Wapenreview: Marlin 1895 Trapper in 45-70

Tot nu toe heb ik alleen nog maar met een leveraction geweer geschoten in het kaliber .357 Magnum/.38 Special en eentje in het kaliber .44-40. Wanneer je met dit soort wapens schiet waan je jezelf toch stiekem een klein beetje een cowboy. Buismagazijn onder de loop, patrooninvoer aan de zijkant van het geweer, de hendel die heen en weer gaat…. het zijn deze dingen die het geweer een hele ervaring maken om mee te schieten. Ik hoefde dan ook geen twee keer na te denken toen ik dit wapen mocht reviewen.

Eerder in 2023 zag ik een berichtje op één van de welbekende Socialmedia platformen van een sportschutter die net vertelde dat hij dit wapen besteld had. Op dat moment was het wapen nog niet leverbaar in ons land dus het moest eerst nog geïmporteerd worden. Ik feliciteerde de schutter met een berichtje met de aankoop en van het een kwam het ander en al snel werd er een afspraak gemaakt zodra het wapen binnen was om dan een review te gaan doen. Gaaf!

Net iets meer dan 9 maanden duurde het voordat het wapen bij de wapenhandelaar in Nederland was en kort daarna plande ik een afspraak met de gelukkige eigenaar.

Over Marlin Firearms

Marlin Firearms is opgericht in 1870 door John Marlin. Marlin produceerde destijds een groot aantal soorten vuurwapens waaronder lever-action, pump-action shotguns en enkelschots geweren. Marlin is lange tijd de grootste concurrent geweest van de wapenfabrikant Winchester.

In de jaren 1980-90 begon Marlin Winchester te overtreffen. Een van de verbeteringen die Marlin aanbracht was dat de hulzen aan de zijkant uit het wapen geworpen worden en niet meer aan de bovenkant. Hierdoor werd de mogelijkheid gemaakt om op de flattop geweren kijkers of andere moderne richtmiddelen te monteren. Daarnaast zijn de Marlin geweren sterker en zwaarder uitgevoerd dan de Winchester modellen uit die tijd waardoor ze ook zwaardere kalibers leveractions konden fabriceren.

In het jaar 2000 koopt Marlin de firma H&R Firearms welke voornamelijk shotguns en geweren maakte.

In 2007 werd Marlin aangekocht door Remington. Maar iets meer dan 10 jaar later kwam Remington zelf in slecht weer terecht en nadat deze failliet verklaard werd Marlin door Ruger aangekocht in het jaar 2020.

Wanneer je nu op de website kijkt van Marlin dan zie je dat ze zich op het moment voornamelijk bezighouden met het produceren van leveraction geweren. Van een klassiek model tot een volledig tactical model met rails, kolf etc. Smaken verschillen maar ze maken voor elk wat wils.

Het wapen

De Marlin 1895 trapper heeft dezelfde basis als zijn wat langere broertje, de SBL. Dit geweer heeft een stainless steel kast, hendel, buismagazijn en loop. Deze zijn niet glimmend (gelukkig) maar mat afgewerkt. De kolf en het voorhout zijn licht zwart van kleur en zijn gecheckerd op de plekken waar je het wapen vasthoudt. Dit zorgt voor een hele prettige grip op het wapen wat je meteen merkt zodra je het vastpakt. Bovenop zit geen standaard keep maar een peepsight gemonteerd.

Het exemplaar dat we mochten reviewen heeft een paar aanpassingen op het standaard model. Zo is er een Comet Brake op de loop gezet en is de standaard takedown pin vervangen voor een T-rex take down screw van Ranger Point Precision. Niet afgebeeld op onderstaande foto maar wel op de foto verderop in dit artikel zie je dat er een picatinnyrail aan de bovenkant is aangebracht.

Alle eigenschappen van het wapen op een rijtje:

Kaliber45-70 Govt
Magazijn capaciteit5 in het magazijn en 1 in de loop
Kleur kolfBlack Laminate
Gewicht3.2kg
Totale lengte86 cm
Loop lengte41 cm
Loop Einddraad11/16″-24
LoopCold Hammer-Forged Stainless Steel
Spoed1:20″ RH
Trekken en velden6

Aan de voorkant van het wapen onder het buismagazijn en onder de kolf zijn swivel studs aanwezig zodat je hier nog het nodige aan kan monteren zoals een wapenriem of een bipod.

De afsluiter is nickel plated en is fluted in spiraalvorm wat er niet alleen mooi uitziet maar ook zorgt voor een soepele werking van de afsluiter.

De hendel is een slagje groter dan je op de meeste leveractions ziet. Dit is vooral handig wanneer je het geweer buiten zou gebruiken in de kou zodat je de hendel ook kan bedienen wanneer je handschoenen draagt.

De 45-70 patroon

De 45-70 patroon bestaat al een lange tijd. Vorig jaar mocht deze patroon zelfs zijn 150e verjaardag vieren. In de loop van de tijd is deze patroon ook bekend onder de namen .45-70-405, .45-70 Government, .45-70 Springfield en .45 Sharps.

De 45-70 patroon is een zwartkruit centraalvuur geweer patroon en ontworpen in 1873 voor gebruik in de enkelschots Springfield Trapdoor. Net als de zwartkruit patronen 44-40, 38-55, etc. is de aanduiding van de patroon samengesteld door het kaliber en het aantal grains zwartkruit. In dit geval dus het kaliber .45 en 70 grain aan zwartkruit.
De originele patroon had een 405 grains kogelkop. Modernere nitro fabriekmunitie is in deze uitvoering verkrijgbaar maar ook met een lichtere kop zoals 300-350 grains.

Wanneer je geïnteresseerd bent in een uitgebreid artikel over deze patroon herladen in combinatie met nitrokruit en het verschieten in een antiek geweer, dan kan ik je zeker dit artikel aanraden van de WLASSH. https://www.wlassh.nl/herladen-en-munitie/45-70-government/45-70-government-deel-1

Het schieten

En toen was het zover; De avond dat we zouden schieten met de Marlin Trapper. Helaas hadden we die weken ervoor bij de schietvereniging op het schietpunt van de 100m baan te maken gehad met een lekkage door het hoge grondwaterpeil. Hierdoor bleef er water op de grond liggen en was het tapijt drijfnat. Daardoor konden we enkel opgelegd / vanaf de brits schieten. Klein detail…. maar dat mocht de pret verder natuurlijk niet drukken.

Na het wapen eerst even bekeken te hebben en er over te hebben gepraat viel meteen op hoe kort het wapen is. De totale lengte is dan ook 86 cm. Nog niet eerder heb ik zo’n korte leveraction in m’n handen gehad.

Dat het voorhout en de kolf zijn gecheckerd zorgt echt voor een fijne grip op het wapen. Hierdoor druk je het wapen niet alleen gemakkelijk in je schouder maar het helpt ook zeker met het beter controleren van het wapen tijdens het schot.

Tijd om te schieten! Wat een enorme patronen die je via de zijkant van het geweer in het buismagazijn doet. Na de kop van de patroon tegen de laadpoort te hebben gedrukt druk je deze naar voren en zo het buismagazijn in. Dat 5 keer herhalen en het buismagazijn is vol. Vervolgens de hendel naar voor en achter en het wapen is geladen en we zijn gereed om te schieten.

Het wapen houdt prettig vast en de richtmiddelen laten zich makkelijk vinden. De ringvormige keep valt bij het schouderen van het wapen makkelijk voor je oog en de korrel valt gemakkelijk binnen de ring. De trekkerdruk is wat meer dan ik gewend ben van mijn AR maar is absoluut niet onprettig. Dit komt vooral doordat de trekker vrijwel geen vrije slag heeft en je meteen begint met de druk op te bouwen. Tijdens de aanloop naar het eerste schot merk ik dat ik me toch wat probeer te anticiperen op de klap die gaat volgen, na toch rustig trekkerdruk op te bouwen valt het eerste schot. Het wapen slaat op maar de terugstoot die ik verwachtte blijkt toch een stukje minder groot. Valt dat even mee! Begrijp me niet verkeerd, de 45-70 is zeker geen tam patroontje maar als je een heftigere klap verwacht dan is dit zeker goed te doen.

Nou komt het mooie van een leveraction geweer. Door de hendel naar voren (richting loop) te bewegen wordt de vergrendeling van de patroon afgehaald en beweegt de afsluiter naar achter. Deze afsluiter moet nogal een weg afleggen door de lengte van de patroon, daarna wordt de 45-70 huls uitgeworpen. Tegelijkertijd wordt er patroon uit het buismagazijn naar achter gedrukt. Wanneer de hendel van het wapen weer richting kolf wordt getrokken gaat de grote afsluiter naar voren en neem de patroon onderweg mee richting kamer. Prachtig systeem en zeker met zo’n lang patroon erg gaaf om te zien.

Die avond schoten we meerdere patronen die door de eigenaar zelf herladen waren. Om het te vergelijken hebben we ook nog een paar fabriekspatronen verschoten. De fabriekspatronen waren in terugslag een stuk milder dan de zelf herladen patronen. De herladen patronen schoten als je het over terugslag hebt helemaal niet vervelend en dit kan je prima een heel aantal schoten vol houden. Naast dat herladen patronen dus prima zelf te maken zijn is het herladen in dit kaliber ook een stuk minder kostbaar dan fabriekspatronen. Een doosje met 20 patronen 45-70 van S&B staat nu te koop voor rond de € 47,- wat neerkomt op € 2,35 per schot.

De eigenaar hanteert het volgende herlaadrecept (hergebruik op eigen risico!):

HulsStarline
Kop300 grns .458 Sierra pro hunter
SlaghoedjeFederal Large rifle 210
KruitVithavuori N133
Kruitlading52.7 grns

Met bovenstaand recept kom je op ongeveer € 1,40 – 1,50 uit per patroon. Dat scheelt een stuk!

Kopen?

Op het moment van schrijven zie ik het geweer nog niet te koop staan op sites van Nederlandse wapenhandelaren. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kan je natuurlijk informeren of ze dit wapen kunnen bestellen. Wel zie ik dit geweer te koop staan bij twee wapenhandelaren in België (wapenhandel podevijn en wapenhandel de geest) wat importeren wat makkelijker en sneller maakt, mocht het wapen niet meteen in Nederland te vinden zijn.

Conclusie

Met de Marlin 1895 Trapper heb je echt iets unieks in handen. Dit wapen zie je (nog) niet veel op de schietbaan en trekt dus zeker wat bekijks als je op de baan staat. Dit komt niet alleen door het wapen zelf maar ook door het kaliber dat dit geweer verschiet.
Naast de looks is het geweer erg prettig om te schieten. Ik zal eerlijk bekennen dat we die avond er veel lol mee hebben gehad. De bedieningsorganen laten zich makkelijk vinden en de klap die je verwacht valt uiteindelijk best mee. De richtmiddelen laten zich zoals eerder gezegt heel gemakkelijk vinden maar zijn wel wat grof. Je kan er prima mee op 100m schieten al denk ik dat je op 50m er meer gemak mee hebt. Het enige wat je wellicht tegen zou houden voor dit wapen zijn de prijzige patronen. Met herladen kan je de kosten gelukkig wel een stuk drukken.

Met grote dank aan de schutter waarvan ik het wapen mocht reviewen!

Groet,

Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

One thought to “Wapenreview: Marlin 1895 Trapper in 45-70”

  1. Ik ben best geïnteresseerd in de grotere broer van deze de SBL. Echter hoor ik van collega schutters dat lever action wapens niet mogen binnen de KNSA. Klopt dit? Of onder welke discipline valt dit dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *