Review: Geiselle SSA trekker voor AR15

Al vanaf dat ik een AR15 in bezit heb (voorheen een Colt AR15 Match HBAR en nu een Bushmaster XM15-E2E) schiet ik met een standaard militaire trekker. Aangezien ik er ook geregeld een kaartje competitie of wedstrijd met het geweer schiet loop je op een gegeven moment tegen grenzen aan van het wapen. Een grote verbetering is dan het vervangen van de trekker en dat heb ik recent gedaan.

Op mijn Bushmaster XM15-E2E heb ik standaard upper met een 14,5″ inch loop in het kaliber .223. In het verleden, toen ik nog een Colt AR15 had, schoot ik met een Ciener wisselsetje om zo ook .22LR te kunnen schieten. Dat setje heeft voor en nadelen maar uiteindelijk heb ik toen de keuze gemaakt om het setje te verkopen en een deticated .22LR upper te kopen. Lang verhaal heel erg kort: Het zou een CMMG upper worden, standaard richtmiddelen en met een 20 inch loop. Na de verkoop van de Colt, heb ik de CMMG upper gehouden en deze gebruik ik nu op de Bushmaster.

Met beide uppers schiet ik dus geregeld. Met de .223 op 100m en met de .22LR upper op 12 meter en heel af en toe, maar meer voor de fun, op 50 meter. Om die reden zou een vervangende trekker met beide uppers ook storingsvrij moeten functioneren. Op internet las ik namelijk diverse verhalen over mensen die problemen kregen met de .22LR upper nadat ze veren of de complete trekker hadden vervangen. Voornamelijk las ik dat dit te wijden was aan een hamer die niet hard genoeg meer slaat zodat de patroon niet ontstoken wordt. Tijdens een kort gesprekje bij 3gun gaf Patrick aan dat de Geiselle SSA de beste combinatie zou zijn voor deze twee uppers.

Binnen de lijntjes

Naast het storingsvrij functioneren zijn natuurlijk nog een paar andere puntjes van belang. Omdat ik zo nu en dan een wedstrijd buiten m’n eigen vereniging schiet zoals een DK of NK moet de trekkerdruk van de nieuwe trekker voldoen aan de eisen volgens het wedstrijdreglement. Voor KKK Semigeweer moet de trekkerdruk minimaal 1000 gram zijn en voor de discipline Militair geweer moet de trekkerdruk minimaal 1500 gram zijn. De trekker waarnaar ik zou gaan zoeken zou dus minimaal 1500 plus een beetje moeten zijn om niet in de problemen te komen bij een eventuele controle tijdens een wedstrijd.

De Geiselle

Deze Geiselle SSA trekker is al een tijdje op de markt. Naast deze trekker zijn er nog een aantal variaties op de trekker geproduceerd door Geiselle. Voor een compleet overzicht kan je het beste op de site van Gieselle zelf kijken. De SSA is een two stage trekker. Dit houdt in dat de trekker de druk opbouwt in twee verschillende trappen. De eerste stap is de zwaarste van de twee en is een aanloop naar het volgende drukpunt. Je drukt eigenlijk met bijna het complete trekkerdrukgewicht tegen het breken van de trekker aan. Vervolgens is het er nog een klein beetje drukopbouw nodig om de trekker over te halen. Dit werkt voor het precisieschieten, vind ik tenminste, erg prettig. De uiteindelijke trekkerdruk ligt zo rond de 1900 gram van de Geiselle SSA. Ter vergelijking, de milspec trekker die in mijn Bushmaster zat, deed zo’n beetje rond de 3,5 ~ 4 kg. Dat scheelt nogal!

Geschikt voor AR15/AR10
Type  2 Stage
1e stage druk:  2.75 – 3 lbs.
2e stage druk:  1.5 – 1.75 lbs.
Totale trekkerdruk:  4.25 – 4.75 lbs.
Instelbaar:  Nee
Vorm M4 Curved
Pin maat:  Mil-Spec

Het vervangen van de milspec trekker door de Geiselle werd ter plekke gedaan door Patrick van 3gun. Met het juiste gereedschap is het echt een vrij eenvoudig kunstje. De koffie was nog heet toen ik af mocht rekenen voor de trekker.

Het schieten

Van een standaard AR15 trekker naar een lichtere trekker overstappen is echt een verbetering. Of het nou de Geiselle, JP of Hyperfire was geweest, het scheelt enorm in trekkerdruk en opbouw van de trekkerdruk. Wat dat betreft kan ik iedereen een betere trekker aanraden.

Ondertussen heb ik al een aantal maandjes met de SSA geschoten. Het duurde even voordat ik helemaal aan de two stage trekker gewend was maar het prettige hiervan is dat als je hem eenmaal door hebt je echt precies weet wanneer het schot bijna gaat vallen. Na de eerste stage voel je de trekker tegen het drukpunt aankomen en dan is het nog maar een klein stukje voor het schot valt. Een enorm voordeel ten opzicht van de milspec trekker met zwaardere trekkerdruk en daarnaast ook nog eens veel gelijkmatiger in opbouw.

Ook heb ik de afgelopen maanden met zowel de standaard .223 upper als de CMMG .22LR upper geschoten. Beide uppers gaven geen enkel probleem met het afvuren van de patronen. Er kan wat mij betreft dus veilig gezegd worden dat deze trekker een goeie combi is met beide uppers.

Conclusie

Patrick heeft me echt een goed advies gegeven want met beide uppers heb ik na het vervangen geen enkele storing gehad die te maken leek te hebben met de trekker. Daarnaast is de trekker echt een enorme vooruitgang in trekkerweg en trekkerdruk opbouw. De SSA heeft van de SSA familie de hoogste trekkerdruk, wanneer je zoekt naar een andere two stage trekker met een nog lichtere trekkerdruk dan zou je kunnen kijken naar bijvoorbeeld de SSA-E die een trekkerdruk heeft van rond de 1550 gram. Echter weet ik niet niet of dit een fijne combi is met een 22LR upper. Mij heeft het vervangen van de trekker in ieder geval een punt extra in het gemiddelde opgeleverd in de interne competitie KKK 12m van dit jaar. De Geiselle SSA koste me in ieder geval 400 euro en dat is inclusief de “klaar terwijl u wacht” montage ervan.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *