Slaghoedjes kan je op verschillende manieren in je huls zetten. Met een handknijp apparaat, met een ingebouwde zetter in de pers of met een slaghoedjeszetter die je net als een die in je pers schroeft. Elke manier heeft zo zijn voordelen of nadelen en soms is het gebruik van een bepaalde soort slaghoedjeszetter ook persoonlijke voorkeur. Dit keer mocht ik de precisie primer seater reviewen van Derraco.
Zelf begon ik met herladen met een Lee Challenger anniversary kit. Op dat moment was ik nog maar kort in de schietsport actief, was ik nog student en wilde ik voornamelijk herladen om de kosten te drukken. Het zorgen voor meer precisie kwam voorlopig nog op een goeie tweede plaats. Maar dat kosten drukken lukte prima en scheelde bij het herladen van .45ACP nog flink.
Bij de kit zat een Lee Auto Prime slaghoedjes zetter, je weet wel zo’n gegoten handknijp slaghoedjeszetter. Hoe je dat ding ook vast hield, echt heel comfortabel je slaghoedjes in de huls persen was het niet. Toen ik later een betere pers kocht waar een slaghoedjeszetter in de pers zat, ben ik daar heel snel naar overgestapt. Een handknijp slaghoedjeszetter heb ik als ik heel eerlijk ben enkel nog voor pure nood.
De primer seater
Maar niet alle persen hebben de mogelijkheid om slaghoedjes te kunnen zetten. De meeste wel gelukkig enkel zit je daarbij altijd met de onbekende factor hoe ver je het slaghoedje in de huls zet. Het zetten van slaghoedjes met een pers doe je vooral op gevoel. Hierdoor kan het voorkomen dat de slaghoedjes in diepte verschillen.
De Derraco PCPS lost dit probleem op door je slaghoedjes met een verstelbare micrometer precies zo diep te zetten als jij maar wil. Maar laten we eerst een kijken hoe het apparaat eruit ziet. Hieronder een aantal product foto’s van de primer seater.
Als je zo de product foto’s van de Derraco PCPS ziet dan ziet het er veelbelovend uit. Het apparaat ziet er solide maar simpel te bedienen uit. Ik ben dan ook heel benieuwd naar wat er allemaal in de doos zit en hoe het allemaal werkt.


De zetter zit goed en netjes verpakt in de doos. Zo zit er naast de zetter ook een complete conversie kit bij voor small primer, standaard is de large primer deels gemonteerd. Ook vind je een zakje met kleine reserve onderdelen, handig voor als er een keer een veertje wegspringt bij het monteren en je die op het hoogpolig tapijt niet meer terug kan vinden!
De handleiding voor de PCPS is hier te vinden:
https://www.derraco.com/wp-content/uploads/2024/02/PCPS-instruction-manual-Feb2024.pdf
Waarom
Laten we ook even kijken naar waarom je een instelbare primer seater zou willen gebruiken. Met het herladen van munitie is consistentie een belangrijke factor. Zeker op de langere afstand! Je wilt je hulzen allemaal op dezelfde maat hebben, je wil dat je projectielen zoveel mogelijk hetzelfde gewicht hebben en met het kruit wil je zoveel mogelijk exact dezelfde lading. Daarnaast wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk dezelfde zetdiepte hebben van je projectiel, etc. etc.
Als het dan gaat over slaghoedjes wil je dat deze het liefst allemaal op dezelfde diepte zitten. Natuurlijk is het ten eerste belangrijk dat je slaghoedjes niet uitsteken uit de primerpocket omdat je anders mogelijk tegen problemen aan kan lopen. Bij een revolver kan het ervoor zorgen dat je trommel niet meer kan draaien. Bij een pistool kan het leiden tot het niet volledig sluiten van je slede. Bij een geweer kan dit weer leiden tot het niet (volledig) kunnen sluiten van de grendel. Maar ook kan het niet volledig of op gelijke diepte zetten van het slaghoedje er toe leiden dat de slagpen het slaghoedje naar voren drukt en zo dus een minimale vertraging in het ontsteken van de patroon veroorzaakt. Hierdoor kan je verschillen krijgen in de manier waarop je patroon ontstoken wordt.
Zit de primer te diep in de primer pocket dan kan het ervoor zorgen dat de slagpen het slaghoedje niet (goed) kan raken en er zo dus geen ontsteking van de patroon plaats vindt. Dit ligt per wapen ook weer anders, de ene slagpen is immers langer dan de andere.
Kortom, het is niet alleen van belang om je slaghoedjes op de juiste manier in de huls te zetten maar ook op de juiste en het liefst op een uniforme diepte.
Praktijk
Voor we beginnen aan een praktijk stukje eerst nog even dit. Ik heb me met deze review alleen bezig gehouden met hoe diep het slaghoedje in de huls gezet wordt. In deze review neem ik niet mee het uniform maken van de primerpocket van de huls. Wanneer je consistentie nastreeft zal je ook je primerpockets op precies dezelfde manier willen maken.
Als eerst verwijderen we de kop van de PCPS van de diebody en laten we de S maat pen in de body van de seater vallen met de letter naar beneden.

Vervolgens draaien we de PCPS weer terug op de die body.
Standaard is in de PCPS het large block gemonteerd. Deze is eenvoudig om te zetten naar small door aan de bovenkant de zogenoemde topplate los te schroeven. Gemak dient de mens, je hoeft hem niet helemaal te verwijderen maar je kan hem ook 180 graden draaien zodat je hem niet helemaal van de PCPS hoeft te verwijderen.

Vervolgens verwijderen we de large block en vervolgens plaatsen we eerst de small slider. Dit is even zoeken want je moet de slider vastmaken met een haakje aan de body met een veertje. Deze kan je ook achteraf vastmaken als je wil, maar dit werkte naar mijn mening handiger. Vervolgens monteren we bovenop de small slider het small block.


We kunnen dan ook meteen makkelijk de juiste shellholder monteren en vervolgens schroeven we de topplate weer netjes vast.
Als laatste zetten we de anvil, vrij vertaald aambeeld maar dat klinkt toch een beetje apart, in de shellholder van de pers. Deze zorgt ervoor dat bij het neerhalen van de hendel van de herlaadpers de pen het slaghoedje in de huls perst.

Om uit te vinden hoe de PCPS precies werkte heb ik eerder een keer pas na het verwisselen van het S blok en de S slider daarna pas de pen in de die body laten vallen. Op deze manier kan het dus ook maar het is wel handiger om de pen eerst in de body te zetten voordat je de complete PCPS in de pers zet. Daarna kunnen we slaghoedjes plaatsen in de tubes.

Vervolgens kunnen we starten met het zetten van de slaghoedjes. Hiervoor moeten we natuurlijk eerst de juiste gewenste diepte vinden. Dit is vrij simpel te doen door de micrometer een eindje uit te draaien. Als je deze zo ver draait dat deze ongeveer gelijk is met je shellholder dan kan je na je eerste slaghoedje gezet te hebben deze rustig weer terug draaien. Zodoende kan je precies de juiste instelling vinden die je wilt voor de zetdiepte van je slaghoedje. Zodra je deze diepte eenmaal gevonden hebt kan je de micrometer verder vast zetten met een inbussleutel om eventuele verspringing in diepte tijdens het gebruik te voorkomen.
Vervolgens is het even de slider heen en weer laten gaan, nieuwe huls erin en zetten maar. Huls eruit, slider heen en weer, nieuwe huls erin, enzovoort.
En zo zet ik mijn slaghoedjes met deze zetter net iets onder de flush (de hulsbodem). Na een stuk of wat slaghoedje gezet te hebben wil ik natuurlijk weten of de seater zo precies is als men zegt dat hij is. Elk slaghoedje heb ik daarna met een micrometer nagemeten hoe diep deze in de huls zat. Hieronder de resultaten:
Huls | Diepte in mm |
---|---|
1 | 0.07 |
2 | 0.08 |
3 | 0.07 |
4 | 0.08 |
5 | 0.06 |
6 | 0.08 |
7 | 0.08 |
8 | 0.09 |
9 | 0.07 |
10 | 0.08 |
Hierboven het resultaat van 10 hulzen die ik steekproefsgewijs nagemeten heb van de 40 identieke S&B 223 hulzen. Toegegeven, deze hulzen heb ik wel meer dan 1 keer herladen. Alle dieptes van de slaghoedje heb ik nagemeten met een digitale micrometer. Hier kan je echt maar weinig over zeggen, dit is wel akelig precies!
Om in gedachten te houden: Wanneer je een ander merk hulzen gebruikt kan het zijn dat je slaghoedje minder diep of juist dieper in de primerpocket gezet wordt. Elke merk huls heeft weer een andere dikte van de hulsrand. Het kan dus goed zijn dat als je wisselt van merk je even opnieuw moet nameten zodat de primers weer op dezelfde diepte gezet worden.
Conclusie
De PCPS is echt een netjes geproduceerde slaghoedjeszetter. Het wisselen van large naar small primer of andersom stelt niet veel voor en is relatief snel geregeld. Het zetten van de slaghoedjes gaat verder heel soepel zodra je de diepte eenmaal ingesteld hebt. Zeker als je de grotere primer tubes gebruikt kan je een heel aantal slaghoedjes binnen relatief korte tijd zetten met een zo groot mogelijke precisie. Dat ga ik zeker niet halen met de slaghoedjeszetter in de pers waarbij ik telkens een slaghoedje handmatig in de pers moet zetten of met de handknijper waarna het zetten na aantal slaghoedjes echt niet zo comfortabel meer is.
Daarnaast hebt je een klein voordeel als je al een Lee slaghoedjeszetter in het bezit hebt, de shellholders die Lee gebruikt zijn zoals ik al eerder heb aangegeven uitwisselbaar met de Derraco.
Het enige nadeel aan het werken met de PCPS is dat je er scherp op moet zijn wanneer je primer tubes leeg zijn of wanneer je een storing hebt in de doorvoer van slaghoedjes. Als je per ongeluk eerst een nieuwe huls op de PCPS zet en daarna pas de slider heen en weer laat gaan heb je kans dat als je tube leeg is je dus geen slaghoedje zet. Niks onoverkomelijks maar de slider heen en weer laten gaan voordat je een nieuwe huls er in zet is handiger om dit te voorkomen omdat je beter ziet of er wel een nieuw slaghoedje inzit.
De Derraco PCPS is op het moment van schrijven €189,95 en kan je direct bestellen bij hop.nl!
https://www.hop.nl/schietsport/herladenmunitie/priming-en-depriming/pcps-next-gen-precision-primer-seate-derraco
Mocht je dat net even teveel vinden, dan is er ook nog de PCPS lite.
Deze kost €118,95 en heeft in tegenstelling tot de standaard PCPS geen micrometer en sommige onderdelen van roestvast staal vervangen voor aluminium.
https://www.hop.nl/schietsport/herladenmunitie/priming-en-depriming/pcps-lite-primer-seater-derraco
Joubuis!
En dan een kleine toegift. Voor het eerst is deze review ook op YouTube terug te vinden. Het is mijn eerste product review die ik op deze manier doe en ik hoop dit in de toekomst vaker te doen. Dus als je wil, abonneer je dan op mijn kanaal, dan krijg je vanzelf te zien wanneer er weer een nieuwe video verschijnt!
Het maken va deze video voelde nog wat ongemakkelijk maar ik weet zeker dat het een volgende keer vast (ge)makkelijker gaat. Mocht je tips hebben dan hoor ik graag!
Met dank aan hop.nl voor het uitlenen van de Derraco primer seater voor deze review!
Groet,
Sportschutter.
P.S. nog even dit: Vind je m’n artikelen leuk / nuttig om te lezen? Zou jij ook een kleine bijdrage willen leveren aan deze site? Zelfs een kleine donatie betekent heel veel voor mij en natuurlijk ook voor deze site! Hiermee kan ik meer reviews schrijven, het domein onderhouden en een klein beetje terug krijgen voor de diverse projecten die ik programmeer. Zou je een kleine donatie willen doen? Klik dan hier!
Leuke review, Sportschutter! Uiteraard meteen geabonneerd op je jijbuis-kanaal.
Zelf ben ik al vele jaren erg tevreden met de oude uitvoering van de Lee Ram Prime, waarmee je met heel veel gevoel elk slaghoedje tot op de bodem van de primer pocket plaatst – volgens Richard Lee is dat de enig juiste diepte 😉
Daarmee is het ook mogelijk om probleemloos slaghoedjes te zetten in pistool- en revolverhulzen van Sellier & Bellot, de primer pockets daarvan zijn berucht aan de krappe kant. In het verleden, toen ik pas aan de herlaadhobby was begonnen en met de bij mijn Lee Challenger kit geleverde Lee Safety prime-systeem slaghoedjes zette, heb ik veel exemplaren met het zetten beschadigd/geplet… Met de Lee Desk Prime was het niet veel beter… (Dat is trouwens wel een erg fijn systeem voor snel zetten van slaghoedjes in bijvoorbeeld 9 mm hulzen als de primer pockets niet te krap zijn.)
Wel zorg ik altijd voor schone primer pockets; met een wet tumbler is dat nauwelijks een probleem maar als ik de (geweer)hulzen niet nat schoonmaak, gebruik ik een T-25 torx-bitje in een houder om de koolstofafzetting weg te schrapen, past perfect in een small rifle of small pistol primer pocket.