Wapenreview: Webley Mark IV

Wat mij betreft is dit wel een van de meest iconische revolvers allertijden. Het wapen heeft best een lange geschiedenis en heeft dienst gedaan in meerdere (wereld)oorlogen. Na de tweede wereldoorlog is deze revolver zelfs nog een tijdje in de bewapening geweest bij de Nederlandse strijdkrachten. Toen ik het aanbod kreeg om dit wapen eens te reviewen en er een stukje over te schrijven kon ik natuurlijk niet weigeren.

Geschiedenis van het wapen

De Webley revolver is ontworpen en gemaakt door Webley & Scott. Deze wapenfabrikant is gevestigd in Birmingham, Engeland. Dit bedrijf produceerde handwapens en geweren van 1834 tot 1979, tot het bedrijf compleet stopte met de productie van vuurwapens en zich enkel nog richtte op het produceren van luchtwapens. Pas veel later, in 2010 om precies te zijn, starte Webley & Scott de productie van shotguns weer op.

Webley is opgericht aan het einde van de 18e eeuw door William Davies die toen nog enkel mallen voor projectielen maakte. Vervolgens is het bedrijf overgenomen in 1834 door zijn schoonzoon, Philip Webley. Hij was degene die startte bij Webley met het produceren van percussie sport wapens. Het ontwikkelen en fabriceren van revolvers startte pas 20 jaar later. Uiteindelijk staat deze fabrikant hierom ook bekend.

De webley revolver werd in 1887 het officiele sidearm van de Britten en dat bleef zo tot 1964. Vanaf 1921 werden de webley revolvers geproduceerd door de Royal Small Arms Factory in Enfield.

Vanaf 1932 is de Enfield No2 in het kaliber .38 de standaard revolver geworden voor de britten. Door de tekorten tijdens de tweede wereldoorlog werden echter alle modellen van de Webley, dus ook de .455 en .38, gebruikt. Het kaliber .455 Mk.VI werd in 1945 officieel verouderd verklaard maar de .38 MK V’s bleven tot in de jaren 1960 gebruikt.

Na de tweede wereldoorlog werd het Nederlandse leger bewapend met wapens die gebruikt en geleverd werden door de geallieerde. Zo kregen we diverse Engelse wapens in handen zoals de Lee Enfield, de Bren en ook de Webley. De Webley werd voornamelijk gebruikt door officieren en werd gedragen in een stevige canvas holster.

Het wapen

De Webley Mark IV is een double-action revolver en het gereviewde exemplaar is gekamerd in .38 S&W. Meer over dit kaliber staat iets verderop in dit artikel. Over het algemeen had de double-action trekkerdruk van de Webley Mark IV-revolver een druk van ongeveer 4,1 tot 6,4 kilogram. Single action is dit een heel stuk minder en zal zo’n beetje rond de 2kg liggen.

De Webley Mark IV is een top-break revolver. Dit houdt in dat je de cilinder niet zoals bij de meeste revolvers het geval is uit het wapen haalt om vervolgens met een uitstoter de hulzen uit de cilinder te verwijderen. In plaats daarvan ontgrendel je het frame van het wapen en door vervolgens de loop vast te pakken en richting greep te bewegen worden de hulzen uit de cilinder gestoten. Hieronder een slowmotion filmpje van het uitwerpen van de hulzen.

Het wapen heeft een vast vizier waarvan de keep op de vergrendeling van het frame zit. De korrel zakt bij dit wapen best ver weg in de keep. Hierdoor moet je af en toe wel iets meer zoeken voor je een juist beeld hebt. Aan de linkerkant van de revolver vind je net boven je duim de pal waarmee je het frame uit de vergrendeling kan halen om de revolver “open te breken”. Voor de cilinder, aan beide zijdes, zijn twee taps toelopende stukken aangebracht wat ervoor zorgt dat je de revolver gemakkelijker in de holster kunt stoppen.

Eigenschappen van het wapen
Kaliber.38 S&W
Capaciteit6 schoten
GewichtAfhankelijk van het model, rond de 1 kilo.
Loop lengte4 inch
Totale lengte26 cm
Visiervaste viziering

De munitie

Dit wapen is gekamerd in het kaliber .38 S&W. Verwar dit kaliber vooral niet met .38 Special want de twee zijn daadwerkelijk verschillend. Zo kun je de .38 Special hulzen dus ook niet gebruiken om te herladen voor dit kaliber. Naast dat de .38 S&W een stuk korter is dan de .38 Special is de .38 S&W een tikje groter is in diameter. Wanneer je 38 Special hulzen zou gebruiken dan zouden deze teveel speling hebben in de kamer waardoor de hulzen in het beste geval gaan scheuren bij het schot. Kortom, niet doen dus. Jammer maar gelukkig zijn de .38 S&W hulzen nog wel her en der te krijgen. Ook wordt .38 S&W nog wel geproduceerd als munitie al denk ik niet dat de keuze heel groot is aangezien het kaliber ook niet echt populair meer is.

Het schieten

Voordat we met het wapen de baan op gingen hebben we eerst het wapen op de foto gezet. De eigenaar had hier nog een heel mooi boekje bij wat gebruikt is ter instructie voor het gebruik van het wapen door de landmacht.

Hierboven 4 pagina’s over het laden, ontladen, opbergen en afvuren van de revolver. Ik vind het altijd reuze interessant om dit soort boekjes door te lezen. Het geeft je namelijk een goed beeld hoe men toen dacht over het gebruik van de revolver.

Wat opvalt is wanneer je dit wapen vastpakt hij verrassend licht aanvoelt in gewicht. Wanneer je deze revolver ziet zou je op een of ander manier verwachten dat deze zwaar aanvoelt. Het vasthouden van deze revolver is wel even zoeken voor je een comfortabele grip hebt. Ik heb de neiging om mijn duim wat meer recht op het wapen te zetten in plaats van gevouwen en naar beneden wijzend. Hierdoor komt je duim net onder de pal die zorgt voor het ont/vergrendelen van het frame. Wanneer je een schot lost geeft deze een tik tegen je duim en zodoende wil je de duim wel naar beneden laten wijzen bij het vasthouden. Blijkbaar had ik niet goed opgelet tijdens het lezen van het instructieboekje want hier stond de greep heel duidelijk in. Nou ja…. dit doe je één keer verkeerd en daarna, als het goed is, niet meer.

Ander puntje waar ik even aan moest wennen zijn de richtmiddelen. Deze zitten vrij dicht op het wapen en zijn vrij fijn. Dat richt op zich best prettig maar het is soms even iets meer zoeken naar de richtmiddelen. De double action trekker van deze revolver schiet nog vrij licht voor een militair wapen. Ik had verwacht dat deze toch een stuk zwaarder zou zijn wanneer de haan gespannen is. Wanneer de haan echter niet gespannen is dan is het weer een compleet ander verhaal. Om er dan nog een beetje gericht schot uit te halen is bijna niet 6 schoten vol te houden. Maar goed, toch leuk om een keer te doen! Wat natuurlijk helemaal leuk is om nadat je alle schoten gehad hebt de cilinder “open te breken”. Hendeltje naar beneden, de loop naar beneden duwen met wat kracht en daar vliegen alle hulzen uit de cilinder. Geweldig leuk effect!

Als kleine toevoegingen hebben we nog geprobeerd om een paar schietoefeningen te doen die voorgeschreven worden in het instructieboekje. Sommige daarvan vielen erg mee, andere zoals 5 schoten double action was nog een flinke uitdaging.

Conclusie

Het wapen zelf is even wennen qua visiering als je moderne revolvers gewent bent maar daar kan je redelijk snel mee uit de voeten. De trekker is ,wanneer de haan gespannen is, heel prettig. Het is je vinger aanzetten druk opbouwen en het schot valt terwijl er maar weinig tot geen trekkerweg is.

Het kleine nadeel is dat je wat meer op zoek moet naar hulzen of munitie wanneer je wilt gaan herladen. Gelukkig zijn die nog redelijk goed te krijgen dus je hoeft niet zonder te zitten.

De Webley Mark IV is verder een leuke revolver. Z’n topbreak systeem maakt dit wapen erg leuk om na het schieten een keer op een andere manier dan bij de meeste revolvers het geval is te openen en de hulzen te verwijderen. Je zult waarschijnlijk niet de competitie winnen met deze revolver wanneer je het opneemt tegen moderne revolvers maar je trekt in ieder geval best wat bekijks op de baan met zo’n revolver!

Met grote dank aan de schutter waarvan we dit wapen mochten reviewen!

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *