PRS in Nederland

Een tijdje geleden las ik op vuurwapens.net een topic over het PRS schieten. Deze discipline kende ik nog niet maar ziet er erg interessant uit. Kort samengevat is het schieten met een grendelgeweer met optiek op verschillende afstanden en vanuit diverse onconventionele houdingen. Na contact te hebben gehad met de organisatie van PRS schieten in Nederland, de NL-PRA, zijn we eens gaan kijken naar deze discipline.

Was is het toch tof om te zien dat de laatste jaren geregeld nieuwe disciplines of wedstrijden bedacht worden en dat er een organisatie in het leven wordt geroepen om dit verder vorm te geven. Zo hadden we een aantal jaar geleden de WLASHH die zich vooral om de disciplines bekommerde voor onder andere western geweren. En wat denk je van de ‘Run and gun’ die al tijdje elk jaar in het zuiden van ons land georganiseerd wordt. Eind vorig jaar las ik voor het eerst over PRS in Nederland dus het is allemaal nog vers. Om verwarring te voorkomen, de discipline heet dus PRS (Precision Rifle Shooting) en de organisatie die de wedstrijden organiseert heet PRA (Precision Rifle Association).

Wat is PRS?

Precision Rifle Shooting, in het kort PRS, is een discipline die is overkomen waaien uit de U.S.A. waar ze met deze discipline in 2011 al gestart zijn. PRS houdt zoals eerder gezegd in om met een grendelgeweer met optiek vanuit onconventionele posities op verschillende afstanden kleine doelen te raken binnen een vastgestelde tijd. Hierbij wordt de schutter getest op het vermogen om nauwkeurig te schieten onder tijdsdruk rekening houdend met omgevingsfactoren en effectief en snel problemen op te lossen.

Bovenstaand 2 voorbeelden van obstakels waar vanaf gevuurd dient te worden op de doelen.

PRS is een dynamische discipline waarbij precisie boven tijd gaat, in de score zijn dus ook de treffers belangrijker. Er wordt namelijk maar bij 1 stage de tijd bijgehouden om bij een gelijke score de winnaar bekend te hebben.
Qua veiligheid wordt het wapen pas voorzien van magazijn en als de Range Officer hier toestemming voor geeft. Daarnaast mag de grendel pas gesloten worden als het doel in zicht is en moet bij iedere verplaatsing de grendel geopend zijn.

PRS in Nederland

Aangezien voor centerfire PRS wedstrijden lange afstandsbanen nodig zijn die we in Nederland helaas niet hebben (of niet op mogen schieten zoals bijvoorbeeld de Harskamp) is de PRA druk bezig om juist in Nederland en België een competitie op te zetten voor een rimfire variant oftewel PRS in .22LR. Dit kan op banen van in ieder geval 50m en zodoende kan al een leuke wedstrijd georganiseerd worden.
De PRA is hiervoor ook in België op Leopoldsburg bezig waarbij ze op een buitenbaan meerdere rimfire wedstrijden willen proberen te organiseren tot 200m.

Inmiddels zijn er al meerdere wedstrijden georganiseerd en er staan er nog een aantal in de planning. Indien er mensen dit lezen en graag mee zouden willen doen met de volgende wedstrijd of graag een wedstrijd willen organiseren dan kan je altijd contact opnemen met de organisatie. Dit kan je doen via nlpra@hotmail.com De eerste volgende wedstrijd op het moment van schrijven is 6 en 7 Juli.

Als je meer wilt zien over de discipline en wedstrijdaankondigingen kan je de NLPRA ook volgen op facebook. Kijk hiervoor op: https://www.facebook.com/NLPrecisionRifleAssociation

Beginnerscursus

Via Knoops Acadamy wordt er op vrijdag 5 april (ja, dat is dus volgende week vrijdag al!) een beginnerscursus voor PRS georganiseerd. Daar zijn op het moment van schrijven nog enkele plaatsen beschikbaar! Deze beginners cursus wordt gehouden in Meterik (Nederland).

Deze cursusdag is opgebouwd uit theorie en praktijk en je leert er het volgende:

 • Wat is PRS
 • Hoe om te gaan met veiligheid
 • Instellen van je geweer voor PRS
 • Fundamentals of Marksmanship
 • Stabiele posities bouwen
 • Schieten vanaf diverse props
 • PRS stages en trainingsmogelijkheden

Denk je nou, daar nou, wat gaaf en ik zou daar graag gebruik van willen maken! Stuur dan een mailtje naar knoopsacademy@outlook.com om in contact te komen met de organisatie.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

6 gedachten over “PRS in Nederland”

 1. Prachtig, heb dit bij mijn eigen schietvereniging al eens van de grond proberen te krijgen met .22lr.
  Heb er zelfs de doelen al voor liģgen van hardox500 maar door omstandigheden is het er nooit van gekomen. Het materiaal en de baan zijn er nog dus wie weet kan er toch nog iets van komen.

 2. Super tof lijkt dit. Kijk het veel op YouTube uit Amerika. Echter doen ze daar ook gewoon mee met luchtgeweren in .22. Deze schieten tegenwoordig netzo zuiver en hard als .22lr. Is het ook mogeom dus met luchtgeweer mee te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *