Herladen ultrasoon vs tumbler

Het herlaadproces start met het schoonmaken van je hulzen. Om je hulzen na het schieten weer schoon te krijgen zijn er een aantal manieren. Zo kan je de hulzen schoonmaken door middel van; dry tumblen, wet tumblen, een ultrasoonreiniger, een wasmachine (ja echt!) of een L.E.M. De meest populaire, goedkoopste en meest bekende opties hiervan zijn dry tumblen of een ultrasoonreiniger. De één zweert bij tumblen en de ander weer bij ultrasoon. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van beide? Ik zet ze voor je op een rijtje door middel van een kleine schoonmaaktest.

Het waarom

Laten we voordat we in de twee verschillende manieren van schoonmaken duiken eerst even terug gaan naar het waarom. Je maakt namelijk je hulzen niet alleen schoon omdat je wilt dat ze er netjes uitzien. Je wilt je hulzen makkelijk kunnen inspecteren op mogelijke oneffenheden of scheuren. Dat is met afgeschoten hulzen soms best lastig. Meermaals heb ik een huls uit de tumbler gevist waarvan ik in eerste instantie niet direct zag dat deze eigenlijk rijp was voor de hulzenbak. Vooral kleine haarscheurtjes worden makkelijk verborgen door roet. Daarnaast is een schone huls beter voor je dieset en natuurlijk…. je wilt ook dat je hulzen er enigszins netjes uitzien zodra je ze in je magazijn of wapen propt.

Tumblen

Zelf maak ik al jaren gebruik van een Berry’s tumbler. Deze kocht ik in 2005 volgens mij bij Maurice Drummen in Nuth. Welk type het precies is weet ik niet meer maar volgens mij is het de 400 serie. En nee, ik heb op de tumbler zelf gekeken maar daar staat het niet (meer) op. Als je zo’n zelfde tumbler wil kopen dan koop je deze voor rond de 90 euro.

Hoe gaat zo’n tumbler nou in z’n werk en hoe gebruik je hem?

De tumbler vul je van te voren met granulaat. Hier heb je verschillende soorten in. Je hebt bijvoorbeeld mais- of walnoot granulaat. Dit zijn de twee goedkoopste opties. Ik heb ook gezien dat je met kleine stalen balletjes/staafjes kunt reinigen maar zelf gebruik ik dit niet. Dit laatste is wel vele malen duurder maar voor wat ik zag worden de hulzen wel een stuk schoner. Zelf gebruik ik tot nu toe mais granulaat. Dit soort granulaat kan je goed gebruiken bij niet al te sterk vervuilde hulzen. Zijn je hulzen wel sterk vervuild dan kan je beter walnoot granulaat gebruiken. De maisgranulaat bestelde ik bij de tumbler en ik teer nu nog op het laatste beetje wat ik destijds gekocht heb. Anyway, zodra de tumbler gevuld is met media sluit je hem aan op de netstroom. De motor in de tumbler zorgt ervoor dat de plastic bak met media constant geschud wordt. Vervolgens voeg ik een klein scheutje Brasso als polijstmiddel toe en laat hem zo even een paar minuten schudden zonder hulzen in de tumbler. Je zult zien dat in deze paar minuten eerst de media iets meer aan elkaar vast komt te zitten maar vervolgens weer netjes los komt. Vervolgens voeg ik een hoeveelheid hulzen toe en laat ik de tumbler ongeveer een uur tot anderhalf uur draaien. Door het schudden van de motor beweegt de media in een soort waterval beweging langs de hulzen. Door de Brasso worden ze gepoetst en krijgen ze meer glans.

Wanneer de tijd voorbij is controleer ik de hulzen steekproefsgewijs terwijl de tumbler nog draait en kijk of ik ze schoon genoeg vindt. Zo nee, dan laat ik ze nog een half uurtje langer zitten. Zo ja, dan stekker uit het stopcontact en is het tijd om de hulzen uit de tumbler te vissen. Af en toe blijft er nog wel eens wat media zitten in de huls. Het is dus verstandig om de hulzen en te controleren of er geen media achter is gebleven. Zelf tik ik twee hulzen even tegen elkaar en dan stort het media er meestal zo uit.

Na het uit de tumbler halen zal je merken dat de brasso een dun dof laagje achterlaat op de huls. Door alle hulzen even te poetsen met een poetsdoek haal je dit er in een handomdraai er zo vanaf en blinken ze zoals hierboven.

Voordelen

  • Relatief laag in de kosten
  • Media is makkelijk te verkrijgen en kan hergebruikt worden
  • Per beurt kan je aardig wat hulzen kwijt in de tumbler.

Nadelen

  • Man, man, man wat een herrie maken die dingen.
  • Met een tumbler maak je alleen de buitenkant van je hulzen schoon.
  • Goed opletten of er geen media achterblijft in je huls

Ultrasoon

Voor dit artikel gebruik ik een 2L ultrasoon reiniger van de firma HBM. Deze ultrasoon is instelbaar in temperatuur en tijd voor het reinigen. In het reservoir zit een mandje (lijkt een beetje op een frituurmandje maar dan met grovere mazen) waarin je de hulzen kan doen zodat je ze makkelijk uit het water kan halen. Deze mazen zijn geen probleem bij het gebruik van groot kaliber hulzen. Bij kleinere kalibers zoals bijvoorbeeld .223 wil er nog wel eens een huls door één van de mazen vallen. Het reservoir zelf is niet verwijderbaar uit de reiniger.

Voor meer informatie over de ultrasoonreiniger kan je hier kijken:
https://www.hbm-machines.com/nl/p/hbm-2-liter-professionele-ultrasoon-reiniger

Hoe gaat zo’n ultrasoon nou in z’n werk en hoe gebruik je hem?

Een ultrasoon reiniger is een apparaat dat onderdelen in een reservoir gevuld met water en media grondig schoonmaakt middels ultrasoon geluid.

Het reinigingseffect in een ultrasoon bad ontstaat doordat (voor de mens niet waarneembare) geluidsgolven door het water met de reinigingsvloeistof worden gestuurd. Hierdoor ontstaan tienduizenden luchtbelletjes die door de geluidsgolven in elkaar klappen. Deze implosies hebben een veelvoud aan kleine stromingen door de reinigingsvloeistof tot gevolg. Deze stromingen functioneren als een borstel en weken het vuil los van het voorwerp. Met als gevolg: het ultrasoon reinigen van de voorwerpen die zich in de reiniger bevinden. Dit zonder te krassen of te schuren en tot op plaatsen waar je met de hand niet bij kunt.

Voor het reinigen vul je het reservoir met water. Vervolgens voeg je hier media aan toe. Aangezien je het water met de reiniger verwarmd heb ik dit met warm kraanwater gedaan zodat de benodigde tijd om het water op te warmen korter is.

Zodra de temperatuur van het water op het gewenste niveau is doe je de hulzen in de reiniger en zet je de timer aan voor de ultrasoon.

Tijdens het reinigen, en dit was voor mij een van de eerste keren met ultrasoon, heb ik het water laten verwarmen tot 60 graden en eerst 20 minuten ultrasoon laten reinigen. De hulzen na deze eerste keer reinigen al een stuk schoner maar dat kon nog wel wat beter. De hulzen weer terug in de reiniger gedaan en nogmaals 20 minuten ultrasoon laten reinigen. Daarna zagen de hulzen eruit zoals hierboven op de foto. Vervolgens de hulzen uit de reiniger gehaald en aan de buitenkant droog gemaakt met een handdoek. Vervolgens de hulzen in de oven laten drogen zodat deze ook van de binnenkant netjes droog zijn.

Voordelen

  • Huls binnen- en buitenkant schoon.
  • Primerpocket wordt ook schoon als primer verwijderd is.
  • Dure media kan eventueel vervangen worden voor huis tuin en keuken middeltjes
  • Benodigde tijd voor het reinigen van de hulzen is wat korter dan bij tumblen.

Nadelen

  • Als je dacht dat een tumbler herrie maakte….
  • Media is een stukje duurder dan tumbler media
  • Niet vergeten om de hulzen ook aan de binnenkant te drogen

Conclusie

Of je nu kiest voor een dry tumbler of ultrasoon je doet het allemaal in eerste instantie om je hulzen goed te reinigen. Zodoende kan je veel beter beoordelen of je huls nog wel het herladen waard is of een enkeltje richting hulzenbak krijgt. Welke van de twee reinigers je ook kiest, eigenlijk maak je geen verkeerde keuze. Het voordeel van de ultrasoon ten opzichte van de tumbler is dat je hulzen net even wat korter in de reiniger hoeven en de complete huls echt schoon is. Ook hardnekkige vlekjes zijn weg waar je anders misschien toch nog even met een doek de huls oppoetst als hij net uit de tumbler komt. Het grote voordeel van de tumbler is wel dat je hier meer hulzen in kwijt kunt ten opzichte van de ultrasoon. Tuurlijk, als je een ultrasoon koopt met een groter reservoir dan hef je dat probleem weer op… maar die zijn meestal ook veel duurder in aanschaf. Om een eerlijke vergelijking te maken heb ik namelijk de tumbler en ultrasoon uit dezelfde prijsklasse gebruikt.

Groet Sport schutter

P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!

6 gedachten over “Herladen ultrasoon vs tumbler”

  1. De ammonia in Brasso ontrekt de zink uit het messing en verzwakt je hulzen. Daarbij wordt je media erg zwart van Brasso.
    Het beste kan je Flitz gebruiken, dit is speciaal voor het reinigen van hulzen. Af en toe een paar druppeltjes toevoegen en ze worden blinkend schoon.
    Je kan ook een paar drupels Jiff toevoegen, niet te veel, maakt heel goed schoon maar het is daarna wel wat stoffig.
    Gebruik b.v. grof mais granulaat, de fijne werkt mijn inziens wat minder goed.
    Reclame maken mag waarschijnlijk niet maar in Zwijndrecht is het mais granulaat erg voordeling…

    1. Misschien in theorie maar de hoeveelheid brasso is zo laag en de duur zo kort dat je dit echt niet gaat merken op de levensduur van de huls.

  2. Voor maïs granulaat kan je ook gewoon naar de dierenwinkel en dan kijken bij de bodembedekking voor knaagdieren. Daar hebben ze bijna altijd wel corn cob bodembedekking. Dit is ook gewoon hetzelfde maisgranulaat alleen stukken goedkoper dan bij de wapenhandelaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *