Boek review: Long range sportschieten

Vers van de drukpers! Twee jaar is er aan het boek “Long range sportschieten” geschreven door Martien Offermans en vorige maand verscheen de eerste druk. Long range schieten is steeds meer populair aan het worden. Ook vanuit Nederland (maar ook Belgie) zie je diverse aanbieders die een trip naar het buitenland organiseren. Op internet is natuurlijk veel informatie over long range schieten te vinden maar het enige nadeel hiervan is dat dit ook onjuiste informatie tussen kan zitten. Wij mochten een exemplaar van dit boek ontvangen en reviewen!

Toen ik nog een klein sportschuttertje was stond er ook een Remington 700 op het verlof in .308 Winchester. Tweepootje en een aardige kijker erop en het budget was op. Ik kwam net van school af en begon net met werken dus veel geld om te investeren in een betere buks had ik niet. Het mooie was toen dat de Harskamp nog geopend was voor burgerschutters enkele malen per jaar en ik in het bezit was van een toegangspas. Helaas werd na mijn tweede bezoek de poort gesloten en is niet meer opengegaan voor burgerschutters. Net te laat dus om er nog veelvuldig gebruik van te maken. Groots waren mijn plannen want na de eerste keer verder dan 100 meter geschoten te hebben smaakte het echt naar meer. Helaas is het dus niet verder dan 300 meter geworden en met geen andere baan in de buurt en geen geld voor buitenland reizen (want net gestart met werken, hypotheek en andere kosten enzovoort) heb ik de Remington maar verkocht.

Over het boek

Ga er maar even rustig voor zitten want het boek telt van kaft tot kaft 300 pagina’s! Dat geeft ook wel een klein beetje aan hoeveel informatie er allemaal in het boek staat. Daarnaast staat het boek vol met mooie zelfgemaakte kleuren foto’s en het is gedrukt op stevig en dik papier.

Het boek heeft een duidelijke opbouw waardoor je vanaf het begin af aan wordt meegenomen in alle overwegingen die je kan maken wanneer je begint met of interesse hebt in het long range sportschieten. Het eerste hoofdstuk duikt onder andere in op wat long range schieten nou eigenlijk is, welke long range disciplines er zijn en wat er verstaan wordt onder precisie. Ben je al bekend in dit wereldje dan is dit ongetwijfeld bekende materie.

Het tweede hoofdstuk is gericht aan het geweer en de mogelijke accessoires. Het neemt je mee in diverse mogelijkheden en overwegingen die er zijn. Wat voor geweer, wat voor loop, spoed, kaliber, montage mogelijkheden, ondersteuning en vervoer zijn punten die hier centraal staan. Ook de voor- en nadelen van keuzes in sommige kalibers worden duidelijk in dit hoofdstuk naar voren gebracht.

Hoofdstuk drie behandelt de richtkijker. Maar niet alleen het stukje glas wordt hier besproken ook verschillende montages en accessoires komen aan bod. Allereerst volgt er een stuk uitleg over de richtkijker en alles wat er bij hoort en vervolgens wordt je meegenomen in de keuzes die je voor wat betreft de richtkijker kan maken. Denk hierbij aan First of Second focal plane, MRAD of MOA, welk richtkruis etc. Let wel op dat het boek verder alle uitleg uit wordt gegaan van een kijker met First focal plane en MRAD.

Bovenstaande hoofdstukken behandelen vooral de hardware kant van deze tak van sportschieten. Hoofdstuk 4 leert je de basisvaardigheden in inschieten van de loop en kijker, het onderhoud van het wapen en de diverse schiethoudingen. Denk bij onderhoud niet alleen de loop maar ook aan de mondingsrem, grendel, kijker maar ook andere onderdelen van het geweer.

Hoofdstuk 5 en 6 gaan over het ontwikkelen van een patroon en zijn eigenlijk best veel met elkaar verbonden. Het vijfde hoofdstuk legt eigenlijk de basis voor het zesde. Dit hoofdstuk vertelt je namelijk alles over de patroon en de daarbij behorende componenten. Naast dat ook wat daarop van invloed kan zijn. Denk hierbij aan vorm van het projectiel, het soort kruit, slaghoedjes, en hulzen. Vervolgens wordt de basis van het herladen van een patroon gelegd. Hierbij wordt onder andere besproken hoe de zetdiepte te bepalen, hoe om te gaan met een lading ladder en deze te analyseren, hoe overdruk te signaleren en hoe de mondingssnelheid te meten.
Het volgende hoofdstuk, hoofdstuk 6, behandelt de apparatuur die je nodig hebt om de patroon uit het vorige hoofdstuk te kunnen maken. Daarbij worden ook diverse afwegingen voor herlaadapparatuur gegeven waar je rekening mee kunt houden. Doordat aan het begin van dit hoofdstuk de herlaadprocedure beschreven wordt neem het boek je daarna aan de hand hiervan mee in de verschillende apparatuur die per bewerking gebruikt kunnen worden.

Hoofdstuk 7 behandelt de basis in ballistiek en externe invloeden. Met externe invloeden moet je denken aan zwaartekracht, wind, mirage, luchtvochtigheid, etc. Vooral de invloeden van wind en mirage worden hier uitgelegd en hoe je deze kan gebruiken. Ook in dit hoofdstuk wordt de tekst mooi ondersteund door meerdere foto’s zodat de tekst duidelijker over komt.

Werken met weerstation en ballistische solver, hoofdstuk 8, is vooral gericht op Kestrel weerstations en de apps Strelok en Chairgun en is voor een gedeelte vooral praktisch. Wanneer je deze in het bezit hebt kan je hier gelijk mee aan de slag. Door deze ballistische gegevens te verwerken in een rekenprogramma weet je hoe je de richtkijker moet verstellen om een schot over afstand op doel te krijgen. Daarnaast wordt ook een voorbeeld gegeven van het bijhouden van schietdata.

Het negende hoofdstuk behandelt hoe je zelf als schutter een schiettrip naar een longrange baan in het buitenland kan ondernemen. Daarnaast neemt dit in een aantal gevallen wetgeving mee in landen die afwijken van Nederland. Dit is geen uitputtende lijst maar geeft wel aan waar je met wetgeving op moet letten bij bijvoorbeeld vervoer. Het meest logische advies dat hieruit gegeven kan worden is om natuurlijk altijd de wetgeving in het land waar je doorheen of naartoe reist te raadplegen en deze op te volgen.

Het schieten op een longrange baan werkt natuurlijk net even wat anders dan op een 100 meter indoor baan. Het hoofdstuk 10 legt je de werking op de longrange baan uit en wat je tegen kan komen bij het schieten op bijvoorbeeld militaire banen. Niet alleen een stukje etiquette wordt hier beschreven maar verderop wordt ook een stukje benodigd materieel en werken met ballistische software besproken.

Het boek eindigt met twee bijlages. Een daarvan is een overzicht van een aantal bekendere long range wedstrijden en de laatste bijlage beschrijft een complete paklijst van alle benodigdheden die je met je meeneemt naar een long range schiettrip in het buitenland.

Conclusie

Of je nou beginnend of ervaren long range schutter bent met dit boek ben je in het bezit van een naslagwerk waarmee je goed uit de voeten kan, zeker wanneer je wil starten met long range schieten. Martien heeft hier duidelijk veel tijd ingestoken door zijn long range ervaring in een boek te zetten. Niet alleen de tekst is duidelijk en “to the point” maar wordt goed ondersteund door de plaatjes die zelf getekend of gemaakt zijn.
Het boek dringt je geen werkwijze op of dwingt je om voor een bepaalde keuze te gaan. Wel neemt het boek je mee in de keuzes die er zijn of je moet maken en geeft in de meeste gevallen aan wat de voor of nadelen daarvan zijn.

Het enige wat je niet moet willen is het boek even snel doorlezen. Het boek staat boordevol waardevolle informatie maar soms is het beter om deze even te laten bezinken en eventueel het boek er even later nog een keer bij te pakken.

Kopen?

Het boek is bij Martien zelf verkrijgbaar maar ligt ook in de winkels van:

  • Bold Action (Zwijndrecht)
  • GearPoint (Amersfoort en webshop)
  • MH Schietsport (Moergestel en webshop)
  • Proptics (webshop)
  • T.I.D.E. Europe (wapensmid Gino Pesic)

De bovenstaande winkels zijn verkooppunten maar zelf verkoopt Martien het boek ook. Ze hebben daarvoor niet een echte onlineshop voor maar je kan het boek direct bij ze bestellen door een mail te sturen met je adresgegevens naar martienoffermans@gmail.com met een bestelverzoek. Martien stuurt daarna je de betaalgegevens en op het moment dat er betaald is versturen zij het boek. Het boek kost bij Martien €59,- en de verzendkosten zijn €10,-.

Groet,

Sportschutter.

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *