Mag ik u even voorstellen: luchtbuksbelangen.nl

Als sportschutter leven we in Nederland nu eenmaal in een wereld waar als het om wet en regelgeving gaat het voor ons eerder lastiger wordt om onze hobby te beoefenen dan makkelijker. Als het gaat om het schieten met lucht is daar sinds kort een belangenbehartiger bijgekomen. Wij stellen deze in dit interview aan u voor.

Het stond als ik het me goed herinner allemaal nog nooit zo duidelijk in een reactie van onze minister op het rapport van de commissie “wet wapens en munitie”. Meer daarover zie hier: https://www.sport-schutter.nl/2023/07/05/beleidsreactie-op-ringen-rond-de-roos/ Er gaat gekeken worden naar hoe er moet worden omgegaan met “zware” luchtbuksen. Daarmee bedoeld ze helaas vast niet buksen die zwaarder wegen dan 8 of 9kg maar naar de hoeveelheid energie die deze buksen afgeven.

Dit in tegenstelling tot wat de commissie de minister had geadviseerd in haar rapport. Waarom dan niet? Nou, de gevaarzetting is klein, het aantal incidenten nihil en het gebruik van deze geweren gebeurd vaak door serieuze sportschutters. Vandaar dat Rob Boom de site luchtbuksbelangen.nl heeft opgezet. Om meer te vertellen over wat deze doen hebben we een interview met Rob Boom gedaan.

Stel je even voor!

Mij naam is Rob Boom. Met mijn bedrijf Phoenix Advisory adviseer en ondersteun ik veel organisaties, bedrijven en verenigingen op dossiers die raken aan de Wet wapens en munitie (WWM). Daarnaast ben ik de strategisch wapenbeheerder van onze Koninklijke Defensiemusea en kun je mij tegenkomen als docent of examinator binnen de wapenhandelopleiding van de poltieacademie.

Voordat ik met dit werk begon, nu inmiddels 6 jaar geleden, heb ik verschillende bedrijven in de detailhandel gehad. De laatste 12 jaar daarvan als erkenninghouder in de jacht- en schietsportbranche.

Kan je me iets meer vertellen over waarom je deze site hebt opgezet?

De oorspronkelijke reden waarom ik mijn erkenning heb gehaald was om te mogen beginnen met de verkoop van luchtbuksen. Hoewel ik over de jaren kennis heb mogen maken met veel mooie vormen van schietsport behoren het luchtschieten en het kleiduifschieten tot mijn persoonlijke favorieten.

Het mooie van luchtschieten is natuurlijk dat dit in groepsverband kan plaatsvinden maar dat je ook zelf op eigen terrein prima uit de voeten kunt met een luchtbuks. Laagdrempelig en ongedwongen dus.

Wat wil je met dit initiatief bereiken?

Het luchtbuksbezit is in het verleden al een aantal malen de speelbal geweest van de politiek. Omdat schietsport niet door iedereen even goed begrepen wordt heeft men hier snel een verkeerd beeld van. Het luchtschieten is te mooi (en wordt door teveel mensen beoefend) om dit afhankelijk te maken van de waan van de dag in de landelijke politiek.

Omdat luchtschieten niet wordt beoefend in een verplicht verenigingsverband is het echter moeilijk mensen bij elkaar te krijgen op het moment dat dit wel nodig is om op te komen voor ons belang.

Nederland is op alle fronten een voorloper daar waar het luchtschieten betreft. Onze winkels hebben een prachtig assortiment en het huidige bezitstelsel functioneert uitstekend. Zelden tot nooit zijn er problemen. De toenemende kracht van onze buksen zorgt desalniettemin toch wel eens voor vragen bij de buitenstaanders. Ik ben er stellig van overtuigd dat als we alles gaan verbieden wat potentieel misbruikt kan worden er weinig vrijheid overblijft in Nederland. Ik vraag daarom aandacht voor het feit dat onze mensen verstandig omgaan met luchtbuksen en dit dus niet tot noemenswaardige in incidenten leidt. Samen met het gegeven dat er vele tienduizenden mensen plezier beleven aan deze bezigheid zie ik dus geen enkele reden om hier verandering in te brengen.

Met luchtbuksbelangen.nl probeer een platform neer te zetten waar we op positieve wijze aandacht geven aan de vele mooie kanten van de luchtschietwereld. Een initiatief voor en door enthousiastelingen. Door aanmeldingen te vragen bouwen we in de tussentijd aan een bestand van mensen die we kunnen benaderen op het moment dat dit in de toekomst onverhoopt nodig mocht zijn. We doen nu het voorwerk om klaar te staan als het ooit nodig is.

Hoe zie je de toekomst voor luchtbuksen in?

Vaak lees ik reacties dat de strijd toch al verloren is en dat we daar toch niets aan kunnen veranderen. Ik weiger dat te geloven. Mijn landelijk netwerk is groot en ik spreek veel partijen zowel binnen als buiten de overheid. Inhoudelijk heeft niemand commentaar op het huidige systeem. Echter op het moment dat het spel politiek wordt verdwijnen logica en data naar de achtergrond en worden besluiten genomen vanuit de onderbuik.

Inmiddels is er genoeg voorwerk verricht om op de juiste plek aan tafel te komen als dat nodig is. Als ik voldoende steun ontvang denk ik dat de bundeling van onze krachten een stevige verdediging mogelijk maakt. Garantie op succes heb je nooit maar we kunnen wel degelijk een verschuil maken.

Ik ga er daarom vanuit dat we het huidige stelsel van luchtbuksbezit overeind kunnen houden. Daar zet ik me ook voor in. Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor het feit dat de buitenwereld soms vreemd kijkt naar de toenemende kracht van onze luchtbuksen. Op dit vlak kunnen we ook zelf verantwoordelijkheid nemen en stappen zetten. Ik spreek hierover met veel partijen waaronder in ieder geval de Nederlandse erkenninghouders.

Hoe kunnen belangstellende bijdragen aan dit initiatief?

Het belangrijkst is dat iedereen die op de hoogte gehouden wil worden, of de luchtschutters een warm hart toedraagt zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief. Wie een extra geste wil maken om dit initiatief te laten slagen kan een kleine bijdrage doen.

Waar we tot slot enorm mee geholpen zijn is als alle lezers de banner op de site via hun socials willen delen om aandacht te vragen voor dit initiatief. Kleine moeite, maar van grote betekenis voor ons.

Via luchtbuksbelangen.nl is al het bovenstaande eenvoudig te regelen.

Tot slot hoop ik dat ook op de steun van de volgers van Sport-schutter.nl mag rekenen. Veel sportschutters zijn immers ooit begonnen met lucht of zijn dit altijd blijven doen (de beste optie)!

Voor meer informatie en het aanmelden van de nieuwsbrief kijk op: https://luchtbuksbelangen.nl/

Groet Sport schutter en Rob Boom

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *