Het is niet stil aan de overkant…. War-raw.be

Wordt je lid bij een schietvereniging dan worden je als beginneling een aantal trainingen aangeboden. Zo krijg je bij onze vereniging eerst een veiligheidscursus en een opleiding tot het veilig gebruik van bijvoorbeeld een klein kaliber pistool. Wil je daarna klein kaliber karabijn schieten dan krijg je daar ook een korte training voor zodat je ook met dit wapen veilig om kan gaan. Dit geld bij ons zo voor elke wapengroep en zodoende kan je stap voor stap steeds meer wapens veilig hanteren. Maar op het gebied van bijvoorbeeld herladen, longrange schieten, wapen onderhoud etc. kunnen lang niet alle verenigingen hier een training voor geven. War-raw.be vult dat gat.

Over War-raw.be

Al een tijdje is wouter van war-raw actief in de schietsport. Daardoor kent hij het wereldje goed. Sinds 2022 is hij begonnen met het oprichten van war-raw.be. Sinds die tijd zie ik geregeld berichten van ze voorbijkomen in diverse Facebook groepen over wat er georganiseerd wordt. En ik moet zeggen, dat ziet er allemaal heel goed en interessant uit. En voordat de speculatiemolen begint te draaien: Nee, ik heb geen aandelen of enig ander belang in deze groep!

Het aanbod

Het aanbod loopt erg uit een maar heeft altijd als doel: “deelnemers naar een hoger niveau brengen en hen de tools bijbrengen om zichzelf te kunnen corrigeren, remediëren en verbeteren in de schietsport.” Onderstaand licht ik een paar trainingen van ze uit die zeker ook interessant zijn voor de Nederlandse markt. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik de informatie rechtstreeks van de website gehaald, deze staat dan schuingedrukt. Let op dat je voor de trainingen waarbij vuurwapens gebruikt worden wel een Europees vuurwapen pas nodig hebt! Dit omdat je voor “wapendracht op de schietbaan” in België een SSL, voorlopige SSL of EU-vuurwapenpas nodig hebt.

Long Range Shooting Basics Belgium : 100 METER

Onze werkwijze van een (dik) uurtje ‘theoriebabbel’ ter inleiding, opgevolgd door het INDIVIDUEEL uitmeten van de set ups, geweer, kijker, munitie, accessoires, terwijl de meting en zero en groepjes maat geschoten worden, raad en daad samen dus, blijkt steeds meer en meer de ultieme initiatie Long Range te zijn. Ook voor de opvolginsdagen Long Range op de 1000m baan, wordt deze werkwijze verder toegepast.”

En wat is er nou mooier dan het geleerde in de praktijk te brengen. Ook daar organiseert War-raw evenementen voor. Dit vindt plaats in Polen.

SHORT-SHOOT POLAND: Een midweek in Polen van 3 of 4 dagen, voor een groep van maximum 10 personen. Puur voor de fun maar ook zeker om bij te leren, gaan we met een groep ter plaatse om de individuele kosten voor de schietstand, accomodatie en instructeurs ter plaatse te verlagen. Alles wordt voorzien door de organisatie ter plaatse, dus ook de uitnodiging en de toelating van de schietstand zelf. Hier wordt geschoten op doelen / steel plates tot 1240m … allemaal ter plaatse.

DYNA-SHOOT : Dynamic Shooting Pistol + Carbine Combined “Nederlands”

Voor DSR en IPSC heb je natuurlijk een basistraining die je doorloopt. Maar deze training lijkt net even wat dieper te gaan en is vooral heel erg praktijk gericht. Dus een training waar je echt iets doet.

Een logisch opgebouwde praktische workshop die gedurende een dag de deelnemers toelaat de dynamische kant van het vuren met een carbine en pistool te ontdekken. Er is geen voorgaande ervaring vereist. Elk niveau van schutter kan deelnemen. De manier waarop de dag is opgebouwd laat zelfs de ervaren schutter toe individueel zijn mogelijkheden én limieten af te tasten.

Deze praktische en dynamische dag houdt in :

 • Veiligheid op de range en veiligheid met/van de carbine.
 • Setup van materiaal, accessoires, carbine, riem, pouches, sling, (holster bij gecombineerd gebruik),…
 • Basisprincipes om stabiel, accuraat en snel te kunnen vuren met een carbine.
 • Verschillende manieren om een semi auto carbine (AR – AK) te (her)laden en te kameren.
 • De verschillende ready/wacht/schietpositities
 • Dynamische schietposities : knielend, squat, jacht, gesteund, liggend/prone,…
 • De verschillende reloads
 • De verschillende haperingen : double feed – failure to feed – stovepipe – failure to eject – ….
 • Drills/oefeningen uitvoeren om de veiligheid, bewustwording, stabiliteit, nauwkeurigheid en snelheid met de carbine te vergroten.
 • Drills/oefeningen met double shots uitvoeren
 • Drills/oefeningen met meerdere doelen uitvoeren
 • Gebruik maken van diverse props om de moeilijkheidsgraad op te drijven.
 • Gecombineerde oefeningen van de voorgaande technieken en drills

Stop The Bleed CECC : “Civilian Emergency Casualty Care”

Als BHV-er gaat mijn hart van deze training natuurlijk sneller van kloppen. Hoe te handelen in het geval van een zwaargewonde op de schietbaan. Je moet er niet aan denken dat het gebeurt, maar als het gebeurt dan ben je het liefst goed voorbereid!

WAT HOUDEN DE “STOP THE BLEED” SESSIES IN :

 • Wat te doen bij ongevallen op een schietstand, rondom vuurwapens, kruit/poeder,…
 • Wat zijn de grootste risico’s?
 • Hoe vergroot ik de overlevingskansen van een zwaargewonde door simpele handelingen? -Waarom doen we deze handelingen en waarom volgen we deze volgorde?
 • Waarom kan ik mentaal blokkeren en hoe kan ik dit beperken of er uit geraken?
 • Israelisch verband, Tourniquettes, drukverbanden, chest-seals, wound-packing,…

ONDERWERPEN VAN DE “STOP THE BLEED” SESSIES : 

 • Mentale status.
 • Veiligheid.
 • Types verwondingen en hun dodelijkheid.
 • Samenstellen van een IFAK/SFAK en materiaalkeuze.
 • Het hoe en waarom van een “drill”.
 • Bleeding control door middel van tourniquets, wound packing en haemostatics.
 • Luchtweg obstructies, aangezichtsverwondingen en hun oplossingen.
 • Ademhalinggerelateerde verwondingen en hun oplossingen.
 • Adequate overdracht naar de medische diensten.

Naast de bovenstaande trainingen werken ze bij war-raw ook geregeld aan een vers aanbod van nieuwe trainingen. Voor een compleet aanbod van alle trainigen kijk dan hier: https://www.war-raw.be/ons-aanbod

Geïnteresseerd in een van de bovenstaande trainingen? Neem dan een kijkje in de agenda en zie wanneer deze training georganiseerd wordt op: https://www.war-raw.be/agenda of neem een kijkje op hun Facebook pagina/groep: https://www.facebook.com/groups/1026560151536897/. Deze facebookpagina staat ook boordevol informatie over de trainingen.

Groet,

Sportschutter.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

One thought to “Het is niet stil aan de overkant…. War-raw.be”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *