Review: Niksan Escalade-t

Luchtig nieuws dit keer! Nog niet eerder in de geschiedenis van sport-schutter.nl schreef ik een review over een luchtgeweer. Eens moet natuurlijk de eerste keer zijn en hier issie dan. Een review over de Niksan Escalade-T. Tijdens een bezoek aan wapenhandel Topguns in Tiel mochten we dit exemplaar ter review meenemen.

Over Niksan

De fabriek van Niksan is gevestigd in Üzümlü, Turkije. Hier produceren zij de luchtbuksen: Elf, Archero, Ozark, Tacto en de Escalade. Wat de verschillen zijn en hoe deze modellen er allemaal uit zien kan je hier terug vinden: https://niksandefence.com/category/pcp-air-rifles/. Deze verschillende modellen gaan we niet verder toelichten in dit artikel, wel de kleine verschillen tussen de verschillende versies van de Escalade’s.

Naast luchtbuksen maakt Niksan ook shotguns en blankfire pistolen.

De Escalade-T

De Escalde is een PCP luchtbuks in kaliber 6,35mm (.25) met een kracht van 60 Joule. De Escalade lijkt uiterlijk enorm veel op de Ozark maar het grote verschil tussen deze twee is dat de Escalade voorzien is van twee in plaats van één luchtcilinder. Eén zit onder de loop en de ander zit verwerkt in het kolfstuk. Dit heeft logischerwijs als groot voordeel dat je hierdoor meer schoten kan doen met één keer vullen.

In bovenstaande afbeelding uit de brochure van de Escalade-S zie je nog de oude type spanhendel.

Specificaties van de website:

Kaliber6,35mm (.25)
Lengte100cm
Looplengte55cm
AccessoiresVerstelbare 2 stage trekker
Picatinny rail over de loop
1/2 UNF draad op de loop voor demper
4 magazijnen
Forwardgrip/Bipod
Magazijncapaciteit9 schots
Snelheid900FPS
Vuldruk250 bar
Tubevolume850cc
Gewicht4,2 KG
Prijs~ € 750,- (zonder kijker)


Van de Escalade zijn 4 verschillende versies. Dit zijn de Escalade S, C, T en TC. De verschillen zijn grotendeels uiterlijk maar er is ook een ander verschil. De kast en de kolf van de Escalade S zijn zwart en deze versie heeft picatinny boven het grendelhuis. De Escalade C is hetzelfde als de Escalade S maar in plaats van een zwarte kast en kolf zijn deze voorzien van een camo print. De Escalade T heeft een zwarte kast en heeft een doorlopende picatinny rail vanaf het grendelhuis tot net voor het einde van de loop. Als laatste heeft de Escalade TC een kast en kolf met camo print en is deze net als de T voorzien van een picatinny rail tot net voor het einde van de loop. Op alle versies zit op het einde van de loop een draadeind waardoor er een geluidsdemper gemonteerd kan worden op het geweer.

Uitpakken

De buks wordt geleverd in een stevige zwarte koffer gevuld met schuimrubber en met diverse accessoires zoals een vulnippel, een setje O-ringen, een sleutelhanger en een extra grip die meteen ook als bipod gebruikt kan worden. Daarnaast zitten er maar liefst 4 zelf indexerende magazijnen bij dit geweer. Ook de handleiding kan je in de koffer terugvinden tezamen met een kaart met het schotbeeld van de buks welke is getest op 25m.

Zo’n testkaartje geeft je een goed beeld waar het geweer toe in staat is. Het is alleen wel jammer dat ze er niet opzetten welke kogeltjes ze gebruikt hebben om de test uit te voeren. Dan heb je meteen een mooi uitgangspunt kwa merk en gewicht van de kogeltjes.

We pakken het geweer op uit de koffer en het eerste wat mij opvalt is dat de buks nog best zwaar is. Ik had zelf wat minder gewicht verwacht maar deze buks voelt voor mijn gevoel net zo zwaar aan als mijn AK47. Op zich geen nadeel of probleem, we schieten straks toch opgelegd of met de bijgeleverde bipod. De rest van het geweer voelt goed en solide aan. De pistoolgreep pakt prettig vast en zorgt ervoor dat je trekkervinger makkelijk de trekker kan vinden precies, bij mij althans dan, op het topje van m’n vinger.

De picatinny rail is 22mm en daardoor kan je makkelijk een kijker monteren zoals ik zelf ook gedaan heb. Doordat deze doorloopt tot net voor het einde van je loop zou je er ook een keep korrel op kunnen bevestigen. Of natuurlijk ander materiaal, net wat je wil. Aan de onderkant van de kast zit een reepje picatinny waar je de grip/bipod vast kan zetten. Voor de foto hebben we deze ook gemonteerd (later hierover meer).

Net na het magazijnhuis vind je de mogelijkheid om de kracht van je schot in te stellen. Handig als je op een binnenbaan schiet op korte afstand en zodoende wat lucht wil besparen. Klein nadeel vind ik dat deze geen verdere indicatie heeft. Dus als je hem niet voluit of op zo min mogelijk zet heb je geen idee waar je de instelling precies op zet. Voor de test heb ik hem op maximaal gezet.

In de kolf vind je een uitsparing waar je een magazijn in kunt plaatsen. Wellicht handig als je met het wapen in het veld schiet en zo snel een nieuw magazijn wilt kunnen plaatsen maar tijdens de test heb ik deze verder niet gebruikt.

Boven de trekker, net tussen de overgang van kast en spanhendel vind je de veiligheidspal. De werkwijze hiervan wijst voor zich; de F is voor fire en de S voor safe. De pal is netjes weggewerkt en zit met het spannen van het wapen totaal niet in de weg.

Praktijk

Voor het testen van de buks testen we twee verschillende gewichten aan kogeltjes van eenzelfde merk. Om precies te zijn schoten we met de JSB Exact King (25,38 grain) en de JSB Exact King Heavy (33,95 grain). Eerst schieten we het geweer in op 25m en schieten we ook nog op 50m en gewoon omdat het leuk is proberen we hem ook uit op 100m.

Thuis had ik natuurlijk al de richtkijker gemonteerd en de forwardgrip erop gezet. Helaas was mijn tas net niet hoog genoeg om de forwardgrip gemonteerd te vervoeren dus heb ik die kon ik er weer voor vertrek naar de schietvereniging af halen. Aangekomen bij de schietbaan eerst het magazijntje gevuld met kogeltjes en het magazijn geplaatst. Omdat ik de kijker nog niet afgesteld had begon ik op 25m om deze even netjes af te stellen. Wat een mazzel, het eerste schot viel al redelijk dichtbij het mikpunt. Na een paar keer stellen waren de schoten mooi op doel.

Vervolgens heb ik een groepje van 10 schoten gedaan om te kijken hoe de buks presteert. Het 10 schots groepje viel toch nog een tikje naar rechts op het mikpunt (mikpunt was onderkant van het visueel). Dus toch nog een klein tikje stellen om de inslagen naar links te verplaatsen. Maar zoals je kunt zien is het een mooi strak groepje geworden.

Ondertussen heeft de buks er al een schot of 30/40 op zitten. Tijd voor een paar bevindingen tot nu toe. Met elke keer dat ik het magazijn plaats valt deze makkelijker op z’n plek. De eerste keer was dit namelijk vrij stroef en moest ik best kracht zetten tot ik de klik hoorde. Nadat het magazijn voor een 3e/4e keer geplaatst werd voelde dit al een stuk soepeler aan.
De spanhendel van de buks is erg prettig te noemen. Het kost weinig moeite zodra het magazijn geplaatst is om de grendel naar achter te bewegen en het wapen hiermee te spannen. Ook het naar voren drukken van de grendel om het kogeltje te plaatsen gaat heel soepel. De spanhendel laat zich makkelijk vinden en de textuur van de grendel geeft voldoende grip tijdens het spannen. Al met al kan je door deze hendel makkelijk een volgend kogeltje laden terwijl je door de kijker blijft kijken.
De trekker heeft een fijn drukpunt. Je zet hem er direct tegenaan, iets druk opbouwen en weg is het schot.

De kolf heeft een prima vormgeving, zit mooi op hoogte zodat je makkelijk achter je kijker terecht komt. Daarnaast heeft de kolf een handige inkeping waar je tijdens het benchrest schieten de kolf met je niet schiethand makkelijk in je schouder kan drukken.

Minder puntje, vind ik zelf, is de meegeleverde bipod. Leuk ding maar erg wiebelig. Vandaar dat ik tijdens het schieten er even voor gekozen heb om deze niet te monteren en een iets stabielere steun te pakken. Als grip is hij op zich wel handig om aan vast te houden maar voor het benchrest schieten totaal overbodig aangezien je dan toch met je hand het wapen in de schouder houdt.

Het is inmiddels een weekje later en dit keer gaan we op naar de 50 meter baan!

Op 50m ging het in eerste instantie iets minder goed. Blijkbaar kon ik niet helemaal goed de concentratie te pakken krijgen na eerst met een paar andere groot kaliber geweren geschoten te hebben. Inpakken maar weer voor wat betreft die avond en een weekje later heb ik nogmaals een poging gewaagd om een beter resultaat te behalen.

Op de linker foto toch nog een paar trekker fouten gemaakt, de rest van het groepje bij iets meer concentratie ziet er naar mijn mening prima uit. De rechter foto met de King Heavy bevat rechts onder nog 2 inslagen van de King. Voor de rest zie je dat dit ook een prima groepje is. Ongeveer vergelijkbaar met die van de King en zelf iets minder trekkerfouten gemaakt.

Als laatste heb ik nog geprobeerd om het doel te raken op 100m. De buks haalde dit prima maar het groepje met deze kogeltjes vond ik niet heel indrukwekkend. Ik geloof dat er met andere kogeltjes zeker een beter resultaat uit te halen valt. De groep was nu namelijk ongeveer zo groot als m’n handpalm plus een beetje.

Ondertussen hebben we er denk ik nu al gauw rond de 120 schoten op zitten. De druk in de flessen is gezakt van ongeveer 220 naar 140 bar. Nog steeds genoeg druk om er een aantal schoten doorheen te jassen als je wil.

Conclusie

Waarschijnlijk vele met mij maar ik had zo mijn twijfels over een luchtbuks uit Turkije. Eerder hoorde ik dat de kwaliteit en accuratesse wel eens te wensen over liet. Voor wat ik nu zie is dat bij de Niksan Escalade prima geregeld. Voor € 750,- krijg je een complete en krachtige buks in .25 met 4 magazijnen in een stevige koffer. En die ook nog eens goed afkomt op 25m en 50m. De straight pull grendel is handig vormgegeven en spant soepel. Door de dubbele luchttanks kan je een flink aantal schoten lossen zonder dat je hoeft bij te vullen. De bijgeleverde bipod is een leuke gadget maar zou ik zelf zo snel mogelijk vervangen voor een steviger exemplaar zeker als je serieus groepjes wilt gaan schieten. Helaas kan ik niet veel vertellen over langer termijn gebruik.

Ter vermaak heb ik een kort filmpje gemaakt met de Escalade-T. Binnenkort eens kijken of ik dat met andere reviews nog wat uitgebreider kan doen.

Met dank aan Topguns in Tiel voor beschikbaar stellen van de Niksan Escalade!

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *