Een RVS revolver poetsen

De meeste sportschutters zijn erg op hun wapens gesteld. Daarom voeren we geregeld onderhoud uit. Voor het poetsen van RVS onderdelen heb ik een heel mooi artikel ontvangen van een schutter. Daarmee is dit ook de eerste gastblog op deze site. Dus heb je een RVS revolver en zoek je naar een manier om deze weer helemaal netjes schoon te krijgen? Lees dan vooral verder!

Vooral een revolver kent soms lastige plekjes om goed schoon te maken. Maak de brug en je trommel maar eens netjes, het kan nog een heel karwei zijn.

Poetsen!

Sommige schutters maakt het niet veel uit of hun wapen schoon of vies is. Maar de ander maakt met regelmaat de wapens schoon. En dan zijn de brandringen voorop de trommel een ergernis. Net zo als de ‘zwarte’ flutes van de cilinder die moeilijk schoon te krijgen zijn en de vieze loopmonding. Schiet je met lood en niet het schoonste kruit dan wordt de brug aan de binnenzijde ook flink vies.

Alleen met olie en een poetsdoek red je het niet. Een messing borstel help al meer maar is geen goede oplossing voor de buitenzijde, zeker niet op mat gestraalde revolvers.

In mijn zoektocht naar goede middeltjes kwam ik lang geleden ‘lead and rust remover’ doekjes tegen en recenter poetswatten van Nevr-dull. De ‘lead and rust remover’ doekjes noem ik verder wonderdoekjes.

Ik zal laten zien hoe ik mijn twee revolvers poets. De foto’s gebruik ik wat door elkaar, vandaar dat er de ene keer een glimmende en de andere keer een mat uiterlijk te zien is.

Als eerste neem ik de trommel uit het wapen en pak de greepjes er af. Gebruik zo goed mogelijk passende schroevendraaiers! Een schroevendraaier die te smal of te dun is maken de schroeven helemaal stuk. Ik werk op een mooi formaat handdoekje. Van de Action, kost haast niets.

We beginnen met een vieze trommel. Als eerste ontvet ik de trommel met bijvoorbeeld remmenreiniger of wasbenzine op een doek. Alle vuil die er makkelijk af kan komt dan niet op het doekje. Wat er dan overblijft zijn de brandringen.

Dan knip ik een stukje van de doek af. Er is niet veel nodig en je moet er zuinig op zijn. Eerst rondom en de flutes poetsen. Dan de brandringen. Met je duim op het doekje een beetje druk zetten op de kamers en draaien. Kost even tijd maar het wordt schoon.

Is de buitenzijde schoon? Dan de kamers van binnen. Ik klem de trommel dan in de bankschroef. MAAR uiteraard niet zomaar, tussen rubber opzetbekken. Te koop bij bijvoorbeeld HBM machines.

Dan neem ik een oude messing loopborstel en wikkel er een stukje doek omheen en daarmee kun je goed poetsen. Eventueel een tweede ronde tot je tevreden bent.

Als laatste druk ik in elke kamer een stevig propje WC papier in en druk die er doorheen.

Zo, de kamers zijn schoon. Onder de ster ook even schoonmaken en rondom zorgen dat de trommel schoon is. Dan poets ik de trommel nog even rondom met een schoon linnen doekje (oude laken) en olie en klaar. Olie nog even de bewegende stift in de cilinder as en de ster. (alles wat beweegt wat olie of vet). De yoke, het armpje waar de cilinder op vast zit, ook even in de olie of vet. Met name het uiteinde, daar drukt de cilinder tegenaan als je het wapen spant.

Dan de 686 mat gestraalde trommel. Deze poets ik met de watten van Nevr-dull. Daar zit ook een chemisch middeltje in dat brandplekken en overig spul op RVS oplost en zo mooi schoonpoetst. De voorzijde, flutes en eigenlijk alles mooi even poetsen met deze watten. Daarna schoonmaken met een doek en olie want de watten laten wel een wittige residu na. De kamers poets ik met de wonderdoekjes.

Dan de rest. De brug aan de binnenzijde, rondom de conus en de recoil shield kunnen goed vies worden. De dikke aanslag in de hoek aan recoil shield zijde en onder de conus haal ik eerst weg met een breekmesje. Niet krabben maar letterlijk snijden. Verdere dikke aanslag kun je goed verwijderen met een klein messing borsteltje (Hornback) en wat olie. Maar poets verstandig, niet te hard drukken en alleen voor van de buitenkant niet zichtbare delen. Dan met het wonderdoekje of de poetswatten overal bij langs. Zelf gebruik ik de doekjes of watten ook vaak samen met een tandenborstel.

Voor de loop schoonmaken gaat het frame in de bankschroef. Het kan ook prima zonder maar het werkt makkelijker en je tikt niet per ongeluk met het frame ergens tegen aan. Niet vast zetten op het bij het handvat deel, dat is slap! Klem op de frame/loop.

Eerst druk ik er een propje WC papier doornat van remmenreiniger. Dat scheelt losse viezigheid en vet. Dan net zo als bij de trommel met een oude borstel (of offer eentje) en wat van de wonderdoek de loop poetsen. Geen speciale schuimmiddeltjes of iets dergelijks nodig. Het lood en overige viezigheid komt los en de loop wordt schoon. Als laatste een propje (en met propjes bedoel ik een propje die strak er in gaat, flink duwen) met olie er doorheen drukken en dan nogmaals een schoon propje zonder olie.

In dit geval gelijk even de korrel bij geblauwd.

Nodig: Een goed koudblauw, wattenstaafje en wat remmenreiniger voor ontvetten. Met wattenstaafje de korrel blauwen en daarna maak ik schoon met en doekje en olie. Officieel zou je met water moeten spoelen maar zo gaat het ook prima. In 1 minuut de korrel weer zwart.

Dan het frame uit de bankschroef en alles met een doekje en olie na poetsen. Beetje olie tussen frame, trekker en hamer en de trekker en hamer zelf ook even in de olie. Zeker als dat color case hardened delen zijn zorgt olie voor een mooier uiterlijk en voorkomt roesten.

Nou, klaar. Nog geen 30 minuten. Trommel er weer in en handvaten er weer op en klaar voor de schietbaan. 5 schoten verder en alles is weer vies maar ja, hij was even mooi schoon. En schieten met een schoon wapen schiet gewoon fijner.

Als olie gebruik ik Remington olie. Bevalt heel goed. Dit blijft ook aanwezig. Op echt belaste bewegende delen (slede, crane van de revolver) gebruik ik TW25b vet. Er zijn vast andere goede vetten voor wapens. Verder voor schoonmaken gebruik ik wasbenzine, remmenreiniger, WC papier, tandenborstels, Hornbach borstels en oude lakens. CZ 75 frame en slede schoonmaken? Olie in spuiten, raggen met tandenborstel, schoonspuiten met veel remmenreiniger en na drogen oliën. Schoonmaken hoeft niet veel tijd en geld te kosten. Als olie is ook naaimachine olie prima olie. Ik zou zelf geen Ballistol gebruiken. Het verdampt, het wapen wordt uiteindelijk kurkdroog en het stinkt.

De wonder middeltjes:

In mijn zoektocht kwam ik ooit op doekjes die beloven roest, carbon en lood beloven te verwijderen. Bijvoorbeeld de ‘Rust and Lead Remover Gun Cleaning Cloth’ van Midway. Of de Hoppe’s Cleaning Cloth, Quick Clean Rust & Lead Remover.

Werkt dat? Jazeker. Nadeel is dat ze lastig te vinden zijn in Europa en soms uit productie gaan. Dan moet je weer op zoek naar een ander merk.

Maar er is dus nog een heel fijn middel, de Nevr-dull poetswatten. Deze werken zelfs net iets fijner maar voor de loop en kamers werken de doekjes weer makkelijker.

Wat doen deze middeltjes? Wat ze niet doen is belangrijker, ze schuren niet. Dat is heel belangrijk als je jouw revolver zo mooi mogelijk wil houden. Ga je poetsen met een schurend middel, polijst je ook de randen, kanten e.d. rond. Heb je een mat oppervlak, dan gaat die op den duur glimmen.

Wat ze wel doen; het lost de zwarte brandplekken die in het metaal lijken ingetrokken op.

Let op, de doekjes (en de watten vast ook) lossen ook roest op. Klinkt handig maar blauwing is in feite ook roest. Dus deze middeltjes nooit gebruiken op geblauwde wapens!!

Zomaar even wat linkjes naar deze poetsmiddelen. Ik heb het zelf bij louis.nl besteld.

https://www.waffen-ferkinghoff.com/english/cleaning-cloth-lead

https://www.paardensport-timmermans.be/nl/polijstwatten-nvr-dull-voor-metaal-769901

https://www.louis.nl/nl/nevr-dull-poetswatten-inhoud-142-g-10004006?filter_article_number=10004006

Groet JvD

Jvd, enorm bedankt voor dit artikel!
Mocht je dit artikel lezen en zelf ook een artikel willen schrijven? Neem dan even contact met me op via het contactformulier.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *