddot testen, dus vandaar dat ik deze reddot op de carry handle gemonteerd heb. Persoonlijk vind ik dat iets minder comfortabel maar misschien moet ik ook gewoon eens een keertje een flattop upper kopen voor de AR15 om dit soort optiek beter te kunnen testen. Alleen tja…. Iets met keuzes maken en geld maar één keer uit kunnen geven!

De knoppen voor het instellen van de helderheid van het rode puntje zitten aan de linkerkant. Instellen hiervan is een eitje en je hebt de keuze uit 10 helderheidsinstellingen. De verstelling voor hoogte zit bovenop de achterkant en de links-rechts verstelling zit rechts op de reddot. Deze zijn netjes weggewerkt en laten zich gemakkelijk verstellen. De schroevendraaier wordt hiervoor meegeleverd bij de reddot.

Schieten!

En dan op naar de schietbaan! Ik heb de reddot als eerst gemonteerd op de .22LR upper. Daar heb ik hem eerst afgesteld op 12m. De horizontale en verticale verstelmogelijkheden zijn makkelijk te vinden en met een kleine schroevendraaier makkelijk te verstellen. Tijdens het schieten in deze samenstelling ondervond ik geen enkel probleem. De reddot hield goed zijn nulpunt en het was telkens gewoon schieten, raken. Met deze samenstelling schoten we zo’n 150-200 patronen, gewoon omdat het ook zo leuk is!

Vervolgens naar de 100m baan om de reddot te testen op de 223 upper. Hiervoor moest ik wel de montage van de CMMG upper overzetten naar de 223 upper. Deze vast gedraaid en wederom instellen maar. Eén voordeel van deze montage op de carry handle is dat je in ieder geval nog onder de montage door je normale richtmiddelen kan zien. Instellen was hierdoor zo gepiept. Na het eerste magazijn leeg geschoten te hebben merkte ik dat de montage op de carry handle (dus niet die van de reddot zelf) een klein beetje los zat. Blijkbaar in mijn enthousiasme net even niet strak genoeg vastgezet. De schoten daarna hield de montage het prima. Ook tijdens deze sessie met de 223 upper functioneerde de reddot prima. De inslagen vielen op de plek waar ze moesten vallen en de reddot hield prima zijn 0 punt. Omdat ik hem eerst ingeschoten heb op 50m heb ik de dot op 100m iets minder groot/fel gezet. De dot dekt op de 100m net het zwarte visueel af. De schoten kwamen nu iets naar rechts af maar dit is natuurlijk eenvoudig bij te stellen. Omdat de batterij een fractie kleiner is dan de batterij die de reddot vereist had ik verwacht dat ik wellicht een keer tijdens het schieten met 223 een uitval van de reddot zou krijgen. Maar ook daar geen enkel probleem mee gehad.

Hieronder een video waarop we 10 schoten op 50m loste net na het instellen met gebruik van de reddot. En ja… volgende keer filmen we weer in liggende modus met de telefoon.

Zoals gezegd hield de reddot het tijdens het schieten met beide uppers prima, dus ook tijdens het schieten met groot kaliber! De 10 schoten die je hierboven ziet zijn namelijk niet de enige schoten die we met groot kaliber gelost hebben die avond. En dat voor een reddotje van nog net geen 82 euries. Daarnaast vind ik zelf het lichte gewicht van de reddot erg prettig. Je merkt bijna niet in gewicht dat je er extra stuk optiek op je wapen zit. Ondersteund merk je daar natuurlijk niks van maar staand scheelt dit zeker!

Conclusie

De Discovery DMR-09 is een mooie, kleine, lichtgewicht reddot voor niet al te veel geld. Mijn verwachting over het algemeen van reddots of kijkers uit China (en daarmee bedoel ik eigenlijk AliExpress) zijn niet heel erg hoog als het gaat over het langdurig gebruik ervan op vuurwapens maar deze reddot heeft dat zeker weer rechtgezet. Monteren en het instellen van de reddot is zeer eenvoudig en de verstellingen worden versteld met een robuuste klik. De montage zou ik zelf niet zo snel bovenop een carry handle plaatsen, het is dat ik nu even niets anders voorhanden had. Een riser zou ik eerder aanbevelen zodat je nog voldoende met je wang op de kolf kan blijven steunen, toch stukje comfortabeler. Dat laatste doet niks af aan hoe de reddot presteerde.

Geïnteresseerd geraakt? De reddot is hier te koop: https://discoverystore.aliexpress.com/store/1101572402

Meer informatie over Discovery: www.discovery-sports.com
FaceBook: https://www.facebook.com/DiscoverySports.308
Instagram: https://www.instagram.com/discoveryoptics_sports
Twitter: https://twitter.com/Ciking_Tan

Met dank aan Discovery Optics voor ter review aanbieden en opsturen van deze reddot .

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *