Review: Precisie herladen met de wapenmeester

Eind mei kwam het tweede boek uit van de wapenmeester. Behandelde het eerste boek de basis van het herladen, het tweede boek gaat daar op verder en behandelt het precisie herladen van munitie. Hiermee geeft het boekje meer inzicht in de materie die het je mogelijk maakt om nauwkeurige patronen te herladen waarbij de nadruk vooral op geweerpatronen ligt.

Met mijn herlaadervaring in diverse kalibers sinds 2005 is de basis van het herladen mij zeker niet onbekend. Zo nu en dan komt het voor dat iemand op de vereniging mijn advies vraagt en meestal kan ik die vraag prima beantwoorden. Vraagt iemand hoe het beste te beginnen met herladen dan ben je wel even iets langer bezig om alles zo goed en duidelijk mogelijk alles uit te leggen. En dan hoop je maar dat alles op de juiste manier is blijven hangen bij die persoon.

Eind februari 2023 plofte het boek “Veilig herladen met de wapenmeester” op m’n deurmat. Sinds die tijd geef ik ook altijd het advies aan schutters mee die willen beginnen met herladen om dit boekje aan te schaffen. Nee ik heb geen aandelen maar het is altijd goed om een boekje te hebben die je als naslagwerk naast je kan houden.

Het is aan te raden om voor het lezen van het tweede boek het eerste boek gelezen te hebben of in ieder geval een goede basis te hebben voor het herladen. Benieuwd naar het eerste boek? Lees de review hier:

Het boek

Het nieuwe boekje van de wapenmeester telt in totaal 85 pagina’s inclusief nawoord. Daarmee is het boekje een stukje dunner dan de eerste, maar kwaliteit zit natuurlijk niet in het aantal pagina’s.

We werpen een eerste korte blik op het boekje. Zoals we inmiddels gewend zijn van de wapenmeester is het boek voorzien van de nodige 3D plaatjes en doorsnedetekeningen die de tekst ondersteunen. Daarnaast is het geheel in dezelfde (schrijf)stijl als het eerste herlaadboek.

Het boek behandelt in deze volgorde de volgende hoofdstukken. Interne ballistiek, externe ballistiek, hulzen, projectielen, kruit, software, nota bene en een nawoord.

Er is bewust gekozen voor deze opbouw en mijn inziens is dit een hele prettige opbouw. Het eerste hoofdstuk behandelt de interne ballistiek. Dit start met een korte samenvatting van het hoofdstuk afvuurmechanisme van het eerste boek. Daarna worden er diverse onderdelen toegevoegd die nog niet behandelt zijn in het eerste boek maar wel nodig zijn om precisie herladen beter te begrijpen. Zo wordt de begrippen jump (vrije vlucht van het projectiel), overdruk, huls expansie en spoed van de loop behandelt.

Het hoofdstuk externe ballistiek behandelt alle factoren waar je rekening mee moet houden en waar je geen invloed op hebt. Hier wordt uitleg gegeven over stabiliteit en hoe deze bereikt kan worden. Denk daarnaast aan luchtweerstand en hoe bepaal je de SG waarde. Dit hoofdstuk heeft meerdere raakvlakken met de opvolgende hoofdstukken en wordt daarin verder behandelt.

In het volgende hoofdstuk lezen we alles over hulzen. In het kort wordt in dit hoofdstuk het belang van consistentie in hulzen aangegeven als een van de belangrijkste factoren en hoe je deze consistentie kunt bereiken.

Vervolgens duiken we in de projectielen. Hier wordt een duidelijke beschrijving gegeven van een aantal soorten projectielen wat voor de meeste herladers wel bekend voor zal komen. Wat interessanter is, althans voor mij, is de uitleg waarom een bepaald projectiel voordeel heeft bij lange afstanden of juist nauwelijks invloed heeft bij korte afstanden. Daarnaast legt het boek uit hoe je het beste met een projectiel de vrije vlucht kunt bepalen.

Het onderdeel kruit legt eerst uit wat voor typen kruit er zijn. Single base, double base, bolletjes en staafjes kruit worden hier onder andere uitgelegd. Verder beschrijft het vooral wat optimaal zou zijn om mee te schieten en vervolgens hoe je dat zou kunnen bereiken. Het laat ook meteen weten dat dit optimale altijd met concessies gedaan moet worden. Hierin kan je zelf een afweging maken.

Vervolgens kijken we naar wat software voor ons kan doen om te komen tot een optimale patroon. Hier wordt gebruik gemaakt van het programma Quickload om deze berekeningen te doen. Hier wordt vooral weergegeven hoe je met je lading kan experimenteren om te komen tot de optimale patroon. Natuurlijk is dit geen uitputtende handleiding van Quickload maar je kan er in ieder geval mee uit de voeten.

Het laatste hoofdstuk geeft je verder nog inzicht in slaghoedjes. Hier wordt aangegeven wat de zin en onzin is die er over rond gaat en waar je op moet letten met het zetten.

Conclusie

Met het boek “Precisie herladen” leg je de basis voor het net even preciezer herladen en verdiep je meer in het waarom zodat je begrip krijgt waarvoor je sommige keuzes moet maken. Dat legt een basis waar je mee verder kan. Het boek behandelt diverse methodes maar dwingt je niet op om deze één op één over te nemen alsof er geen andere manier bestaat. Het boekje geeft je inzicht in diverse variabelen die effect hebben op de precisie van je herladen patroon.

Wel een kleine tip van mij, probeer het boek niet in een avondje er doorheen geworsteld te hebben. Lees en leg hem af en toe even neer en laat de informatie even bezinken of lees het later nog een keer door zodat de informatie beter land. Ook al wordt de informatie duidelijk neergezet en met plaatjes ondersteund, soms is het beter om het ook even te laten zinken.

Daarnaast kan je dit boek het beste lezen als een uitbreiding van het eerste boek. Ben je nog niet zo bekend met herladen en / of de gebruikte terminologie in het herladen dan kan je beter (ook) het eerste boek aanschaffen en doorlezen.

Inkijkexemplaar

Om het je weer gemakkelijk te maken heeft de wapenmeester een inkijkexemplaar van dit tweede boek geplaatst. Vandaar dat ik net als vorige keer ook geen plaatjes van de inhoud van het boek in dit artikel verwerkt heb. Het inkijkexemplaar bestaat uit 24 pagina’s en geeft een goed beeld van hoe het boek opgezet is en hoe het er uitziet. Je vindt het inkijkexemplaar hieronder:

https://wapenmeester.nl/Boek2_Inkijk/mobile/index.html

Kopen?

Het 85 pagina tellende boek kan je wederom direct via de site van de wapenmeester kopen. Het boek is verkrijgbaar via onderstaande link en kost je € 29,50 exclusief verzendkosten. Verzenden kost je € 5,75 (wel zelf even selecteren bij verzending).
Maar wacht! In overleg met de wapenmeester kan je tot en met 7 juli 2024 het boek bestellen en wanneer je in het kortingscode veld de code sport-schutter invoert krijg je € 2,50 korting op het boek!

Heb je nog geen herlaadboek van de wapenmeester en ben je geïnteresseerd in beide boeken? Dan kan je ze ook combineren, scheelt je toch weer een aantal eurie!

Groet,

Sportschutter.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

2 gedachten over “Review: Precisie herladen met de wapenmeester”

  1. Hi Jan,

   Ik denk dat de korting alleen geld op enkel het nieuwe boek. De beide boeken in een is al een aanbieding van de wapen meester.
   Je kunt dit even navragen bij ze maar denk dat dit de reden is.

   Groet Sport schutter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *