Wapenreview: Daniel Defense DDM4 Pro

De AR15 is als platform al door veel fabrikanten gebruikt om hun geweren mee te maken of op te baseren. Wat dat betreft is er niet zoveel nieuws onder de zon. Wel nieuw, voor mij in ieder geval, is de DDM4 van Daniel Defense. Het merk en het type heb ik wel eens ergens voorbij zien komen maar nooit eerder heb ik dit wapen op de baan gezien. Kort geleden kwam ik in contact met de eigenaar van DDM4 pro die dit wapen gewonnen had met een verloting tijdens het NK DSR. Of het me wat leek om het wapen te reviewen…. Uhm, schijt een beer in het bos?

Het zal je maar gebeuren zeg…. Een geweer of pistool winnen, en in dit geval een geweer zoals dit! Je vraagt je eigenlijk meteen af: Waarom gebeurt mij dat nou nooit! In mijn geval zou ik dan wel even een plekje vrij moeten maken op het verlof, maar heb je nog een plekje vrij… dan kan dat zeker een mooie toevoeging zijn.

Over Daniel Defense

Daniel Defense is opgericht in het jaar 2000, of 2001…. of 2002, daar is de website van Daniel Defense niet echt helemaal duidelijk over. Maar goed, dat maakt het bedrijf ongeveer 20 jaar plus een beetje oud. Dat maakt dat de geschiedenis niet zo uitgebreid is wellicht als van andere veel oudere bedrijven.

In de eerste jaren fabriceerde dit bedrijf montage rails voor richtkijkers en laser sight voor de AR15. Maar breide flink uit nadat het bedrijf in 2003 een aanbesteding won voor de U.S. Special forces voor het maken van een gespecialiseerde rail voor hun M4 geweren en versloeg daarmee Knight Armament en A.R.M.S.

In 2009 begon dit bedrijf met het maken van hun eigen geweren en met koud gehamerde lopen. De DDM4 v1, zoals deze genoemd wordt, staat nog afgebeeld op de pagina waarin de geschiedenis van dit bedrijf wordt beschreven.

Het model DDM4 is sindsdien altijd het vlaggenschip gebleven van Daniel Defense. Het bedrijf heeft de DDM4 aan meerdere leger en politie onderdelen van de U.S.A. geleverd.

Over het wapen

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder dan de V1 van de DDM4 en reviewen we de V7 Pro, het meest recente model van dit prachtige geweer.

De DDM4 V7 pro is ontwikkelt voor gebruik in dynamische disciplines. Dit zie en voel je in meerdere opzichten. Zo is dit geweer standaard uitgerust met een MFR 15.0 M-LOK rail waar je al je accessoires die je maar wil op kunt monteren. Dit is een lichtgewicht handbeschermer die zorgt voor reductie in het totale gewicht van het geweer en de rail houdt de loop free floating. Aan deze rail is standaard een extra pistool greep gemonteerd.
Daarnaast wordt dit geweer standaard geleverd met een mondingsrem van Daniel Defense genaamd ‘Muzzle Climb Mitigator’. Deze zorgt niet alleen voor minder terugslag maar ook zoals de naam al doet vermoeden aan het reduceren van muzzle climb, oftewel reductie in opslag van het wapen. De spangreep is aan beide zijde van het wapen te bedienen.
De lower is voorzien van een Geissele Automatics Super Dynamic 3-Gun Trigger. Deze trekker heeft geen voordruk (two stage) en heeft een korte reset. Daarnaast is de veiligheidspal aan beide zijde aanwezig en te bedienen. Dus of je nou links of rechtshandig bent, met dit wapen kan je meteen van start.

Specificaties van het wapen:

LowerAluminium Mil-Spec, Flared Magazine Well en QD Swivel punt voor je sling.
UpperAluminium Mil-Spec met ambidexter veiligheidspal en M4 Feed Ramps.
TrekkerGeissele Automatics Super Dynamic 3-Gun Trigger
LoopChrome Moly Vanadium Steel, Cold Hammer Forged, 1:7 Twist, 18″ S2W Profile (Daniel Defense’s proprietary Heavy Barrel), Chrome Lined, Mil-Spec
Gas systeemLow profile gas block
MondingsremDaniel Defense Muzzle Climb Mitigator, Gen II
Afsluiter groepM16 Profile, Mil-Spec
RichtmiddelenStandaard niet meegeleverd
HandbeschermersDaniel Defense MFR 15.0
SpangreepGRIP-N-RIP Charging Handle, ambidexter
Kolf en pistoolgreepDaniel Defense, met polymeer ‘Soft touch’.
Gewicht3.4 Kilo

Voor meer informatie over het geweer zie de website van Daniel defense: https://danieldefense.com/ddm4-v7pro.html

Standaard wordt het geweer geleverd zonder richtmiddel. Opzich logisch want op dit wapen wil je iets van glas en geen standaard stalen richtmiddelen. Het wapen dat we mochten testen is voorzien van een stukje optiek genaamt Primary Arms SLx 1-10x28mm SFP.

Het schieten

Zelf schiet ik bijna elke week wel met mijn AR15. Zij het in .223 op 100m of juist met mijn .22LR upper geknield op de 12m. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het echt een heel prettig platform vind. Out of the box is de AR15 al heel ergonomisch en als je toch iets anders of beters wil, dan zijn er legio opties waar je uit kan kiezen. Of het nou een trekker of een handvat is, een kolf of een handguard je kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Mijn AR15 is op de trekker, kolf en handgreep na nog vrij standaard dus leuk om ook meteen eens te vergelijken.

De eigenaar van de DDM4 had het wapen nog maar net opgehaald bij de handelaar en het wapen heeft amper 100 schoten op de teller. De kijker was de week ervoor net ingeschoten en afgesteld. Altijd gaaf om dan met zo’n hagelnieuw wapen te mogen schieten!

Het wapen hebben we op de 100m uitgelaten. De eigenaar had de kijker een week voor de review nog even afgesteld maar het was even de vraag of deze helemaal 100% goed stond. Daar kunnen we natuurlijk heel snel en gemakkelijk achter komen dus nadat de eigenaar zelf eerst even een paar schoten heeft gedaan richting kaart gelopen en snel tot de conclusie gekomen dat we er niks meer aan hoefde te doen.

Goed, mijn beurt! De kolf schoudert prettig en geeft veel grip op je wang dankzij de grippad op de kolf. Dezelfde soort gripstukken zijn aangebracht op de pistoolgreep wat voor een fijne grip zorgt. Het magazijn laat zich makkelijk plaatsen, een ram op de bolt catch en de afsluiter schiet naar voren.

Vervolgens zoeken we het doel en wat meteen opvalt is dat het verlichte gedeelte van de kijker precies netjes rondom het zwart van het doel valt. Dat is prettig richten!

De Gieselle trekker is erg prettig. Totaal anders dan de Gieselle SSA trekker die ik in mijn AR15 heb, dat is wel heel even wennen maar went snel. In plaats van 2 stage is deze trekker licht en zit met een minimale slag meteen op het drukpunt. Ietsjes meer druk opbouwen en weg is het schot. De reset van deze trekker is kort dus je kan snel weer een opvolgend schot lossen.

De terug- en opslag van het geweer is erg mild. Dit komt mede door de compensator en hierdoor lijkt het bijna alsof je met een .22LR op anabolen aan het schieten bent. Mede hierdoor toont de DDM4 meteen waar hij echt voor ontworpen is. IPSC, DSR en 3Gun. Alle drie disciplines waarbij onder andere het snel en accuraat kunnen plaatsen van een opvolgend schot het verschil kan maken tussen een plek hoger of lager op de ranglijst.

Na een paar rondjes geschoten te hebben besloten we om er ook eens serieus voor te gaan zitten om eens 5 schoten zo rustig en accuraat mogelijk te verschieten. Dat deden we zitten met gebruik van een bench waar het wapen op steunde met de tweepoot. Dat lukte heel aardig al ben je zelf erg geneigd om snel weer een volgend schot te lossen. Het wapen is na het schot zo snel weer op doel…. dus toch nog even een keer rustig ademhalen, paar keer knipperen met de ogen, rustig weer de rust pakken en vervolgens het doel zoeken. Zie hieronder het resultaat.

Nou dan, das toch echt wel heel netjes. En ja… die 9 lag helemaal aan de schutter die achter het wapen lag. Helaas liet ik me toch net even iets te snel afleiden door iets te snel het schot te lossen. Maar he, met standaard Geco munitie, ik teken ervoor!

Daarnaast functioneerde het wapen die avond zoals je mag verwachten zonder enige storing. Ook andere magazijnen dan standaard meegeleverd werden zonder probleem door het wapen geaccepteerd.

Conclusie

Al met al is de Daniel Defense DDM4 v7 Pro gewoon een prachtig geweer. Niet alleen om te zien maar ook om er mee te schieten. Over het laatste hoef ik eigenlijk weinig meer te vertellen want dat zou alleen maar een herhaling zijn van wat hierboven al staat. Zoek je een geweer voor dynamische disciplines dan ben je met dit geweer al echt een heel eind. Het enige wat ik tenminste zelf zie als een klein nadeel is dat je voor dit geweer niet veel minder dan € 3195,- kwijt bent. Ik kan niet in ieders portemonnee kijken maar voor mij is dit een best bedrag om even op te hoesten. Daarnaast moet je dan ook nog iets van optiek of andere richtmiddelen op het wapen zetten waar je ook vast het nodige geld voor kwijt bent. Aan de andere kant kan je jezelf ook afvragen of je met een standaard AR15 die je vervolgens upgrade met een handguard, andere kolf, andere trekker, compensator, etc. niet net zoveel kwijt bent of in ieder geval al een heel eind die richting uit komt. Let ook op dat je dit geweer niet kan gebruiken bij een wedstrijd in de disciplines zoals militair geweer. Hiervoor is de trekkerdruk te licht en is de loop free floating wat niet standaard is op een militaire AR15. Maar hé… een volgende keer dat Daniel Defense wat kado wil geven aan een sportschutter mogen ze me best even bellen/mailen/etc. maak ik wel plaats op het verlof!

Met grote dank aan de schutter die dit geweer beschikbaar stelde ter review!

Groet,

Sportschutter.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *