DIY: Kruitkist

Net op de valreep van 2023 kwam er dan duidelijkheid over de omgevingswet en hoe wij als herladers er aan moeten voldoen. Nou ja…. het is dat een tijdelijke gedoogregeling voor nu, hopelijk wordt dit dan ook snel vastgelegd in de omgevingswet zodat het zwart op wit staat. Een van de dingen waar we nu aan moeten voldoen is het hebben van een kruitkist. Hier en daar lees ik al dat mensen een kist kochten (in het buitenland) of zelf maakte. Bij deze een handreiking voor iedereen die nog een kruitkist wil/moet maken, met dank aan een medeschutter zit er een complete beschrijving in dit artikel.

Al een paar jaar lees ik berichten waarbij het over kruit gaat over de aanbeveling een kruitkist te gebruiken voor opslag van kruit. Nou vind ik zo’n aanbeveling prima maar tot nu toe heb ik er geen gehoor aan gegeven. Waarom niet? Nou vooral omdat ik het enorm handig vind om mijn kruit dichtbij mijn kluis en herlaadinrichting te bewaren. Een kruitkist neem weer extra ruimte in. En laat ruimte nou net een ding zijn in een rijtjeshuis waar het regelmatig aan ruimte ontbreekt. Gezien de gedoogregeling is er weinig andere keus en zal ik (en zoveel andere met mij) er dus toch aan moeten geloven.

Voor meer over deze gedoogregeling, lees: Omgevingswet, tijdelijke gedoogregeling.

Nou kan ik je met een gerust hart vertellen dat ik geen timmerman ben. Ook ben ik niet de meest handige als het gaat om klussen in en om het huis maar om nou helemaal te zeggen dat ik twee linker handen heb, nee dat ook weer niet. Toch zou ik wel een aantal obstakels zien bij het maken van een kruitkist. Hoe lang moet de kist dan zijn, wat is optimaal? Hoe om te gaan met de scharnieren voor de deksel? etc.

De kruitkist

Op vuurwapens.net is er al een levendig topic over de omgevingswet. Op dit moment speelt daar vooral het hoe en wat met de kruitkist. Tijdens het volgen van deze discussie kwam Jeroen met een complete pdf met maten etc. voor een kruitkist met 6 vakken. In het vorige artikel gaf ik al een keer aan dat het zinloos is om meer dan 6 vakken te maken. Waarom? Nou omdat de kleinste verpakkingsmaat 0,5kg is. 6×0,5kg = 3kg en dat is het maximale wat je mag bezitten. En nee, als je minder in de verpakking hebt zitten dan nog wordt dit toch gerekend als 0,5kg. Dus bij een controle is het gewicht dat is aangegeven op de verpakking leidend.

Maar goed, terug naar het kistje. Jeroen heb ik gevraagd of hij er bezwaar tegen had wanneer ik zijn ontwerp zou delen en het antwoord hierop was dat hij daar totaal geen probleem mee had, sterker nog… “Hoe meer schutters er wat aan hebben hoe beter.” was zijn antwoord. Dus bij deze!

Bovenstaande kruitkist heb ik nagemaakt. Alle onderdelen heb ik bij de Praxis gehaald, wellicht niet de meest goedkope keus maar in de buurt zit helaas niet zo heel veel anders. Onderstaande mijn boodschappenlijstje.

Ter plaatse heb ik door een medewerker van de Praxis vast de twee multiplex planken op 30cm laten verzagen. Niet alleen reuze handig in vervoer maar scheelt me ook nog eens een paar keer zagen met de afkortzaag.
De 6mm multiplex was helaas niet meer voorradig, vandaar dat ik voor 9mm multiplex ben gegaan. Klein detail maar dat zit verder niet in de weg voor het maken van bovenstaand ontwerp en voor het plaatsen van een busje kruit houden we nog voldoende ruimte over.

Knutselen maar!

Thuisgekomen heb ik de benodigde planken uitgetekend. Van de schotten aan de binnenkant hou je een volle 30x122cm plank over. Leuk voor een ander projectje… Van de 16mm dikke buitenkant maar een redelijk klein stuk. Vervolgens heb ik met de afkortzaag (die bij mij tot 30cm gaat) de planken om maat gezaagd. Voor de binnenschotten heb ik de lange plank (nummer 6 in het ontwerp) twee sleuven gemaakt van 9mm breed tot op de helft van de plank. Vervolgens heb ik een sleuf in het midden van de twee kleine planken van 9mm dik gemaakt zodat deze schotten strak in elkaar passen.

Nu alle planken op maat zijn, tijd om de boel in elkaar te schroeven. Ik heb bewust gekozen om te schroeven gezien het gewicht van de kist. Mocht ik deze nog even een paar keer willen verplaatsen om zo het juiste plekje te vinden dan wil ik niet dat deze bij het oppakken gaat kieren doordat er wat uit elkaar zakt.

Om de scharnieren niet te hoeven verzinken in de achterkant van de kist heb ik deze aan de buitenkant bevestigd. Dit lijkt me bij controle geen enkel probleem en voorkomt in mijn ogen alleen maar dat er kieren in tussen deksel en de kist kunnen ontstaan.

Op sommige punten had de kist wellicht iets beter afgewerkt kunnen worden maar ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben met het resultaat. En als ik me er dan toch echt mateloos aan ga irriteren (wat denk ik niet heel snel zal gebeuren) dan kan ik het altijd nog in een volgende vakantie beter afwerken. In totaal ben ik hier inclusief het halen van de materialen een middagje mee onder de pannen geweest.

Mocht je deze week nog willen klussen, veel plezier en hopelijk heb je wat aan het ontwerp.

Nogmaals bedankt aan de schutter van wie ik dit ontwerp mocht gebruiken en publiceren!

Groet,

Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

2 gedachten over “DIY: Kruitkist”

 1. Moest dat rubber niet iets brand werends zijn?

  De tussentijdse regels zijn natuurlijk niet heel erg duidelijk, net als de overvalsluiting maar hij mag niet op slot.

 2. Ik denk dat het spijkeren van de hoekverbindingen zoals het in het schrijven/uitleg van de KNSA staat een doel heeft.
  Ik denk als er wat gebeurd dat deze kist redelijk makkelijk uit elkaar valt en dus de druk weg kan.
  Dus schroeven van de buitenkant is in mijn optiek alleen de bodemplaat en de scharnieren en verder moet alles met spijkers.
  Als later blijkt van niet haal ik de spijkers eruit en jas ik er ook wel schroeven in.
  Het is maar een idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *