Omgevingswet, tijdelijke gedoogregeling.

Afgelopen vrijdag (8 december) publiceerde ik nog een artikel over de Omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht is. Was het toen nog niet duidelijk hoe er precies zou worden omgegaan met herladers, krijg ik net een artikel door van de KNSA over een tijdelijke gedoogregeling. Wil je meer weten, lees dan verder.

Het voorgaande artikel over de omgevingswet lees je hier: https://www.sport-schutter.nl/2023/12/08/het-leed-dat-omgevingswet-heet/

De digitale inkt van het artikel dat ik schreef was nog maar amper droog toen ik op vandaag (12 december) las op de website van de KNSA dat er een tijdelijke gedoogregeling komt voor opslag van kruit onder sportschutters. Dat is positief nieuws! Zeker aangezien de tijd echt begon te dringen. Let wel dat er staat dat het om een tijdelijke gedoogregeling gaat. Dat houdt in dat het BAL gewijzigd gaat worden zodat met onze situatie omgegaan kan worden.

Tot die tijd handhaaft de politie dus niet op sportschutters die een gering aantal kilo kruit bezitten. Dat gering aantal kilo houdt dus in dat je maximaal 3kg nitro kruit, 1 kg zwartkruit of een combinatie daarvan mag opslaan. Kortom, de oude bekende regeling. Ook het ministerie van I&W is positief maar, zoals verwacht, enkel als er voldaan wordt aan de voorwaarde dat het kruit wordt opgeslagen in een houten kruitkist. Daarover hieronder meer.

Lees hier het volledige artikel: https://www.knsa.nl/nieuws/archief-2023/tijdelijke-gedoogregeling-voor-opslag-van-kruit-door-sportschutters/

Kruitkist

Dat wordt rennen naar de bouwmarkt deze kerstvakantie. In de toekomst moeten we dus voldoen aan de opslag van ons kruit in een kruitkist. Hoe deze kruitkist er dan uit zou moeten zien staat beschreven in de brochure: Veilige opslag van kruit bij particulieren. Let wel dat er in deze brochure een voorbeeld staat van een kist met 9 vakken. Hoe ik ook reken, ik kom niet aan dit aantal vakken met de max 3 kilo kruit regel. Stel dat je naar de wapenwinkel gaat en kruit in zo klein mogelijk verpakking wilt kopen dan is dit meestal rond de 0,5kg. 6 x 0,5 = 3. Wellicht als je meerdere bussen tegelijk gebruikt en enkel pistool/revolver schiet en een extra potje kruit wilt/kan opslaan omdat de rest bijna op is… Maar goed details, je kan er dus ook voor kiezen om 6 vakken te maken…. of 4 ….

Helaas is er nog niets bekend over de eerdere suggestie die gedaan werd om het toegestane aantal patronen naar beneden te brengen van 10 naar 5 duizend. Hopelijk vliegt deze onzin over en horen we er helemaal niks meer over.

In ieder geval mogen we er blij mee zijn dat er niet gehandhaafd gaat worden op de strenge eisen van de Omgevingswet en hopelijk wordt de tijdelijke regeling op de juiste manier vastgelegd in de BAL en is alles weer netjes geregeld.

Wordt vervolgt…..

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *